Коли не можна робити ремонт в квартирі - закон про дотримання тиші

Багатьох городян турбують ремонтні роботи у вихідні дні, проведені сусідами, оскільки вони супроводжуються підвищеним шумом. Важливо знати допустимі рівні інтенсивності звуків для житлових приміщень, встановлені нормативи щодо дотримання тиші та спокою по будніх, вихідним, святковим дням.

Час проведення ремонтних робіт у багатоквартирному будинку

Єдиних федеральних норм щодо додержання тиші та спокою для житлових багатоповерхових новобудов немає. Правила проведення ремонту в багатоквартирному будинку регіональні влади встановлюють самостійно. Обмеження стосуються як допустимого рівня шуму вдень, вночі, у будні, вихідні, свята, так і заборон проводити ремонт у квартирі або нежилих приміщень в позаурочний час.

Кожен регіон встановлює свій регламент на часові рамки, відведені для облаштування приміщень або інших дій, які супроводжуються сильними звуками. Влади Пензи і Воронежа дозволили робити ремонт з 7 ранку до 22 вечора. Законодавці Ростова-на-Дону допускають шуміти з 7.00 ранку до 11.00 вечора.

Влада Єкатеринбурга встановили заборона на перевищення рівня шуму по квартирах з 22.00 по 8.00. За недотримання регіональних законів встановлюються адміністративні покарання для громадян, організацій і компаній, посадових осіб.

У Москві і області

По столиці і області встановлено такі нормативи, що стосуються рівня максимальної інтенсивності шумів – днем допускається гучність при облаштуванні житла не вище 40 дБ, а вночі – 30 дБ. Якщо громадяни проживають поряд з жвавими автомобільними магістралями або новобудова розташована недалеко від залізниці, то дозволяється підвищення на 10дБ. Не допускається робити ремонтно-відновлювальні роботи в житлових або нежитлових приміщеннях в наступне час:

  • будні дні – з семи вечора до дев'ятої ранку;
  • субота, свята, встановлені законодавством, за винятком 31 грудня – з 19.00 до 10.00;
  • будь-який день – з 13.00 до 15.00 (період, потрібний літнім людям, дітям для відновлення сил);
  • неділя – цілодобово.

Якщо громадянин купив квартиру в новобудові, збирається її облаштовувати, то допускається шуміти за регламентом буднів у будь-який час. Можна не дотримуватися перерва на денній двогодинний сон. Пільговий період триває півроку, після чого фізична особа повинна дотримувати встановлені норми гуртожитку, не шуміти в позаурочний час, проводячи будівельні роботи.

Відео

[НЗ: 626] Новий закон про тишу

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!