Рецепт желе з чорної смородини на зиму

Жменю цих стиглих ягід – добова доза важливих для організму вітамінів. По мірі збору врожаю виходить вдосталь насолодитися смаком завдяки можливості вживати ягоди у сирому вигляді. Якщо ж і взимку захочеться поповнити свій раціон корисними плодами, зберегти їх властивості допоможе знаменитий французький десерт.

Як зварити варення-желе з чорної смородини

Смачні ласощі готується швидше, ніж традиційне варення. Майже всі рецепти з чорної смородини на зиму передбачають обов'язковий етап обробки ягід, коли їх слід перебрати, промити і видалити листочки. Для приготування десерту підійдуть навіть недостиглі плоди, які допоможуть ласощів швидше досягти потрібної консистенції. Щоб зробити смачне желе з чорної смородини на зиму, знадобитися взяти продукти в наступних пропорціях:

  • свіжі ягоди – 1 кг;
  • цукровий пісок – 800 г;
  • вода – 400 мл

Приготування:

  1. Стиглі плоди треба пом'яти, а отриману масу варити близько 10 хвилин, відкинути на друшляк.
  2. Одержаний сік відставити на 4-5 годин, а для наступного етапу його необхідно процідити, використовуючи для фільтрації марлю, складену в декілька шарів.
  3. Далі сік треба уварити до третини початкового обсягу, висипаючи цукор і доводячи десертне блюдо до загустіння.
  4. Корисне ласощі можна закочувати, коли, капнувши невелику кількість домашньої заготовки на тарілку, вона не розпливеться, як джем, а по консистенції нагадуватиме знаменитий французький десерт.

Желе П'ятихвилинка

Коли з'являється бажання зробити заготовки на зиму, але не хочеться витрачати на це багато часу, то варто вибрати цей рецепт. Щадний спосіб консервування допомагає зберегти максимум корисних речовин, а успішно впоратися з приготуванням густого желе допомагає невелика хитрість: треба брати широку посуд, щоб ягоди розташовувалися тонким шаром. Якщо підходящої ємності в господарстві немає, то краще варити корисний десерт невеликими партіями.

Список інгредієнтів:

  • ягоди – 1 кілограм;
  • цукор – 300-400 грам.

Покроковий рецепт:

  1. Свіжі плоди слід дуже добре розім'яти, потім отриману масу поставити на вогонь. Повільно довести до кипіння, помішуючи, потримати 5-7 хвилин.
  2. Ягідну масу слід трохи охолодити, процідити сік, який потім треба висипати весь обсяг цукру.
  3. Десертне блюдо знову довести до кипіння, проварюючи і помішуючи не більше 10 хвилин, поки не розчиняться кристалики солодкого інгредієнта.
  4. Закривати готове десертне блюдо треба невеликі за обсягом скляні банки, які необхідно попередньо простерилізувати.

Традиційний рецепт желе з чорної смородини

Скільки б варіантів заготовки корисного ласощі не існувало, а класичний спосіб залишається найпопулярнішим. На підготовчому етапі важливо ретельно промити плоди, а обривати хвостики необов'язково, тому що вони залишаться з макухою. У процесі варіння желе цукор треба додавати поступово і акуратно розмішуючи, щоб він швидше розчинився.

Інгредієнти:

  • ягоди – 2 кг;
  • цукор – 2 склянки (пропорція з розрахунку на 1 літр готового соку);
  • вода – 400 мл

Покроковий рецепт:

  1. Щоб зробити смородиновий компот, сирі плоди потрібно залити водою і поставити для закипання на плиту. Варити домашню заготовку слід не більше 10 хвилин, поки ягоди не лопнуть.
  2. Потім за допомогою дерев'яної ложки і сита невеликими порціями необхідно протерти масу в посуд для приготування головного десертної страви. Сюди ж через марлю треба вилити компот, все акуратно перемішати.
  3. Невеликими порціями потрібно вводити цукор, доводять страву до кипіння. Кристали повинні повністю розчинитися, а уварювати корисне ласощі доведеться до третини від початкового об'єму.
  4. Для закочування желе з стиглої чорної смородини на зиму необхідно підготувати сухі стерильні банки, які не слід чіпати або перевертати, поки вони будуть охолоджуватися.

Желе з чорної смородини з желатином

Цей домашній рецепт можна сміливо віднести до розряду універсальних, тому що він підходить для заготівлі інших ягідних культур. Мінімум інгредієнтів і простий спосіб приготування корисного десерту – ось що виходитиме в результаті у господині. Щоб порадувати смачним ласощами, яке не доведеться довго зберігати в холодильнику, потрібно взяти:

  • свіжі плоди – 200 г;
  • желатин – 40 г;
  • воду – 600 мл;
  • лимонний сік – 20 мл;
  • цукор – за смаком.

Покроковий рецепт:

  1. За півгодини до основного етапу приготування залийте желатин холодною водою (на 2 столові ложки желюючий речовини потрібно 2 склянки рідини).
  2. Свіжі плоди перетріть, використовуючи сито, потім в отриману масу вилийте склянку води, поставте ємність на повільний вогонь. Помішуючи ложкою, проваріть заготівлю кілька хвилин, після цього масу процідіть через марлю.
  3. В отриманий відвар додайте лимонний сік, який грає роль пектину, і цукор. Знову закип'ятити і, не знімаючи, введіть набряклу желатинову масу. Акуратно заважайте ложкою, поки загусник повністю не розчинитися в майбутньому десерті не повинно бути ніяких грудочок.
  4. Залишається розлити десерт за формами і дати охолонути.

Холодне желе зі смородини на зиму

Перевага цього способу приготування – максимум збережених корисних речовин. Чорна смородина в желе «холодного» рецепту, як і червона, виходить настільки ж смачною, при цьому вітамінів в готовому десертному страві міститься набагато більше, ніж в джем або варення. Треба взяти ще недозрілі плоди і заздалегідь підготувати сухі стерильні банки.

Інгредієнти:

  • сік зі свіжих ягід – 1 літр;
  • цукровий пісок – 300 р.

Приготування:

  1. Змішати інгредієнти, помішуючи до повного розчинення цукрових крупинок.
  2. Розлити по банках, накрити складеним удвічі аркушем паперу (зошитовий, ксероксного), зафіксувати ниткою і поставити скляну тару під прямі сонячні промені.
  3. Через пару тижнів корисне ласощі на зиму буде готове, залишиться тільки поставити банки на зберігання в темне місце.

Відео: як приготувати желе з чорної смородини

Желе з чорної смородини на зиму. сайт http://www.bvgyoga.com

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!