Авокадо - корисні властивості і протипоказання. Користь авокадо для жінок і чоловіків

Авокадо або алігаторова груша – це вічнозелене плодове рослина, що відноситься до роду Персея сімейства Лаврові. В зрілому вигляді він має темно-зелене забарвлення, маслянисту ніжну м'якоть. Батьківщиною фрукта вважається Мексика, а в сучасний час вирощується в багатьох країнах, що характеризуються середземноморським і тропічним кліматом. За смаком незрілий плід нагадує неспелую грушу або гарбуз з щільною м'якоттю і твердою шкіркою, а зрілий – пюре вершкового масла, зелені з тонким присмаком горіхів. Якими корисними властивостями володіє авокадо?

Склад і калорійність авокадо

Калорійність авокадо складає 150 ккал на 100 г. Це говорить про те, що плід калорійний, тому людям з ожирінням, схильністю до зайвої ваги не варто ним зловживати. Але зовсім відмовлятися від задоволення поласувати корисним, смачним авокадо не варто, оскільки в складі в основному містяться мононенасичені жири, які дуже важливі для харчування людей, які потребують обмеження споживання жирної риби, м'яса, молочної продукції, тому варто знати міру.

Авокадо містить багато мінеральних речовин, представлених натрієм, калієм, фосфором, кальцієм, залізом, магнієм, марганцем і т. п. Вистачає у плода і вітамінів групи В, С, А, РР і D. Авокадо дуже багатий вітаміном Е, який стимулює збагачення клітин киснем, їх антивіковий захисту. Склад плода багатий природними гормонами, іншими біологічно активними речовинами, які володіють омолоджувальним ефектом.

Чим корисний фрукт авокадо для організму

Вся користь цього плода обумовлена багатим складом, що включає мінеральні речовини, вітаміни, мікроелементи. М'якоть авокадо не містить шкідливих жирів, цукру, тому цим фруктом можуть себе балувати діабетики. У чому ж полягають корисні властивості авокадо?

  • Велика кількість вітаміну Е сприяє захисту організму, клітин від руйнівного впливу вірусів, боротьбі на клітинному рівні з віковими змінами.
  • Друге корисна властивість – очищення крові від шкідливого холестерину завдяки вмісту олеїнової кислоти, яка активно бореться з утворенням бляшок.
  • Поліпшення пам'яті, зниження ризику розвитку хвороб серця і судин завдяки високому вмісту поліненасичених жирів. Брак даних елементів в харчуванні призводить до розвитку атеросклерозу.
  • Зниження артеріального тиску природним шляхом, що корисно для гіпертоніків. Якщо регулярно вживати авокадо, то незабаром тиск зовсім нормалізується.
  • Приведення в норму роботи серця завдяки великій кількості калію, який допомагає виявляти високу стійкість до стресів, нормалізувати водно-сольовий баланс.
  • Боротьба з непов'язаними радикалами за рахунок чого авокадо вважається природним антиоксидантом.
  • Приведення в норму кровообігу і кровотечі завдяки вітамінно-мінерального комплексу, міді, заліза, перешкоджає розвитку анемії.
  • Підвищення імунітету за рахунок вітаміну С. Таке корисне властивість особливо актуально під час спалахів грипу, для людей, які часто хворіють на вірусні, простудними захворюваннями.
  • Наступне корисна властивість – підвищення працездатності, відновлення нервової системи, зняття сонливості, втоми, дратівливості за рахунок вмісту манногептулозы.
  • Допомога в засвоєнні каротиноїдів, природних пігментів, які допомагають налагоджувати водно-сольовий баланс, беруть участь у фотосинтезі, освіту зубів, кісток.
  • Боротьба з розмноженням ракових клітин за рахунок фитохимикалиев, фитонутриенов, які зупиняють, руйнують розвиток деяких видів пухлин.
  • Авокадо приносить користь при запорах, для всієї системи травлення.
  • Зміцнення зубів, кісток завдяки фосфору, кальцію, також допомагає хорошої розумової діяльності.
  • Збудження почуттів – авокадо вважається сильним афродизіаком, раніше плід використовувався для збільшення плодючості і потенції.
  • Відмінний джерело протеїну, рослинний аналог м'яса тварин. Корисний для тих, хто хоче набрати м'язову масу.

Корисні властивості для жінок

Чим корисно авокадо для жінок? Жирний плід корисний не тільки для здоров'я, але і для волосся, шкіри, обличчя, в цілому в косметології для привабливої зовнішності. Особливо в цьому плані цінне масло авокадо, багата жирами, вітамінами Е, А. При регулярному вживанні плоду, нанесення масок відбувається розгладження зморшок, зміцнення клітинних стінок, збільшення пружності, зовнішнього блиску шкіри. Масла, якими багате авокадо, здатні знімати запалення на шкірі, тому вживати плід корисно при дерматитах, екземах, акне.

Регулярне включення в раціон плода жінками сприяє відновленню краси, здоров'я волосся, внутрішнього омолодженню організму. Поживний фрукт корисний для вагітних, оскільки позитивно впливає на здоров'я майбутньої дитини, матері. Зловживати цим продуктом, як і іншими екзотичними плодами, не варто. Утриматися слід від нього в разі наявності алергії на цитрусові.

