Проблемна шкіра обличчя - догляд та засоби лікування

Основні типи шкірних покривів – це нормальний, жирний, сухий і комбінований. Проблемним може стати будь-який з них в силу тих чи інших причин. Косметологічні недоліки виникають в будь-якому віці – і в підлітковому, і в зрілому. Косметична промисловість пропонує безліч засобів для боротьби з проблемами шкіри обличчя.

Причини проблемної шкіри

Дерматологи називають проблемним епідерміс, схильний з сальності, сухості, появи судинної сітки, пігментації, прищів та інших косметичних недоліків. Вважається, що основною причиною виникнення дефектів є зовнішній вплив. Це не зовсім так, адже шкірні покриви володіють потужними захисними механізмами, які можуть впоратися з загрозою навколишнього середовища.

Протистояти внутрішнім порушень набагато складніше.

Косметологічні дефекти на обличчі частіше вказують на збої в організмі:

  • Гормональні порушення. Це основна причина появи прищів у підлітковому віці, а також висипань на обличчі в передменструальний період, під час вагітності і клімаксу у жінок. У чоловіків проблема виникає із-за підвищеного рівня тестостерону.
  • Зниження імунітету. Шкірний покрив має власні захисні сили. При їх порушенні, наприклад, після впливу ультрафіолету, неякісної косметики, стресів, неправильного харчування, шкідливих звичок та інших причин, на обличчі виникають прищі, дерма стає надмірно жирної або сухої.
  • Генетичні фактори. Косметологічні проблеми можуть передаватися у спадок. Якщо у одного з батьків жирна шкіра обличчя із-за порушення роботи сальних залоз, то велика ймовірність виникнення такого дефекту у дитини.
  • Алергічні реакції. Реакцією організму на подразники (алергени) часто є поява запалень, висипань, свербежу.
  • Хронічні хвороби. Проблеми з шкірою виникають ще з однієї причини – наявність захворювань. До них відносяться патології шлунка, кишечника, печінки, ендокринні недуги, в тому числі цукровий діабет.

Ознаки

Проблеми шкіри на обличчі – це сухі полущені ділянки, жирний лоб, в'ялість, друге підборіддя. У підлітків гормональна перебудова організму, стимулює підвищене виділення шкірного сала. Це проявляється вугри, акне, дуже пористої дермою. Інші ознаки шкірних дефектів:

  • чорні точки;
  • фурункульоз;
  • розширені пори;
  • прищі;
  • жирний блиск;
  • пігментні плями;
  • надмірна блідість або жовтяничність;
  • грибкові ураження.

Догляд за проблемною шкірою обличчя

Боротися з дефектами шкірних покривів необхідно комплексно: дієта, медикаментозна терапія, регулярний косметичний догляд (в домашніх умовах або у лікаря - косметолога). Для визначення типу шкіри і причини порушень бажано звернутися до дерматолога. Доктор дасть індивідуальні рекомендації по догляду.

Основні етапи – це очищення і зволоження.

Базові правила, які потрібно виконувати в домашніх умовах:

  • корекція раціону харчування;
  • ретельна гігієна особи;
  • правильний підбір косметичних засобів;
  • дотримання режиму праці і відпочинку.

Косметичні засоби

Косметику слід підбирати, виходячи з причини шкірних порушень. До складу засобів по догляду за обличчям повинні входити компоненти, улучающіе складу епідермісу. Це вітаміни, ефірні масла, екстракти трав. Для лікування використовують аптечні засоби.

В їх складі містяться речовини, що усувають жирний блиск, роздратування, прищі. Розмноженню бактерій протидіють кислоти: мигдальна, молочна, яблучна, лимонна, гліколева.

Форма випуску косметичних засобів – це маски, скраби, креми, гелі, мазі, тоніки.

Маски

Для боротьби з прищами, запаленням, розширеними порами лікарі радять вибирати косметику для особи, що містить цинк, активоване вугілля, кислотні компоненти. Самий ефективний догляд – це багатокомпонентні маски для проблемної шкіри обличчя. Найпопулярніші:

  • Магія глини від L'oreal.До складу маски входить каолін, монтмориллонит, гассул, екстракт червоних водоростей, евкаліпта, вугілля. Засіб застосовують в домашніх умовах. Маска глибоко очищає пори, прибирає жирний блиск, надає детокс-ефект. Підходить і для молодого, і для вікової шкіри. Наносити глиняну маску можна 3 рази в тиждень на 15 хвилин.
  • Мінеральна маска від Vichy.Містить в складі термальну воду, білу глину, гліцерин. Маска підсушує прищі, бореться із запаленнями. Підходить для будь-якого типу шкіри. Засіб слід наносити на обличчя 1-3 рази в тиждень по 5 хвилин.

