Насіння льону для схуднення: застосування

Давно відомо про корисність різних узварів, настоянок з натуральних зерен і сушених трав. На початку ХХ століття люди почали активно вживати насіння льону для схуднення, оскільки при правильному вживанні це прекрасний спосіб очищення організму від накопичених шлаків і ключ до швидкого «згорянню» ваги. Завдяки вираженому проносного та очищаючої дії, невисокою ціною ці насіння по праву завоювали високі позиції на ринку продуктів, які ефективно стимулюють зниження ваги.

Що таке насіння льону

Льон – здавна відома рослина, яку застосовують у різних сферах життя: стебло використовують для виготовлення екологічно чистих тканин, лляні насіння використовують як харчову добавку, яка допомагає від різних хвороб. Також корисно вживати лляну олію, адже воно легке, дієтичне, і крім того, забезпечує організм необхідними жирними кислотами, клітковиною. Оскільки в процесі обробки істотна частина корисних властивостей втрачається, дієтологи рекомендують використовувати насіння льону при схудненні, тільки якщо вони правильно зберігалися.

Чим корисні насіння льону

Зерна льону мають репутацію корисного продукту, який насичений великою кількістю необхідних організму компонентів. Про те, чи корисне лляне насіння і чи існують протипоказання до застосування, сперечаються лікарі всього світу. Вони сходяться в єдиній думці, що для людей, що страждають розладами ШЛУНКОВО-кишкового тракту, захворюваннями печінки, нирок, регулярне вживання зерен льону просто необхідно. Доведено позитивний вплив кошти на щитовидну залозу, а крім того, насіння знижують ризик виникнення тромбозу, проблем з серцем і судинною системою.

Склад насіння і користь від їх компонентів:

Слиз

Очищення організму від більшості паразитів, токсинів, шлаків.

Клітковина і речовини з пектином

Зв'язування важких металів.

Кислота Омега–3 (поліненасичена жирна)

Розрідження крові, профілактичні властивості при проблемах з серцево-судинною системою, нейтралізують дію кислоти Омега-6.

Селен

Захист нуклеїнових кислот, профілактика ракових захворювань і проблем з серцем, судинами.

Калій

Нормалізація серцевого ритму, зменшення набряклості, нівелювання проблем з нирками, сечостатевої системою.

Лецитин і вітамін В

Запобігання депресивних станів, психічних захворювань, зміцнення нервової системи.

Мінерали марганець, кальцій, залізо, йод, цинк, алюміній, хром і нікель

Дві столові ложки містять денну норму цих речовин.

Вітаміни РР, Е, К, В, С

Для жінок

Жіночий організм налаштований так, щоб він міг благополучно виносити і народити здорового малюка. Лляне насіннячко володіє величезною кількістю активних речовин, що цілком впорається із завданням підтримки і відновлення здоров'я. Зерна льону постачають в організм гормон фітоестроген, який допомагає поліпшити самопочуття під час критичних днів або клімаксу, знизити хворобливість і прибрати перепади настрою. При правильному дозуванні насіння допомагають виносити здорового малюка, якісно сприяють збільшенню вироблення грудного молока при лактації.

Протипоказання прийому лляних насіння для жінок:

  • панкреатит, холецистит;
  • сечокам'яна хвороба або камені жовчного міхура;
  • ендометрит;
  • полікістоз яєчників;
  • підвищений метеоризм;
  • діарея, розлади кишечника;
  • необхідна консультація спеціаліста при цукровому діабеті, низькою згортання крові, вагітності.

Для чоловіків

На чоловічий організм насіння льону надають таку ж дію. Єдине протипоказання – схильність до захворювань простати (хронічним і онкологічним). Прийом лляного насіння має проносну дію, сприяє нормалізації рівня холестерину в крові. Важливо, що ці насіння мають бактерицидну та сорбуючі дією, мають протикашельний ефект, лікують різні проблеми шкіри. Відвари зерен льону добре справляються з запорами, запалення прямої кишки, кишечника і геморроями.

