Масаж при простатиті у чоловіків

Існує кілька способів масажу, які використовуються при простатиті. Дана процедура є частиною комплексного лікування цього захворювання і призначається разом з прийомом ліків. Правильний масаж простати допомагає збільшити тонус її м'язів і відновити еректильну функцію. Навіть при своїй користь процедура може викликати погіршення самопочуття, тому її використовують лише за показаннями.

Що таке простатит

Захворювання являє собою запалення передміхурової залози, яке викликає проблеми з сечовипусканням і еректильною функцією. Небезпечними наслідками патології є абсцедирування простати з ураженням яєчок і придатків, що може навіть призвести до безпліддя. Простатит (від лат. Prostatitis) класифікується на кілька видів за характером перебігу:

  1. Бактеріальний, або інфекційний. Розвивається в результаті проникнення бактерій в тканину простати. Бактеріальний простатит може протікати в гострій або хронічній формі.
  2. Небактеріальний (неінфекційний). Буває тільки хронічним. Цей вид простатиту не пов'язаний з бактеріями. Захворювання ще називається синдромом хронічного тазового болю. Воно супроводжується тими ж симптомами, що і гостра форма, але тільки вони виражені менш яскраво. Масаж простати при хронічному простатиті допомагає знизити частоту або зовсім минути загострення.

Неінфекційний простатит розвивається з інших причин, не пов'язаних з патогенними бактеріями. Залежно від природи виникнення патологія поділяється ще на кілька підвидів:

  1. Застійний. Виділяється як додатковий вид разом з інфекційної і неінфекційної формами. Причиною хвороби стає малоактивний спосіб життя.
  2. Калькульозний. Виступає наслідком появи каменів у сечовивідних шляхах.
  3. Віковий. Розвивається у чоловіків після 40 років через зміни секреції гормонів, які призводять до появи запалення в простаті.

Причини

Інфекційний простатит формується в результаті проникнення в простату бактерій з органів сечостатевої системи (при пієлонефриті, циститі) або з віддаленого запального вогнища (при фурункульозі, ангіні, грипі, пневмонії). Це зовнішні причини виникнення такого захворювання. Неінфекційний форма простатиту не пов'язана з життєдіяльністю патогенних мікроорганізмів. Її причини – внутрішні, пов'язані з порушенням кровообігу в передміхуровій залозі. До факторів ризику розвитку простатиту відносяться:

  • стреси;
  • гормональний збій;
  • перевтома;
  • малорухливий спосіб життя;
  • ВІЛ-інфекція;
  • безладні статеві стосунки;
  • недотримання правил гігієни;
  • травма тканин і органів малого тазу;
  • незбалансоване харчування;
  • переохолодження;
  • ослаблення імунітету.

Лікування

Терапія простатиту носить комплексний характер. Важливо при перших ознаках захворювання звернутися до лікаря. Насторожити повинні болі при сечовипусканні і проблеми з ерекцією. Правильна і своєчасна діагностика є запорукою швидкого одужання. Основою лікування виступають медикаментозні препарати:

  1. Антибіотики. Призначаються при бактеріальної природи захворювання.
  2. Спазмолітичні. Знімають біль, викликану спазмами судин. Прикладом таких препаратів виступає Но-шпа.
  3. Нестероїдні протизапальні та знеболювальні. Усувають запалення, полегшують больовий синдром. У цієї категорії використовуються Ібупрофен, Кетопрофен, Диклофенак, Німесил, Парацетамол.

Оскільки комплексна терапія, вона повинна зачіпати всі сфери життя чоловіка. З цієї причини на тлі прийому ліків пацієнту показано наступні процедури і методи:

  1. Дієта. З раціону потрібно виключити шкідливу їжу, яка дратує сечовивідні шляхи. Основою меню повинні стати фрукти, овочі, злакові, зелень, нежирні сорти м'яса і риби.
  2. Фізичні навантаження. Допомагають усунути застійні явища в області малого тазу. Корисними є звичайна ходьба, розслаблення/напруга сідничних м'язів, напівприсідання і присідання.
  3. Фізіотерапія. Покращує кровопостачання простати. З цією метою призначаються електрокоагуляція, ультразвуковий фонофорез.
  4. Лікувальний масаж. Збільшує кровообіг в області малого тазу, що допомагає послабити запальні процеси. Додатково масаж при простатиті покращує еректильну функцію.
  5. Хірургічне втручання. Це радикальний метод лікування, тому він використовується тільки за суворими показаннями у разі неефективності консервативної терапії.

