Ознаки молочниці у дівчат

Молочниця – що це? У кого і як з'являється ця хвороба? Які ознаки молочниці у дівчат і способи її лікування? Ці питання турбують багатьох молодих дівчат, і більшість залишається з проблемою один на один. Молочниця (вагінальний кандидоз) — поширене захворювання, збудником якого виступає дріжджеподібний грибок роду Candida. Він існує в організмі будь-якого здорового людини: в порожнині рота, кишечнику, статевих шляхах.

Причини виникнення молочниці

Ця хвороба проявляється у представників різних соціальних груп населення: жінок, чоловіків, молодих дівчат і навіть у дітей. Але у дівчат молочниця спостерігається частіше.

Більшість захворювань, які передаються статевим шляхом (наприклад, хламідії, трихомоніаз, гонорея), супроводжуються однаковими симптомами та формами прояву. Молочниця — це не венеричне захворювання, але її розглядають у комплексі з іншими можливими інфекції з-за схожою клінічної картини. Хоча зараження молочницею і можливо при статевих контактах, частіше вона не має зв'язку з цим шляхом передачі інфекції.

Основна причина прояви молочниці у дівчат – створення сприятливого середовища для розмноження гриба, яке відбувається на тлі наступних станів і хвороб:

  • порушення гормонального фону після прийому різних медикаментів, вагітність і т. д.
  • зниження імунітету як наслідок протікають затяжних хвороб або частих стресів
  • лікування будь-якої хвороби антибіотиками
  • цукровий діабет
  • дисбактеріоз (розлад кишечника
  • дисфункція щитовидної залози
  • порушення норм особистої гігієни

Існує помилка, що тісна і синтетичне білизна, погано пропускає повітря, також може викликати молочницю. Це думка не має ніякого відношення до виникнення захворювання.

Перші ознаки молочниці у дівчат

Молочниця у дівчат має свої відмітні ознаки.

Перший ознака – це зовнішні почервоніння слизової, подразнення та набряк в області статевих органів (піхви). Нерідко у дівчат при цих проявах молочниці спостерігається підвищена чутливість шкіри навіть на зіткнення з нижньою білизною.

Другий ознака – поява печіння або зудить болі в області піхви. Особливо таке відчуття може посилюватися після гігієнічних процедур і в нічний час. Якщо дівчина спостерігає у себе подібні ознаки, їй необхідно терміново потрапити на прийом до досвідченого лікаря, здати сечу і кров на обстеження.

І третій очевидний ознака, за якою дівчина може самостійно виявити молочницю – це наявність білих (творожистых) виділень із піхви, які можуть супроводжуватися неприємним кислуватим запахом і сильним свербінням.

Як проявляється молочниця

Прояв цього неприємного захворювання у дівчат починається зазвичай за тиждень до початку менструального циклу. Найсильніше псується самопочуття дівчат, схильних до алергічних реакцій. При активному розвитку молочниці вони відчувають дискомфорт через пекучого болю, особливо при контакті сечі зі слизовими залозами та після вечірнього підмивання.

Як виявити захворювання?

При самостійному зовнішньому огляді дівчина може виявляти зовнішні ознаки захворювання: наявність білого нальоту, локалізація якого відбувається в області вульви і піхви, і підвищена кількість білих виділень. Але визначення точного діагнозу хвороби можливо тільки після взяття мазка на аналіз в гінекологічному кабінеті.

В запущеній формі лікування молочниці триває кілька місяців, за причини виникнення ризику ускладнень. В результаті несвоєчасного лікування можуть спостерігатися наступні ознаки захворювання:

  • підвищення температури
  • ураження шийки матки і придатків яєчників
  • запалення сечового міхура і сечовивідних каналів, із-за розвитку мікроорганізмів мікоплазмозу

Як лікувати молочницю?

Всі способи лікування молочниці спрямовані на усунення симптомів і можливості подальшого розвитку захворювання, якщо це урогенітальний вид грибкової інфекції. Ефект від лікування досягається застосуванням медикаментозних препаратів місцевого призначення і системного прийому лікарських засобів перорально. Для місцевого усунення ознак молочниці у дівчат використовуються креми, мазі, свічки, таблетки для піхви і т. д. В якості системних засобів призначаються таблетки і капсули.

Місцеві препарати допоможуть зняти неприємні симптоми молочниці, але не більше. Прийом системних медикаментів допоможе закріпити ефект і запобігти рецидив.

Не варто нехтувати рекомендаціями лікарів, адже подальший розвиток молочниці і його рецидив (протягом року до 3-4 разів) чреваті ускладненнями в майбутньому житті жінки і матері.

Популярними засобами є антибактеріальні ліки:

  • ністатин (міститься в «Полижинаксе», «Тержинане»)
  • клотримазол (у складі «Канестена», «Кандібене», «Кандизол»)
  • натаміцин («Пімафуцин»)
  • кетоконазол (у складі «Нізорал», «Микозорала», «Ливарола»)

При легкому перебігу хвороби або початковій стадії почервоніння слизової цілком вистачає одного прийому флуконазолу 150 мг перорально.

Застосування свічок і мазей, що містять речовини, спрямовані на знищення бактерій широкого спектру дії, пригнічує вплив на флору піхви. Тому призначається курс лікування з вмістом імуностимулюючих препаратів, які необхідно приймати, суворо дотримуючись інструкції.

Лікування молочниці народними методами

Безцінні поради народних цілителів при лікуванні молочниці користуються великою популярністю. Але досвід минулих поколінь є лише допоміжною терапією у боротьбі з цією хворобою і не в змозі позбавити від загострення хронічної молочниці.

Зняти запалення на уражених ділянках допоможе регулярна внутрішня і зовнішня обробка статевих органів за допомогою засобів або використання спеціальних предметів гігієни, які можна виготовити своїми руками:

  • трав'яних настоїв
  • відварів
  • фитотампонов
  • прокладок

Найкращими травами для фітотерапії молочниці у дівчат є звіробій, шишки ялівцю, деревій, чистотіл, ромашка, календула, кора дуба, бруньки березові.

Для спринцювання: беремо 1 частина кори дуба і стільки ж ромашки, 3 частини кропиви, трави споришу 5 частин. З отриманої суміші трав взяти 2 столові ложки залити 1 літром гарячої води, доводиться до кипіння і кип'ятити 5 хвилин. Готовий відвар остудити і застосовувати за призначенням.

Настої: рівні частини квіток ромашки, календули, шавлії, бруньок берези, ялинкових шишок, деревію. 2 столові ложки збору залийте 1 склянкою окропу і кип'ятіть на водяній бані приблизно 10 хвилин. Настояти 1 годину, процідіть і пийте ¼ склянки перед їдою 3 рази на день.

Про способи приготування інших лікарських засобів для усунення молочниці дивіться у відео.

Молочниця (кандидоз) відео, методи лікування (Сайт Narmed24.ru)

Ефективність народних засобів в боротьбі з молочницею доведена у складі загальної терапії. Хорошим варіантом підтримки і зміцнення імунітету прийом курсу вітамінів і загальнозміцнюючих препаратів. Залишайте в коментарях свої відгуки про використання тих чи інших засобів у боротьбі з молочницею.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!