Чому свербить голова

Коли, на перший погляд, безпричинно починає свербіти голова, з'являється привід для занепокоєння. Часто на розум приходить найгірше, однак причини можуть бути абсолютно нешкідливими. Або ж навпаки, свербіж може виступати симптомом серйозних захворювань. Чому свербить голова і що з цим робити? Відповіді на ці питання повинен знати кожен, щоб вчасно зреагувати і допомогти собі.

Причини чому свербить голова якщо немає вошей

Перше, з чим у більшості людей асоціюється свербіж голови, є воші. Проте у людини, яка стежить за собою, дотримується правил гігієни, ймовірність зараження цими паразитами дуже мала. Оглянувши себе або попросивши про це близької людини, легко виключити наявність вошей, їх присутність виявляється неозброєним оком або за допомогою збільшувального скла. І якщо ви переконалися, що паразитів немає, варто розглянути інші можливі причини появи свербежу.

Чому шкіра голови суха і свербить після миття

Свербіж, який спостерігається після миття голови, говорить про те, що людині не підходить складу шампуню. Це може бути пов'язано з тим:

  • Що інгредієнтів шампуню, бальзаму або ополіскувача для волосся є алергія. Часто така реакція буває, якщо до складу шампуню входять лаурилсульфат або лаурилсульфат натрію. Якщо це так, варто перейти на шампуні з більш щадним складом.
  • Що алергія на пом'якшувальний засіб або порошок, яким стираються рушники. Цей фактор, можливий, якщо поява свербежу збігається з тестуванням нової продукції, незвичній людині. Часто повернення до вже перевірених засобів призводить до зникнення неприємних відчуттів.
  • Що неправильно вибраний тип шампуню. При підвищеній сухості шкіри голови жирова секреція буває надмірною, але має інший склад. Часто в цих випадках люди помилково вибирає шампунь для жирного волосся, щоб знежирити коріння, однак такі засоби ще більше сушать шкіру, погіршуючи ситуацію. Виникають свербіж, печіння, ламкість волосся.

З появою подразнення після фарбування волосся

Після нарощування або фарбування волосся можуть виникати неприємні відчуття печіння та свербежу. Якщо шкіра голови свербить в цьому випадку:

  • Фарбувальний засіб не підходить людині з-за алергії на інгредієнти, які входять до його складу. Слід відмовитися від нього, перейти на продукцію іншого виробника, а голову після фарби змастити будь-яким заспокійливу, протизапальну засобом (лосьйоном, бальзамом або відваром на основі ромашки, календули, череди).
  • Фарба для волосся містить занадто агресивні компоненти, які надмірно сушать шкіру голови, викликають алергічні реакції, роблять негативний вплив на епідерміс. Таке подразнення, свербіж бувають часто після хни. В даних випадках жінкам радять переходити на більш м'які засоби, наприклад тонують шампуні або фарби з низьким вмістом аміаку.

Свербить голова і випадають волосся

Якщо свербить шкіра голови і випадає волосся, причина криється в одній з наступних проблем:

  • Авітаміноз нерідко викликає не тільки свербіж, але і випадання волосся, як наслідок – послаблення цибулин, ламкість.
  • Поява всіляких грибкових захворювань і мікроорганізмів у дитини або дорослого (наприклад, стригучого лишаю) призводять до появи лущення на шкірі голови, їх випадання і сильного свербіння, який часто неможливо терпіти. Самостійно лікувати дану проблему не можна – необхідно обов'язково з'ясувати природу недуги, т. к. він може бути складовою частиною більш широкого, комплексного захворювання, знижує загальний імунітет людини.
  • Порушення правильної роботи внутрішніх органів призводить до погіршення протікання всіх процесів в організмі, а це позначається на якості волосся, викликає ламкість, жирність волосся, і, як наслідок, характеризується їх випаданням і свербінням голови.