Креми

Проблемна шкіра обличчя потребує якісної косметики, яку можна придбати в інтернеті, аптеках або спеціалізованих магазинах. Креми допоможуть прибрати зовнішні проблеми епідермісу. При виборі засобів догляду слід враховувати тип дерми.

Суха і зневоднена шкіра вимагає глибокого зволоження, жирна – нормалізації вироблення шкірного сала. Для першого типу потрібно купувати креми з підсушуючими компонентами, для другого – без важких масляних основ. Краща косметика цього напрямку:

  • Матуючий крем від Garnier.Розроблений для жирної і змішаної дерми. До складу засобу входить екстракт клена, гліцерин, підсушують і антибактеріальні добавки (етиловий спирт, саліцилова кислота). Крем маскує недоліки, прибирає почервоніння, лущення, дрібні прищі. Підходить для щоденного застосування.
  • Зволожуючий крем «Биодерма». Підходить для сухої шкіри. Допомагає позбутися від дерматитів (атопічний, себорейний), усуває свербіж, стимулює синтез ліпідів. Активні речовини – цинк, натуральні биолипиды, филагрин. Крем дуже щільний – допомагає захистити шкірні покриви від морозу.

Гелі

Обов'язковий догляд в домашніх умовах – очищення обличчя. Для цього ідеально підходять гелі для вмивання, які слід застосовувати щодня перед нанесенням нічного крему. Найпопулярніші:

  • Гель для вмивання «Пропелер». Містить в складі саліцилову кислоту, цинк, лактулозу, сірку, хлорид срібла. Підходить для будь-якого віку, але розроблений для підліткової проблемної шкіри, яка схильна до вугрової висипки. Для усунення прищів умиватися слід щодня з ранку і ввечері.
  • Гель «Щоденний догляд» від Clearasil. Відмінне ніжний, протизапальний засіб. При щоденному догляді не дає інфекції поширюватися, прибирає жирний блиск, прищі, чорні цятки. Містить в складі цинк, гліцерин, цетиловий спирт. Використовувати вранці та ввечері.

Масла

Доглядати за особою в домашніх умовах можна за допомогою рослинних олій. Вони допомагають позбутися від пігментації, сухості, прищів.

Масла регулюють гідроліпідний баланс, тому підходять і для жирного типу шкіри.

Їх можна використовувати для особи замість щоденного крему. Кращі засоби для проблемної шкіри:

  • Мигдальне. Застосовується для усунення лущення і зволоження сухого епідермісу. При щоденному використанні можна в домашніх умовах позбутися від екземи, дерматиту, герпесу.
  • Волоського горіха. Універсальний засіб по догляду за будь-яким типом шкіри. Масло відмінно справляється з віковими дефектами, регулює вироблення шкірного сала, прискорює процес регенерації тканин.

Скраби

Обов'язкова косметика для догляду за проблемною дермою – скраби. Щоб прибрати жирний блиск, очистити обличчя, усунути комедони (білі прищі), потрібно використовувати цей засіб 1-2 рази в тиждень. Частіше застосовувати скраб не рекомендується. Особливо акуратно з цим видом косметики потрібно звертатися власникам сухої шкіри, щоб не травмувати її. Найкращі скраби для обличчя:

  • Скраб Pure Effect від Nivea. М'яке очищають засіб на гелевою основі. Відлущує відмерлі частинки епідермісу, прибирає чорні крапки. У складі містить екстракт магнолії, гліцерин, бетаїн.
  • Скраб очищає від «Чистої лінії».Підходить для проблемної жирної шкіри. До складу продукту входять подрібнені абрикосові кісточки, екстракт ромашки. Скраб знімає запалення, тонізує епідерміс, вирівнює колір, сприяє усунення прищів.

