Таблиця харчування та меню лієпайської дієти доктора Хазана

Характерною особливістю лієпайської дієти доктора Хазана є харчування, яке становить собою смачне і поживне меню, яке включає навіть м'ясо, ковбасу, сир, майонез та інші незвичні для схуднення продукти. Названа система в честь міста Лієпаї, де і живе її автор. Рекордсмену вдалося скинути 120 кілограмів. Все завдяки розробленій Хазаном таблиці з комбінацією продуктів, яка дозволяє худнути без болісного почуття голоду. Детальніше про правила дієти, її меню, плюси і мінуси розповідається далі.

Що таке лиепайская дієта доктора Хазана

Авторська методика схуднення прибалтійського дієтолога Лева Хазана – це і є лиепайская дієта. Її чудове властивість полягає в тому, що можна вживати звичні продукти в достатній кількості, але при це поступово втрачати вагу. Ефективність пояснюється науково. В її основі лежить принцип обмеження калорійності раціону – споживати калорій потрібно менше, ніж витрачати.

Суть

За загальноприйнятою класифікацією дієт лиепайская відноситься до категорії низькокалорійним. Основна вимога його полягає в обмеженні щоденної енергетичної цінності раціону до рівня 1200 ккал. На це кількість калорій ви можете вживати практично всі будь-які звичні для вас продукти. Відмовлятися від жирних страв не доведеться, адже вони ефективніше насичують організм. Потрібно лише зменшити порції. Так, 100 г улюбленого всіма Олів'є втамовують голод краще, ніж 300 м, але овочевого салату з куркою.

Правила

В цілому доктор Хазан запропонував своїм пацієнтам спосіб схуднення без відмови від улюблених продуктів і страв. Від кожної людини потрібна лише дотримання декількох правил, основні з яких – їсти не менше 3 разів на день, роблячи перерви між трапезами 5 годин. Інші правила лієпайської дієти доктора Хазана представлені в наступному списку:

  • харчуватися строго за графіком, не допускати ніяких перекусів поза режиму;
  • готувати їжу самостійно або стежити за процесом, щоб не порушувати умови програми схуднення;
  • не перевищувати добову калорійність раціону, що дорівнює 1200 ккал;
  • у літньо-весняний період в день потрібно випивати 8 стаканів (1,5-2 літри) рідини, а в зимово-весняний – з 6-7;
  • після схуднення не різко переходити до звичного харчування, не переїдати;
  • у разі зриву не змушувати себе голодувати, а продовжити худнути за системою;
  • спати не менше 8 годин щодня;
  • не замінювати представлені в меню продукти на інші.

Крім меню важливо дотримуватися ще одна умова – заміри. Методика наказує регулярно присвячувати їм час. Вам доведеться обзавестися власними вагами, щоб щодня зважуватися, причому в один і той же час. Це допомагає відслідковувати результати, що позитивно позначається на настрої і підвищує бажання продовжувати процес. Щодня ж потрібно робити виміри артеріального тиску і пульсу, а двічі на місяць - обсягів талії, шиї, стегон і грудей. Краще обзавестися для цієї мети окремим щоденником.

Окремо варто сказати про фізичних навантаженнях. Доктор дотримується думки, що спорт змушує з'їдати набагато більше калорій. З цієї причини він радить обмежити фізичні навантаження до мінімуму або виключити повністю, щоб організм не був виснажений остаточно. Але в такому випадку з'являється інша проблема при схудненні – в'яла і обвисла шкіра. Щоб зберегти її пружність, необхідно:

  • щодня робити масаж проблемних зон, краще з ефірними маслами;
  • приймати ванни з морською сіллю або екстрактом хвої (почати краще з 38 градусів і дійти до 45);
  • періодично робити обгортання зі спеціальними косметичними засобами або глиною, кава, медом та ін.

Лиепайская дієта - таблиця харчування

При дотриманні правил на кожному етапі можливо скинути близько третьої частини всього зайвої ваги. Продовжувати цю систему харчування самостійно не рекомендується, бо це викликає звикання організму до малокалорійної їжі, з-за чого зниження ваги сповільнюється. Краще знову повторити курс після невеликої перерви. Для зручності меню можна представити у вигляді таблиці.

