Лікування п'яткової шпори народними засобами і медикаментозно. Методи усунення фасциту в домашніх умовах

Останнім часом досить поширеним захворюванням вважається п'яткова шпора (плантарний фасцити). Це запалення апоневрозу, який підтримує звід стопи і з'єднує п'яткову кістку з передньою частиною стопи. Фасцити – невеликий наріст на ступні, який має вигляд шипа. При натисканні стискуються м'які тканини, що і призводить до болісної болю. Для усунення неприємних відчуттів і гострого болю необхідно правильне і своєчасне лікування п'яткової шпори.

Лікування п'яткових шпор в домашніх умовах

Для виявлення причини і повного усунення шпори на п'яті необхідно звернутися до лікаря, пройти процедури для виявлення захворювання і здати відповідні аналізи (наприклад, при хламідіозі, ревматоїдному артриті або подагрі). Але терпіти біль до з'ясування причин виникнення фасциту та отримання відповідних призначень лікаря не варто, ви можете самостійно знеболити шпору і в домашніх умовах.

  • Насамперед, варто зменшити навантаження (або прибрати її взагалі) з підошви, де є шпора. Зробити це просто, для цього потрібно гумовий валик або «підкова», вирізана з гуми. Такі аксесуари вкладаються чи приклеюються до взуття так, щоб між п'ятою і взуттям залишався простір. Це значно зменшить навантаження і полегшить біль.

  • Вдома ви можете використовувати різні протизапальні препарати. Нерідко для цих цілей лікарі прописують Долобене гель або Индометациновую мазь.
  • Використовується лікування медичної жовчю. Придбати таку жовч ви можете практично в кожній аптеці. З даного препарату слід робити примочки на всю ніч. Після пробудження компрес прибирається, а п'яту слід протерти лосьйоном або борним спиртом. Вже через кілька процедур ви зможете спостерігати зміни в кращу сторону і полегшення.
  • У домашніх умовах також застосовуються засоби народної медицини, лікування йодом (малювання сіточки) або ж ванночки (які дуже небажано використовувати на перших стадіях захворювання, щоб не погіршити ситуацію).

Народними засобами

Медичні технології активно розвиваються, але частина людей використовують в домашніх умовах народні засоби для лікування п'яткових шпор. Найпоширенішими вважають наступні методи і рецепти:

  • Попарте ноги в теплій воді протягом 15 хвилин, а після нанесіть суміш з курячої жовчі, шампуню і спирту (у співвідношенні 40:5:20 г). Одягніть зверху целофан і носок. Бажано залишити такий компрес на ніч або мінімум на 6 годин.
  • Зробіть настоянку з кореня ірису, перемеленого на блендері або м'ясорубці (300 г), і спирту 30 мл. Залийте суміш в скляну посуд, щільно закрийте кришкою і залиште настоюватися на 2 тижні. Після варто робити з цією настоянкою компреси, чергуючи через день з вазелиновыми аплікаціями. Курс лікування – 20 днів (10 сеансів).
  • Залийте цибульне лушпиння оцтом в пропорції 1:1 і дайте настоятися два тижні. Накладіть готову суміш на ступню (приблизно 1 см), замотайте целофаном і надягнути теплий носок. Не рекомендується проводити більше 6 сеансів підряд. У проміжках непогано було б змащувати п'яту спеціальним кремом або олією.
  • Кашку з стиглих волоських горіхів варто прикладати щодня до стопі з фасцитом, залишаючи компрес на ніч.

Збираючись займатися самолікуванням п'яткової шпори в домашніх умовах, пам'ятайте: не завжди така самодіяльність призводить до позитивних результатів. Якщо після проведення процедур ви не помічаєте поліпшень, вам не вдалося купірувати больовий синдром або стає тільки гірше, рекомендуємо звернутися до лікаря. Вам призначать курс необхідних процедур і порекомендують медикаментозні препарати.

Медикаментозне

Для лікування болючою п'яткової шпори лікар призначить вам знеболюючі і протизапальні препарати. До таких належать Новокаїн, Димексид, Йодистий калій, Гідрокортизон. Щоб поліпшити сприйняття організмом цих ліків, нерідко використовують електрофорез.

Останнім часом дуже популярним стало лікування фасциту з використанням апарату " Вітафон, який надає віброакустичне вплив прямо на місце запалення. За рахунок такого впливу покращується лімфообіг в стопі і відбувається розпад запалених клітин. Але варто пам'ятати, ефект від такого впливу тимчасовий, адже шпора не руйнується, а настає тимчасове полегшення. Ідеально використовувати апарат для профілактики шпори.

Лікарські блокади – укол знеболювального і знімають запалення препаратів, який робиться безпосередньо на місце ураження. Проводити процедуру повинен фахівець, щоб не пошкодити зв'язки і сухожилля литкових м'язів.

Мазі від п'яткових шпор

Лікування фасциту можливе з використанням різних мазей, які також необхідно застосовувати правильно, щоб отримати максимальний ефект. Мазь слід наносити на розпарену п'яту і ретельно втирати її в шкіру. Використовуйте крем не менше 2 тижнів. Мазі розм'якшують шкіру, усувають запалення, знімають біль і покращують кровообіг в ступні.

