Сік селери: корисні властивості та рецепти

Пряне рослина з блискучим темно-зеленим листям було відомо ще в стародавньому світі. Селерою прикрашали храми і будинки, декорували грядки, клумби, з листя робили вінки для переможців спортивних змагань. Рослина використовувалося і в лікувальній практиці. У 15 столітті його почали вживати в їжу. Спочатку на стіл прийшла ароматна зелень, а через 300 років – коренеплід. Сьогодні використовують листя, стебла, корінь у свіжому, замороженому і сушеному вигляді. Особливу популярність у шанувальників овоча придбав сік із селери.

Корисні властивості та протипоказання соку селери

Для приготування різних страв використовують селера свіжим, вареним, сушеною та тушкованих. Найбільше корисних речовин міститься в свіжому овоче. Рослина містить:

  • вітаміни: А, З, Е, К, групи В;
  • мінерали: залізо, калій, кальцій, магній, мідь, марганець, натрій, селен, цинк, фосфор;
  • амінокислоти: аспарагін, тирозин, кумарин;
  • флавоніди: апігенін, апіїн, кверцетин, ізокверцитрин;
  • вуглеводи;
  • солі.

Завдяки такому «коктейлю» корисних речовин диво-овоч попереджає і відмінно справляється з низкою захворювань. При вживанні напою в організм потрапляють всі корисні речовини, містяться в овочі. Склад підвищує працездатність, заряджає енергією, покращує загальне самопочуття, очищає, сприяє омолодженню всього організму, прискорює обмінні процеси. Свіжовичавлений сік застосовують для:

  1. Виведення з організму токсинів, шлаків. Кумарин забезпечує стабільну роботу органів, циркуляцію по організму лімфи, яка відповідає за транспорт, виведення шкідливих речовин, продуктів розпаду тканин, очищення організму.
  2. Підвищення імунітету. Вітамін С успішно застосовується для профілактики, лікування інфекцій, простудних, респіраторних захворювань.
  3. Зниження артеріального тиску. Напій містить вуглевод лімонен, знижує рівень гормонів стресу, виявляє легку седативну дію. Він знижує тонус кровоносних судин, що сприяє зниженню артеріального тиску, а сечогінні властивості підсилюють ефект.
  4. Поліпшення функцій репродуктивної системи. Селера – природний афродизіак як для жінок, так і для чоловіків. Регулярне вживання продукту підвищує потяг у жінок, а у чоловіків підсилює потенцію. Напій рекомендують для профілактики / у складі комплексної терапії захворювань передміхурової залози.
  5. Зміцнення нервової системи. Вітаміни групи підтримують стабільну роботу нервової системи. Вживання соку знімає напругу, допомагає боротися зі стресами, депресіями. Відзначено, що у пацієнтів з хворобою Альцгеймера при регулярному прийомі селеровому напою сповільнюється розвиток захворювання.
  6. Регуляції функцій ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Продукт має протизапальну, легким проносним, вітрогінну дію. Овочевий напій сприяє виробленню шлункового соку, запобігає утворенню виразок, допомагає рубцюванню вже існуючих.
  7. Дроблення з подальшим виведенням дрібних каменів з нирок і жовчного міхура. Спазмолітичну дію овочевого соку сприяє розслабленню стінок жовчо - і сечовивідних каналів. Сечогінні властивості допомагають вивести камені з нирок, а жовчогінні – з жовчного міхура.
  8. Зниження рівня холестерину. Фталіди, якими багата, соковита зелень селери, допомагають знизити рівень «поганого» холестерину. Завдяки жовчогінними властивостями пряного овоча холестерин швидше виводиться з організму.
  9. Схуднення. Пряний овоч має мінімальну калорійністю, що робить його унікальним складовим дієти. Він прискорює перетравлювання їжі, виведення її залишків, а сечогінні властивості соку сприяють виведенню зайвої рідини з жирових тканин, усунення набряків, що сприяє поліпшенню фігури. Напій знижує апетит, що сприяє зменшенню порцій їжі.
  10. Полегшення процесу відмови від нікотинової залежності. Селеровий сік відновлює баланс аскорбінової кислоти, надає заспокійливу дію, знижує апетит, що зменшує стрес під час відмови від шкідливої звички, робить цей процес менш хворобливим.

Користь соку унікальна, але при всіх цілющих властивостях є ряд протипоказань до застосування самого овоча і соку з нього. Це:

  1. варикозне розширення вен, тромбофлебіт;
  2. гостра форма виразкової хвороби шлунка, дванадцятипалої кишки, гастриту, коліту;
  3. вагітність, лактація;
  4. малярія;
  5. алергічні реакції, атопічний дерматит, кропив'янка;
  6. захворювання шкіри;
  7. епілепсія;
  8. захворювання печінки;
  9. патології щитоподібної залози;
  10. загострення захворювань сечової, статевої систем;
  11. похилий вік;
  12. загальне виснаження організму після важкої хвороби.

Як приготувати

Для приготування свіжовичавленого соку можна використовувати всі частини овоча – коренеплід, стебла (черешки), листя. Рецепти прості у виконанні. Найпростіший спосіб його віджиму – з допомогою соковижималки. Для отримання соку з кореня використовується шнековий, для віджимання із зелені – центрифужна соковижималка. Якщо цей кухонний гаджет не може бути використаний, напій можна отримати, подрібнивши овоч блендером або натерти на тертці і віджати рідину через марлю або дрібнопористе сито.

