Як передається вітрянка у дітей і дорослих. Чи можна заразитися вітрянкою через третіх осіб

Забуте дитяче спогад людей, які вже перехворіли, або дорослий відчутний страх тих, хто боїться заразитися – це про вітрянку. Вірус герпесу третього типу передається повітряно-крапельним шляхом, але таку назву отримав в народі завдяки способу передачі – «за вітром». Дізнайтеся, як вітрянка передається, щоб бути готовими до всіх ситуацій. Дорослими дана хвороба переноситься не настільки легко, як дітьми. Якщо ви не перехворіли, то є ризик заразитися де завгодно: на ринку, вулиці, навчанні.

Способи передачі вірусу вітрянки

Людина, не хворів на вітряну віспу, сприйнятливий до цього вірусу. Якщо вас цікавить питання про те, як вітрянка передається у дорослих, то потрібно лише зустрітися з прямим носієм збудника. Ймовірність зараження у здорової людини близька до 100%. Є люди, які ніколи не хворіли на вітрянку, але їх кількість не перевищує 4%. В останні роки часто зустрічаються випадки, коли людина хворіє віспою повторно у дорослому, усвідомленому віці. Вдруге вітрянка не так яскраво виражена, а ризик ускладнень невисокий. Як вітрянка передається при різних способах передачі вірусу?

  1. Хвора людина при розмові, кашлі, чханні виділяє достатню кількість слини, де знаходяться мільйони бактерій даної інфекції. Перебувати на відстані в 1 метр небезпечно, якщо ви ще не хворіли.
  2. Якщо вітрянка у вашого партнера, а ви не хворіли нею в дитинстві, то утримайтеся від поцілунків, щоб не заразитися.
  3. Слід уникати тісних тілесних контактів з інфікованими хворими. На тілі у період хвороби з'являються висипання у вигляді пухирців (схожі на водяні пухирі). Вони дуже сверблять, а коли лопаються, вірус легко опановує організмом здорової людини, не болевшего вітрянку.
  4. Варіант передачі хвороби через речі реальний, якщо на одязі залишилося речовина з везикул. Якщо здорова людина одягне її через голову, торкаючись губ, носа, велика ймовірність зараження.

У цієї хвороби існує один небезпечний момент – людина, тільки почав хворіти на вітрянку, спочатку не здогадується про це або не звертає уваги на перші висипання, але вже є повноцінним переносником вірусу. Він не залишається вдома, а продовжує контактувати з суспільством, де можуть бути групи людей, що знаходяться в зоні ризику, – вагітні, літні. Якщо ви підхопили вітрянку у віці після 20 років, лікарі радять перебувати під медичним наглядом.

Інкубаційний період вітряної віспи

Період інкубації хвороби становить від 7 до 21 днів. Умовно його поділяють на 3 періоди: початок – коли вірус потрапляє і адаптується в організмі; розвиток – створюється вогнище інфекції, де бактерії розмножуються і накопичуються завершення – розповсюдження по всьому тілу, появи висипання. Всі фази не мають точного терміну і залежать від того, наскільки сильним є ваш імунітет. Якщо організм бореться, то інфекція довго знаходиться в носоглотці, а через тривалий час потрапляє в лімфу і кров. Той же вірус викликає хвороба «оперізувальний лишай».

Цю хворобу називають підступною, адже за такого довгого інкубаційного періоду складно вирахувати, хто дійсно був збудником вітряної віспи. Перші висипання з'являються на голові та обличчі, але трапляються виключення. Везикули важко сплутати з іншими захворюваннями, вони схожі на водянисті прищики. За лічені години тіло повністю покривається ними.

Скільки днів заразна вітрянка

Визначити перший день, коли вітрянка заразна, ви навряд чи зможете. За 1-2 дні до початку висипань інфікована людина вже є переносником даної інфекції. Заражати інших людей він буде весь час, поки на його тілі будуть дозрівати везикули. Безпечним переносника вважають тільки після того, як відпаде остання скоринка. Контагіозний (заразний) період триває приблизно 10-14 днів, протягом яких і відбувається зараження оточуючих.

Відповіді на часті запитання

Яким би бажаним це захворювання не було, а багато хто вважає, що краще перехворіти їм у дитячому віці. Тоді не спостерігається лихоманка, відсутність апетиту, головний біль та збільшення лімфовузлів, адже діти переносять вітрянку інакше. Чим старше людина стає, тим небезпечніше проявляється хвороба. Вона може наздогнати під час вагітності, здачі сесії, завершення важливого проекту на роботі. Тому, багато людей, не хворіли в дитинстві, цікавляться питаннями, вітрянка передається через речі, здорової людини, як довго триває лихоманка.

В залежності від вашого імунітету, хвороба протікає по-різному. У одних – ледве помітні висипання, нормальне самопочуття, в інших – підвищена температура протягом 5 днів, відчутне збільшення лімфовузлів, свербіж на слизових оболонках, і, як наслідок, лікарняний режим. Головне, про що варто знати – не варто боятися вітрянки! Якщо вам пропонують вирушити на стаціонар, перестрахуйтеся і зробіть це! В домашніх умовах важче буде рятуватися від ускладнень однією зеленкою.

Чи передається вітрянка через третіх осіб

Єдина відповідь – ні. У світі не відомі достовірні випадки, коли вдавалося б заразитися вітрянкою через здорової людини. Щоб інфекція потрапила до вас в організм, необхідно перебувати в середовищі з головним переносником, у якого на даний момент проходить активна стадія розмноження вірусу в тілі. Герпес на вулиці швидше вмирає, тому навіть якщо до вас прийде подруга з одягом хворого, то навряд чи вас наздожене вітрянка.

На який день вітрянка не заразна

Щоб відповісти на це питання, потрібно знати, скільки днів заразна вітрянка після висипання. В середньому, кількість становить 10-12 днів з моменту попадання першої інфекції в організм. При появі першої везикули настає час, коли заразна вітрянка, і тільки через 5 днів після утворення останньої скоринки людини вважають безпечним для контактів з оточуючими. Чим сильніший імунітет, тим швидше хворий видужує.

Коли з'являються перші ознаки захворювання

Підступність цієї хвороби полягає в тому, що перші ознаки захворювання навіть досвідчений лікар не розпізнає одразу. В залежності від віку, імунітету і особливості організму людини наздоганяють відразу висипання або відчуття, схожі з ГРВІ. Температура, слабкість, слабкий апетит свідчать про вірус, але відразу розпізнати вірус в ньому неможливо. Найчастіше такі симптоми наздоганяють дорослих. Точним знаком вважають везикули, але до появи першого прищика людина вже міг інфікувати людей кілька днів.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!