Жирна шкіра голови: причини і лікування

Необхідність щодня прокидатися дуже рано, щоб встигнути помити голову, тому що за ніч коріння стали брудними, частий свербіж, відчуття візуальної неохайності зачіски – основні ознаки підвищеної активності сальних залоз. З цією проблемою стикаються особи обох статей, але частіше жінки. Чи можна вирішити питання без залучення фахівця?

Чому жирна шкіра голови вважається проблемою

Естетична непривабливість постійно брудною, засмальцьованій прикореневої зони, втрата об'єму – основні проблеми, що переслідують людей, які страждають від надмірної активності сальних залоз. Вже через кілька годин після миття голови виникає відчуття несвіжості укладання, неохайності. В особливо складних випадках з'являються лупа, свербіж, починається алопеція (облисіння).

Причини

Надмірне вироблення шкірного сала, що призводить до потовщення захисної ліпідної плівки на голові, може виникати на тлі зовнішніх і внутрішніх факторів. У деяких людей ця проблема з дитинства і виною тому генетична схильність – з нею боротися важко, тільки максимально нівелювати прояви. Більш поширеними причинами є:

  • гормональні порушення (перебудова організму під час статевого дозрівання, внутрішні зміни при клімаксі, вагітності або прийом гормональних препаратів);
  • емоційні перенапруження, стреси, дефіцит сну на тлі фізичної втоми;
  • грибкове ураження епідермісу (при цьому не тільки надмірно виробляється шкірне сало, але і з'являються свербіж, печіння, лупа, випадання волосся);
  • патології ендокринної та нервової системи;
  • захворювання ШКТ.

В період статевого дозрівання на тлі порушення нервової та нейроендокринної функцій сальних залоз може розвинутися і себорея: їй характерні жирна шкіра обличчя і голови в волосистої частини, поява вугрів на носі, акне, рясна лупа. Крім описаних причин, сприяти занадто активній роботі сальних залоз можуть і короткочасні або ситуативні зовнішні фактори:

  • неправильне миття голови (дуже гарячою водою, дуже часто, з неграмотно підібраними засобами догляду);
  • погане харчування (з надлишком мучного, солодкого);
  • надлишок поживних і зволожуючих масок;
  • шкідливі звички (пристрасть до алкоголю, нікотину);
  • екологія, кліматичні умови (сухе повітря, високі температури).

Догляд за жирною шкірою голови

Більшість людей, які зіткнулися з цією проблемою, намагаються нівелювати її і миють голову кожен день, оскільки вже на наступний ранок коріння засмальцьовані, зачіска виглядає несвіжої. Фахівці ж переконані, що такі дії лише погіршують ситуацію, змушуючи сальні залози працювати ще активніше, виробляти ще більше себума. Тут важливо дотримуватися кілька базових правил:

  • Не проводити миття голови ввечері, оскільки за ніч коріння стануть жирними: краще це робити вранці.
  • Підібрати правильний шампунь за типом шкіри: від нього залежить швидкість засалювання коренів.
  • При використанні поживних масок (при сухому волоссі це обов'язково) наносити їх тільки на нижню половину довжини, а прикореневу зону обполіскувати відварами трав (найкорисніший – кропив'яний).

Навіть особи з підвищеною жирністю прикореневої зони повинні мити голову 2 рази на тиждень, а домогтися цього допомагає дотримання правильного алгоритму проведення гігієнічної процедури:

  1. Налаштуйте температуру води – вона не повинна бути гарячою, оскільки зробить шкіру ще більш жирної (посилить роботу сальних залоз), але і крижана може нашкодити волоссю. Оптимальною вважається кімнатна, прохолодна температура (35-37 градусів).
  2. Намочіть шевелюру і дайте їй повністю зволожити: для цього під струменями душу треба постояти хвилину, піднімаючи коріння пальцями.
  3. Наберіть в руку невелику кількість шампуню, кінчиками пальців вспените і зачерпніть 1/4 частина, втирайте в лінію росту волосся треба лобом. Ще стільки ж – у потилиці, решта розподіліть по скроневим зонам.
  4. Масажними рухами втирайте шампунь з крайовим ліній, акуратно просуваючись до верхівки. На довжину засіб не наноситься: там буде працювати стікає піна. Виняток – якщо ви кілька днів ходіть з несвіжою укладанням і активно використовували стайлінгові засоби (лак, мус, пінка).
  5. Після 3-х хвилин (важливо витримати це час!) такого масажу промийте коріння під проточною водою, аналогічно піднімаючи їх пальцями. Витратьте на це ще хвилину.
  6. Якщо шкіра дуже жирна, кроки 3-5 можна повторити ще раз. Після цього на довжину, відступаючи від коренів мінімум на завширшки 4-х пальців, наноситься бальзам або кондиціонер. Прикоренева зона не рушає.

