Вплив куріння на вагу

Зі шкільних років ми знаємо, що куріння є шкідливою звичкою. Нікотин чинить згубний вплив на здоров'я. Однак більшість курців не горять бажанням кинути шкідливу звичку. Хтось просто не бажає змінюватися, інші турбуються про появу зайвих кілограмів після того, як залишать тютюн. Питання про те, чи впливає куріння на вагу, заслуговує уваги, оскільки сигарети в окремих випадках допомагають худнути або худнути.

Як куріння впливає на вагу людини

Відомо, що вплив тютюну схожа на наркотичну залежність, оскільки стимулює заміщення одного центру задоволення іншим. Згідно з принципами психології, задоволення, одержуване від їжі, замінюють відчуття, придбані завдяки сигарет. Тому курці часто замість прийому їжі йдуть на перекур, що допомагає зменшити масу тіла. Куріння і схуднення тісно пов'язані, але варто врахувати, що зайві кілограми не страшніше розвитку серйозних захворювань.

Чи впливає куріння на вагу і здоров'я з точки зору фізіології? Коли нікотин потрапляє в організм, відбувається інтоксикація, яка схожа з легкими харчовими отруєннями. В цей час енергетичні ресурси будуть використані на захист від отрути і його нейтралізацію. Худнуть від куріння і чому? Калорії, отримані від засвоювання їжі, йдуть на виведення нікотину, тому на засвоєння поживних речовин сил не залишається або ж з продуктів засвоюється менша частина корисних елементів. З-за інтоксикації втрачається апетит, тому курці часто худнуть.

Чому поправляєшся, коли кидаєш курити

Якщо кинути палити, то нікотин припиняє діяти на шлунок і центр голоду, так і на організм в цілому. У головному мозку відбуваються процеси притуплення голоду, тому в людини зростає апетит, кількість спожитої їжі збільшується. Слизова оболонка шлунка починає нормально функціонувати, через що їжа в ньому засвоюється більш якісно і у великих обсягах, чому відбувається набір ваги. Відновлення нюху і смакових відчуттів теж сприяє збільшенню апетиту.

Курцям доводиться замінювати сигарети насінням або цукерками, щоб хоч якось заїсти стрес. Тяга до тютюну спонукає до частих перекусу, тому доведеться поповніти. Впливають на сигарети вага курця? Так, але коли тіло позбавиться від отруйних хімічних сполук, обмін речовин стане функціонувати правильно і людина пополнеет. Після нормалізації метаболізму маса тіла буде такою, якою повинна бути.

Чому від куріння худнуть

Понад 90% тих, хто має цю шкідливу звичку, помітили, що маса тіла дійсно зменшилася. З точки зору науки тютюн змушує худнути. Чи впливає куріння на вагу, не завдаючи особливої шкоди організму? Ось деякі дослідження про вплив тютюну:

  • Нікотин викликає хибне відчуття ситості, оскільки пригнічує центральну нервову систему. Це сприяє скороченню кількості вживаної їжі і калорій, внаслідок чого організму доводиться використовувати наявні корисні речовини, що призводить до схуднення.
  • Тютюн сприяє виникненню виразки шлунка, заважає нормальній діяльності органів травлення, тому швидкість всмоктування поживних речовин знижується. Зменшується апетит, а разом з ним і кількість отриманих калорій. Організм послаблюється, тому що практично не отримує вітамінів, робота імунної системи теж порушується.

Допомагає схуднути куріння

Чим менше людина з'їдає, тим повільніше він набирає кілограми. Чи можна схуднути від сигарет і як вони впливають на вагу? Апетит курця знижений через зниження кількості інсуліну в крові від тютюнового диму. До того ж сигарети стимулюють викид адреналіну на мускулатуру органів травлення. Харчування, по суті, замінюється курінням, що і є причиною схуднення. Ця шкідлива звичка підсилює метаболізм, тому сигарети допомагають не набрати зайві кілограми, залишаючись худим.

Заважає куріння набору м'язової маси

Тютюновий дим порушує кисневий обмін в організмі. Це дуже шкодить розвитку і зростанню м'язової маси, що турбує чоловіків. Смоли, нікотин та інші хімічні речовини з сигарет зменшують об'єм легень та активність кровотоку. Найбільш шкідливим з'єднанням, що містяться в тютюновому димі, вважається чадний газ. Коли він потрапляє в кров і зв'язується з гемоглобіном, еритроцити не можуть активно переносити кисень. В результаті всі органи та м'язи зазнають кисневе голодування.

Можна набрати вагу, якщо кинути палити

Коли ви залишите цю звичку, відбудеться реакція на нестачу нікотину, яку можна назвати стресом. Паління та вага тіла пов'язані між собою. Їжа почне краще засвоюватися, людина отримає більше калорій, тому пополнеет. Колишні курці не набирають вище п'яти кілограмів. До того ж приблизно через півроку маса тіла прийде в норму. Після кидання палити набрати кілограми корисно для здоров'я і відновлення злагодженої діяльності організму.

Як набрати вагу, якщо куриш

Нікотин знижує апетит, не дає їжі повністю засвоюватися. Сигарета є головним ворогом, який заважає набрати масу. Спочатку організм витрачає більшу частину своїх ресурсів, щоб захиститися від отруєння хімічними сполуками, а згодом у тілі посилюються процеси інтоксикації, які перешкоджають засвоєнню поживних речовин і навіть відкладенню жирів. Тільки якщо кинути палити, можна трохи погладшати і відновити нормальну діяльність внутрішніх органів. Щоб набрати масу, необхідно відмовитися від тютюну.

Відео: як сигарети впливають на вагу

куріння і схуднення

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!