Як почистити пальто в домашніх умовах - способи чищення

Верхній одяг буде довше зберігати свій первісний вигляд, якщо за нею правильно доглядати, враховуючи при цьому особливості тканини. В домашніх умовах від забруднень позбуваються за допомогою прання, сухого і вологого чищення. Впоратися зі складними плямами допомагають професійні (порошки, гелі) і підручні засоби (сода, оцет, нашатир).

Види чищення верхнього одягу

Способи очищення пальто в домашніх умовах:

  1. Прання (ручна або автоматична).Застосовується, коли на ярлику є відповідне маркування із зазначенням рекомендованої температури води.
  2. Суха чистка.Проводиться м'якою щіткою, роллерами з липкими відривними листами, спреями, абсорбуючими пил (Spot Remover, K2r, Dryel).
  3. Волога чистка. Передбачає обробку виробу пором, чищення окремих забруднень водними розчинами з додаванням мила, ополіскувач для білизни, плямовивідника.

Чистка пальто в домашніх умовах не завжди ефективна. Обставини, при яких слід звернутися в хімчистку:

  • маркування на етикетці про неприпустимість ручного, автоматичного прання;
  • старі плями від мазуту;
  • білий, бежевий або ніжно-блакитний забарвлення матеріалу;
  • засаленість, жир на речі зі шкіри;
  • наявність декоративних елементів;
  • невдалі спроби почистити одяг своїми руками;
  • боязнь зіпсувати дорогу річ.

Як підготувати одяг до очищення

Перед тим, як довірити пальто фахівцям з хімчистки або пробувати чистити в домашніх умовах, підготуйте його до процедури:

  1. Струсніть, розкладіть на горизонтальній площині або повісьте на плічки.
  2. Вийміть з кишень сторонні предмети.
  3. М'якою щіткою, скотчем або вологою ганчіркою (для кашемірових виробів) приберіть пил, волосся.
  4. Огляньте річ, позначте для себе найбільш забруднені місця.

Як почистити пальто без хімчистки

Догляд за верхнім одягом, особливо з делікатних тканин, рекомендується здійснювати перед кожною носінням і після неї. Для частої сухої обробки використовуються: роллер з липкими відривними листами, машинка для видалення катишек, щітка для чищення пальто.

Капітальна чистка речей проводиться в кінці сезону, при виявленні сильних забруднень і запаху.
Як усунути ці проблеми, не звертаючись за допомогою в хімчистку:
  1. Підготуйте виріб до процедури.
  2. Вивчіть ярлик для визначення виду тканини, вибору методу та засобу для чищення. Якщо склад матеріалу змішаний, орієнтуйтеся на натуральні волокна (якщо вони є).
  3. Випробуйте вибраний засіб на непомітній ділянці одягу.
  4. Якщо тест пройшов успішно, розпір підкладку, підкладіть між нею і матеріалом абсорбуючу тканина.
  5. Починайте чистити. Щоб не було розлучень, очищайте пляма від країв до центру.

Драпове

Прання виробів з драпу краще довірити фахівцям. Тканина являє собою 2 ряду вовняних ниток, які в гарячій воді дадуть усадку. Чистка драпового пальто в домашніх умовах від пилу:

  1. Проведіть поверхневу обробку матеріалу сухий середньожорсткий щіткою, рухаючись по напрямку ворсу.
  2. Розкладіть драпове пальто на горизонтальній площині, посипте зверху розкришений м'якушка хліба з житнього борошна. Катайте крихти до формування кульок (5-10 хвилин), залишки кошторисі щіткою.

Як почистити слабозагрязненное драпове пальто в домашніх умовах:

  1. Повісьте виріб на плічка.
  2. Обробіть по напрямку ворсу спочатку сухий, а потім вологою губкою.
  3. Просушіть на свіжому повітрі.

Методи очищення сильнозабрудненого драповой одягу:

  1. Слідуючи інструкції, налийте воду і спіньте рідина для чищення килимів (не порошок) або скористайтеся Активною піною від Vanish. Розподіліть піну, не втираючи, по всьому ворсу драпового пальто. Дайте висохнути, залишки почистіть щіткою.
  2. Приготуйте розчин з літра води і 1 ковпачка ополіскувач для білизни. Просочіть їм губку і обробіть драпове виріб. Потім прополощіть її і почистіть одяг ще раз, залиште висихати.
  3. Розкладіть драпове пальто на горизонтальній площині, посипте содою і втирайте її в тканину. Через годину кошторисі залишки порошку сухою щіткою, потім протріть виріб вологою губкою, дайте висохнути.

