Циперус - опис, види і сорти рослини, як правильно виростити і доглядати в домашніх умовах

Циперус – великий рід вічнозелених багаторічних трав'янистих рослин родини осокових (Cyperaceae), в якому налічується більше 600 видів. Cyperus ще називають осокою очереднолистной, сытью, болотної пальмою, сытовником, венериной травою. Квітка дуже любимо багатьма садівниками за невибагливість і привабливий зовнішній вигляд. Для циперус характерні яскраво-зелені довгі квітучі стебла і розташовані парасолькою листя. Вважається, що він допомагає виганяти негативну енергетику, боротися з депресією.

Ботанічний опис

Батьківщина циперус – тропічна частина Африки та острів Мадагаскар. У природних умовах при субтропічному кліматі місцями його зростання є береги озер, боліт, річок. При близькому контакті з водою утворює цілі зарості. У циперус прямостоячі тростниковидные тригранні стебла, на верхівці кожного з яких зонтикоподібних колотівка з сидячих лінійних листків. Колір останніх залежить від виду, варіюється від світло-зеленого до насиченого.

Виростаючи в природних умовах, циперус здатний досягати 3-5 метрів по висоті. Є окремі види, що не перевищують 50 см. Період цвітіння – червень-липень, хоча цей параметр теж варіюється від сорту. Квітки дрібні, блідо-зелені або молочні, слідом за якими з'являються плоди – бурі колоски або горішки. Циперус запилюється вітром і має довге повзуче корінь.

Види і сорти рослини

Не всі циперуси підійдуть для вирощування в оранжереях або домашніх умовах, для цього придатні лише кілька сортів. Їх характерні особливості – швидкий ріст, стійкість до багатьох шкідників і захворювань, невибагливі в утриманні та догляді. Для домашнього вирощування чудово підійдуть такі сорти циперусів:

  • Парасольковий;
  • Хелфера;
  • Розкидистий;
  • Зумула;
  • Ряболисті;
  • Папірус;
  • Витончений.

Квітка циперус папірус (Cyperus papyrus)

Одна з найдавніших різновидів. Квітка здобув популярність завдяки тому, що колись у Стародавньому Єгипті з нього робили папірус (різновид папери), плели циновки, кошики, виготовляли човни. Заввишки сягає до трьох метрів – гігант. В диких умовах росте на болотах Єгипту і Ефіопії, а в культурі – в оранжереях. У папірусу міцні стебла прямостоячі, на кінцях яких густі мутовки довгих звисаючих листків. У пазухах багатоквіткові суцвіття на тонких квітконіжках.

Зонтичний (очереднолістний)

Ця квітка – самий підходящий для культурного вирощування. У природі Cyperus alternifolius L. Зустрічається на острові Мадагаскар, на заболочених річкових берегів. Циперус очереднолістний може досягати до 1,7 м заввишки. Стебла прямостоячі, з зонтиковидною кроною на верхівці, листя звисають і лінійні, шириною 0,5-1 см, довжиною – до 25 див. В пазухах з'являються квітки, згруповані невеликими мітелками. У цього циперус є два різновиди:

  1. Gracilis. Компактний, листочки вузькі.
  2. Variegatus. Листя і стебла або повністю білі, або вкриті світлими смугами.

Циперус розлогий (Cyperus diffusus)

Ця різновид називається Cyperus diffusus Vahl. Висота рослини не перевищує 90 див. В розлогого циперус мало стебел, але багато довгих і широких прикореневих листків, що відрізняє цю різновид від інших. Зверху вони вужчі і згруповані по 6-12 парасольок. На вершинах довжина стебел листя може становити до 30 см, а ширина до 1,5 див. Рослина виглядає дуже оригінально і добре підходить для декоративного вирощування.

Сорт Зумула

Зовні цей циперус нагадує фонтан. Кішки просто обожнюють ласувати зеленню сытовника сорти Зумула. У рослини довгі листя, що спадало вниз водоспадом, які іноді можуть бути навіть більше за розміром, ніж стебла. Висота квітки становить від 50 до 100 см, а порядок цвітіння визначається умовами утримання. Циперус Зумула потребує постійного рясному поливі. Краще тримати такий в півтіні, в приміщенні з підвищеною вологістю повітря, допускається розміщення у водоймах, садах.