Завершальний етап: ополіскування прохолодною водою або трав'яним відваром. Після волосся віджимають (не скручують!) в рушник і сушать природним способом. Якщо потрібно скористатися феном, намагайтеся довго гарячим повітрям коріння не продувати – тепло підсилює роботу сальних залоз. Додатково фахівці радять:

  • Всі гребінці промивати 2-3 рази за добу.
  • Уникати жорсткої води: якщо у вашому регіоні є така проблема, для миття голови воду відстоюють і кип'ятять.
  • Частоту расчесываний бажано звести до мінімуму (це створює захисну плівку на волоссі через перенесення шкірного сала від коріння), як і частоту дотиків до волосся.
  • Прибрати зайву довжину (все, що нижче плечей), оскільки забруднення волосся буде відбуватися ще активніше.
  • Відмовитися від застосування стайлінгу, хімічної завивки, фарбувань і створення складних зачісок з великою кількістю шпильок, невидимок. Плойки та прасування по можливості теж краще не використовувати.
  • При дуже жирному типі шкіри обов'язково відвідати лікаря для індивідуального підбору курсу процедур, впливаючих на діяльність сальних залоз.

ЖИРНІ ВОЛОССЯ / ЯК МИТИ ГОЛОВУ РІДШЕ? 6 ЛАЙФХАКОВ

Маски

Якщо вас мучать жирна шкіра і волосся, періодично варто використовувати не тільки хороші очищаючі шампуні, але і маски до миття голови. Вони теж сприяють усуненню забруднень, сального блиску і жирної плівки, нормалізують водно-ліпідний баланс, можуть знімати подразнення і запалення, а деякі надають і підсушуючий ефект. В таких масках повинні бути відсутніми силікони, парабени. Використовуються вони 2 рази в тиждень, курс не менше місяця. Обов'язково утеплення рушником. Найрезультативніші:

  • Moroccanoil Scalp Treatment – відоме, але дороге засіб (1950 р. за 45 мл), що регулює жирність, має в складі ефірні масла імбиру, лаванди. Знімає запалення, нормалізує роботу сальних залоз при регулярному використанні. Застосування: нанести по 6 крапель на проділ, масажними рухами втирати 3 хвилини. Накрити рушником, тримати 10 хвилин.
  • Lebel Cool Orange Scalp Conditioner – очисник від японського бренду заснований на рослинних компонентах (важливий елемент – масло апельсина), сприяє нормалізації водно-ліпідного балансу, прискорює ріст волосся, перешкоджає їх випаданню. Застосовується до 2-х разів на тиждень, витримується в прикореневій зоні всього 5 хвилин. Вартість – 1400 р. за 135 р.

Шампунь проти жирної шкіри голови

Фахівці рекомендують відразу відставити в сторону кошти 2-в-1 (і 3-в-1) і ті, які призначені для всіх типів волосся – вони погано видаляють жирний шар епідермісу. Глубокоочищающие професійні теж чіпати не варто, оскільки вони висушують шкіру і користуватися ними дозволяється лише раз на місяць. Уважно поставтеся не тільки до позначок на упаковці, але і до складу, де не повинно бути:

  • масел;
  • парабенів;
  • сульфатів;
  • силіконів.

При жирній шкірі і волоссі добре працюють сульфід селену і піритіон цинку, оскільки вони відмінно очищають, виступають в ролі природних антисептиків. В ідеалі підбирати шампунь з органічним (натуральним) складом, позбавленим агресивних компонентів, має прозорий колір (білий буде обтяжувати), з легкої рідкою консистенцією. Наноситься він тільки на прикореневу зону, оскільки довжину може сушити, а при лупи потрібен спеціальний лікувальний засіб з аптеки. Змінюють шампуні через кожні 2 місяці. Найпопулярніші при жирній шкірі:

  • Bioderma Node Fluide – якісний аптечний продукт, який заснований на ефірах глюкози і амінокислотах, не має парабенів, SLS, гіпоалергенний, не дратує навіть чутливу шкіру. Підходить для частого використання. Недоліком є відсутність піни при збиванні (через натурального складу) і висока ціна: 1200-1500 грн. за 250 мл.
  • L'oreal Pure Resource – кращий шампунь в сегменті професійних засобів на основі лаурет сульфату натрію і лимонної кислоти, які прибирають жирну плівку з дерми. Витрата у кошти економічний, середня вартість (600-800 грн. за 250 мл), бальзаму після нього не потрібно, але відчуття свіжості коренів з ним не продовжується.
  • Natura Siberica Обсяг і баланс – бюджетний продукт вітчизняного виробника з натуральним складом повністю позбавлений сульфатів, працює на амінокислотах. Може викликати алергію. По довжині після миття голови обов'язково слід проходитися бальзамом, інакше волосся стануть жорсткими. Вартість флакона об'ємом 400 мл – 250-400 р.