З замші

Як привести в порядок замшеві вироби, не звертаючись за допомогою в хімчистку:

  1. Чим прибрати блиск. Розчиніть в 1 склянці молока, 1 чайну ложку соди, змочіть рідиною спонж, протріть нею залоснившиеся місця. Дайте виробу висохнути, видаліть залишки рідини губкою.
  2. Як почистити жирні плями. Посипте забруднене місце крохмалем, дайте вбратися. Зметіть залишки м'якою щіткою.
  3. Чим усунути розлучення. Протріть їх канцелярським гумкою.
  4. Як прибрати заломи.Повісьте річ на вішалку. Отпарьте парогенератором.
  5. Чим почистити одяг від пилу. Винесіть пальто на свіже повітря, протріть губкою, змоченою нашатирним спиртом, залиште провітрюватися.
  6. Як погладити замшевий одяг.Відпрасуйте річ з виворітного боку, виставивши на прасці мінімальну температуру.
  7. Як почистити штучну замшу.Збийте піну з гелем для прання (1 ковпачок на літр води), нанесіть на забруднене місце. Через 5 хвилин зітріть сухим паперовим рушником.

З твіду

Як почистити в домашніх умовах твідове пальто:

  1. Засмальцьовані, потерті місця оновіть з допомогою суміші з 1 частини нашатирного спирту і 4 частин солі. Змішайте компоненти, розподіліть масу по проблемній ділянці, через 1-2 хвилини зітріть сухою губкою.
  2. Пил зберіть за допомогою пилососа.Перед процедурою перевірте, щоб всі декоративні елементи і гудзики були добре пришиті.
  3. Жир почистіть спонжем, змоченим в очищеному бензині. Промокніть їм забруднене фрагмент зсередини пальто, а зовні покладіть на пляму шматок чистої тканини з натуральних волокон. Залиште до зникнення забруднення.
  4. Інші плями – сумішшю з 1 склянки теплої води, 1 столової ложки рідкого мила і такої ж кількості нашатирного спирту. Почистіть забруднення спочатку цим розчином, а потім чистою вологою губкою.

З поліестеру

Штучні тканини добре чистяться і перуться в домашніх умовах. Поліестер – це синтетика, яку виробляють з поліефірних волокон. Він майже не мнеться, добре тримає форму. Як почистити пальто з поліестеру:

  1. Змахніть пил щіткою або сухою губкою, струсніть виріб.
  2. На свіжі плями нанесіть засіб для виведення плям, не містить відбілювач (Vanish, ACE). Застосовуйте засіб згідно інструкції, попередньо випробувавши на виворітній стороні речі.
  3. Жирне пляма рясно посипте сіллю, через 30 хвилин за допомогою сухої губки видаліть її залишки.

З неопрену

Цей матеріал виготовляється з спіненої гуми, обклеюється з двох сторін еластичною тканиною (бавовною, поліестером). Неопренові вироби довго носяться, майже не мнуться, не брудняться. Як почистити пальто з неопрену:

  1. При наявності пилу, бруду: обробіть річ щіткою для одягу, змоченою теплою водою.
  2. Якщо виявили жирне пляма: посипте забруднену ділянку тальком або содою, через 20-30 хвилин змахніть залишки порошку сухою губкою.

Вовняне пальто

Як почистити вироби з вовни:

  1. Пил, волосся приберіть сухою щіткою або валиком з липкою стрічкою.
  2. Блиск темним вовняному пальто поверніть за допомогою губки, змоченої в міцному чорному чаї.
  3. Потертості обробіть сумішшю солі з нашатирним спиртом (співвідношення 4:1), надлишки видалите сухою губкою.
  4. Жирні плями зсередини промокніть спонжем, змоченим очищеним бензином. Зовні прикладіть до забруднення шматочок чистої тканини з натуральних волокон. Після зникнення забруднення протріть оброблений ділянку вовняні пальто вологою матерією.

Кашемірове

Для виробництва кашеміру використовується пух гірських кіз. Тканина дуже ніжна, м'яка, чистити її в домашніх умовах рекомендується вкрай акуратно. Використовуваний засіб обов'язково тестується на звороті одягу. Як в домашніх умовах почистити кашемірове пальто:

  1. Для видалення пилу повісьте річ на плічка, протріть вологою, добре віджатою бавовняною тканиною, залиште висихати.
  2. Для усунення слідів поту протріть пляму змоченим у мильному розчині (2 ст. л. рідкого мила/1 ст. води) ватним диском. Потім обробіть забруднення спонжем, просоченим аміаком, протріть чистою тканиною.
  3. Жирне пляма протріть розчином миючого засобу для посуду (1 ст. л./1 ст. води), а потім вологою м'якою губкою. Дайте кашеміровому пальто просохнути.
  4. Плями від фарби, кулькової ручки на темному одязі обробіть очищеним бензином, на світлих речі – рідиною для зняття лаку. Просочіть речовиною ватний диск, протестуйте його дію на непомітній ділянці. Якщо колір матеріалу не змінився, прикладіть спонж, змочений бензином або рідиною для зняття лаку до плями з вивороту кашемірової одягу. Промакувальними рухами обробляйте забруднення до його зникнення.

