Корисні властивості тофу - як приготувати в домашніх умовах і рецепти страв з соєвим сиром

Словом тофу називається популярний продукт азіатської кухні, який проводиться з бобів сої. Головна особливість – наявність великої кількості білка. Для багатьох жителів Азії (Китай, Японія), Європи цей продукт став головним джерелом заліза, протеїну, кальцію. Сир тофу багатий білком і не має у своєму складі шкідливого холестерину, а консистенція нагадує класичну бринзу (на фото).

Що таке тофу

Сир тофу – це продукт не тварини, а рослинного походження. Він виходить методом створаживания соєвого молока з допомогою додаткових компонентів: лимонної кислоти, сульфату кальцію та інших. Відноситься до категорії дієтичних продуктів з мінімумом калорій, так як склад максимально збалансований, не має тваринних жирів. Користь тофу – у великому вмісті протеїнів, продукт є джерелом кальцію і основою спортивного харчування, дієт.

Сучасна технологія створення дозволяє сформувати зручну і практичну форму, яка не відрізняється від класичного виду молочного продукту. Головна умова тривалого зберігання – це герметизація або зберігання рідини, щоб продукт не міг вбирати смак, запах інших компонентів, що знаходяться поруч. Існує багато корисних рецептів приготування, наприклад, при готуванні страв він може замінити м'ясо.

Сир тофу – користь і шкода

Класичний сир тофу має широкий ряд корисних властивостей для організму людини. Враховуючи низьку калорійність, можна говорити не тільки про корисність, але про легкість цього продукту. Він містить рослинний білок, кількість якого не перевищує 11 грам на 100 грам чистого продукту, не має холестерину. Молочний білок стане якісною заміною яєць, м'яса (свинини, курки, індички) або коров'ячого молока. Це актуально для тих, хто має алергію на зазначені компоненти або не вживає їх.

Вміст кальцію в соєвому молоці позитивно впливає на зміцнення кісток, зубів і нігтів. Соєвий сир входить в список самих низькокалорійних продуктів, тому рекомендовано вживати як основне джерело білка при схудненні для насичення організму основними мікроелементами. У м'якому сирі є правильні вуглеводи, які підвищують енергетичний тонус людини.

Корисні властивості

Смачний сир має унікальну енергетичну цінність. Список корисних речовин у складі цього продукту не обмежується вуглеводами, білками і вітамінами. Тут присутні антиоксиданти, які очищають організм при регулярному вживанні, а ще він не містить холестерину. Рослинний продукт можна використовувати для приготування супів, салатів або як доповнення до різноманітних страв. Якщо овочі додати в значній кількості, то вийде салат для схуднення.

Універсальний продукт має щільну консистенцію, що робить його зручним для готування та обробки. Можна виділити наступні корисні властивості сиру для організму людини:

  • позитивно впливає на серцево-судинну систему людини;
  • відсутність тваринних жирів і холестерину збільшує користь для тих, хто дотримується дієти;
  • острівний тофу (створоженный на морській воді) покращує обмін речовин;
  • має високу поживну цінність;
  • рослинна їжа швидко і добре засвоюється організмом;
  • солі кальцію зміцнюють кісткову систему тіла.

Калорійність

Сир тофу має низьку калорійність, за рахунок чого вигідно відрізняється від звичайних сортів. В кулінарії сир з'явився як поживний елемент, замінник м'яса. Сьогодні tofu вживається як білковий продукт – протеїнів у складі найбільше. На 100 грам ви отримаєте більше 9 грам білка, близько 4 грам вуглеводів і 1-2 грама рослинного жиру. Шовковий тофу (м'який) приємний, втамовує відчуття голоду, насичуючи організм правильними поживними компонентами.

Чим шкідливий

Сам по собі соєвий сир як продукт повсякденного вживання не завдає шкоди організму. Іноді людина може мати не переносимість сої. Тоді страви з цього продукту або сам сир можуть завдати шкоди незначний і викликати розлад шлунку. Деякі варять свій варіант сиру будинку. Купуйте продукт, не наносить шкоди для здоров'я, в перевірених магазинах або у знайомих.

З чого роблять тофу

В основу входить соєвий сир, який виходить з молока рослинного походження. Боби виступають ключовим елементом для приготування суміші. Щоб консистенція вийшла пористої і твердою, додають спеціальний коагулянт. Для того щоб приготувати остаточний продукт, придатний до подачі на стіл, слід складу нагріти, покласти під спеціальний прес.