Лікування масажем простати

Використання масажу при простатиті має чіткі свідчення, бо не у всіх випадках процедура безпечна. Така методика рекомендована в таких випадках:

  • при хронічному простатиті, пов'язаному з бактеріями;
  • пацієнтам з безпліддям, що стало наслідком простатиту;
  • при атонічному стан передміхурової залози;
  • якщо ефективність від лікування антибіотиками відсутня;
  • при порушення еректильної функції.

Якщо масаж при простатиті проводять через пряму кишку, то процедуру забороняють при наявності мікротріщин в анальному проході і геморої. До протипоказань також належать:

  • гостру стадію простатиту;
  • кісти в простаті;
  • аденому передміхурової залози.;
  • стан з підвищеною температурою;
  • туберкульоз простати;
  • запалення передміхурової залози, пов'язаний з іншими інфекціями в організмі;
  • наявність каменів у протоках простати.

Якщо у пацієнта відзначається одне із протипоказань, то йому заборонено пальцевий масаж при простатиті, тобто через задній прохід. У цьому випадку рекомендують зовнішнє масаж яєчок. Це більш обережний метод. В цілому існує кілька видів масажу простати:

  1. Вісцеральний. Полягає у впливі на зв'язки в області живота. Це забезпечує стимуляцію органів травного тракту та малого тазу.
  2. Трансректальне (пальцевий, ректальний) Передбачає масаж простати пальцем через задній прохід.
  3. Акупунктурний. У цьому випадку масажують певні біоактивні точки на тілі, які відповідають за роботу внутрішніх органів. Плюс процедури – відсутність навантаження безпосередньо на простату.
  4. Загальний. Деякі медики стверджують, що існує взаємозв'язок між запаленням простати і проблемами в хребетному стовпі. З цієї причини таким пацієнтам необхідний загальний масаж. Вплив на біологічно активні ділянки тіла допомагає стабілізувати стан пацієнта.

Ректальний масаж

Цей вид масажу при простатиті проводиться в клініці, оскільки процедура вимагає особливих навичок. Пацієнт приймає колінно-ліктьову позу на кушетці, після чого уролог одягає рукавички і вводить вказівний палець в анальний отвір. Масування відбувається наступним чином:

  • лікар масажує спочатку праву, а потім ліву частку простати;
  • потім він сильно натискає на центральну борозенку, щоб вийшло близько 4 капі секрету передміхурової залози.

Багато чоловіків відчувають психологічний дискомфорт від цієї процедури, тому не роблять такий масаж простати в поліклініці, а вчаться його техніці будинку і проводять самостійно. У такому випадку важливо знати показання до процедури. Ними є:

  • бактеріальний або інфекційний простатит, але тільки в період необострения;
  • хронічний простатит.

До протипоказань ректальної методики відносять тільки калькулезную форму запалення передміхурової залози. При масажі простати в домашніх умовах необхідно здійснювати м'які неспішні руху. Процедура більш ефективна при наповненому сечовому міхурі, оскільки передміхурова залоза щільніше прилягає до стінки прямої кишки. З цієї причини перед сеансом рекомендують випити 300-400 мл води і дочекатися легких позивів до сечовипускання.

Загальний масаж

Під час загального масажу при простатиті впливу піддаються біоактивні ділянки тіла. Це допомагає усунути негативні симптоми запалення передміхурової залози. Показанням до процедури є застійний простатит. Доведено, що масаж при такому захворюванні активізує роботу ЦНС і м'язових тканин. Це усуває основну причину захворювання – застій крові. Масажують ж такі ділянки тіла:

  1. Стопи. Вплив на них зменшує напругу, забезпечує відтік венозної крові від малого тазу.
  2. Сідниці. Масування цій галузі підвищує приплив крові до органів малого тазу, знімає больовий синдром.
  3. Поперек. Знаходяться в цій області нервові закінчення контролюють роботу передміхурової залози. При впливі на них стабілізується роботи передміхурової залози.
  4. Таз. Масажувати цю область можна домогтися нормалізації припливу крові до простаті. В результаті покращується еректильна функція, проходять симптоми дизуричних розладів, полегшується процес дефекації і сечовипускання.