Рецепт соку з селери

Існує безліч варіантів приготування напоїв на основі селери. Цей цілющий склад прекрасно доповнять свіжовіджаті соки буряка, помідорів, яблук, моркви. Для отримання селеровому смузі можна використовувати зелень петрушки, кропу, базиліка, огірок, солодкий перець. Овоч має яскраво вираженим самодостатнім смаком, що дозволяє обійтися при приготуванні без додавання солі, перцю і прянощів.

Зелень для приготування соку купуйте свіжу, яскраву. Такі стебла містять найбільше поживних речовин. Якщо черешки потрібно якийсь час зберігати, герметично упакуйте їх у поліетиленовий пакет і покладіть в холодильник. Так вийде зберегти з мінімальними втратами унікальний склад вітамінів, мінералів, мікро-, макроелементів, властивих цьому диво-овочу.

З кореня

  • Час: 10 хвилин.
  • Кількість порцій: 1 персона.
  • Калорійність страви: 31 ккал.
  • Призначення: на сніданок, на обід, на вечерю.
  • Кухня: дієтична.
  • Складність: легка.

Використання кореня для отримання соку актуально в холодну пору року, коли зелені з відкритого грунту немає. Можна вживати самостійно або з яблучним, морквяним, буряковим, апельсиновим соком. Рекомендований для підвищення тонусу, поліпшення апетиту, регулювання травлення, підвищення потенції, виведення токсинів, шлаків, зниження ваги, нормалізації обміну речовин.

Інгредієнти:

  • селера – 200 гр.

Спосіб приготування:

  1. Коренеплід ретельно вимити.
  2. Очистити.
  3. Порізати на невеликі шматочки.
  4. Віджати сік.
  5. Якщо використовували блендер або тертку, пюре процідити через марлю або дрібнопористе сито.

З листя

  • Час: 5 хвилин.
  • Кількість порцій: 1 персона.
  • Калорійність страви: 31 ккал.
  • Призначення: на сніданок, на обід, на вечерю.
  • Кухня: дієтична.
  • Складність: легка.

Для отримання соку з листя і стебел вибирайте свіжу яскраву зелень. Краще всього використовувати рослини, вирощені на відкритому ґрунті з мінімальним застосуванням добрив, що не піддавалися хімічній обробці для тривалого зберігання. Якщо для приготування напою використовується блендер, до селери можна додати 100 г води. Для отримання концентрованого насиченого напою пюре можна не проціджувати. Тоді продукт буде багатий клітковиною.

Інгредієнти:

  • селера – 4 стебла з листям.

Спосіб приготування:

  1. Стебла і листя ретельно вимити.
  2. Порізати на невеликі шматочки.
  3. Пропустити через соковижималку або пюрировать блендером.

З селери і моркви

  • Час: 10 хвилин.
  • Кількість порцій: 2 персони.
  • Калорійність страви: 29,5 ккал.
  • Призначення: на сніданок, на обід, на вечерю.
  • Кухня: дієтична.
  • Складність: легка.

Морквяно-селеровий фреш – найпопулярніший варіант «купажування» соку. За рахунок природного солодощі морква доповнює, пом'якшує землистий смак селери. Одна склянка такого напою містить 4 добових норми вітаміну А. Варіант приготування рекомендується лікарями-офтальмологами до застосування в складі комплексної терапії при корекції зору.

Інгредієнти:

  • селера - 2 стебла;

  • морква - 3 шт.

Спосіб приготування:

  1. Селера і моркву ретельно вимити.
  2. Коренеплід почистити.
  3. Овочі нарізати на невеликі шматочки.
  4. Віджати рідину.
  5. Якщо використовується блендер, додати 250 г води, збивати до отримання однорідної маси.

Яблучно-селеровий сік

  • Час: 10 хвилин.
  • Кількість порцій: 2 персони.
  • Калорійність страви: 38,5 ккал.
  • Призначення: на сніданок, на обід, на вечерю.
  • Кухня: дієтична, дитяча.
  • Складність: легка.

Суміш селеровому з яблучним соком припаде до смаку не тільки дорослим, але й дітям. Низькокалорійний напій виходить солодким, стає не тільки корисним, але і смачним. Тверді яблука соковитіше, тому вони краще для приготування коктейлю. Яблучний сік з селерою рекомендований для підвищення рівня гемоглобіну в крові, при анемії, авітамінозах, при постінфарктному стані.

Інгредієнти:

  • селера – 3 стебла;
  • яблуко – 2 шт.

Спосіб приготування:

  1. Селера і яблука ретельно вимити.
  2. Яблука розрізати на 4 частини, дістати серцевину.
  3. Стебла порізати на невеликі шматочки.
  4. Віджати рідину.
  5. Якщо використовується блендер, яблучно-сельдереевую масу можна процідити через дрібнопористе сито.

Як правильно пити

Хоча він і володіє чудодійними властивостями, селеровий напій слід вживати з обережністю і в міру. Перед початком систематичного прийому слід отримати консультацію лікаря. Свіжовіджатий варіант, як всі фреші, не рекомендується пити під час їжі. Це може викликати процеси бродіння в ШКТ, спровокувати загострення шлункових патологій. Якщо лікар не зробив спеціальних призначень, чистий селеровий фреш п'ють по 3 чайних ложки за півгодини до їди. Коктейлі, що містять цей овочевий компонент, рекомендуються до вживання в обсягах до 1 склянки на день.

Відео

Три корисних соку з селери. Потужний заряд бадьорості.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!