Причини і лікування болі в грудині

Такий симптом, як біль у грудині, як правило, застає людину зненацька, і перше, що приходить на розум, це думка про проблеми з серцем і цілком обгрунтований страх. Деколи це дійсно тривожна ознака, що вимагає виклику швидкої. Нетермінові випадки передбачають самостійне відвідування лікаря. Крім того, є низка хвороб, не пов'язаних з серцевим м'язом, але провокують больові відчуття в грудях. Знати ці нюанси – значить, зуміти вчасно подбати про своє здоров'я.

Основні причини болю в центрі грудини

Стискаюча (туга, пекуча) біль посередині грудей – поширений симптом ішемічної хвороби серця (стенокардії). Іноді вона поширюється на ліву половину грудної клітки, ліву руку (лопатку, підребер'ї, спину). Виникає зазвичай при фізичному навантаженні, стресі, рідше – у спокої. Напад триває до 10-15 хвилин, знімається нітрогліцерином.

Гостра, різка, інтенсивний біль в центрі грудної клітки чи зліва, супроводжується холодним потом, задухою, нудотою, сильним страхом смерті - це клінічний ознака інфаркту міокарда. Виникає спонтанно, без прив'язки до навантажень, навіть вночі уві сні, триває більше 15 хвилин, не знімається засобами від стенокардії. При інфаркті потрібна термінова госпіталізація.

Біль у грудині локалізується посередині при хворобах легенів (пневмонія, бронхіти, трахеїти), ШЛУНКОВО-кишкового тракту (виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, гастрит, захворювання стравоходу), грудного відділу хребта (остеохондроз), периферичної нервової системи (вегето-судинна дистонія, міжреберна невралгія), при діафрагмальному абсцесі або онкозахворюваннях органів грудної області.

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба викликає постійне відчуття печіння посередині грудях і в горлі (печія). Якщо больові відчуття посилюються, коли людина лягає, це вказує на можливу грижу діафрагми. Больові симптоми в верхній частині грудей – це ймовірні захворювання верхніх дихальних шляхів.

Симптомом якогось захворювання можуть бути болі в грудині?

При перерахованих вище захворюваннях біль, що локалізується зазвичай посередині грудей, іноді поширюється на ліву частину тіла (рідше праву або у спину). Поставити діагноз може тільки лікар, тому, за винятком випадків екстреної госпіталізації, відкладати візит до фахівця нерозумно. Важливо відстежити і повідомити терапевта про супутні симптоми: задишка, пітливість, набряки, висока температура, кашель, характер болю при навантаженні/спокої, прийомі їжі, різних положеннях тіла.

Ниючий біль за грудиною праворуч

Перикардит (запалення оболонки серця), як правило, супроводжується постійною помірною (деколи підсилюється) ниючим болем, яка турбує в області серця і над ним, іноді поширюється на праву половину грудної клітки, а також епігастральній ділянці і ліву лопатку. Якщо людина лежить на спині, больові відчуття посилюються.

Іншими захворюваннями з характерним больовим симптомом як у правій, так і ліворуч від грудини можуть бути неврологічні проблеми. Запалення, абсцес, пухлина правого легкий супроводжуються разнохарактерной постійним болем (ниючий, давить, тупий, жгущей), іноді з іррадіацією на здорову бік, живіт, шию, плече, і посилюється при кашлі.

Давить біль зліва

Крім таких типових хвороб міокарда, як інфаркт і стенокардія, маскуватися під хвороби серця можуть проблеми з іншими органами. Так, проблеми з підшлунковою залозою, яка знаходиться з лівої сторони черевної порожнини, здатні викликати давить тупу біль у грудях зліва. Інша можлива причина – це грижа стравохідного отвору діафрагми. Ниючий, що давить біль з лівого боку буває симптомом вегетосудинної дистонії, запалення лівого легкого або плеври.

Що значить біль при вдиху і видиху?

Біль у грудях при видиху або вдиху не пов'язана безпосередньо з міокардом, а є ознакою таких захворювань:

  • міжреберна невралгія (біль локалізується частіше зліва, неприємні відчуття посилюються при спробі глибоко зітхнути або при кашлі);
  • пневмоторакс (коли повітря скупчується між грудною стінкою і легким, характеризується болем зліва, що посилюється, коли людина глибоко дихає);
  • предкордиальный синдром (сильний біль несподівано виникає під час вдиху, повторюється кілька разів за день, не пов'язана з навантаженнями, не вимагає специфічного лікування).