Тоніки

Цей вид косметики теж використовують для очищення. Тоніки і лосьйони володіють здатністю матувати, зволожувати, відбілювати епідерміс. Використовувати їх потрібно, в залежності від проблеми, яку потрібно вирішити. Краща косметика цього виду:

  • Тонік «Кора» з пребіотиком. Призначений для жирної і змішаної дерми. Регулює роботу сальних залоз, знімає запалення, звужує пори, підвищує ефективність денного крему. У складі містить саліцилову кислоту, пребіотик лактулозу, фитоэстракты. Наносити на обличчя потрібно щодня вранці і ввечері.
  • Очищуючий тонік від Natura Siberica.Підходить для комбінованого типу шкіри. Тонік містить екстракти зеленого чаю, шавлії, материнки. Забезпечує глибоке очищення, матування шкіри, позбавляє від жирного блиску. Використовувати даний вид косметики потрібно 2 рази в день перед нанесенням крему.

Лікування проблемної шкіри

Перш ніж вживати заходів щодо усунення шкірних дефектів, потрібно дізнатися їх причину виникнення. Для цього слід звернутися до дерматолога, який направить на лабораторні дослідження (аналізи крові на гормони, чутливість до антибіотиків, зіскрібок шкіри та інші).

В домашніх умовах і поза домом лікування проводиться тільки після отримання результатів дослідження та виявлення причини шкірних дефектів.

При легкому ступені патології призначається місцевий догляд. При наявності серйозної проблеми для лікування використовують лікарські мазі. При гормональної природи дефектів можуть призначити таблетки від жирної шкіри обличчя. При алергічної реакції організму основне лікування спрямоване на припинення впливу алергену.

Препарати для лікування

Медикаментозне усунення дефектів епідермісу проводиться за показаннями. Залежно від причини появи проблем на обличчі, лікар може призначити системні препарати (капсули, таблетки, суспензії, розчини для ін'єкцій) та/або кошти зовнішнього застосування (мазі, гелі). Щоб уникнути ускладнень самостійне лікування категорично заборонено. Групи лікарських засобів:

  • При грибкової інфекції шкірних покривів прописують протигрибкові таблетки і мазі (Ітраконазол, Амфотерицин).
  • При вірусних висипаннях на обличчі призначають противірусні препарати (Фамцикловір, Ацикловір).
  • Якщо причина висипки – глистова інвазія, то потрібні протипаразитарні ліки (Ворміл, Гельминтокс).
  • При алергічної природи дефектів шкіри призначають антигістамінні засоби (Супрастин, Тавегіл).

При прищах лікарі рекомендують комбіновані препарати. Огляд ефективних лікарських засобів:

  • Зинерит.Антибактеріальний препарат, який випускається в двох флаконах. Перший містить суху суміш ацетату цинку і антибіотика еритроміцину, а другий – розчинник, яким потрібно розбавити основні компоненти перед використанням. Наносити розчин потрібно 2 рази в день на проблемні ділянки шкірних покривів для усунення патогенних бактерій. Засіб допоможе зменшити вироблення шкірного жиру. Тривалість лікування – 12 тижнів. Середня вартість препарату – 650 рублів.
  • Адапален.Гель, який призначений для зовнішнього лікування вугрового висипу. Основний компонент адапален – дерматотропное протизапальний засіб. Гель стимулює регенерацію тканин, усуває старі клітини, перешкоджає утворенню чорних точок, комедонов. Засіб наносять на проблемні ділянки 1-2 рази в день протягом 2 місяців. Приблизна ціна препарату – 550 рублів.

Дієтотерапія

Догляд за проблемною шкірою обов'язково включає корекцію харчування. Дієтотерапія вимагає виключення з раціону наступних продуктів:

  • Жирні сорти птиці, м'яса. Під забороною качка, баранина, свинина.
  • Тваринні жири, магазинні соуси. До них відносяться кетчуп, майонез, смалець, маргарин.
  • Копченості, соління. Треба відмовитися від ковбас, баликів, карбонадов, гострих сирів, маринадів.
  • Хлібобулочні вироби. Не можна вживати тістечка, печива, здобу, білий хліб.
  • Цукровмісні продукти. Необхідно виключити з раціону цукерки, шоколад і інші солодощі.
  • Алкогольні напої, чорний чай, кава. Вони провокують вироблення кортизолу, який активує роботу сальних залоз.