Прийом їжі/День

Пн, Ср, Пт

Вт, Чт, Сб

Вс

Сніданок

10.00

чашка чаю; бутерброд з сиром і маслом (хліб 6х9 см, 1 см завтовшки

сир 6х9, 0,9 см завтовшки).

чай або кава без добавок;

бутерброд з м'ясом і маслом (хліб 6х9 см, 1 см завтовшки

ковбаса/м'ясо 6х9, 0,9 см завтовшки).

Сирний день:

  • 200 г сиру;
  • 2 ст. ложки меду;
  • 4 волоських горіха;
  • 2 яблука;
  • 0,25 л молока.

Розділити на 5-6 прийомів їжі.

Обід

15.00

м'ясне гаряче з будь-якими добавками і соусом – 120 г;

овочевий гарнір (3 види свіжих овочів) – 90 г;

склянку фрешу

гаряче з морепродуктів або риби з добавками і соусом – 120 г;

овочевий гарнір (3 види свіжих овочів) – 90 г;

склянку фрешу

Вечеря

20.30

вінегрет (буряк, морква, картопля, капуста, цибуля, огірки з 1 ст. л. рослинного масла) – 90 г;

шпроти або ікра – 1 ст. л.;

хліб 6х9 см, 1 см завтовшки;

чашка кави або чаю

м'ясний салат (м'ясо/ковбаса, картопля, яйце, горошок, огірок, заправити 1 ст. л. сметани або майонезу) – 90 г;

хліб 6х9 см, 1 см завтовшки;

кава або чай.

Заборонені продукти

Хоч система живлення Хазана і дозволяє будь-які продукти, деякі з них все ж можуть заборонятися. Перше, що доведеться виключити – це сіль. Її можна додавати зовсім небагато. Овочі потрібно їсти зовсім несолоними. У список заборонених продуктів входять такі:

  • свіжий хліб, краще вживати трохи почерствевший;
  • занадто жирні сорти м'яса, ковбаса або сир;
  • цукор і будь-які солодкі продукти або соки;
  • газована вода;
  • алкоголь;
  • міцна кава та чай;
  • цукрозамінники.

Лиепайская дієта - меню на 3 місяці

Вся методика розрахована на період, рівний трьом місяців. Меню розписано для кожного з них. Воно не має особливої різниці, але деякі відмінності все ж є. Передбачений раціон і для таких виняткових випадків, як святковий захід або ж можливий зрив. У перші два місяці відбувається стрімке зниження ваги, а на останньому етапі він стабілізується.

Харчування в 1 місяць дієти

На першому етапі система може викликати напади голоду. Заглушити їх можна лише чистою водою або трав'яним чаєм без цукру. Меню для першого місяця лієпайської дієти представлено в таблиці:

День/Прийом їжі

Сніданок

Обід

Вечеря

Пн, Пт

кава/чай

шматочок хліба з вершковим маслом і скибочкою сиру

180 мл будь-якого першого страви, хліб з ковбасою і маслом

тарілка вінегрету, 50 г рибних консервів, склянки кефіру, соку, чаю або мінеральної води

Вт, Чт, Сб

кава/чай

шматочок хліба з вершковим маслом і скибочкою ковбаси

180 мл першого страви з риби, тарілка свіжих або відварених овочів, сік

120 г салату з варених овочів, ковбаси чи м'яса зі сметаною, склянку води, кави, чаю або соку

Ср

1 яблуко, 3-4 волоських горіха, 100 г знежиреного сиру

1 апельсин, груша, мандарин або грейпфрут, 3-4 волоських горіха, 100 г знежиреного сиру

2 склянки кефіру або молока, 1 ст. л. меду

Вс

чай/кава, 100 г свіжого сиру з родзинками або чорносливом, 1 ст. л. натурального меду, кілька волоських горіхів, яблуко

120 г свіжого сиру, кілька волоських горіхів, 1 ст. л. меду, сік або чай, яблуко

2 склянки кефіру або молока, 1 ст. л. меду

Меню 2 місяці дієти

Раціон для другого етапу дієти передбачає те ж меню, що і для першого. Зміни стосуються лише п'ятничного вечері, який замінюють на шоколадний плавлений сирок і 5 вівсяних чи інших сухих печенюшек. Харчування на другому місяці теж передбачає один розвантажувальний день в тиждень – середа. Її раціон підходить і для зривів або ж свят. В іншому ж меню залишається без змін.