Біль у грудях при кашлі

Якщо больовий симптом у грудях виникає або посилюється при кашлі, це може бути ознакою:

  • хвороб плеври (оболонки внутрішніх поверхонь грудної порожнини);
  • порушень рухливості грудного відділу хребта та ребер;
  • міжреберної невралгії;
  • простудних захворювань дихальних шляхів (трахеїт, бронхіт);
  • ниркової коліки;
  • пневмотораксу;
  • онкології легенів;
  • травм грудної клітки.

При остеохондрозі

Загострення остеохондрозу грудного відділу хребта часом приймають за патологію серцево-судинної системи, т. к. супроводжує його біль у грудині локалізується, як правило, в області серця, іноді з іррадіацією на праву половину, в спину або бік. Больовий симптом виникає раптово, або приступообразно характеризується неінтенсивним тривалим перебігом. Посилення неприємних відчуттів відбувається при вдиху, видиху (при нападі буває важко дихати), кашлі, рухах рук і шиї.

Схожість симптомів з інфарктом і стенокардією призводить до того, що пацієнти безуспішно намагаються полегшити свій стан ліками від цих хвороб. При неправильному лікуванні або його відсутності уражаються внутрішні органи (підшлункова залоза, печінка, кишечник), не виключено виникнення збоїв роботи серцево-судинної системи, тому відвідування лікаря не варто відкладати.

При русі

При багатьох хворобах (стенокардія, інфаркт, міокардит, плеврит, остеохондроз, травми грудної кістки, перелом ребра) біль у грудині посилюється при русі. Іноді неприємні відчуття турбують тільки при деяких рухах, наприклад, при нахилах, різких поворотах, піднятті тягарів, натисканні на грудну кістку. Не варто нехтувати обстеженням, якщо больові відчуття пройшли, або покладатися на народні методи лікування, оскільки ці симптоми можуть бути первинною ознакою серйозної проблеми.

Біль за грудиною, що вимагає термінового лікування

Якщо сильний біль виник раптово і супроводжується нестачею повітря, задишкою, помутнінням свідомості, нудотою, слід негайно звернутися за лікарською допомогою.

Екстрена госпіталізація показана при таких захворюваннях, мають без надання своєчасної допомоги високий відсоток летального результату, як:

  • інфаркт міокарда;
  • тромбоемболія легеневої артерії;
  • спонтанний розрив стравоходу;
  • аневризма, аневризма аорти;
  • ішемічна хвороба (стенокардія);
  • спонтанний пневмоторакс.

Міокардит

Це запалення серцевого м'яза характеризується різноманітними (колючими, ниючими, давлять) болями в грудях зліва і посередині, задишкою, слабкістю, аритмією. Людям з такими клінічними симптомами, слід негайно звернутися до лікаря, адже деякі види міокардиту можуть спровокувати більш серйозне захворювання – дилатационную кардіоміопатію і навіть призвести до летального результату.

Ревмокардит

Якщо не лікувати ревматичне ураження міокарда (ревмокардит), то 20-25% випадків закінчуються формуванням пороку серця. Симптоматика залежить від виду захворювання, ступеня тяжкості та не завжди виражена. Такі ознаки можуть говорити про можливий розвиток ревмокардиту (особливо якщо вони з'явилися через 2-3 тижні після перенесеної гострої носоглоткової інфекції): біль у грудині (виражена або неінтенсивна) в області серця, задишка, тахікардія, набряки ніг, кашель при навантаженні.

Відео: Причини болю посередині

Запідозривши у себе або близької людини інфаркт міокарда чи інше небезпечне серцево-судинне захворювання, необхідно максимально швидко викликати швидку допомогу. Що ще важливо пам'ятати про болі в грудях, як запобігти такі проблеми і допомогти, якщо хвороба вже настала, ви дізнаєтеся, подивившись представлений відеоролик з рекомендаціями фахівців.

Біль у грудях

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!