Бальзами та кондиціонери

При дуже жирній шкірі у волосяній частині голови фахівці не рекомендують використовувати бальзами та кондиціонери, які мають поживні якості – обійдіться зволожуючими. Якщо довжина суха, схильна до ламкості, перетину, використовуйте додатково незмивні масляні емульсії на самі кінчики, оскільки глибоко очищають шампуні посилять проблему. Якщо проводиться активне лікування жирної шкіри голови, бажано, щоб у складі бальзамів і кондиціонерів були відсутні силікони:

  • ліпофільні (при тривалому використанні обтяжують) – циклометикон, диметикон;
  • високополімерні (погано змиваються) – полікватерніум-10, полиоктаний-10.

Аминофункциональные шкоди завдають менше, але потрібні тільки жінкам, які фарбують волосся (в назвах таких силіконів є приставка «аміно»). Хороший ефект надають кошти з протеїнами (рису, сої, пшениці), гідролізованим кератином, еластином, колагеном, а олій варто уникати, як і в шампунях. Наносяться кондиціонери та бальзами тільки на довжину, від коренів слід відступити 3-5 см, щоб не потрапити на шкіру – вона стане ще більш жирною. Ефективні та безпечні продукти:

  • Natura Siberica Обсяг і баланс – бальзам на натуральних компонентах, доповнює описаний вище шампунь. Полегшує процес розчісування, зміцнює, зволожує, розгладжує. Ціна за 400 мл – 200-250 р.
  • Farmona Herbal Care Seboravit – кондиціонер польського виробника, що володіє поживними і зміцнюючими властивостями. Він знижує активність сальних залоз, покращує кровообіг в шарах дерми, знімає роздратування, тому може застосовуватися і в прикореневій зоні. Вартість – 250-300 грн. за 100 мл

Шампунь для жирної шкіри як вибрати | pro-cosmetik.ru

Скраб

Перед миттям голови трихологи радять проводити очищення епідермісу за допомогою скрабів: домашніх (на основі морської солі) або магазинних. Ними не можна користуватися, якщо є шкірні пошкодження, запалення, опіки. Проводять скрабування 1-2 рази в тиждень, а при не надто вираженої жирності можна скоротити частоту до 1-го разу на місяць. Добре себе зарекомендували:

  • Natura Siberica Скраб обліпиховий – покращує кровообіг, стимулює харчування фолікулів, перешкоджає випаданню, регулює роботу сальних залоз і бореться з лупою. Багатий натуральний склад робить скраб безпечним для всіх типів волосся. Застосовується він стандартно 1-2 рази в тиждень. Ціна – 250 р. за 200 мл.
  • Kapous Pre Treatment Абсорбуюча грязьова паста – сприяє нормалізації водно-жирового балансу шкіри голови, при регулярному застосуванні усуває жирний блиск. Наноситься паста в прикореневу зону на 5 хвилин, потім потрібно помасажувати з додаванням води 3-4 хвилини, ретельно змити. Вартість кошти – 280 р. за 150 мл.

Як позбутися від жирної шкіри голови за допомогою масел

В шампуні і бальзами більшість трихолог і дерматологів радять пацієнтам уникати масел, але самостійно такі речовини можна застосовувати. Тільки при наявності жирної шкіри підійдуть не всі масла, особливо базові (рослинні, жирні), які використовуються в якості основи для масок (але не на фарбоване волосся). Варто звернути увагу на:

  • мигдальне – сприяє зміцненню волосяних фолікулів;
  • реп'яхову – стимулює ріст, покращує структуру волосся, бореться з лупою;
  • рицинова захищає кінчики, регулює діяльність сальних залоз;
  • оливкова – володіє високими поживними якостями;
  • кокосове – має тверду структуру, вимагає нагрівання, надає блиск, застосовується як самостійний продукт для маски на довжину;
  • лляне – робить волосся гладкими і слухняними, допомагає регулювати жировий баланс шкіри голови;
  • виноградної кісточки – не створює жирну плівку на шкірі, захищає волосся і допомагає їх відновлювати;
  • жожоба – бореться з лупою і випаданням.