Корисні властивості при схудненні

Рецептів, як використовувати лляні насіння для схуднення, багато: хтось воліє вживати їх сирими, хтось термічно обробленими. Користь лляного насіння для схуднення криється у здатності обволікати слизової плівкою стінки шлунка, вона не дає всмоктуватися жиру в кишечник. Вживання насіння знижує апетит за рахунок їх розбухання в шлунку і створення відчуття ситості. Проносний ефект дозволяє швидко вивести з кишечника разом з калом шлаки і токсини, тим самим прискорюючи метаболізм і сприяючи «спалювання» жиру.

Як вживати насіння льону

У профілактичних цілях рекомендують приймати по 10 грамів зерен, але якщо необхідний лікувальний ефект дозування збільшують (дві столові ложки, за два прийому їжі). Важливо, що вживати насіння льону дозволено не більше 50 грамів (3 ст. л.) на добу. Для отримання максимального ефекту потрібно стежити за гідратацією, адже рідина впливає на швидкість виведення клітковини. Найчастіше лікування насінням триває до півроку. Де продається лляне насіння? Практично в будь-якому аптечному пункті, але при покупці вибирайте насіння в цілій упаковці, з хорошим терміном придатності.

Як пити

Суттєвої різниці при приготуванні відварів і настойок з перемелених або цілих насіння льону немає: найчастіше використовують цілі, так як від них простіше очистити готовий напій. Найкращого результату можна досягти, якщо після пиття ретельно розжовувати і їсти залишилися набряклі насіння. Пити лляні насіння бажано тільки свіжого приготування, адже готову рідину можна зберігати не більше доби при холодній температурі. Як пити льон для схуднення? Краще взяти на озброєння декілька способів приготування і вибрати з них той, що найбільше підходить.

Способи приготування корисної їжі і пиття з зернами льону:

  • відвар;
  • настій;
  • кисіль;
  • мультивітамінний коктейль;
  • додати у кефір;
  • наполягання на рослинному маслі;
  • додавання в звичні страви в сухому вигляді.

Як є

Хороші результати після прийому зерен можна отримати виключно при правильному дозуванні і регулярності прийомів. Насіння льону служить чудовою добавкою до готових страв, готувати (відварювати або прожарювати) його не потрібно, воно прекрасно підійде і сухим. Є лляні насіння можна у вигляді халви. Її можна робити вдома: для цього насіння змішуємо з негустим теплим медом, водою, сухофрукти (родзинки, курага) або горішками. Наші предки залишили нам рецепти лляних котлет, хліба і булочок з льоном (пшеничне борошно змішують з лляної борошном), ці страви все ще актуальні.

Як приймати насіння льону для схуднення

Лікарі-дієтологи всього світу рекомендують використовувати подрібнені лляні насіння для схуднення. Потрібно випивати близько 10 чашок рідини в день: обов'язково запивати нею насіння, адже для досягнення ефекту зменшення апетиту і «спалювання» ваги необхідно, щоб ці зерна «набубнявіли» від води в шлунку. Як схуднути за допомогою насіння льону? Навіть якщо додавати їх в салати, перші страви, каші зі звичайного раціону – це дасть хороший ефект. Якщо враховувати правильне дозування, шкоди від такої добавки до харчування не буде.

Натщесерце

Найпростіший варіант, як використовувати лляні насіння для схуднення – це з'їдати ложку сухого, необробленого насіння відразу після нічного сну. Насіння льону натщесерце, якщо їх запити достатньою кількістю води, набухають в кишечнику, і вже через пару годин виводять шлаки, токсини, дають відчуття ситості. Якщо проблема зайвої ваги істотна, можна приймати зерна в комплексі з дієтичним харчуванням. Якщо потрібна тільки очищення організму, можна додавати насіння в йогурт, сир, фруктові салати з ягодами. Краще їсти такі страви на сніданок.

