Форма для садової доріжки для заливки

Невід'ємною частиною будь-якого заміського ділянки є садові доріжки. Вони дозволяють залишити грядки недоторканими, роблячи пересування по ділянці більш зручним. По садових доріжках можна пройтися прохолодним літнім вечором, щоб насолодитися природою. Якщо вони будуть збігатися по стилю з будівлями ділянки, то це зробить загальний ландшафт закінченим. Щоб зробити доріжки унікальними і витримати в єдиному стилі, вам знадобляться спеціальні форми. Їх можна придбати або зробити самостійно.

Що таке форма для садової доріжки

Сучасна форма для виготовлення садових доріжок є зручним рішенням, завдяки якому можна поєднати заливку з процесом виготовлення штучного каменю або плитки прямо на місці. У підсумку вийдуть тротуари з ефектом мощення, але займатися трудомісткою укладанням при цьому не доводиться. Спеціальні форми потрібні для спрощення облаштування садових доріжок і можливості створення стежок потрібної форми, які будуть ідеально поєднуватися з ділянкою, де вони організовуються.

Переваги

Можна просто залити тротуари в саду бетоном, створивши облаштовані проходи для пересування по ділянці. Правда, вони будуть виглядати не дуже естетично, дешево, не зможуть підкреслити стилістику вашого заміського будинку і ділянки, як на фото з журналів. Все частіше для облагороджування території застосовуються матриці з різними візерунками та малюнками – для них ви можете придумати власний, відповідний вам дизайн. Форма для бетонних доріжок має ряд переваг:

  • Виготовлення елементів садової доріжки виконується безпосередньо на місці. Відпадає необхідність в придбанні і доставці готової бруківки на заміський ділянку. Так можна заощадити багато грошей, особливо якщо будинок знаходиться далеко від оптових будівельних магазинів.
  • При використанні матриць не потрібно чекати, поки окремі вироби висохнуть, т. к. тротуар твердне на місці.
  • Застосування пристосувань для формування матриць відрізняється зручністю і простотою. Не потрібно підбирати елементи, використовувати розчин для укладання плитки, виробляти розшивку.
  • Застосовуючи трафарети для організації садових доріжок, можна з легкістю створювати імітацію плитки, каменю та інших елементів хитромудрої форми.
  • Використання матриць надає можливість створювати полотно потрібної фортеці. Товщину шару можна регулювати, при необхідності змінюючи склад суміші і додаючи для збільшення міцності арматуру, певні добавки.
  • Самостійне виготовлення плиток для садового тротуару додає ландшафтного дизайну креативності. Ви зможете прикрашати земельну ділянку незвичайними елементами, малими архітектурними формами. Це важливо для людей з великою фантазією.
  • Матриці для заливки садового полотна істотно скорочують час ремонту і заощаджують кошти, т. к. витрата бетонного розчину строго дозований.
  • Застосування формувальних пристосувань надає можливість прокладати проходи без обмежень. Завдяки цьому стежки бувають не тільки прямими, але і з вигинами в будь-яких напрямках.
  • Садова доріжка, зроблена за допомогою матриць, буде унікальною. Вона зможе мати будь-яку довжину, ширину, конфігурацію з урахуванням ландшафтного дизайну і масштабу саду.
  • Тротуари, виготовлені за допомогою форм і з суворим дотриманням технології, надійні і практичні. Готові плитки будуть мати потрібну міцність і товщину – використовувати їх можна як для організації садового полотна, так і для мощення інших необхідних місць, наприклад, прибудинкової території або двору.