Користь фрукта для чоловіків

Які корисні властивості плоду для чоловіків? Цей екзотичний фрукт є сильним афродизіаком. Склад багатий біологічно активними речовинами, мікроелементами, вітамінами, складними вуглеводами, які посилюють статевий потяг чоловіків, репродуктивні функції. Цей продукт багатий фолієвою кислотою, яка надає енергію чоловічому організму шляхом активізації розщеплення протеїнів. Крім цього, регулярне споживання плоду позитивно впливає на психіку, нервову систему чоловіків, надаючи більше впевненості, розважливості.

У чому користь авокадо для схуднення

Авокадо для схуднення володіє багатьма корисними властивостями. У плодах міститься багато L-карнітину, який являє собою натуральну витаминоподобную амінокислоту з сильними антиоксидантними властивостями. Ця речовина активізує жировий обмін, бере участь в обміні жирів, відповідає за циркуляцію крові по нервовим волокнам, виробництво енергії. Основна роль L-карнітину полягає в проведенні через оболонку жирних кислот в мітохондрії, де вони спалюються, перетворюючись в корисну енергію. Без цього елемента чоловік на дієті не зможе схуднути.

Продукт містить багато жирів, але всі вони корисні, грають незамінну роль практично у всіх важливих процесах організму. Вони знижують рівень шкідливого холестерину, що призводить до збільшення ваги, серцевих проблем. Це, в свою чергу, збільшує ефективність тренувань, прискорює метаболізм, підвищує якість кровотоку. Цей продукт допомагає виробляти інсулін, що є ще одним методом активізації обміну речовин. М'якоть плоду багата клітковиною, яка очищає травлення від холестерину, токсинів, сечової кислоти, відповідає за детоксикацію.

Корисні властивості кісточки «аллигаторовой груші»

Кісточка володіє такими корисними властивостями:

  • Природний антибіотик – екстракт, отриманий з кісточки авокадо, вбиває збудників тропічного захворювання жовтої лихоманки, деякі грибкові інфекції.
  • Протипухлинні властивості – кісточка містить сполуки, які борються з розвитком пухлинних клітин.
  • Джерело антиоксидантів – багатий на речовини, здатні боротися з вільними радикалами.
  • Корисні властивості для травлення – індіанці використовували кісточку фрукта для лікування діареї, дизентерії.
  • Останнім корисна властивість – захист від утворення артеріальних бляшок на стінках, знижує рівень холестерину завдяки високому вмісту в кістці клітковини, яка не дає поглинати шкідливі жири.

Шкоди від вживання авокадо для здоров'я

Особливої шкоди від вживання продукту немає. Багато екзотичні плоди не принесуть корисних властивостей при надмірному споживанні, наявності індивідуальної непереносимості, проблем з травленням, алергії на цитрусові фрукти. Шкоду цього продукту харчування може критися у високій калорійності, тому бажаючим скинути вагу не варто дуже налягати на цей продукт.

Протипоказання до вживання

Кісточка і листя авокадо містять токсини, які можуть нашкодити здоров'ю людини. Вживання плодів іноді може спровокувати розвиток алергічних реакцій, погіршення роботи травного тракту. Людям з наявним ожирінням варто з обережністю вживати авокадо. Протипоказанням вважається наявність індивідуальної непереносимості даного фрукта.

Відео: як і з чим їдять авокадо

Цей продукт харчування може вживатися як самостійно, так і в складі багатьох рецептів страв. Він освіжає сендвічі, надає ніжний смак салатів. Чудово плід поєднується з креветками, м'ясом птиці, червоною рибою. М'якоть цього фрукта ви можете використовувати для приготування гуакамоле і намазувати отриману пасту на бутерброди. Вживати плід потрібно обов'язково сирим. Якщо фрукт піддати тепловій обробці, він може дати гіркоту через що міститься в ньому тинина. Представлене нижче відео показує, як їсти авокадо, щоб це було смачно і корисно.

Як і з чим їсти авокадо. Як почистити авокадо

Відгуки

Наташа, 27 роківпристрастилася до авокадо після дієти, на якій і познайомилася з цим плодом. Цей фрукт допоміг мені схуднути, я відчуваю себе значно краще. Регулярно включаю його в меню, особливо в нашій сім'ї люблять пасту з цього плоду гуакамоле на хрустких тостах.
Катерина, 21 рікПерше моє знайомство з авокадо було невдалим – я придбала незрілий плід і подумала, як це взагалі можна їсти. Але після дізналася про корисні властивості і вирішила повторити експеримент. На цей раз він був вдалим: стиглий плід мені дуже сподобався на смак, часто додаю його в роли.
Дарина, 35років:Я вегетаріанка і для мене авокадо – обов'язковий супутник. Він замінює мені тваринний білок рослинним. Крім того, я регулярно роблю маски для обличчя з м'якоті плоду, після душу на все тіло намазую масло авокадо. Чоловік зазначив, що моя шкіра виглядає, як у молоденької дівчини.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!