Як лікувати бурсит великого пальця стопи

Людський організм непогано пристосований до пересування у вертикальному положенні, але слід пам'ятати, що деякі кістки, суглоби, зв'язки, м'язи відчувають при ходьбі сильні навантаження. Великі навантаження є причиною, що викликає бурсит великого пальця стопи. Важливо не перевтомлювати суглоби, м'язи, зв'язки нижніх кінцівок, інакше є ризик їх пошкодження.

Що таке бурсит великого пальця стопи

Під терміном «бурсит» мається на увазі ушкодження суглобів великих пальців ніг, яке виражається в їх викривлення, випинанні. Через викривлення суглоб працює неправильно, з сильним тертям. Одночасно відбувається запалення навколосуглобових синовіальної сумки: у ній починає накопичуватися зайва рідина, вона починає запалюватися.

Бурсит розвивається поступово, спочатку больові відчуття відсутні, але деформація пальця і запалення відразу впадає в очі: велика ущільнення у вигляді шишки псує зовнішній вигляд стопи. По мірі розвитку захворювання починаються болі в запущеній стадії бурситу при ходьбі відчуваються неприємні відчуття, набряк стопи сковує руху. Розрізняють такі ступені захворювання:

  1. Больових відчуттів немає, з'являється велике червоне ущільнення.
  2. Ущільнення переростає в шишку, спостерігається почервоніння шкіри, ходити стає боляче.
  3. Біль у стопі стають все сильніше, особливо при тривалої ходьбі.
  4. Ходьба приносить сильний біль, відбувається деформація суглоба, великий палець настільки викривляється, що накладається на сусідній палець.

Причини виникнення

Бурсит дає про себе знати вже в початковій стадії: візуально можна помітити поява ущільнень в області великих пальців ніг. Спочатку багато хто не надають значення цьому поки що суто візуальному дефекту. Якщо не усунути причину запалення, згодом на місці ущільнень з'являється шишка. Існують наступні причини бурситу великого пальця стопи:

  1. Невдалий вибір повсякденного взуття. Мода диктує свої правила: багато жінок люблять красуватися у взутті на високих підборах, але чи варта така краса жертв? При носінні босоніжок на високих підборах вся маса тулуба тисне не на стопу, а на суглоб великого пальця, посилюючи його тертя.
  2. Є відомості, що бурсит передається у спадок. Якщо старші родичі страждали від нього, спадкоємицям по жіночій лінії потрібно бути акуратніше з вибором взуття. Вибирайте взуття зручну, за розміром, обмежтеся ходьбою на високих підборах.
  3. Ревматизм, артрит, подагра. З-за цих недуг суглоби послаблюються і деформуються, а носіння неортопедической взуття підсилює деформацію.

Після виявлення ознак бурситу необхідно звернутися до лікаря: симптоми хвороби схожі з симптомами подагри, тому ставити діагноз повинен фахівець. Іноді запалення, яке вразило суглоб, поширюється вище по нозі, на гомілку. Бувають випадки інфікування синовіальної сумки великого пальця, в цих випадках перераховані нижче симптоми бурситу супроводжуються високою температурою, слабкістю, а також:

  • Дискомфортом, болем в області великих пальців ніг.
  • Почервонінням шкіри, її підвищеною чутливістю в районі суглобів великих пальців.
  • Набряком, шишкою в згаданих вище місцях ступні.
  • Поганою рухливістю інших 4 пальців ноги.

Як лікувати захворювання

Успішність і хід лікування бурситу залежать від його стадії. Якщо відразу почати лікування, є шанси позбутися шишки на ступні без оперативного втручання. Перше, що радять зробити ортопеди – знизити навантаження. Слід відмовитися від частого носіння взуття на високих підборах, а ще краще її не надягати зовсім. Необхідно носити ортопедичне взуття з широкими шкарпетками. Крім цього, менше ходіть, тимчасово припиніть заняття спортом, давайте ногам більше відпочинку.

Лікування народними засобами в домашніх умовах

Перед тим як почати лікування бурситу за народним методиками, рекомендується звернутися до ортопеда. Якщо захворювання не переросла в хронічну форму, застосування народних методик у поєднанні з простими засобами профілактики дозволить усунути хворобливі симптоми в короткі терміни. Якщо ж своєчасні заходи прийняті не були, народні засоби будуть безсилі проти бурситу. Перелічені нижче народні засоби будуть корисними для лікування недуги початковій стадії:

  • Холодний компрес. Прикладіть до запаленого суглоба великого пальця стопи крижаний компрес, це зніме біль і запалення. Але не перестарайтеся: занадто сильне охолодження завдає шкоди суглобу.
  • Компреси на основі коренів лопуха, звіробою, інших лікарських трав. Для приготування відвару для компресу необхідно заварити столову ложку трави в літрі окропу. Через півгодини відвар готовий. Прикладіть до хворого місця компрес, залиште його на ніч.
  • Компрес на основі оцту і меду. Нанесіть на чисту тканину або марлю по столовій ложці меду і оцту, прикладіть компрес до великого пальця стопи, залиште на ніч.
  • Компрес на основі горілки, соку алое, меду. Змішайте три ст. л. горілки, дві ст. л. меду, 1 ст. л. соку алое. Суміш нанесіть на марлю, прикладайте компрес до великого пальця стопи на 2 години 3 рази на добу.
  • Ванночки на основі сени. Залийте склянку сінної потерті водою (1 літр), відвар доведіть до кипіння, остудіть до температури тіла, розведіть до кількості, достатньої для ванночки. Тримайте ноги у ванночці протягом чверті години.
  • Компрес з зеленого листя бузку. Свіжі, нещодавно зірвані листи бузку прикладіть до пальця стопи на півгодини.

Операційними методами

Для лікування бурситу великого пальця стопи на пізніх стадіях народні методики безсилі: потрібне серйозне лікування у фахівців. Для зменшення болю лікарі призначають знеболюючі препарати. Для усунення перекосу суглоба фахівці рекомендують використовувати ортопедичні устілки, а також спеціальні регулятори, що надягають на стопу. Щоб зняти запалення суглоба призначають лікувальний масаж, УВЧ-процедури. Але на пізніх стадіях ці заходи часто марні, тому для усунення бурситу пальців стоп лікарям доводиться вдаватися до таких процедур:

  • Видалення рідини із синовіальної сумки. Ця процедура проводиться для зменшення розміру навколосуглобових сумки, набряк відразу зменшується, а біль стає не такою різкою.
  • Висічення (повне або часткове) синовіальної сумки.
  • Висічення шишки (нарости) хірургічним методом.

Використання регулятора

При початкових стадіях бурситу, після оперативного втручання, для усунення навантаження на суглоб і зменшення запального процесу ортопеди рекомендують використовувати бандаж-регулятор. Цей бандаж виправить відхилення великого пальця, якщо він зміститься неправильно. Більшу частину навантаження при ходьбі бере на себе сам пристрій, завдяки чому хворобливі відчуття зменшуються.

Фото стопи до і після операції

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!