Джем з чорної смородини

За вмістом вітамінів цю ягоду можна вважати одним з лідерів. Рецепти з чорної смородини на зиму дуже різноманітні – варення, повидло або джем. Останній відрізняється більш рідкої консистенції і відсутністю цілих плодів. Нижче ви знайдете кілька рецептів такої смачної заготовки з чорної смородини на зиму або ж для вживання відразу.

Як зробити варення з смородини

Відмінністю джему від варення є відсутність цілісних ягід, а також повне з'єднання сиропу з ними. Конфітюр ж відноситься до різновидів цього ласощі, але має желеподібну консистенцію. В джемі і зовсім увариваются не самі плоди, а пюре з них. Нехай ці невеликі відмінності призводять до того, що технологія приготування своя для кожного ласощі. Смородина більш кисла, тому для приготування буде потрібно багато цукру. Якщо ви хочете зберігати готовий десерт до зими, то обов'язково стерилізують його за допомогою кип'ятіння банок з ним в каструлі з водою близько 20 хв.

Смородина містить фруктові кислоти, які взаємодіють з міддю та алюмінієм, з-за чого готовий продукт може бути навіть небезпечним для здоров'я. З цієї причини беріть посуд з нержавіючої сталі або хоча б емальовані. Єдиний мінус останніх – підгорання продукту. Для приготування джему з чорної смородини потрібно свіжозібраний врожай, який потрібно очистити від гілок, листя і поганих плодів. На відміну від полуниці та малини в цих рецептах мити ягоди можна під проточною водою, адже для джему не потрібні цілі екземпляри.

Як приготувати варення з смородини по класичному рецепту

Серед безлічі рецептів приготування смородинового варення є класичний, який є давнім і перевіреним. Інгредієнти для нього потрібні наступні:

  • смородина – 1 кг;
  • вода – 0,5 склянки;
  • цукор-пісок – 1,2 кг.

Щоб приготувати класичний варення з смородини, потрібно дотримуватися наведеної нижче інструкції:

  1. Ягоди засипте в глибоку каструлю, залийте їх водою і потримайте на вогні 5 хвилин до розм'якшення. Плоди дають сік, тому маса виходить рідкою.
  2. Дерев'яною ложкою або товкачиком розімніть промиту смородину, щоб вона виділила сік.
  3. В емальовану або алюмінієву ємність влити 0,5 склянки води, туди ж відправте ягоди.
  4. Варіть масу на середньому вогні, помішуючи дерев'яною лопаткою, щоб не підгоріло.
  5. Через 10 хв. почніть додавати маленькими порціями цукор. Продовжуйте помішувати лопаткою.
  6. Коли весь обсяг цукру буде висипаний, доведіть суміш до кипіння.
  7. Зменшіть нагрів до мінімуму, тримайте ласощі на плиті ще півгодини. Готовність перевірте, капнувши пару крапель на блюдце. Вони при цьому не повинні розтектися. Або спробуйте розтерти трохи джему між пальцями – готовий продукт не залишить сліду і не прилипне.
  8. Стерилізуйте банки над паровою лазнею або ж використовувати для цього духовку. Кришки прокип'ятіть у воді близько 10 хв. Все просушіть.
  9. Розподіліть джем з чорної смородини по ємностях, загорніть кришки.
  10. Укрийте перевернуті догори дном банки ковдрою або пледом.

Як робити джем без кісточок

Щоб приготувати джем з чорної смородини без кісточок, доведеться повозитися трохи довше. Зате ви отримаєте ідеально прозоре ласощі приємного кольору і смаку. Інгредієнти потрібні всі ті ж:

  • ягоди – 1 кг;
  • пісок цукровий – 0,7 кг.

Пропорції солодкого інгредієнта можна варіювати в залежності від солодощі ягід і ваших особистих переваг. Щоб приготувати джем з чорної смородини, виконайте наступні дії:

  1. Урожай знову обробіть – приберіть сміття, пелюстки і хвостики, гарненько промийте.
  2. Скористайтеся м'ясорубкою або блендером, де переробіть плоди до стану пюре.
  3. Візьміть ситечко, перетріть через нього отриману рідку масу. Це необхідно, щоб прибрати кісточки.
  4. З'єднайте ягідне пюре з цукром, поваріть при невеликому вогні близько 7 хвилин. Залиште постояти на ніч.
  5. З ранку поваріть вже 10 хв., а потім 15 хв., але вже ввечері.
  6. Розкладіть по стерилізованим банкам, закупорьте кришками.

Як приготувати джем в мультиварці

Сьогодні хорошою помічницею будь-якій господині стала мультиварка. Її можна використовувати не тільки для основних страв або випічки. У ній легко робити заготовки, наприклад, джем з чорної смородини на зиму. Її потрібно взяти близько 1 кг. Інші інгредієнти такі:

  • лимонна кислота – на кінчику ножа;
  • цукор – 1,3 кг;
  • пектин – 20 грам;
  • вода – 0,1 л.

Для початку підготуйте зібраний урожай, очистивши його гілок, листя та іншого сміття. Тільки після цього приступайте до виконання кроків рецепту:

  1. Покладіть ягоди на дно окремій каструлі, введіть третину зазначеного обсягу цукру, подрібніть все блендером. Якщо хочете позбутися від кісточок, додатково перетріть пюре через сито.
  2. Надішліть рідку масу на дно мультиварочной чаші, додайте пектин, поваріть 5 хв., виставивши режим «Суп» або «Гасіння».
  3. Висипте залишився кількість цукру, розмішайте. Продовжуйте варити ще близько 20 хв.
  4. Готове ласощі загорніть в стерилізовані банки.

Деякі мультиварки мають режим «Мультиповар» і «Варення». Вони теж використовуються для приготування джему. Потрібно спочатку потомити ягідну масу 20 хв., використовуючи «Мультиповар», потім перетерти через сито і доварити 20 хв. вже в режим «Варення». Про наявність таких функцій варто уточнювати в інструкції до приладу. У будь-якому випадку завжди можна приготувати джем з чорної смородини в мультиварці, використовуючи режим «Суп» або ж «Гасіння».

Варення з агрусу і чорної смородини

На цьому рецепти з чорною смородиною не закінчуються. Крім цієї ягоди використовуються і інші. Цікавим доповненням до неї буде аґрус. Тоді список інгредієнтів включає наступні пункти:

  • смородина – 1 кг;
  • аґрус – 0,5 кг;
  • цукор – 1 кг

Зібрані плоди переберіть від сміття, обірвіть плодоніжки і промийте. Потім приступите до приготування:

  1. Пропустіть ягідні інгредієнти через м'ясорубку або ж переробіть блендером.
  2. До отриманої маси додайте цукор, поставте на вогонь.
  3. Після першого закипання варіть близько 10 хв.
  4. Остудіть, знову закип'ятіть суміш, але тримайте на вогні вже 15 хв.
  5. Розкладіть готове ласощі по банкам, які пройшли стерилізацію, закупорьте кришками.

Відео: як зварити варення зі смородини

ДЖЕМ з чорної смородини

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!