Базові масла можна додавати в домашні маски (не більше 1 ч. л. на порцію), використовувати поодиноко на кінчики, але не частіше 1-го разу на 2 тижні. Якщо жирної є не тільки шкіра голови, але і волосся, від базових масел рекомендовано відмовитися і використовувати тільки ефірні. Вони застосовуються для масажу (втирати 2-3 краплі на кінчиках пальців в прикореневу зону 3-5 хвилин) і вечірнього розчісування (наносяться на дерев'яний гребінь в кількості 3-х крапель). Найкорисніші:

  • лимонне, пачулі – надають блиск, полегшують розчісування;
  • м'ятна, евкаліпта – подовжує відчуття свіжості, допомагає в боротьбі з шкірними запаленнями, себореєю;
  • лавандова – знімає подразнення шкіри, усуває лупу;
  • бергамоту, має антисептичний ефект, зменшує виділення жиру з сальних залоз;
  • сосни – запобігає випадання, усуває лупу;
  • меліси – нормалізує роботу сальних залоз;
  • розмарину – благотворно впливає на регенеративні здібності дерми (при себореї, грибковому ураженні);
  • чайного дерева – володіє антибактеріальними властивостями, підсушує, подовжує відчуття чистоти біля коріння, перешкоджаючи утворенню жирної плівки.

Корекція харчування

Деякі лікарі вважають, що сальні залози можуть почати виробляти надлишкову кількість жиру у відповідь на нераціональне харчування. З цієї причини в комплексному лікуванні увагу приділяють і щоденного меню: з нього вилучаються смажене, солодке, борошняне, жирне. Зробіть акцент на свіжих овочах і фруктах, кисломолочних напоях, не зловживайте м'ясом (варто замінити рибою і морепродуктами), злакових. Якщо є захворювання органів ШКТ, дієта підбирається індивідуально.

Професійні способи лікування

Тим, кого мучать дуже жирна шкіра голови, свербіж і лупа домашніх методів впливу на проблему мало: лікарі в таких випадках вважають за необхідне вдатися до професійних процедур. Їх обов'язково проходять курсом, оскільки від 1-ого рази ефекту ви не побачите. До якої вдатися, вирішує трихолог або косметолог, а найефективнішими вважаються:

  • Пілінг гальванічний – допомагає боротися з жирною себореєю, лупою, алопеції (облисіння), видаляє отшелушенный епідерміс і шкірне сало, розкриває пори. Процедуру проводять гребінцем-гребенем, зуби якої мають електроди, а на шкіру наноситься спеціальний склад. Недолік методики в низькій доступності (висока ціна) і поширеності. Вартість 1-го сеансу в Москві – 4000-5000 р.
  • Електроміостімуляция – апаратна методика, що допомагає збалансувати діяльність сальних залоз шляхом впливу імпульсів струму, які сприяють скорочення і розслаблення м'язових волокон. Мінус тільки в великій кількості протипоказань. Вартість 1-го сеансу – 600-1000 р.
  • Дарсонвалізація – вплив на шкіру микроимпульсов струму високої частоти для нормалізації кровообігу в дермі. Процедура зміцнює волосяні фолікули, сприяє поліпшенню їх живлення, запобігає випадання волосся, але на активність сальних залоз впливає слабо. З усіх процедур дарсонвалізація найдешевша: 400-900 р. за сеанс.
  • Електрофорез – введення вітамінних розчинів і антиоксидантів за допомогою постійного струму, покращує кровообіг і живлення тканин, знімає свербіж, але слабо впливає на сальні залози, тому є підтримуючої процедурою. Ціна 1-ої – 400-600 р.
  • Кріомасаж – активізація обмінних і відновних процесів у дермі під впливом рідкого азоту (холод), нормалізація роботи сальних залоз, знищення патогенних бактерій. Метод ефективний при лікуванні себореї, алопеції, сильному шкірному свербінні. Недоліком є велика кількість протипоказань. Тривалість сеансу – 5-8 хвилин, повний курс складається з 15-ти процедур. Ціна 1-ої – 300-500 р.
  • Мезотерапія – припускає ін'єкційне введення лікарських препаратів, які пригнічують активність сальних залоз. Для значущого ефекту потрібно пройти 5-10 процедур, кожна триває від півгодини до години. Мінусом є ціна 1-го сеансу – 3500-5000 р., в залежності від клініки.
  • Озонотерапія – має 2 різновиди: ін'єкційну і місцеву. Остання передбачає використання приладу, під куполом якого накопичується пар, і вона менш ефективна, ніж введення ін'єкцій (але це болісно). Процедури тривають 5-20 хвилин, повний курс складається з 10-ти сеансів. Озонотерапія допомагає поліпшити кровообіг, запобігає гіпоксію (кисневе голодування) тканин, знижує обсяги виробленого жиру. Вартість 1-го сеансу – 1500-3000 р.