Чистка шкіряних верхнього одягу

Як почистити пальто зі шкіри, не вдаючись до послуг хімчистки:

  1. Запылившееся виріб протріть чистою вологою тканиною.
  2. Затерті ділянки очистіть спонжем, змоченим спиртом. Аналогічні дії виконайте з лимонним соком, а в кінці протріть тканину гліцерином.
  3. Легкі забруднення видаліть з допомогою мильно-спиртового розчину. Змішайте 1 ст. води, 1 ст. л. нашатирного спирту і 2 ст. л. рідкого мила. Просочіть сумішшю губку, протріть нею шкіряне пальто. Видаліть залишки вологою ганчіркою.
  4. Сольові розводи на зимовому одязі очистіть ватним тампоном, просоченим оцтом (9%), а потім протріть вологою губкою.
  5. Олійну фарбу видаліть спонжем, просоченим рослинним маслом.
  6. Від неприємного запаху використовуйте мелену каву. Посипте їм розкладене на горизонтальній поверхні пальто, залиште на добу, струсніть одяг.
  7. Щоб освіжити, пом'якшити матеріал, натріть темну шкіру 2-3 рази касторовою олією, роблячи перерви по 20-30 хвилин. Для світлого шкіряного пальто вазелін. Залишки засобу промокніть паперовим рушником.

Як випрати пальто в домашніх умовах

Рекомендації щодо прання пальто з різних видів тканин:

  1. Драпові речі у домашніх умовах можна прати руками, при 30-40°C, засобами для вовняних речей (Perwoll, Frosch). Потім обполіскуйте в чистій воді, просушуйте на свіжому повітрі, повісьте на плічки.
  2. Замшеві речі прати не можна. Якщо одяг сильно брудна, прополощіть її в мильному 30-градусному розчині (2 ст. л. мила/1 ст. рідини), а потім ще раз у воді з гліцерином (1 ч. л./1 л рідини). Потім промокніть виріб сухим рушником і просушіть, розклавши на горизонтальній площині.
  3. Речі з твіду замочувати і прати не можна. Якщо одяг сильно забруднилася, прополощіть її руками в теплій воді (30°C), з додаванням миючих засобів для вовняних речей (Royal Powder Delicate). Гладьте твідові вироби тільки з вивороту, через вологу марлю.
  4. Речі з поліестеру періть руками або в машині на режимі для делікатних, синтетичних речей, при 30°C.Використовуйте рідкі, гелевидні миючі засоби, що не містять відбілювачі (Ariel, Persil, Tide). Після прання ні в якому разі не віджимайте одяг. Просушуйте вироби, розклавши на горизонтальній площині, гладьте – при найнижчих температурах через марлю.
  5. Неопренові речі обклеєні з двох сторін тканиною, тому не промокають наскрізь.В домашніх умовах обов'язково стирайте їх з 2 сторін: спочатку з лицьового, потім з виворітного. Робіть це вручну (при 30°C ) або в машині-автомат на делікатному режимі без віджимання. Проводите процедуру із застосуванням рідких засобів для прання дитячих речей (Я народився, Лелеченя, AQA Baby). Сушіть неопренове виріб теж з двох боків, так, щоб на нього не потрапляли прямі сонячні промені.
  6. Білі вовняні вироби краще віддавати в хімчистку. Якщо прати їх своїми руками, вони можуть потьмяніти, посіріти. В домашніх умовах можна прати тільки вовняні вироби темного кольору. Для цього додайте в теплу воду (30°C) порошок (1 ст. л./1 л рідини), помістіть туди одяг і злегка пам'ятаєте. Потім прополощіть з кондиціонером для білизни. Сушіть вовняні речі в горизонтальному положенні, поклавши поверх рушники.
  7. Кашемірову одяг дозволяється прати руками і в машинці автомат, але тільки за наявності відповідної позначки на етикетці. Процедура проводиться при температурі води не більше 30°C, із застосуванням рідких миючих засобів для вовняних речей (Perwoll, Frosch). При використанні пральної машини, вибирається делікатний режим без віджимання. Для ручного прання наберіть у ванну воду, розведіть в ній миючий засіб (2-3 ст. л./1 л рідини) і опустіть на 20 хвилин кашемірове пальто. Сильно забруднені ділянки (комір, рукава) потріть м'якою губкою. Потім прополощіть одяг в прохолодній воді. Після прання, не вичавлюючи, повісьте на вішалку над ванною (на 10-15 хвилин). Коли стече вода, перекладіть на сухе рушник і міняйте його в міру намокання. Вологе кашемірове виріб відпрасуйте через марлю, складену в 2-3 шари.
  8. Шкіряний одяг прати не можна. Для капітальної чищення речі краще віддавати в хімчистку. В домашніх умовах можна почистити тільки підкладку. Виверніть одяг навиворіт, намочіть підкладкову тканину. Губкою на забруднені ділянки нанесіть розчин з 2 ст. л. рідкого мила і 1 ст. води. Злегка потріть проблемні місця. Видаліть залишки розчину вологою ганчіркою. Повісьте пальто просихати на вішалку. Прослідкуйте, щоб в кімнаті не було опалювальних приладів і різких перепадів температур. Інакше матеріал може розтягнутися або сісти.

Відео

Як почистити пальто в домашніх умовах?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!