Як очистити віск з одягу - кращі методи для синтетичних, джинсових і натуральних тканин

На тканину потрапив парафін? Не поспішайте засмучуватися, існує багато способів очистити віск з одягу, щоб на ній не залишилося плям. В залежності від складу забрудненої тканини вам знадобиться різний набір підручних засобів: праска, паперові серветки, ганчір'я, скипидар, очищений бензин, винний або нашатирний спирт.

Способи видалити віск від свічки з тканини

Перший етап, загальний для всіх речей, – механічне видалення застиглого воску. Зачекайте, поки парафін стане твердим, і негострим предметом счешите краплі. Дійте повільно і акуратно, щоб не пошкодити тканину. Коли ви приберете віск, то помітите, що залишилися на одязі жирні або кольорові плями. Є прості способи їх вивести.

Синтетика

Одяг з тканин штучного походження примхлива до високих температур, тому методи кип'ятіння і прасування для неї не підходять. Щоб видалити віск з синтетики, скористайтесь одним із наступних методів:

  1. На прасувальну дошку постеліть чисте злегка вологий рушник, зверху помістіть забруднений одяг і накрийте щільною тканиною. Нагрійте праску на мінімальну температуру, пропрасуйте область забруднення. Коли віск повністю вбереться в рушник, виперіть річ в звичайному режимі.
  2. З штучного або натурального хутра на пальто парафін можна видалити методом виморожування. Помістіть річ у морозильну камеру або вивісите на балкон на 2 години (якщо за вікном мінусова температура). Після цього віск буде добре зніматися з ворсинок. Щоб заморозити парафін, можна скористатися пакетиком з льодом.
  3. Забруднений одяг помістіть на 2 хвилини в воду, нагріту до 50-70°С. Далі за допомогою чистої дрантя зніміть залишки воску. Не пробуйте відтерти пляма – так ви погіршить ситуацію. Якщо проблема не зникне з першого разу, повторіть процедуру.
  4. Якщо одяг не можна прати, обробити місце забруднення ватним тампоном, змоченим в медичному або денатурированном спирті температурою 45°С. Пляму потрібно протирати кожні 10 хвилин до повного зникнення.
  5. Восковий відбиток на оксамиті, плюше видаляється теплим спиртом або скипидаром.
    В одній з цих рідин потрібно змочити ватний тампон і промокнути забруднення. Потім виперіть річ в теплій мильній воді і добре прополощіть.

Джинса

Матеріал стійкий до усадки і деформації, тому плями з нього можна видаляти як холодним, так і гарячим способом. Варіанти дій:

  1. На 30 хв замочіть виріб у гарячій воді (50-60°С) з порошком. Інтенсивно виперіть річ вручну або в пральній машинці.
  2. Розігрійте праска і прогладьте одяг через паперову серветку або х/б тканина.
  3. Заморозьте предмет гардеробу і очистіть парафін механічним шляхом. Виперіть річ в теплій мильній воді.

Натуральні тканини

Одяг з бавовни і шерсті добре переносить високі температури, тому віск легко видалити, скориставшись розпеченою праскою і паперовими рушниками.
Під і на забруднення покладіть серветки-промокашки. Праскою пропрасовуйте плями від парафіну, поки жир не перестане вбиратися рушниками. Очистити віск з одягу з льону можна таким же способом, але під неї покладіть бавовняну тканину і вологу марлю, а зверху паперовий рушник або серветку в два шари. Якщо пляма забарвлене, гарячий метод використовувати не можна.

Для видалення парафіну і жирних плям з одягу з інших натуральних тканин/матеріалів скористайтесь одним із наведених методів:

  1. Щоб очистити шовк, нанесіть на проблемну ділянку одеколон. Залиште одяг на 15 хвилин, потім виперіть в теплій воді.
  2. Віск на шкіряній куртці очищається так: винесіть одяг на мороз на 30-40 хвилин. Потім зігніть забруднений ділянку навпіл. Парафін потріскається і легко очиститися нігтями або іншим негострим предметом. Залишився жирне пляма обробіть розчином господарського мила і води, після чого витріть виріб насухо.
  3. Однотонну натуральну тканину можна на 20 хвилин замочити в гарячій воді (60°С). Парафін почне плавитися і зійде без слідів.
  4. Щоб видалити пляму від кольорового воску з бавовни і льону, скористайтесь саморобною розчинником. Змішайте очищений бензин для запальничок, винний спирт і нашатир в пропорції 1:1:6. Змочіть розчином ватний диск і промокніть забруднений ділянку. Залиште на 10 хвилин, видаліть залишки мокрою теплою ганчірочкою. Метод не підходить для одягу з вовни, шовку, атласу.
  5. Жирне пляма на тонкої вовни або кольоровий натуральної тканини можна відіпрати миючим засобом. Нанесіть його на забруднення втирающими рухами, залиште на 2 години. Виперіть в звичайному режимі.
  6. Спосіб очищення яскравих матеріалів: в 1 л води розчиніть 1 ч. л. нашатирного спирту. У цій рідині замочіть річ, залиште на 30 хвилин, добре прополощіть з ароматизованим кондиціонером. Для речей з мереживними вставками, бісером, пайеткам використовуйте цей же спосіб, але нашатирний спирт розчиняйте в 2 л води.

Замша

За допомогою спеціальної щітки для замші видаліть краплі твердого воску. Чим менше її залишиться, тим краще. Дійте акуратно, не розтягуючи матеріал і не втираючи в волокна парафін. Далі скористайтеся одним із наведених методів:

  1. Закип'ятіть воду в тазику, потримайте річ над парою 3-5 хвилин. Можна скористатися парогенератором або праскою в режимі «пар». Віск почне плавитися, з допомогою щітки очистіть його. Рухи повинні бути тільки в одну сторону. Якщо сліди не зникли, протріть забруднене місце тканиною, змоченою мильною водою (0,5 л) і нашатирним спиртом (1 ч. л.).
  2. Очистіть одяг розчином, зробленим з 10 г винного спирту, 35 г нашатирного спирту, 50 г очищеного спирту. Змочіть ватяний диск цією рідиною, прикладіть до плями (втирати не можна, можете пошкодити матеріал!). Зачекайте 2 хвилини, протріть забруднення вологою поролоновою губкою.
  3. Видалити парафін з одягу можна і таким розчином: 300 мл води, 20 г соди, 10 мл щавлевої кислоти. Змочіть сумішшю ватний тампон, накладіть його на залишився віск, зачекайте 2 хвилини. Залишки парафіну видаліть спеціальною щіточкою.

Відео

як очистити віск з одягу

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!