Цей рецепт універсальний – так сирні продукти виробляють жителі Європи, Азії, де тофу користується особливою популярністю. Сьогодні доступні численні види в різних упаковках, різної вартості, що робить продукт доступним всім цінителям якісного соєвого сиру. Для отримання особливого смаку додають різні приправи, спеції, а до страв з сиру подають соуси.

Хімічний склад

Самостійно робити цей продукт можна без спеціальних знань. Однак ключова цінність і корисність сиру тофу полягає в хімічному складі. Деякі додають компоненти (спеції), тому склад може частково змінюватися. Однак сторонні добавки не знижують корисності. Кожне блюдо з цього інгредієнта має високу енергетичну і харчову цінність. В середньому його відрізняють наступні елементи:

  • калій, фосфор, натрій, кальцій – макроелементи;
  • мідь, залізо, цинк, марганець – мікроелементи;
  • вітаміни різних груп – А, Е, С, РР, В;
  • амінокислоти і мінерали.

Як роблять соєвий сир

Щоб робити такий продукт, не потрібно професійного обладнання: можна готувати вдома, купивши спочатку соєве борошно. Головне – це дотримуватися класичного рецепту. Сторонні не натуральні інгредієнти знижують цінність цього продукту. Також актуально робити сир солодким або додавати в десерти. Деякі смажать готову суміш і використовують як основу страви або доповнення. Приблизний порядок готування:

  1. Спочатку беруться свіжі соєві боби, які перемелюють на борошно.
  2. Туди додають дуже солону воду.
  3. Потім отриману суміш закладають в підготовлену форму і під пресом задають потрібний вид.

Як приготувати тофу в домашніх умовах

Головна умова якісного страви полягає в підборі інгредієнтів. Традиційний рецепт містить морську воду, яка багата магнієм. Після формування маси потрібно підготувати правильний прес – можна зробити його з важких пляшок або інших підручних засобів. Готовий сир маринують в тій же солоній воді до отримання потрібного смаку, потім кладуть під прес.

Види сиру із сої

Всього виділяють два основних види цього сиру, але запахом і смаком вони практично не відрізняються:

  • Твердий – бавовняний. Краще піддається нарізці, зберігає правильну форму навіть при смаженні.
  • М'який – іноді його називають шовковим. Особливість м'якого продукту полягає в ніжній структурі, яка нагадує домашнє масло.

Рецепт приготування

Щоб отримати вдома якісний сир, потрібно приготувати наступні компоненти:

  • холодну воду – 1 склянка;
  • соєве борошно – 1 склянка (або 250 грам);
  • гарячу воду – 0,5 літра;
  • лимонний сік – близько 70 мілілітрів.

Порядок приготування продукту наступний:

  • Спочатку змішайте холодну воду з борошном до однорідної консистенції.
  • Після цього додайте вказане кількість гарячої води.
  • Варіть суміш не більше п'ятнадцяти хвилин.
  • Пізніше додайте сік – лимонний або апельсиновий, щоб надати сиру більш виражений смак.
  • Перемішайте і процідіть все це через дрібну сітку (краще всього підійде марля).
  • Покладіть отриманий продукт під прес, зберігайте в холодильнику більше одного дня.

Де купити соєвий сир тофу

Придбати цього інгредієнт для обраних страв можна в будь-якому великому супермаркеті. Багато виробників вже давно навчилися відтворювати належну якість і корисний хімічний склад. Зверніть увагу, що занадто низька ціна тофу повинна викликати підозру. Фермерські продукти теж варті уваги, проте продукція кустарного виробництва може мати сумнівну якість.

Скільки коштує

Класичний сир тофу має приблизно однакову вартість зі звичайними сирами з коров'ячого молока. Іноді він може бути доступнішим (дешевше продукції на молочному ринку), тому що в ньому використовуються рослинні елементи замість компонентів тваринного походження, але остаточна вартість залежить від способу приготування, наприклад, ціна копчених вище класичних різновидів.

З чим їдять тофу

Сьогодні зустрічаються найрізноманітніші рецепти приготування страв з сиром тофу. У вегетаріанському виконанні його вживають разом з салатами. Часто можна зустріти у «Цезарі» і простих овочевих салатах без яєць. Володіє нейтральним смаком сир легко комбінується з інгредієнтами в десертах, м'ясних стравах, овочевих салатах. Для цього спеціально в кулінарії пропонуються різні види сиру тофу: з зеленню, східними спеціями або навіть горіхами.