З появою лущення і лупи

  • Сильний свербіж з супутньою його лупою і підвищеною жирністю, може говорити про наявність такого захворювання, яксеборея шкіри голови (підвищений салообразование, лущення) або себорейний дерматит (лущення і червоні плями на шкірі). Це серйозні захворювання, які мають комплексний характер. Їх важко вилікувати в домашніх умовах, тому при підозрі на себорею варто обов'язково звернутися до дерматолога або трихолога.
  • Стреси, нервове виснаження, неправильне харчування, ослаблений імунітет, гормональні збої у дорослої людини часто виступають каталізаторами розвитку себореї. Але і самі по собі ці чинники здатні викликати поява свербежу, лупи, випадання волосся слабкої та середньої вираженості. Навіть від води підвищеної жорсткості, від солодкого, ужитого в надмірних кількостях, може виникнути така проблема. У цьому випадку голова свербить весь час, поява дискомфорту, свербежу важко співвіднести з певним подією (наприклад, миттям голови, фарбуванням).
  • Наявність лупи, яка не супроводжує себорею, а є самостійним порушенням, призводить до появи слабкого і средневыраженного свербежу. Причини відшарування лусочок епідермісу нерідко криються в генетичній схильності, проблеми зі здоров'ям загального характеру (наприклад, порушенням обміну речовин) або є наслідком негативного впливу зовнішніх факторів (наприклад, алергія на засоби по догляду за волоссям). Лупа, як і інші захворювання, потрібно лікувати.
  • Псоріаз – важке аутоімунне захворювання шкіри, яке каталізується сильними стресами, незбалансованим харчуванням, порушенням імунітету. Воно має вигляд шелушащихся зон зі схильністю до збільшення площі. При появі уражень на шкірі голови буде відчуватися яскраво виражений свербіж і дискомфорт.

Що робити і чим лікувати, якщо свербить шкіра голови

Якщо з'явилися дискомфортні відчуття, свербіж голови, надмірна і атипова сальність шкіри, спостерігаються вогнища ураження на шкірі, прищики, потрібно обов'язково звернутися до лікаря дерматолога або трихолога. Вони проведуть всі необхідні аналізи, визначать причину появи симптомів, джерело проблеми і призначать відповідне лікування. Однак у деяких випадках, коли терміново звернутися в лікарню немає можливості, а свербіж дуже інтенсивний, варто скористатися засобами, які допоможуть поліпшити самопочуття.

Шампуні і маски від лупи і сверблячки

Найпростіше засіб, убирающее відчуття свербіння і печіння – спеціальні шампуні. Виходячи з симптоматики, можна скористатися засобами проти:

  • лупи (при відсутності алергії на такі);
  • грибків, лишаїв (протигрибкові засоби, наприклад, климбазол, піритіон цинку);
  • свербежу нервової або алергічної етіології (лосьйони з вмістом саліцилової кислоти, дьогтю в комплексі із загальною терапією);
  • себореї – лікувальні маски (з вмістом кетоконазолу, дьогтю, сірки, саліцилової кислоти, протибактеріальних речовин);
  • подразнень – заспокоюють, знімають почервоніння, запалення шампуні (на основі ромашки, череди, інших трав).

Медикаментозне лікування

Залежно від причини і характеру захворювання, місцеве лікування свербежу часто доповнюється медикаментозними засобами (їх прописує виключно лікар), які мають різну дію і спрямованість:

  • при себореї – це вітаміни А, Е, В2, протигрибкові препарати;
  • при підвищеному рівні стресу – засоби «від нервів»: заспокійливі, антидепресанти (Alora, Ново-Пасит, настої ромашки, кропиви собачої);
  • при гормональних збоях – препарати, які відновлюють баланс чоловічих і жіночих гормонів в організмі людини;
  • при наявності грибкових захворювань – кошти від грибка, який є збудником інфекції;
  • при алергії – антигістамінні препарати (тавегіл, супрастин, діазолін); при тяжких формах перебігу – кортикостероїди;
  • при авітамінозі призначаються вітаміни А, В, С.

Народні засоби

Інтенсивність свербежу зменшують такі народні засоби:

  • яблучне пюре (наносите на шкіру голови на 30 хв 2-3 рази на тиждень);
  • яблучний оцет (розводьте водою в пропорції 2 ст. ложки на літр води, втирайте в зону локалізації свербежу перед миттям голови, повторюйте процедуру 5-6 днів);
  • цибулиння (варіть протягом 6 хвилин, остудіть, використовуйте для ополіскування голови після миття);
  • м'ята (2 ст. ложки залийте склянкою окропу, остудіть, втирайте в шкіру голови, потім обполосніть чистою водою);
  • ромашка з шавлією (змішайте в рівних пропорціях, 1 ст. ложку суміші запарте в склянці окропу, накладайте двадцятихвилинні компреси на потилицю, маківку та інші зони локалізації свербежу).

Відео: при якому захворюванні може свербіти голова

Свербіж голови може бути симптомом різних захворювань, бути побічним ефектом загальних порушень в організмі, реакцією на багато зовнішні фактори. Щоб визначити, що конкретно викликає ці відчуття, необхідно звернутися до фахівця, який підійде до проблеми комплексно, всебічно. Проте завжди краще розібратися в механізмі розвитку того або іншого захворювання, щоб сприяти одужанню і попередити появу рецидиву в майбутньому. З-за чого з'являється свербіж, лупа, себорея, що викликає, каталізує ці процеси, дізнайтеся з відео нижче.

Себорея - причини і лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!