Косметологічні процедури

Лікування дефектів шкіри на обличчі передбачає салонні процедури. До них відносяться різні види пілінгів, озонотерапія, плазмотерапия та інші. Популярні процедури:

  • Механічна чистка. Якщо присутній сальна шкіра, чорні крапки на обличчі, то косметологи радять цю процедуру. Механічна чистка проходить у три етапи: попереднє очищення, розпарювання з глибокої чищенням і усунення запальних процесів шляхом видавлювання. Плюс механічної чистки – доступна ціна (3000-5000 рублів), мінуси – болючість, травматичність.
  • Хімічний пілінг (легкий). Рекомендується власникам жирної дерми. Очищення проводиться за допомогою фруктових кислот. Пілінг оновлює шкіру, усуває відмерлі клітини, регулює роботу сальних залоз. З плюсів – безболісна процедура, мінуси – небажано після сеансу перебувати на сонці. Середня вартість хімічного пілінгу – 3000-7000 рублів.
  • Озонотерапія. Чистка проводиться шляхом введення озону підшкірно в проблемну ділянку. Газ зменшує подразнення тканин, усуває запалення, підтягує контур підборіддя, усуває пігментацію і темні кола під очима. Плюс – результат помітний вже після першого сеансу, мінус – велика кількість протипоказань. Орієнтовна ціна одного сеансу – 1000-3000 рублів.
  • Плазмотерапия. Лікування шкірних покривів проводиться шляхом введення плазми крові пацієнта в епідерміс (верхній шар). Метод спрямований на боротьбу зі старінням, пігментацією, акне, висипання, жирністю. Плюс процедури – відсутність відновного періоду, мінус – потрібно попередня підготовка (дієта, відмова від спорту, куріння і алкоголю). Вартість одного сеансу плазмотерапіі на обличчі – 4800 рублів.

Декоративна косметика для проблемної шкіри

В арсеналі косметологів і дерматологів з'явилося багато косметичних засобів, які поєднують лікувальні та маскуючі властивості. Для проблемної дерми слід вибирати косметику, до складу якої входять інгредієнти, які прибирають почервоніння, здатні дезінфікувати запалені елементи, підсушити гіперемовані прищі. Рекомендації по вибору засобів:

  • При покупці косметики враховуйте тип шкірних покривів.
  • Віддавайте перевагу засобам відомих фірм-виробників.
  • В залежності від проблеми, вибирайте косметику з лікарськими інгредієнтами (дезінфікуючі протизапальні та інші).
  • Для жирної і чутливої дерми актуально наявність УФ-захисту в косметичних засобах. Ультрафіолет призводить до погіршення стану шкірних покривів.
  • Перед застосуванням перевіряйте кожен засіб на наявність алергічної реакції вашого організму. Нанесіть косметику на 15 хвилин на тильну сторону долоні. Якщо почервоніння і свербіння немає – можна користуватися.

Особливості макіяжу

Якщо в домашніх умовах наносити декоративну косметику на шкірні покриви жирного типу, то можна помітити, що вона через час розпливається. Щоб продовжити стійкість макіяжу, необхідно дотримуватися деяких правил:

  • У складі тональних основ і праймерів шукайте саліцилову кислоту.
  • Макіяж для проблемної шкіри обличчя наноситься після повного очищення.
  • Щоб хайлайтер і рум'яна трималися довго, комбінуйте суху і вологу косметику. Наприклад, зверху кремових рум'ян нанесіть аналогічні сухі.
  • Щоб не акцентувати увагу на комедонах і розширених порах, не використовуйте на цих місцях сяючі текстури.

Профілактика проблем зі шкірою особи

Під час і після лікування важливо пам'ятати, що чіпати руками обличчя забороняється, щоб не занести інфекцію. Буде залишатися чистою шкіра, якщо дотримуватися наступних профілактичних заходів:

  • умивайтеся теплою водою (20-22°С);
  • ретельно знімайте макіяж на ніч;
  • використовуйте гель для вмивання щоранку;
  • не купуйте скраби з дуже великими абразивними частинками;
  • перед нанесенням крему освіжіть епідерміс тоніком;
  • протягом дня жирний блиск прибирайте матуючим серветками.

Відео

Догляд для проблемної шкіри до 800 рублів

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!