Сир тофу – рецепти страв з фото

Одні з найпопулярніших страв з сиром тофу – це смачний і ароматний суп, який подають як основне блюдо. Туди ж можна додавати овочі та гриби, що кардинально змінює смак, колір всього супу. Структура і склад таких соєвих молочних продуктів відрізняється від тих, що ми звикли вживати, але їх властивості і насиченість не поступається молока або сиру тваринного походження.

Якщо ви хочете створити не просто закуску, а щільне і калорійне блюдо, то спробуйте зробити шашлик зі свинини з твердим тофу і овочами. Деякі примудряються коптити сир разом з м'ясом і отримувати дуже ефектний аромат і ніжний, вишуканий смак. Тривале зберігання сиру повинна вестися у спеціальному розсолі, інакше структура продукту буде порушена.

Овочевий салат з сиром

Вегетаріанці або люди з захворюваннями шлункового тракту можуть заповнювати весь необхідний запас поживних компонентів за допомогою цього інгредієнта. Нарізайте стандартний набір овочів: листя салату, огірки, помідори, додайте оливки і цибулю. Все це змішайте з шматочками сиру і залийте невеликою кількістю оливкової олії. Такий салат рекомендується вживати не тільки для схуднення, але і для поповнення енергії.

Інгредієнти:

  • м'який сир — 150 г;
  • листя салату (айсберг) — 1/4 шт;
  • дрібні помідори або черрі — 100 г;
  • зелений горошок (можна використовувати заморожений) — 100 г;
  • крапля лимонного соку;
  • соус соєвий — 1 ч. л.;
  • олія оливкова — 2 ч. л.;
  • олія соняшникова — 2-3 ложки;
  • сіль, перець чорний (за смаком) масло рослинне.

Спосіб приготування:

  1. Наріжте невеликими квадратиками твердий сир, дрібні помідори. Якщо вибрали черрі – переріжте їх на дві половинки.
  2. Листя салату крупно порвіть руками або поріжте.
  3. Змішайте в ємності з горошком, соєвим соусом, спеціями.

Смажений тофу

Хоча цей продукт називають соєвим, він рослинного походження, тофу може вільно піддаватися термічній обробці. Смаження відбувається на стандартній сковороді. Бажано використовувати оливкову олію, що містить більше цінних мікро - і макроелементів. Рекомендовано використовувати кляр як ароматне додаток. Він дозволить створити рум'яну, хрустку скоринку для сиру тофу.

Інгредієнти:

  • соєвий сир – 500 г;
  • соєвий соус – 50 мл;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • мед – 1 ч. л.;
  • рослинне масло.
  • сіль, приправи за смаком;
  • крохмаль, панірувальні сухарі або борошно.

Спосіб приготування:

  1. Наріжте сир прямокутними тонкими шматками, приберіть зайву вологу за допомогою паперового рушника.
  2. Обваляйте шматки в панірувальних сухарях або борошні, посипати часником і/або промазав медом.
  3. Розігрійте сковороду, налийте в неї масло і трохи обсмажте до появи красивої скоринки.

Сирний суп

Класичний сирний суп – традиційне блюдо для багатьох народних кухонь. Його люблять європейці, часто готують в Китаї, Японії або Кореї. Простота рецепта гарантує смачне блюдо всього за одну годину без зайвих грошових витрат. При цьому основний набір овочів ви можете обирати самостійно, щораз отримуючи нове меню. Рекомендовано використовувати гриби печериці для аромату і смаку.

Спосіб приготування:

  1. Підготуйте сир, наріжте тонкими скибочками.
  2. Наріжте дрібно овочі і зелень дрібно, киньте їх в окріп, посоліть, додайте спеції.
  3. Через пару хвилин додайте в суп нарізану сир, перемішувати ложкою.
  4. Почекайте близько 5 хвилин, поки він передасть бульйону кремовий колір.

Застосування соєвого сиру в косметології

Тофу називається ще й косметичним препаратом, який має омолоджуючі властивості за рахунок свого хімічного складу. Застосування в косметології полягає в відбілювання шкіри обличчя, формування її більш ніжної структури. Для приготування універсального крему використовується всього три компоненти: трохи сиру тофу, оливкова олія, зелень (краще всього кріп).

Відео

Як зробити тофу

КОРИСТЬ ТОФУ ШКОДУ ТОФУ | тофу відгуки, сир тофу користь та шкода, норма тофу в день,

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!