Види

За дешевизну і оригінальність вам доведеться заплатити зусиллями з облаштування стежок і часом. Процес створення садового полотна із застосуванням спеціальних шаблонів більш тривалий у порівнянні з використанням готових плиток або інших матеріалів. Зате ви отримаєте оригінальний продукт з потрібними характеристиками. Форма для заливки садової доріжки ділиться на кілька видів:

  • Готові трафарети з пластику, призначені для заливки цементного розчину на попередньо підготовлений грунт. Такі рамки для садових полотен виготовляються у вигляді квадратів зі стороною 50-70 см і внутрішніми перегородками. Трафарет встановлюється на місце, де має бути облаштована доріжка, після чого вона заповнюється розчином і через 20 хвилин знімається. Потім її встановлюють для заливки наступній частині садового полотна. Вибір пластикових трафаретів величезний. Коштують вони недорого і при цьому відрізняються легкістю в роботі. З їх допомогою облаштувати доріжку в саду можна швидко і просто.
  • Готові форми для виливки, які призначені для заповнення їх тим або іншим розчином. Після застигання отримані елементи можна застосовувати для монтажу на основу, підготовлену для садового тротуару або використовувати в якості звичайної плитки. Їх не обов'язково застосовувати на місці створення доріжки – для початку можна зробити деяку кількість плиток за допомогою таких форм, після чого зайнятися укладанням їх.
  • Форми, виготовлені самостійно. Для їх виготовлення використовують дерево, метал, силікон. Іноді в хід йдуть підручні ємності зразок коробок від морозива. Цей варіант матриць – самий трудомісткий. Істотним плюсом вважається можливість створення унікального матеріалу.

Готові форми для відливання представлені у великому асортименті, особливо трафарети, які поділені на різні ділянки – вони мають закруглені або гострі кути. Самостійно виготовляються трафарети доцільні у разі, якщо ви не знайшли підходящий варіант або вирішили просто пофантазувати. Трафарети для садових стежок класифікуються і за іншими характеристиками:

  • Розмір кутів. Форма каменів у матриці буває різною – кути бувають чітко окресленими, скошеними або можуть мати округлий вигляд. Врахуйте, що наріжна плита більше підходить ділянці, який витриманий в класичному стилі і має чітко виражені форми. Ще вона відмінно поєднується з модерном – стилем, в якому панує мінімалізм і химерність.
  • Кількість кутів. Матриці для заливки доріжок в саду бувають як трикутними і чотирикутними, так і багатокутними. Цікавіше виглядають доріжки, матриця для яких являє собою суміш з декількох фігур.

Форми для садових доріжок своїми руками

Створити цікаві матриці для садового тротуару можна з різних підручних матеріалів. Наприклад, непогані вироби виходять з дерев'яних брусків, листового металу і зрізаних труб. Кращим і простим варіантом вважається підготовка силіконової матриці. Силікон є еластичним і довговічним матеріалом. Самостійно виготовлена форма для заливки доріжок може зажадати від 1-2 годин часу і більше, але натомість ви отримаєте економію коштів і оригінальний по дизайну матеріал. Головне – заздалегідь накидайте малюнок і підготуйте креслення.

З дерева

Згідно відгуками дешевше і простіше виготовити матриці для облаштування садової ділянки з дерев'яних брусків. Перед використанням обов'язково зашкурте їх і обробіть антисептиком. Заготівля може бути виконана у вигляді квадрата, трикутника, многокутника і т. д. – ескіз може бути будь-яким. Все залежить від вашої фантазії і особливостей заміського ділянки. Етапи виготовлення:

  1. Щоб створити форми з чітким геометричним контуром, використовуйте дерев'яні бруски перетином 50 мм.
  2. Готова матриця може представляти собою квадратну або прямокутну опалубку. Ще варіант – заготовку для заливки розчину можна розділити всередині брусками на декількох частин, щоб одночасно кидати за кілька маленьких плиток. Щоб готовий виріб було міцним, і його вистачило на довгий термін, всі кутові з'єднання з зовнішньої сторони зафіксуйте металевими кутниками або скобами з тонкої листової сталі.
  3. Потім можете залишити заготівлю без дна або ж зробити його. У першому випадку матрицю використовують для заливки безпосередньо на місці садової доріжки. Другий варіант більш кращий, тому що роботи в цьому випадку ведуться в будь-якому місці заміського ділянки – так ви зможете займатися виготовленням плиток в комфортних умовах, позбавити їх від попадання прямих сонячних променів, дощу. Для виготовлення дна використовувати ламіновану або вологостійку фанеру. Прикріпіть її до брусків цвяхами або прикрутіть саморізами.