Для лікування шпори на п'яті застосовуються як стероидсодержащие препарати, так і нестероїдні (протизапальні), наприклад, Бутадіон, Флексин, Вольтарен. Гидрокортизоновая мазь (гормональний препарат) використовується для поліпшення стану судин, що знаходяться поблизу шпори. Курс лікування становить 14 днів, наносити мазь слід кілька разів на день.

Непогане вплив на шпору надають мазі, що містять екстракти рослинного або тваринного походження. Наприклад, «Тигрове око Орто», «Золотий вус», «Акулячий жир» і ін

Лікування ударно-хвильової терапії

Ударно-променева терапія – сучасна методика для боротьби з п'яткової шпорою. Це процедура із застосуванням спеціальних технологій, спрямована на зменшення хворобливих відчуттів. Принцип роботи полягає у впливі на кістковий наріст (остеофіт) ультразвукових хвиль з певною частотою.

До переваг такого методу відносять ефективність і практично повна відсутність побічних ефектів. Для проходження лікування не обов'язково лягати в стаціонар. Воно виключає необхідність хірургічного втручання (операції).

Лікування ударно-хвильовою терапією підходить не всім. Протипоказання до застосування методу:

  • вагітність;
  • гострі інфекційні захворювання, інтоксикація організму;
  • розлади нервової системи;
  • порушення згортання крові;
  • захворювання серцево-судинної системи, низький артеріальний тиск.

Для виключення всіх протипоказань варто проконсультуватися з лікарем. Питання про застосування методу вирішується індивідуально з кожним пацієнтом.

Нерідко для боротьби зі шпорами застосовується променева і лазерна терапія, магнітотерапія.

Лікування дітей

Фасцити – це не доля людей похилого віку. Нерідко зустрічаються випадки виявлення патології у дітей. Як правило, це діти з надмірною вагою або ті, хто активно займається спортом. Ступня у дітей віком до 17 років пластична і легко деформується, що може призвести до плоскостопості.

Важливо купувати дитині взуття, враховуючи анатомічні особливості будови ступні. П'ята повинна бути піднята максимум на 2 см і устілку бажано мати анатомічну. Дітям не варто носити взуття на високому каблуці.

Якщо ви виявили у дитини шпору, необхідно негайно звернутися в медичний заклад і не варто затягувати з лікуванням. Через больових відчуттів при ходьбі, можлива скована хода, в результаті чого можуть розвинутися проблеми з поставою, сколіоз, запалення суглобів та інше. Система лікування хвороби у дітей аналогічна лікування дорослих, лише дози будуть інші.

Причини виникнення

Головними причинами виникнення шпори вважаються:

  • великі навантаження на п'яти (особливо при плоскостопості);
  • вікові зміни;
  • надмірна вага;
  • надмірні навантаження в результаті занять спортом;
  • загальні захворювання і поганий стан організму;
  • розтягнення фасції, в результаті чого відбувається запалення, відкладення солей кальцію (кальциноз) і утворення наросту;
  • ускладнення після перенесених травм.

Читайте також, як виявити і лікувати плоскостопість у дітей.

Ознаки

Ознаками, що свідчать про наявність п'яткової шпори, вважається гостра біль у п'яті при ходьбі, хворобливі відчуття при пальпації п'яти, зміна ходи.

Щоб з'ясувати лікарське думка, що ж таке фасциту, подивіться наступну відеоінструкцію:

П'яткова шпора - симптоми і лікування

Симптоми

Перший симптом – гострий пекучий біль під час опори на п'яту. Як правило, виникає така біль вранці після сну, після стану спокою. Варто відзначити, розмір шпори не впливає на силу болю. Рівень хворобливих відчуттів залежить від розташування шпори: чим ближче вона до нервових закінченнях – тим сильніше біль.

Діагностика

Для постановки діагнозу «п'яткова шпора» необхідна наявність таких скарг:

  • біль у п'яті вранці і після довгого стану спокою;
  • біль після ходьби або бігу;
  • зниження болю у міру того, як людина расхаживается;
  • хворобливі відчуття при натисканні пальцем на п'яту.

Щоб підтвердити діагноз, слід зробити рентгенівський знімок, а в деяких випадках ультразвукове дослідження. Як виглядає шпора на знімку, ви можете подивитися на представленому фото.

Профілактика

Щоб не допустити виникнення шпори, необхідно здійснювати профілактичні заходи. Ось перелік того, що необхідно робити для профілактики цього захворювання.

  • Боротися з надмірною вагою (за допомогою дієти, гімнастики).
  • Щодня підтримувати помірну рухову активність.
  • Не перевантажувати стопу.
  • Час від часу проводити профілактичний розслабляючий масаж стоп.
  • Здійснювати профілактику плоскостопості у дітей.
  • У разі наявності плоскостопості, застосовувати ортопедичні устілки.
  • При виявленні ознак і симптомів п'яткової шпори негайно звернутися до фахівця і почати лікування.

П'яткова шпора – захворювання, що супроводжується гострим болем, дискомфортом і неприємними відчуттями. Відсутність своєчасного лікування може призвести до ускладнень.

Ознайомтеся з іншими методами, як лікувати шпори на ногах.

Якщо у вас є перевірені методи профілактики і лікування фасциту, поділіться ними в коментарях.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!