Меню по днях на 3 етапі

Останній етап також передбачає аналогічне меню, але додатково вводиться ще один розвантажувальний день. Він припадає на понеділок. Необхідна ж додаткова розвантаження для того, щоб уникнути ефекту «плато», коли зниження ваги сповільнюється або зовсім зупиняється. Замість звичайного для цього дня раціону необхідно випити 7 склянок кефіру і вжити до 1 кілограма будь-яких несолодких фруктів. Не варто їсти банани або ж виноград. Ці фрукти є надто калорійними для будь-якої дієти.

Дієта лієпайського доктора Лева Яковича Хазана - плюси і мінуси

Будь-яка методика схуднення має переваги і недоліки. Дієта Хазана не є винятком. Серед її переваг можна відзначити можливість харчуватися не вдома як під час схуднення, так і на етапі утримання ваги. М'який вихід допомагає стабілізувати масу тіла, адже харчування і так було звичним і зазнало мало змін. Серед інших переваг можна виділити наступне:

  • висока тривалість, яка допомагає поступово перейти на більш здорове харчування;
  • не представляє небезпеки для організму;
  • раціон повністю збалансований;
  • багато тих, що худнуть відзначають ефективність дієти;
  • виробляється звичка їсти в певний час;
  • можливість вживати звичні й улюблені продукти;
  • відсутність постійно мучить відчуття голоду.

Навіть при всіх перевагах система має кілька вагомих недоліків. Головна з них в тому, що не можна вносити які-небудь зміни в дозволений раціон. Різке обмеження раціону теж складно витримати і дотримуватися його тривалий час. Зменшення фізичних навантажень теж може сподобатися не всім по душі. Ще один недолік – відсутність на перших етапах фруктів, але вітамінний дефіцит при цьому покривається за рахунок вживання соків.

Протипоказання

Дієт, які б підходили всім, не існує. Так методики доктора Хазана не можна дотримуватися тим, у кого підвищений артеріальний тиск або є захворювання серця. Загалом же програма призначена для людей, у яких немає особливих проблем зі здоров'ям. З цієї причини при високому холестерин вона теж заборонена. Причина в тому, що програма включає велику кількість тваринних жирів. Не підійде методика в наступних випадках:

  • цукровий діабет другого типу;
  • виразка шлунка;
  • захворювання нирок;
  • патології печінки.

На думку лікарів, лієпайської системи не варто дотримуватися тим, хто захоплюється силовим спортом. Причина в тому, що регулярні фізичні навантаження назавжди змінюють обмін речовин, через що для його підтримки завжди потрібна велика кількість білка, зовсім небагато жирів і інший якісний склад вуглеводів. Лиепайская дієта не передбачає такого раціону. Крім того, триразове харчування змушує м'язи «голодувати».

Відео:

Починаємо худнути. Як швидко схуднути?Суть дієти. #2

Відгуки та результати

Анастасія, 28 роківПро лієпайської дієті доктора Хазана знаю вже давно. Моя подруга її дуже хвалила, адже змогла скинути на ній близько 37 кг, і це всього за три місяці. Але вона не займалася спортом. Я ж при відвідуванні басейну на цій же дієті скинула вже за один місяць 15 кг.
Ксенія, 33 рокиЗа 3 тижні схуднення на лієпайської дієті схудла на 12 кілограм, але у мене в меню були деякі похибки. Пару раз в свята дозволила собі шматочок торта. Ще більше змінилися обсяги, особливо помітна різниця на фото до і після. Джинси після першого місяця купувала вже на розмір менше.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!