Щоразу перед застосуванням одержаних дерев'яних виробів промазывайте їх відпрацьованим маслом. Якщо не зробити цього, то розчин не відійде від них – вам доведеться розбирати кожну конструкцію. Під час заливки розчину в таку заготовку всередину потрібно укласти армуючу сітку – так, щоб вона виявилася зразкове посередині товщини.

З силікону

Самий трудомісткий спосіб самостійного створення матриць для відливання доріжок – це застосування силікону. Правда, завдяки отриманим форм можна створити справжні шедеври, отримавши ідентичну імітацію природного каменю з його рельєфом і фактурою. Такі матриці мобільні, їх можна укладати на вібростіл – такий підхід гарантує високі міцнісні якості готових виробів, які не втратять своїх властивостей після багатьох циклів експлуатації. Надалі вони підійдуть навіть для мощення паркувального місця.

В якості шаблону застосовуються великі природні камені, рідше – дошки з яскраво вираженим рельєфом. Поліуретанові заготовки можна замовити вже готовими, але коштують вони дорого – близько 3-4 тис. р./0,3 кв. м Технологія самостійного виготовлення матриць з силікону:

  1. Для початку підшукайте зразок, з якого ви будете робити заготівлю для заливки бетонної суміші. Краще знайти кілька різних примірників – так ви різноманітите майбутню садову стежку. В якості зразка використовувати природний камінь. Він повинен бути такого розміру і форми, щоб на нього було зручно котити тачку і пересуватися, не дуже великим. Матеріалом заготовок буде силікон – придбати його можна в будь-якому будівельному магазині.
  2. Для заливки матриці підготуйте опалубку. В цьому випадку вам знадобиться коробка з щільного картону, розміри якої на 2 см більше зразка. Якщо такого не виявиться, то сколотите ящик, використовуючи фанеру. По завершенні робіт переконайтеся, що він абсолютно герметичний без яких-небудь щілин.
  3. Далі змастіть опалубку товстим шаром солідолу. На її дно покладіть природний камінь – зробити це потрібно лицьовою стороною вверх. Зразок теж ретельно промажте солідолом. Надалі від цього буде залежати те, наскільки легко природний камінь відійде від виробу і наскільки точно повториться його рельєф.
  4. Всю форму потрібно щільно заповнити силіконом. Матеріал краще купити з запасом, а продається він в тюбиках. Щоб уникнути появи бульбашок повітря, заливається матеріал потрібно відразу ж ущільнювати, використовуючи звичайну кисть. Останню слід змочити в розчині миючого засобу.
  5. Важливо, щоб силіконовий шар закрив зразок зверху не менше ніж на 2 див. В завершенні робіт ретельно розрівняйте поверхню. Для цього використовуйте металевий шпатель, змочений в мильній воді. Якщо виникнуть нерівності, то надалі ви не зможете рівномірно заливати цементні камені, т. к. при їх укладанні на рівну поверхню буде перекіс. З цієї причини в деяких місцях вони вийдуть тонкими, а в інших – товстими.
  6. Потім залиште силіконову форму в сухому приміщенні з кімнатною температурою. Просушування займе від 14 до 20 днів. Після закінчення зазначеного строку видаліть опалубку, а сам зразок (тобто природний камінь) акуратно вийміть з отриманої заготовки.
  7. Якщо під час діставання каменю з'явилися маленькі щілини, то відразу замажте їх силіконом і знову залиште застигати.
  8. В результаті у вас вийде еластична, але дуже міцна матриця. При дотриманні технології виготовлення форма для садової доріжки прослужить вам кілька сотень циклів заливки – до однієї тисячі.

