Портативний телевізор - огляд різновидів з антеною, з цифровим тюнером, на акумулятори та батарейки

Близько 50 років тому у виробників телевізорів з'явилася ідея створити портативний пристрій, який можна було б носити з собою і дивитися улюблені передачі в будь-який зручний час. У століття компактних смартфонів з великою кількістю функцій, здавалося б, такі пристрої втрачають свою актуальність, але й вони мають право на існування. Ознайомтеся із правилами вибору портативних телевізорів, популярними марками.

Що таке портативний телевізор

З англійської portable TV або телевізор портативний – це компактний апарат з невеликою діагоналлю до 30 см або 10 дюймів. Він, як і стандартний прилад, призначений для прийому аналогового, цифрового чи інтернет-мовлення, тільки відрізняється компактністю і універсальністю. Поширеними місцями застосування даного апарату є побутові умови, подорожі, установка в автомобільних салонах.

Види

Найпоширенішим типом компактних телевізорів вважається прилад з діагоналлю 5-9 дюймів. Великі розміри не купуються споживачами з-за високої ціни. Залежно від оснащення, відрізняються можливості і функції портативних приладів. Від додаткових показників залежить і ціна – дорого будуть коштувати варіанти з DVD-програвачами, пультом управління і можливістю запису ефіру. Недорогими є моделі із стандартним оснащенням.

З антеною

Якщо в телевізор вбудована антена, то екран, як правило, має меншу роздільну здатність, що позначається на якості картинки – вона стає гірше. Щоб його оптимізувати, необхідно вибрати варіант з додатковим роз'ємом для зовнішньої антени (коаксіальний кабель). В комплекті стандартного устаткування є пульт, навушники, підставка для кріплення. Разом з апаратом можуть поставлятися перехідник для прикурювача, батарейки, мережевий адаптер.

З цифровим тюнером DVB-T2

Якщо вбудована антена погіршує якість картинки, то це легко виправити покупкою моделі з підключеним цифровим тюнером. Він здатний приймати цифрове або аналогове телебачення, оснащений радіоприймачем, навігатором і мікрофоном. У моделей даного ряду високу якість зображення, але дорога ціна. Популярними марками для покупки є Samsung, LG.

Портативний телевізор з акумулятором

Для тривалого перегляду телеканалів випускають телевізори з акумуляторами. Вони, як і звичайні, можуть заряджатися від мережі через адаптер, але після вимкнення вилки з розетки продовжують роботу, використовуючи внутрішні ресурси. Такі моделі техніки відрізняються підвищеною вартістю, великою масою, але мають велику перевагу у вигляді тривалості роботи і можливістю підзарядки.

На батарейках

На відміну від телевізора на акумуляторах, пристрій на батарейках не такий важкий за вагою (менше 300 м), тому він краще. До недоліків даних портативних моделей відносять не таку тривалу роботу і необхідність постійної заміни батарейок. У залежності від оснащеності виділяють прилади з радіоприймачем, навігатором і мікрофоном, але чим більше додаткових можливостей задіяно одночасно, тим менше часу працює батарейка.

Складаний

Міні-телевізори з акумулятором або на батарейках можуть поставлятися в розкладному вигляді. Це зручно, тому що апарат не займає багато місця, його легко взяти з собою в подорож або дорогу. До недоліків приладів складного типу відносять високу ціну, складність знайти таку модель у продажі. До плюсів можна віднести те, що прилад легкий і компактний. В залежності від моделі вони оснащуються USB-виходами, слотом для карти пам'яті з можливістю запису ефіру на картку і іншими опціями і технологіями.

Комплектація

Телевізори можуть оснащуватися радіоприймачем, програвачем дисків, супутниковим навігатором або мультимедійним плеєром. За бажанням клієнта в апарат вбудовують фото - та відеокамеру, мікрофон, запис ефіру, пульт управління. З комутаційних входів виділяють аудіо - і відео камери, навушників, вбудовану антену, роз'єм для зовнішньої антени, карту пам'яті. Прилади можуть оснащуватися роз'ємом USB, мережевим входом, модулем бездротового зв'язку, роз'ємами живлення.

Мобільний телевізор на відміну від вбудованих можливостей навігаторів і планшетів відрізняється кращим прийомом сигналу, має кілька функцій управління. Варіантами вибору стають плоскі моделі або з вбудованою клавіатурою і елементами управління. Якщо прилад плоский, то він вбудовується в скло або підголівник автомобіля, може носитися з собою. Прилади з клавіатурою за виглядом нагадують ноутбуки, але більш компактні.