Як доглядати за циперус в домашніх умовах

Квітка належить до категорії витривалих, добре пристосовується до різних кліматичних середовищ. Догляд за циперус не доставить вам багато клопоту. Для домашнього утримання підійдуть такі види циперус, як папірус, розкидистий, Хелфера, Зумула, очереднолістний. Основні вимоги до змісту перераховані в таблиці нижче:

Параметри

Осінньо-зимовий період

Весняно-літній період

Вологість

Рослина слід періодично зрошувати. Заборонено тримати біля батарей.

Обприскування не потрібно. Треба тримати квітка в добре провітрюваному приміщенні і поливати.

Освітлення

Рослина непогано існує при короткому світловому дні, але краще додатково ставити під люмінесцентну лампу.

Віддає перевагу розсіяне світло, але здатне переносити короткочасне вплив прямих променів.

Полив

Треба скоротити частоту поливів, при цьому підтримуючи постійну вологість грунту.

Потрібно поливати рясно і щодня.

Температура

Не повинна опускатися нижче 12 градусів.

Середньодобові показники повинні перебувати в проміжку 17-23 градуси.

Циперус легко утримувати. Щоб квітка завжди був в хорошому стані, треба дотримуватися кількох простих правил:

  1. Слідкуйте за тим, щоб грунт завжди була вологою. Якщо ви не можете забезпечити частий полив, поставте горщик на піддон з водою.
  2. Обов'язково зрошує листя. Квітка не боїться вологи. Його щодня можна поливати з лійки або душа. Холодну воду брати не потрібно.
  3. Удобрювати квітка треба помірно, за необхідності раз за два тижні. Від перегодовування він може зіпсуватися.
  4. Урегулируйте температуру і вологість повітря.
  5. Не ставте горщик біля опалювальних приладів і на протязі.

Освітленість і місце розташування

Циперус може існувати і притінення, але краще поставити там, де на нього буде потрапляти яскраве розсіяне світло. Захист від прямих сонячних променів потрібно тільки влітку. Краще всього розміщувати рослину на східних або західних вікнах. Щоб влітку листя не отримали опіків, горщики краще прибирати з підвіконь. Допускається і утримання при штучному освітленні, для чого знадобляться люмінесцентні лампи, що працюють по 16 годин на добу. У затіненні ситівник здатний існувати, але буде повільно рости і розвиватися.

Температурний режим та вологість повітря

Влітку краще утримувати квітка в діапазоні 18-22 градуси тепла. Мінімальний межа температури взимку, А 12 °C, але краще не допускати її падіння нижче 16-19 °C. Рослині потрібен постійний приплив свіжого повітря, тому зберігати його треба в добре провітрюваному прохолодному приміщенні. Влітку можна виносити на балкон або в сад. Ідеальним було б зберігання циперус в кімнаті з зволожувачем повітря. Сытовник слід часто обприскувати пульверизатором або містити, частково зануреним у воду.

Полив і підживлення

Циперус вологолюбний. Щоб він нормально ріс і розвивався, коріння завжди повинні бути вологими. Для забезпечення цієї умови горщик потрібно помістити в вазон з водою або глибокий піддон. Полив повинен бути рясним і щоденним, щоб грунт не пересихав, для цього підійде м'яка відстояна вода. Взимку полив повинен бути менш рясним, а листя слід постійно обприскувати. В холоду горщик потрібно ставити подалі від опалювальних приладів і рідше проводити зрошення.

Підгодівля забезпечить квітці правильний розвиток і швидке зростання. Можна використовувати органічні або мінеральні добрива, збагачені азотом, фосфором, калієм. Підживлення можуть бути як сухими, так і рідкими. Професійні квітникарі не рекомендують удобрювати квітка круглий рік. Краще підгодовувати раз за два-три тижні у період з ранньої весни до початку осені. Якщо ви плануєте підживлювати рослину в холоди, то робіть це не частіше одного разу за місяць. Поради:

  1. Дотримуйтесь дозування і рекомендації виробника добрива.
  2. Перед їжею ретельно пролийте грунт.
  3. Для молодих кущів дозу скорочуйте вдвічі.
  4. Виключіть попадання розчину на зелену масу.