З металу

Ще один швидкий спосіб створення форми для заливки доріжки в саду – це використання тонкого листового металу. Для цього підійде стара залізна бочка, яку необхідно нарізати на смуги необхідної ширини. Цей метод може здатися трохи складною порівняно з попередніми, але в підсумку ви отримаєте міцні матриці, які можуть експлуатуватися на протязі не одного десятка років. Основні етапи:

  1. Підготуйте стару залізну бочку, розрізавши її на смуги певної ширини відповідно з висотою доріжки. Для пішохідної зони вона не перевищує 4 см, а для паркувальної – 6 див. Щоб вирішити цю задачу використовуйте ножиці по металу або болгарку. Краї бажано гарненько простукати молотком, щоб вони загнулися, а не залишилися гострими.
  2. Отримані смуги слід зігнути в довільній формі, зробивши імітацію природного каменю. Краї потрібно закріпити за допомогою зварювання або саморізи по металу, розташувавши їх капелюшки всередину виробу.
  3. Так у вас вийде готове знімне виріб для заливання бетонним розчином, яке буде експлуатуватися багато років. Не забувайте перед кожною заливкою добре змащувати його маслом.

З підручних матеріалів

Дизайн та рельєф природного каменю або цегли – не єдино можливі варіанти. Доріжки можуть мати різноманітний вигляд, гармонійно поєднуючись зі стилістикою заміського ділянки. Щоб створити оригінальну матрицю, ви можете скористатися підручними засобами – нічого пиляти, ламати і т. п. вам не доведеться:

  • Зверніть увагу на звичайні формочки з силікону, призначені для випікання в духовці. Вони стануть недорогим і доступним варіантом для створення каменів, але працювати з ними слід дуже акуратно. Вага готових матеріалів, якими мостять доріжку, великий, тому можна ненавмисно порвати таку основу. Вибір формочок для випічки величезний – на ринку можна знайти від простих круглих або прямокутних виробів до варіантів у вигляді сердечок, метеликів і т. п.
  • Непоганим варіантом є пластикові контейнери, які призначені для зберігання продуктів. Просто відріжте їх по оптимальній висоті і в результаті у вас вийде готова пластикова заготовка.
  • Цілком підійде і природний матеріал. Приміром, бетонний розчин можна заливати прямо на великий лист лопуха. Підсумком стане імітація листа, в якій відображаються всі прожилки. Такий варіант більше підійде для декоративної доріжки, ніж для повноцінного тротуару в саду.

Садова доріжка своїми руками за допомогою форми

Зробивши матриці для заливання суміші, залишається ознайомитися з технологією створення садової доріжки. Суттєва помилка, з якою стикаються деякі охочі облаштувати доріжку – це укладання стежини прямо поверх дерну. Вже після першої зими камені стануть випирати з ґрунту внаслідок осідання грунту і почнуть тріскатися. З цієї причини важливо здійснити повноцінну підготовку. Інструкція:

  1. Перш всього зніміть на майданчику родючий шар ґрунту – це 5-10 см. Замість нього влаштуйте якісний дренаж з піску. Щоб надалі він не пішов у землю, на дно першим шаром укладіть геотекстиль щільністю 60-100 г/кв. м
  2. Щоб майбутній тротуар в саду мав потрібну жорсткість, займіться установкою бордюрів. Зробіть розмітку мотузкою або тросом по всій довжині майбутньої стежки з обох сторін. Виміряйте отриману ширину за допомогою рулетки в декількох місцях. Переконавшись, що орієнтири виставлені рівне, почніть копати траншею під бордюрні камені. Для садової ділянки цілком підійдуть екземпляри довжиною 0,5 м і шириною 7-8 див. У продажу можна знайти більш важкі і довгі бордюри, але працювати з ними одному буде складно. Для облаштування пішохідної зони на невеликій ділянці їх застосування недоцільно.
  3. Насипте на дно викопаної під бордюри траншеї пісок або ОПГС (збагачену піщано-гравійну суміш), після чого прямо зверху поставте камені. Розташовувати їх слід в точності по натягнутому раніше орієнтиру. Потім поставте поверх рівень, щоб перевірити горизонт. При необхідності вирівняйте кожен бордюр, злегка піднявши камінь і підсипавши потрібну кількість піску. Виконавши цю частину підготовчих робіт, жорстко зафіксуйте всі бордюри, постукавши по кожному важким гумовим молотком. Врахуйте, що у продажу бордюри завжди йдуть без армування, тому вони відрізняються низькою механічною міцністю на злам. Транспортувати їх потрібно акуратно, а постукувати молотком при фіксації несильно, щоб вони не тріснули.
  4. Закінчивши установку бордюрів з одного боку майбутнього тротуару, перейдіть на іншу. Роботу з обох сторін виробляють ідентичним чином. Під час установки кладіть рівень поперек і поверх бордюрного каменю, встановленого з іншого боку. Так ви зможете вирівняти їх в одній площині.
  5. Якщо міцна основа з бордюрів створена, перейдіть до влаштування піщаної подушки. Її товщина повинна бути рівною знятого грунту. Щоб після укладання камені «не ходили», пісок слід ретельно і щільно утрамбувати. Краще взяти віброплиту – пройдіться нею двічі в кожному напрямку. Якщо у вас немає цього пристосування, то просто гарненько полийте пісочний шар з шланга з розпилювачем.
  6. На наступному етапі приступите безпосередньо до заливання тротуару. Обов'язково змастіть форму маслом або відпрацюванням, особливо якщо вона виконана з пластика. Так ви зможете запобігти прилипання сирого розчину і полегшити зняття виробу. Класти формочку потрібно на пісок, починаючи від краю або від кута (якщо є повороти) стежки. Відразу перевірте її рівнем, який потрібно покласти поверх. У разі необхідності підсипте пісок або приберіть зайвий з-під формочки. Робота піде швидше, якщо використовувати одночасно 3-4 заготовки для заливки розчину.
  7. Уклавши матрицю (одну або кілька), займіться замісом розчину. Для його приготування використовуйте цемент марки від М400 і вище. Додайте до нього просіяний пісок (бажано не жовтий будівельний, а сірий річковий), воду. Спочатку добре змішайте цемент з пісок в пропорції 1 до 3, і тільки потім додайте воду. Перемішування виконуйте за допомогою бетономішалки, будівельного міксера або спеціальної насадки на дриль. Додавати воду потрібно до тих пір, поки розчин не стане по консистенції схожий на густу сметану – так щоб ви брали його кельмою, але при цьому він не розтікався.
  8. Для більшої міцності замість цементного розчину використовуйте бетон – пісок у цьому випадку замініть на ПГС (піщано-гравійну суміш). Розчин можна доповнити армуючим волокном, не зайвими будуть і водовідштовхувальні добавки. Якщо хочете пофарбувати тротуар в певний колір, то на цьому етапі додайте в суміш барвник. Урізноманітнити стежку можна, якщо додати в суміш гальку, керамограніт або щебінь різних кольорів.
  9. Приготувавши розчин, злийте його з бетономішалки (якщо користувалися нею) у відро і вилийте у форму. На це у вас буде близько 1-3 годин до висихання розчину. Відразу ж укладіть арматуру і занурте її в кожній клітинці вироби. Зверху склад потрібно розрівняти кельмою.
  10. Щоб збільшити міцність каменів, покладений розчин можна посипати тонким шаром сухого цементу, після чого відразу розрівняти його. Іноді верх посипають сухим пігментом, який розподіляють шпателем для створення кольору, схожого з натуральним каменем. Цей етап є обов'язковим.
  11. Через півгодини приберіть форми і переставте на наступне місце. Якщо стоїть спекотна і суха погода, то затвердіння суміші буде занадто швидким, а готові елементи стануть крихкими. У такому разі засипте її шаром в 3-5 см, змочіть водою. Під вологими тирсою стежка повинна простояти 2-3 доби.
  12. Щоб гармонійно вписати стежку в ландшафт, між розташованими поруч елементів висадіть газонну траву. Не чекаючи схоплювання розчину, прикрасьте стежку галькою, шматками керамічного посуду або мозаїки, скла, черепашок.

Відео

Форма для садових доріжок своїми руками

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!