Масаж простати в домашніх умовах

Будь-який вид масажу при простатиті, апаратний або ручного, можна виконувати самостійно в домашніх умовах. Існує кілька видів цієї процедури:

  1. Прямий. Це спосіб ректального масажу пальцем або бужем через анальний отвір. Даний метод приносить максимальний ефект.
  2. Непрямий. Передбачає напруга/розслаблення м'язів ануса. Додатково опрацьовується попереково-крижова область спини, низ живота і зона трохи вище лобка.
  3. За допомогою масажерів. Існують спеціальні прилади для масажу передміхурової залози ректальним методом.

Непрямий масаж

Цей вид процедури має особливої популярності, оскільки одним із методів можна користуватися де завгодно. Для цього необхідно спочатку сильно напружити м'язи заднього проходу, як би втягнувши їх, а потім розслабити. Такі дії потрібно повторити до 25-30 разів. Протягом доби рекомендується виконувати процедуру не менше 2 разів. Зовнішній непрямий масаж простати проводиться за допомогою розтирання 4-ма пальцями по черзі наступних зон:

  • крижів;
  • низу живота;
  • стегон;
  • сідниць.

Прямий масаж

Проводити процедуру ректальним способом рекомендують через добу. Оптимальна тривалість – 1,5-2 хвилини. По завершенні сеансу потрібно натиснути на передміхурову залозу, щоб виділилося кілька крапель секрету. В цілому, прямий масаж простати проводиться наступним чином:

  • лягти на спину, ноги розвести;
  • вказівний палець змастити вазеліном і ввести в анальний отвір;
  • намацати передміхурову залозу – її поверхня горбиста;
  • помасажувати спочатку ліву, а потім праву частку органу;
  • в кінці натиснути на нього для виділення секрету.

Масажери

Різновидом апаратних методик є гідромасаж. Для його проведення чоловік лягає в ванну, в яку рекомендується додавати відвари лікарських трав. Далі струменем води створюють м'яке вплив на все тіло, приділяючи особливу увагу області простати. Існують і інші масажери:

  1. «Солом'яний бичок». Являє собою рефленный усічений конус. Його можна покласти на сидіння автомобіля, розташувавши між ніг під простатою.
  2. «Простам». Це масажер преміум класу з пультом управління і обертається головкою. Він діє на простату допомогою тепла. На надягають насадку презерватив, потім її змащують вазеліном і вводять в анус, притискаючи до простати. Прилад сам закінчує сеанс, контролювати час не треба.
  3. «Эмилс-007». Цей медичний апарат поєднує в собі фото-, микровибро - і магнітотерапію. Для використання необхідний спеціальний презерватив для анального сексу. Під час процедури вібромасажу не можна користуватися телефоном. Для проведення сеансу силіконову насадку вводять у пряму кишку. Прилад може працювати як від мережі, так і від батарейок.

Профілактика простатиту з допомогою масажу

Різні види масажу використовують і з метою профілактики простатиту. Курс ректального рекомендується проводити 1 раз за півроку. Для запобігання розвитку простатиту додатково варто використовувати наступні методи:

  1. Лікувальну фізкультуру і масаж. Промежини можна масажувати за допомогою тенісного м'ячика. Серед корисних вправ виділяються «ходіння на сідницях», гімнастика Кегеля. Фізичні навантаження повинні бути хоча б 2-3 рази щотижня.
  2. Розтирання. Корисно розтирати промежини з медом, особливо після лазні.
  3. Банки. Їх ставлять на зовнішній край крижів на рівні 2-3 крижових хребців. При простатиті тут бувають чутливі до натиснення точки. Перед процедурою шкіру обробляють спиртом. Потім скарифікатором роблять кілька насічок і ставлять банку. З-за вакууму кров виходить назовні. Її видаляють стерильною ватою, а шкіру заклеюють бактерицидним пластиром. Банки ставлять 1 раз кожні 2 тижні. Курс становить 3-5 процедур. Краще залишити їх проведення фахівця, оскільки непідготовлена людина не зможе правильно їх здійснити.

Відео

Масаж простати

Масаж при простатиті

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!