Анатомія виллизиева кола - варіанти розвитку, симптоми патологій та їх лікування

Судинна система головного мозку відрізняється складною будовою. Однією з ключових складових є Виллизиев коло, який представляє собою замкнутий комплекс артерій, складається з задньої і передньої з'єднувальних та інших судин, що забезпечують кровотік біля основи мозку. Завдяки даній системі здійснюється правильний розподіл крові в разі порушення роботи сонних артерій, тому будь-які патології в розвитку комплексу здатні призвести до негативних наслідків.

Що таке Виллизиев коло

Дана система судин є механізмом захисту мозку, компенсації його порушеного кровообігу при поразці визначених артерій. При розвитку обструкції, здавлювання або розриву судин, діагностуються вроджені аномалії гілок артеріального русла. При цьому судини протилежної сторони беруть на себе функцію кровопостачання, переносячи кров по колатералях – з'єднувальним судинах. У нормі навіть при аномально розвинених артеріях Виллизиева кола людина не відчуває якихось особливостей зважаючи повноцінної роботи інших артерій.

Функції

Основне завдання Виллизиева кола – це забезпечення кровопостачання певних ділянок мозку. Особливо важлива ця функцію системи при порушеннях кровотоку в судинах шиї, що загрожує кисневим голодуванням мозку і викликає різні захворювання. Забезпечення працездатності кільця досягається завдяки тому, що сонні артерії з'єднані не тільки між собою, але й один з артеріями хребта. Дана схема передбачає постачання головного мозку необхідними поживними речовинами.

Будова

Артеріальний коло великого мозку знаходиться в подпаутинной області, оточуючи своїми елементами зорову хиазму і середні мозкові освіти. Класичний Виллизиев коло складається з:

  • передньої сполучної артерії (ПСА);
  • початкових відділів передніх мозкових артерій (ПМА);
  • задніх мозкових артерій (ЗМА);
  • супраклиновидной частини внутрішньої сонної артерії (ВСА);
  • задніх сполучних артерій (ЗСА).

Всі ці судини утворюють форму зразок семиугольника. При цьому ВСА переносять кров від загальних сонних артерій мозку і ПМА, сполучення між якими забезпечує передня сполучна артерія. ЗМА беруть початок від основної, яка утворена шляхом об'єднання хребетних судин. Задня сполучна артерія, будь то ВСА або ЗМА, отримує харчування з базиллярной або внутрішньої сонної.

Так, утворюється кільце, що забезпечує зв'язок двох артеріальних потоків, різні частини якого здатні брати на себе функцію кровопостачання тих зон мозку, які недоотримують поживні речовини внаслідок звуження або закупорки інших елементів мозкової мережі. Максимальним постійністю будови відрізняються сонні і передні мозкові артерії, при цьому ЗМА і сполучні гілки характеризуються варіабельністю розвитку та індивідуальними особливостями розгалуження. Порушення симетричності судин вважається нормою: лівий сегмент середньої артерії товщу, ніж правий.

Варіанти розвитку Виллизиева кола

Існує велика кількість варіантів будови Виллизиевой системи, деякі з них розглядаються як аномалії - це аплазія, трифуркация, гіпоплазія, відсутність певних артеріальних елементів, ін. Залежно від типу розгалуження судин лікар визначає його клінічне значення і прогноз. Варіанти будови Виллизиева кола вивчаються за допомогою інвазивних та неінвазивних методів діагностики (ангіографія, КТ-ангіографія, МР-ангіографія, МРТ, транскраніальна доплерографія).

Діагностичні заходи проводяться при наявності конкретних скарг хворого, в інших випадках їх виявляють випадково. Норма (класичну будову Виллизиева кола) зустрічається лише у 35-50% людей. Це створило підставу вважати специфіку будови судинної системи мозку індивідуальною особливістю кожної людини. Тим не менш, деякі варіанти Валлізієвого кола визнаються аномальними, наприклад, подвоєння судин або їх відсутність, але такі відхилення зустрічаються рідко і найчастіше не вимагають лікування, оскільки не викликають патологічних процесів.

Захворювання і патології Виллизиева кола

Анатомія передбачає складну будову внутрішніх систем, завдяки чому забезпечується оптимальна робота організму. Тим не менш, за певних, не завжди зрозумілих чинників спостерігаються відхилення у розвитку органів/систем, включаючи Виллизиев коло. Як правило, аномальні варіанти його розвитку проявляються в асиметрії артеріальних гілок або відсутності деяких ділянок. Часто складові замкнуте коло судини мають різний діаметр, іноді відрізняється їх локалізація. Деякі відхилення призводять до патологічних наслідків, описаних нижче.

Аневризма

Дане явище являє собою випинання артерії назовні, при цьому часто локалізацією патології служить Виллизиев коло. У молодих пацієнтів аневризма, як правило, є результатом аномальної будови судинної системи мозку. У осіб зрілого віку аневризми часто бувають викликані однією з таких проблем:

  • інфекційний васкуліт;
  • атеросклероз;
  • сифілітичний ендартеріїт.

Відхилення часто протікає безсимптомно, поки не стався розрив аневризми, що тягне крововилив у мозок. Симптоми даного явища:

  • інтенсивні головні болі;
  • блювота, нудота;
  • гостра реакція на яскраве світло;
  • кома (якщо не були своєчасно прийняті терапевтичні заходи).

Гіпоплазія

Наслідком цього пороку розвитку Валлізієвого кола служить зниження параметрів судин. При відсутності в інших басейнах мозку порушень кровотоку гіпоплазія протікає безсимптомно. Дана хвороба може бути виявлена шляхом проведення МРТ. Причини вродженої аномалії криються в порушеннях внутрішньоутробного розвитку, викликані:

  • перенесеними під час вагітності деякими інфекційними патологіями;
  • падіннями, забоями живота під час виношування плоду;
  • вживанням вагітної отруйних, тератогенних, отруйних речовин, включаючи алкоголь, лікарські засоби певного типу, наркотики;
  • обтяженим спадковим анамнезом.

Аплазія

Стан, при якому Виллизиев коло незамкнутий з-за відсутності з'єднувального судини називають аплазія задніх сполучних артерій головного мозку. Аномалія може спостерігатися і в передньому відділі, але рідше. Якщо ж артерія присутній, але розвинена слабо, діагностують не повністю замкнутий Виллизиев коло. Причиною явища служить зупинка розвитку плоду всередині утроби.

Аплазія переднього з'єднувального судини не дозволяє здійснювати кровопостачання ураженої області мозку за допомогою доставки крові з іншої судинної мережі через роз'єднаності артерій. При несформованому ЗСА немає зв'язку між задньою і передньою зонами Виллизиева кола, а анастомози не працюють. Наслідки та прогноз такого відхилення несприятливі з точки зору неможливості декомпенсації порушень кровотоку.

Трифуркация

Аномалія характеризується розщепленням судини на 3 елементи. Дана патологія спостерігається приблизно у третини випадків і не представляє небезпеки, поки немає ознак окклюзивных змін. Існує передня і задня трифуркация, які формуються в період ембріонального розвитку. Іноді аномалія ускладнюється, внаслідок чого виникають аневризми, атеросклероз, гіпертонія, може з'являтися мігрень, проте це відбувається рідко. Як правило, ніякі неврологічні симптоми не виявляються, тому спеціального лікування трифуркация не вимагає.

Відео

Кровопостачання головного мозку. Виллизиев коло

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!