Варення з лісової суниці

Яскраве червоне варення з дрібними ягідками по праву вважається самим популярним і у дітей, і у дорослих, адже насичений суничний смак здатний пожвавити навіть нудний сніданок начебто манної каші. Однак правильне приготування такого ласощі займає багато часу, і не кожна сучасна господиня готова на кулінарний подвиг.

Як вибрати і підготувати ягоди для заготівлі на зиму

Знайти справжню лісову суницю – непросте пригода, яке вдасться тільки тим, хто живе в селі з незайманими лісами і полями. Проте дрібні ягідки дуже смачні, і може бути шкода витрачати їх на консервацію, особливо якщо вдалося зібрати лише одну невелику баночку. Купувати суницю на ринку – ще більш дороге задоволення. Тому оптимальний сорт для приготування варення – садова суниця, яка росте на грядках поруч з полуницею.

Якщо ви все ж хочете приготувати ласощі за оригінальним рецептом, майте на увазі, що самий підходящий місяць для збору лісових ягід – кінець червня або початок липня. Відправлятися на лісову полювання найкраще з невеликими бідончиками, оскільки занадто об'ємною посуді тендітні м'які лісові ягідки легко можуть пом'ятися. Для особливого аромату можна зірвати також кілька листочків.

Як варити суничне варення

Якщо ви вирішили приготувати прозоре варення з лісової суниці, а не джем, уважно переберіть ягідки, залишивши тільки цілі, без слідів гниття. Ні в якому разі вони не повинні зіпсуватися! Рекомендується заздалегідь засипати їх цукром і залишити на 5-6 годин, щоб ягоди пустив сік. Подальші дії залежать від того, який точний рецепт варення з лісової суниці ви вирішили спробувати. У будь-якому випадку, готуйтеся, що справа займе кілька годин.

Однак для тих господинь, хто не схильний дотримуватися класичних складних рецептів, існує декілька доступних варіантів, що дозволяють скоротити час кипіння або зовсім обійтися без варіння. Головне – заздалегідь засипати ягідки цукровим піском, щоб пустити сік і залишити, наприклад, на всю ніч. Це не зажадає серйозних зусиль або витрат часу, адже поки заготівля підходить, ви можете займатися своїми справами.

Класичний рецепт

Якщо ви не знаєте, як приготувати суничне варення, рекомендується орієнтуватися на пропорції 2:1. Пам'ятайте, що будь-яке варення володіє високою калорійністю. Вам знадобиться:

  • суниця лісова – 1 кг;
  • цукровий пісок – 500 г;
  • трохи лимонної кислоти;
  • кілька листів василька.

Щоб вивчити, як правильно варити суничне варення, потрібно спробувати зробити це самостійно кілька разів. Дотримуйтеся такого алгоритму:

  1. Акуратно відріжте від ягідок хвостики і плодоніжки, промити, засипте цукром.
  2. Залиште на ніч.
  3. Укладіть плоди в широку посудину (підійде таз), поставте на слабкий вогонь і повільно перемішуйте, поки цукор повністю не розчиниться.
  4. Дайте закипіти, зніміть пінку.
  5. Злегка остудіть, через півгодини закип'ятіть ще раз. Додайте лимон і базилік.
  6. Розкладіть суміш по банкам, остудіть, закатайте.

Смачне варення з суниці "П'ятихвилинка"

Якщо приготування варення з лісової суниці – занадто складна і трудомістка для вас завдання, спробуйте освоїти найпростіший рецепт, для якого потрібно всього п'ять хвилин. Можна купити спеціальну спецію з супермаркету, проте чи вдасться обійтися і звичайними інгредієнтами. Вам знадобиться:

  • суниця лісова – 500 г;
  • цукровий пісок – 1 склянка;

П'ятихвилинка з суниці готується по простому рецептом. Робіть так:

  1. Промийте ягоди і засипте цукром. Залиште на кілька годин.
  2. Поставте на вогонь, доведіть до кипіння, зніміть пінку.
  3. Варіть на слабкому вогні 5 хвилин, потім розкладіть по банках.

Як зварити варення з суниці без варіння

Якщо ви хочете насолоджуватися ароматними ягодами і що містяться в них вітаміни не круглий рік, а просто подати десерт до свята або використовувати як лікувальний засіб від застуди, можна обійтися без варіння. Щоб навчитися, як зробити варення з суниці без варіння, використовуйте такі компоненти:

  • лісові ягоди – 500 г;
  • цукор – 250 г;
  • лимонна кислота – 2 г.

Вивчити, як зробити варення з лісової суниці за таким рецептом, дуже просто. Дотримуйтесь інструкції:

  1. Підготуйте лісові ягоди, промийте їх.
  2. Зваріть міцну цукровий сироп, використавши на склянку цукру приблизно 500 мл води.
  3. Залийте гарячим сиропом ягоди (повинна виходити прозора суміш), дайте охолонути.
  4. Ретельно перемішайте і приберіть в холодильник.

Як приготувати варення з суниці в мультиварці

Для господині, в чиєму розпорядженні є сучасна кухонна техніка, навіть самі складні рецепти стають доступними. Адже такий спосіб приготування дозволяє зберегти всі корисні властивості овочів, рослин і фруктів. Якщо ви хочете навчитися, як зварити суничне варення в мультиварці, використовуйте такі компоненти:

  • лісові ягоди (краще великоплідні) – 1 кг;
  • цукор – 500 г;
  • щіпка лимонної кислоти.

Якщо ще бабуся навчила вас, як варити варення з суниці, спробуйте адаптувати перевірений рецепт на сучасний манер. Робіть так:

  1. Переберіть ягоди.
  2. Покладіть в чашу мультиварки, додайте цукровий пісок, склянку води. Залиште на режимі "гасіння" на півгодини.
  3. Додайте лимонну кислоту і готове варення розкладіть по банках. Остудіть, поставивши кришечками вниз.

Відеорецепт суничного варення на зиму

Суничне варення

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!