Дарсонваль для волосся. Студія Tattoo Beauty/

Народні методи

Популярними засобами від надмірної жирності прикореневої зони, якими користувалися ще наші бабусі, є полоскання відварами кропиви і кори дуба (50 г на 1 л води, кип'ятити 10 хвилин, остудити), розчином оцту (1 ст. л. яблучного на 1 л прохолодної води) або лимонного соку (готувати як оцтовий). Їх застосовували після основного миття голови, яке проводили за допомогою житнього хліба, дегтярного мила. Хороший результат дають і:

  • маски на блакитній глині, яйце з медом, гірчичному порошку;
  • сольовий пілінг.

Маски в домашніх умовах

Для поліпшення водно-ліпідного балансу трихологи радять доповнити домашнє лікування масками на основі натуральних продуктів. Відмінно себе зарекомендували дріжджі, лимонний сік, курячі яйця, безбарвна хна, гірчичний порошок, глина, кефір і кисле молоко. Враховуйте, що готувати маску треба щоразу свіжу, надлишки викидають, а не зберігають. Найпростіші рецепти:

  • Збити віночком яєчний жовток, додати по 1 ч. л. води і коньяку. Втерти масажними рухами в корені, накрити плівкою, утеплити рушником. Змити через годину. Маска зупиняє випадання, зміцнює цибулини. Використовувати її можна 2 рази в тиждень.
  • Сухі дріжджі розведіть теплою водою (на 1 ст. л. порошку 3 ст. л. рідини). Коли почнеться процес бродіння (через 10-15 хвилин), додайте збитий віночком яєчний білок. Отриману суміш втирають в коріння 2 хвилини і залишають до повного висихання. Застосовують 10 разів з інтервалом у 4 дні.

Блакитна глина

Нормалізація обмінних процесів в епідермісі, звуження пор і зниження активності виділення шкірного сала, зменшення вираженості запального процесу – основні якості блакитної глини. Крім боротьби з жирністю шкіри голови, вона використовується і для лікування грибкових захворювань, оскільки є хорошим антисептиком. Принцип застосування наступний:

  1. Змішати глину з теплою кип'яченою водою в такій пропорції, щоб отримати густу масу. Приблизна кількість глини на 1 разів – 4-5 ст. л.
  2. Втерти масажними рухами в прикореневу зону.
  3. Через півгодини змити проточною водою. Повторювати процедуру 1 раз на тиждень, курс лікування – 2 місяці.

Дігтярне мило

При лупі і жирної себореї можна вдатися до засобу, яка володіє потужним антибактеріальним і підсушують ефектом – це дігтярне мило. При підвищеній сухості волосся довжину варто попередньо обробити маслом жожоба, інакше після її не вдасться розчесати. Для контролю жирності дерми і активності сальних залоз слід потримати шматок мила в 1 л теплої води, через 20 хвилин вийняти. Рідина спінити і отриманим розчином помити голову. Процедуру проводять 3 рази на тиждень до повного виліковування, бальзами/кондиціонери після не використовують.

Спиртові настоянки

На надлишкову діяльність сальних залоз можна впливати трав'яними настоянками на спирту, який має підсушуючими якостями і антисептичними, покращує кровообіг, очищає. Ви можете приготувати потрібний засіб самостійно, затока спиртом сировину (10:1) і настояти протягом 2-х тижнів. Більш простий спосіб – придбати в аптеці. Найефективніші варіанти:

  • Залийте 10 г квітів календули 100 мл горілки, настоюйте 10 діб у темному місці. Процідіть. Візьміть 2 ст. л. кошти, розведіть в 1 л холодної води, використовувати для ополіскування волосся після кожного миття голови. Тривалість застосування не обмежена.
  • Залити 2 ст. л. хвоща горілкою (200 мл), настояти 14 діб. Втирати 2 рази в тиждень в прикореневу зону 1 ч. л. кошти, масажуючи голову пару хвилин. Не змивати.

Відео

Жирна шкіра голови: які причини і що робити

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!