З кефіром

Любителям кефіру особливо корисно додавати в нього зерна, при цьому в перший тиждень необхідно додавати насіння кожен день, з розрахунку на 100 мл кефіру/5 грам зерен. У другий тиждень – 10 грам, в третю 15 грам. Насіння льону для схуднення з кефіром чудово замінять денний перекус. Можна використовувати цілі та подрібнені (мелені) зерна. Якщо не можете без солодкого, допускається додавання невеликої кількості натурального коричневого (не білого) цукру. Засіб допомагає м'яко очистити кишечник, особливо у комплексі з вживанням натурального кефіру.

Настій

Один з найпростіших способів приготування зерен – це приготування настоянки на воді. 15 грам насіння поміщають у термос і заливають окропом (приблизно половина літра). Через 10-12 годин лляної настій до вживання. Приймають пиття або за півгодини до їди або через 2-3 години після їжі, в кількості 100 мл тричі на день. До вживання потрібно добре процідити і віджати зерна. Для поліпшення смаку можна додати спеції, наприклад, коріандр або кріп. Курс прийому кошти – близько двох тижнів, але його можна збільшити.

Мелені насіння льону

У формі борошна насіння льону приймають як основний продукт або як активну добавку до звичної їжі. Мелене насіння льону зберігає свої властивості і в подрібненому вигляді. Його можна додати в будь-яку крупу (наприклад гречку, вівсянку), від цього її смакові якості не погіршаться, а користі буде більше. Крім того, у подрібненому вигляді насіння змішують з іншими корисними рослинами, в результаті отримуючи засіб для поліпшення здоров'я та імунітету. Щоб підібрати спосіб, як схуднути з допомогою льону, вибирайте рецепти, які подобаються, смак яких не зіпсує додавання насіння.

На ніч

Якщо замінити щільний вечеря вживанням склянки кефіру з зернами, можна абсолютно безболісно скинути з тіла зайвий жирок. Як приймати льон для схуднення перед сном? Насіння льону на ніч володіють приголомшливим ефектом відновлення функції кишечника і є ефективним методом проти закрепів. Через 3 місяці регулярного вживання кошти на ніч необхідно перервати вживання зерен на 1 місяць, а після перерви продовжити курс. Якщо раптом виявляється присмак або неприємний запах від насіння, вживати з заборонено.

Відвар

Якщо жувати сухі насіння не подобається, можна приготувати відвар. Варити насіння довше 30 хвилин не можна, інакше вони швидко втрачають корисні властивості. Щоб приготувати правильний відвар з насіння льону для схуднення, мелені зерна (можна подрібнити в кавомолці) заливають крутим окропом (з розрахунку 15 г/250 мл) і залишають на водяній бані (не довше, ніж на півгодини). Після цього суміш необхідно остудити. Насіння дуже ефективні для м'якого, швидкого «спалювання» жиру, головне – не втратити їх властивості при виборі неправильного температурного режиму готування.

Кисіль

Водянисті відвари, настої не подобаються за смаком? Можна приготувати кисіль з насіння льону для схуднення! Щоб отримати солодкий присмак і приємний аромат у нього додають ягоди або сухофрукти. Для приготування лляної киселя використовують 2 ст. л. ложки насіння, які потрібно заварити літром окропу і пильнувати за киселем на водяній бані (на дві години). Якщо додати 15 грам порошку з зерен у свіжовичавлений фруктовий кисіль, він стане ще смачніше і корисніше. Зберігають готовий кисіль у прохолодному місці, не довше доби. П'ють його по 250 мл за 4 прийоми.

Льняна дієта для схуднення

Якщо набридли жирові відкладення на тілі, від них можна позбутися за допомогою систем живлення на основі льону. Однозначно, що дієта з насінням льону точно не стане для вас випробуванням голодом, адже зерна дають стійке відчуття ситості. Як заварювати лляні насіння для схуднення при дієті? А заварювати їх не потрібно, необхідно розвести теплою водою або домашнім йогуртом, кефіром. Якщо немає можливості подрібнювати лляні зерна, можна використовувати замість них висівки. Дотримуватися жорсткої дієти можна не більше 3 діб, далі необхідно переходити на збалансоване харчування.

Відео

Насіння льону для схуднення

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!