Пересадка рослини

Оновлювати горщик для дорослого циперус можна по мірі необхідності (виснаження грунту) в будь-який час року. Молоді особини рекомендується пересаджувати навесні або пізно восени, коли ріст припиняється, робити це необхідно щорічно. Треба використовувати високі, не надто широкі горщики. Щоб уникнути стресу процедура повинна проводиться при оптимальній температурі і вологості. Покрокова інструкція по пересадці:

  1. На чверть заповніть горщик дренажем (керамзит, галька), інший обсяг відводиться під підготовлений грунт.
  2. Підготуйте квітка. Обріжте пошкоджені коріння. Очистіть від надлишків старого ґрунту.
  3. Встановіть по центру заздалегідь підготовлене рослина із земляною грудкою.
  4. По боках досипте нового грунту. Утрамбуйте.
  5. Якщо горщик буде стояти в кашпо з дренажем, акваріумі або ставку з постійним зануренням у воду, то зверху насипте піску.

Грунт для циперус

Знадобиться легкий живильний субстрат, слабокислий, з рн 5-6,5. Щоб зробити суміш для посадки, візьміть перегній і торфоболотную грунт в рівних кількостях. Додайте болотний мул в кількості шостий частини від загальної маси. Для додання пухкості і пористості грунті можна всипати великого, промитого і ошпареного окропом піску (1/6 частина). Поради по підбору грунту:

  1. Можете використовувати готову суміш. Купуйте ту, що призначена для вологолюбних кімнатних рослин.
  2. Вітається додавання річкового мулу.
  3. На дно контейнера можна додавати яєчну шкаралупу, деревне вугілля, просіяне цегляну крихту.

Розмноження циперус

Є безліч способів розведення квітки. Сытовник розмножують насінням, маленькими розетками, діленням куща, верхівковим живцюванням, бульбами. Вибирати той чи інший спосіб слід, виходячи з умов вирощування. Важливі і переваги садівника, фінансові можливості, тому що придбання насіння або саджанців вимагає різних матеріальних вкладень. Якщо у вас немає дорослої рослини, то єдиний доступний спосіб посадки – насіннєвий.

Діленням кущів

Цей спосіб відтворення не занадто важкий і дає непогані результати. Покрокова інструкція:

  1. У процесі пересаджування акуратно розділіть кущ гострим і добре продезинфицированным ножем.
  2. Місця зрізів обробіть золою або активованим вугіллям.
  3. Готовий кущ можна відразу помістити в підготовлений грунт. Сытовник потрібно розташувати у сприятливих умовах, полити, підгодувати.
  4. Кореневищні, бульби можна посадити окремо, щоб отримувати нові рослини.
  5. Зверніть увагу на те, що для розмноження поділом підходять тільки кущі, вік яких становить не менше двох років. У дуже молодих зразків коренева система не готова до поділу.

Листовими розетками

Цей вегетативний спосіб розмноження максимально нагадує того, який відбувається у дикорослих різновидів. Його можна використовувати в будь-який час року. Покрокова інструкція розмноження:

  1. Зріжте розетки листя або відірвіть. Захоплюйте невелику частину стебел.
  2. Висадіть їх в теплий пісок або помістіть в ємність з водою, температура якої становить 22-25 градусів.
  3. Коли відбудеться укорінення (з'являться білі відростки), пересадіть розетку в підготовлений грунт.
  4. Верхній шар притрусіть невеликою кількістю піску.

Циперус з насіння

Процес вирощування трудомісткий і не завжди закінчується позитивним результатом. При насіннєвому розмноженні сить часто не зберігає властивостей материнського рослини, наприклад, втрачає строкатість листя. Як правильно виконувати процес:

  1. Дістаньте насіння з пакета. Обробіть їх слабким розчином марганцівки для знезараження.
  2. Висійте насіння в дрібних мисках з отворами для дренажу (підійдуть пластикові контейнери), заповнених вологою сумішшю листової, торф'яної землі і піску в співвідношенні 2:2:1. Не закопуйте їх, а просто щільно притисніть до грунту.
  3. Ємності накрийте пакетом або склом, щоб грунт постійно була вологою.
  4. Потрібен полив за необхідності і щоденне провітрювання. Температура не повинна опускатися нижче 18 градусів. Чим стабільніше буде режим, тим швидше з'являться паростки. Уникайте впливу прямих сонячних променів.
  5. Коли сіянці підростуть і на кожному з'явиться по 4-5 листочків, їх по три штуки розсадіть по невеликих горщиках. Склад землі залишається колишнім. Молоді рослини потребують рясному поливі. Вони повинні бути надійно захищені від попадання прямих сонячних променів.
  6. Коли сіянці ще підростуть, висаджуйте їх по одному в 9-сантиметрові горщики. Субстрат готують з піску, торф'яного і дернового грунту в пропорції 2:1:1.

Захворювання і шкідники

Циперус може бути вражений павутинним кліщем, борошнистим червецем, білокрилка, щитівкою, трипсами, хоча це відбувається рідко. При появі цих шкідників потрібно якомога швидше вжити всі заходи, щоб врятувати рослина. Як треба діяти:

  1. Павутинний кліщ. Цей шкідливий паразит з'являється в приміщеннях з дуже сухим повітрям. Ознака поразки – поява білих плям на листках. Щоб позбутися від павутинного кліща, потрібно ретельно протерти стебла і листя рослини протизапальними засобами.
  2. Зелена попелиця. Шкідник живе і розмножується колоніями. Попелиця живиться соком рослин, в результаті чого листки скручуються і засихають. При виявленні шкідника потрібно ретельно змити сліди з квітки водою. Якщо поразка вже занадто велике, то застосовується лікування інсектицидами. Можна спробувати обробку народними засобами: настоєм цитрусової шкірки, червоного перцю, тютюну, часнику. Ці відвари повинні бути міцними і приготованими з невеликою кількістю мила.
  3. Тріпс. Цей шкідник проявляється чорними крапками на звороті аркуша. Він викликає сажістий грибок і небезпечний як у стані личинки, так і в дорослому віці. Щоб забезпечити рослині безпеку від трипса, підтримуйте оптимальну вологість повітря в приміщенні і розвісьте липкі пастки для літаючих комах. Якщо поразка вже сталося, обробіть циперус Фитовермом. Розчиніть 2 мл засобу в склянці води і проведіть обприскування. Надягніть на квітку поліетиленовий пакет і не знімайте добу.
  4. Борошнистий червець. Це біле сисна комаха добре помітно. Червець виділяє клейку слиз, огортаючи рослина. Цей секрет перешкоджає природному газообміну. Для боротьби з шкідником підійдуть як народні кошти (як і для усунення зеленої попелиці), так і інсектицидні препарати. Найефективнішими є Диметоат, Диазонин, Малатіон.

Ознаки ослабленого рослини

Власники циперус повинні уважно стежити за ним, щоб своєчасно виявити, що йому чогось не вистачає. Для ослабленого квітки характерні такі ознаки:

  1. Кінчики листя побуріли або покрилися жовтизною. Це значить, що повітря в приміщенні, де стоїть квітка, дуже сухий. Полийте рослину, поставте горщик в ємність з теплою водою і зросіть листя. Альтернативним вирішенням проблеми може бути установка в приміщенні зволожувача повітря.
  2. Якщо листя стали жовтими і втратили забарвлення, то рослину потрібно підгодувати. Ці ознаки свідчать про недостатню кількість поживних речовин.
  3. Якщо листки підсихають і в'януть, то сытовнику недостатньо вологи. Слід частіше поливати і обприскувати. Ще таке може статися із-за змісту при дуже високій температурі, що характерно для спекотного спекотного літа. Регулярно провітрюйте кімнату, не забувайте про полив і зрошення.
  4. Занадто повільне зростання – ознака недостатнього харчування. Другою причиною цього явища може бути те, що коренева система сильно розрослася і квітці стало тісно в горщику.
  5. Відсутність нових стебел, подрібнення листя і їх тьмяний колір говорять про те, що сытовник неправильно висвітлюється.
  6. Плями сірого відтінку на листі – ознака сонячного опіку. Якщо ви помітили, приберіть квітка з південного вікна.

Відео

ЦИПЕРУС - рослина для гарного настрою. Догляд та розмноження

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!