Прилади з вбудованим плеєром повинні мати USB-вхід або HDMI-порт, щоб дивитися улюблені передачі в максимально високому дозволі. DVD вже поступово витісняються слотами для карт пам'яті. При виборі зверніть увагу на формат екрану – популярні моделі випускаються в розмірах 16:9, версія 4:3 вважається застарілою. Для якісної картинки корисно оснастити прилад цифровим приймачем dvb-t2, який додатково дозволить дивитися телевізор в тунелях метро і в дорозі по трасах, з підключенням на яких не впорається штатна вбудована антена.

Для автолюбителів корисно вибрати штекер, що підключається через прикурювач або магнітолу, якщо планується купівля декількох телевізорів, то краще взяти перехідник для об'єднання їх в єдину мережу. Залежно від мети перегляду вибирайте моделі з акумуляторами або батарейками. Це збільшить тривалість автономної роботи апарату. Популярні марки можна дешево замовити за акції або розпродажі в інтернет-магазині Aliexpress з безкоштовною доставкою.

Марки

Придбати переносний телевізор з антеною та іншими додатковими можливостями можна через інтернет або торгові мережі. Опис популярних марок:

  1. Supra STV-705 – коштує близько 3000 рублів, має характеристики дозволу 1440*234 пікселів, діагональ 7 дюймів. Модель оснащена сенсорними кнопками, тонкою рамкою, яка візуально розширює екран. По краях знаходиться вхід для USB, для карт пам'яті, аудіо та відео входи. Телевізор поставляється в комплекті з двома блоками живлення, кріпленням, антеною, кабелями, навушниками та інструкцією по експлуатації. За відгуками користувачів, зазначається просте зрозуміле природне меню налаштувань, російською мовою. З мінусів – немає цифрового тюнера, тільки аналоговий. Є можливість підключення камери заднього виду.
  2. Prology DATV-870XSC – найдорожча модель з розглянутих, тому що оснащена вбудованим цифровим DVB-T тюнер, акумулятор і восьмидюймовой діагоналлю. Прилад може записувати ефір на флеш-карту, підключити камеру заднього виду автоматично. Співвідношення сторін екрану 16:9, в комплекті йде універсальна підставка, мережевий адаптер, штекер, пульт дистанційного управління. Є можливість корекції яскравості, кольору, контрасту, автоматична зміна розміру на 4:3, дзеркального або повертається на 180 градусів зображення. У портативної моделі є таймер, функція нагадування, наявність календаря. Горизонтальний кут огляду дорівнює 180 градусам, вгору – 10, вниз – 80. Користувачі відзначають невеликі проблеми з передачею кольору – світлі відтінки жовтять, темні – віддають в бежевий. На нижній і верхній кромках злегка підвищена яскравість. Тюнер працює справно, в картинці немає шумів.
  3. VIDEOVOX ATV-6000 – телевізор з рідкокристалічним екраном діагоналлю 6 дюймів, обладнаний гніздами для підключення блоку живлення, навушників, зовнішньої антени. Меню російською мовою, компактні розміри, відстань п'ять метрів. Можлива регулювання яскравості, контрасту, насиченості, зміна розміру екрану та отримання дзеркального зображення, повороту картинки. У портативної моделі є вбудований таймер, функція нагадування, наявність календаря. Кут перегляду дорівнює 60 градусів при горизонтальному перегляді і 30 – при вертикальному.
  4. VITEK VT-5007 – портативний прилад з семидюймовой діагоналлю, відноситься до широкоекранним з роздільною здатністю 16:9. В комплекті є кронштейн для установки приладу в автомобілі двома способами – на плівку або шурупи. Також додатково портативний прилад оснащений мережевим адаптером, виделкою для розетки та прикурювача, навушниками. На фронтальній панелі є клавіші, вручну можна регулювати колір, яскравість, чіткість, гучність і контраст. Є варіант отримання дзеркального зображення, повороту на 180 градусів, відзначається наявність календаря, вбудованих ігор та автоматичного регулювання розміру до 4:3. При горизонтальному відхилення кут огляду дорівнює 100 градусів, вгору – 20, вниз – 60. Є варіант підключення зовнішньої антени. Відмінна якість матеріалу.
  5. ELSON LT-10CL – портативна модель з діагоналлю 10,4 дюйма, працює тільки від мережі 220 В. Для установки в автомобіль доведеться докуповувати блок живлення і антену. Ззаду розташовані антенний вхід, аудіо - відео вхід, гніздо для навушників, інфрачервоний приймач і механічний вимикач живлення. Портативний прилад оснащений підставкою, кронштейном, ручкою для перенесення. Кут горизонтального огляду – 15 градусів, вертикального – 30. Є пульт дистанційного керування, екран покритий антибликовой плівкою, діапазон робочих напруг становить 100-240В. У телевізора є автоматична настройка програм, регулювання яскравості, контрастності, гучності. Вбудовані звукові динаміки відрізняються не самими кращими характеристиками, тому краще підключати навушники.

Як вибрати

Якщо слідувати порадам професіоналів, вибрати кишеньковий телевізор для дачі або поїздок буде простіше. Рекомендації для покупки:

  1. Вибирайте висока роздільна здатність екрану, тому що, чим більше пікселів, тим якісніше зображення. Оптимально купувати портативну модель з параметрами 1020х720 пікселів і вище.
  2. Розмір діагоналі екрану – бажано купувати 5-9 дюймів, тому що вище параметри позначаються на підвищенні ціни. Для автомобіля підійде міні-екран 5 дюймів, для дачі або подорожей – до 6-7.
  3. Стандарт екрану 4:3 або 16:9. Перший розрахований на перегляд російського мовлення, другий – для дисків і супутникових каналів. Якщо 4:3 застосовувати для перегляду дисків, зверху та знизу будуть видні чорні смуги, навпаки – по краях. Якщо вибирати портативну модель з можливістю розтягування зображення або обрізки його ширину і довжину, то це може відбитися на втрати якості. Деякі прилади забезпечені автоматичною функцією розтяжки екрану – при ній центральна частина не змінюється, бічна периферійна розтягується, а верхні і нижні стискаються. Спочатку це незвично для зору, але потім відбувається адаптація.
  4. Додаткові зручності – меню російською мовою, пульт керування дистанційно, телетекст, стереозвук. Кожна функція збільшує вартість портативного приладу.
  5. Кут огляду – вибирайте максимально широкий, якщо плануєте дивитися телевізор у великій компанії, або поменше для переглядів одній людині або в громадському транспорті.
  6. Оснащення FM-тюнером з аудіо-передпідсилювачем. Це необхідно для автовласників, щоб шукати станції по заданим параметрам. За допомогою тюнера радіопередачі отримують високу якість звучання, а сигнал чітко розділяється, без виникаючих перешкод. Перехідник для прикурювача не обмежує час перегляду передач в машині.
  7. Вбудовані акумулятори або батареї – такі моделі призначені для використання їх у подорожі і на дачах, де немає можливості підключення до електромережі. При виборі портативних моделей з таким оснащенням вибирайте максимально легкі складні прилади, які будуть займати менше місця.
  8. Виробник – вибирайте перевірений бренд, який тривалий час представлений на ринку, має гарантійний термін роботи приладу та сервісні центри, куди, в разі поломки або необхідності в ремонті, можна звернутися в будь-який день. Популярними портативними марками є корейські і китайські, але не відстають від них і російські бренди Прем'єр і Prology.
  9. Потужність антени – чим вона вище, тим чіткіше сигнал і тим менше буде виникати перебої в роботі приладу при поїздках на далекі відстані. Для використання по місту можна обійтися вбудованою антеною, але в подорожах доведеться докуповувати додаткову, щоб не виникало перешкод, спотворень зображення та звук.

Ціна

Купити телевізор для дачі або автомобіля можна за різною вартістю, на яку впливає кілька параметрів: починаючи від марки і закінчуючи додатковими функціями. Є варіант купувати прилад поштою. Приблизні ціни на портативні прилади по Москві і Санкт-Петербургу без знижок:

Портативна модель

Характеристики

Ціна в рублях

Eplutus EP-172T DVB-T2

Діагональ 17 дюймів, за типом планшета, аналогове і цифрове телебачення, стерео-динаміки, 36 Вт

5790

XPX EA-701

Діагональ 7 дюймів, співвідношення сторін 16:9, 1024*600 пікселів, аналогове ТБ, підтримка USB

2890

Alpine TME-M780

Діагональ 7 дюймів, формат 16:9, вага 500 г, 800*40 пікселів

23490

Lilliput Electronics 619AT

Діагональ 7 дюймів, формат 16:9, підключення через прикурювач, вбудований адаптер живлення, пульт дистанційного керування, вага 486 г

8580

Відео

Портативний телевізор Eplutus EP-1019T DVB-T2 аналоговий + цифровий (DVB-T2)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!