Фіброволокно - властивості і застосування для армування бетонної стяжки підлоги, технологія і витрати

Будівельна промисловість особливо цінує технологічні матеріали, які покращують характеристики покриттів, конструкцій, споруд. Одне з таких з'єднань – фібра. З появою цих синтетичних волокон забудовники позбавилися від багатьох незручностей, пов'язаних з заливкою бетону, виробництвом піноблоків і не тільки. Технологічні процеси спростилися, а готовий продукт став довговічніші і надійніші. Детальніше про фібру читайте далі.

Що таке фіброволокно

Матеріал являє собою тонке синтетичне волокно, яке отримують з гранул високомодульного термопластичного полімеру шляхом екструзії і подальшого витягування уздовж. Довжина фіброволокна варіюється в межах 6-20 мм, діаметр – до 30 мікрон. В будівництві використовується фібра таких видів:

  • Сталева. Матеріал застосовується при зведенні будинків із фібробетону. Конструкція виходить морозостійкою і довговічною. Сталевий матеріал додають в суміші, з яких виробляють бордюри тротуарні плити, каркаси будівель, монолітні бетонні споруди.
  • Скляна. Відрізняється високою пружністю, використовується при виготовленні конструкцій зігнутої форми. Скляне волокно нестійкий до лугів, тому його обробляють спеціальними просоченнями. Матеріал легко миється, не вбирає забруднення. Активно застосовується в фасадної обробки, для реставрації пам'ятників, виготовлення фігурних форм.
  • Азбестова. Високотехнологічний матеріал, стійкий до лугів, перепадів температур. Таке фіброволокно міцне і довговічне.
  • Базальтова. Це короткі обрізки базальтового волокна – матеріалу, який виробляється з розплаву гірських порід. Характеризується підвищеною міцністю і хімічну стійкість – 100% до води, 96% до лугу, 94% до кислоти. Волокно призначене для дисперсного армування в'яжучих сумішей.
  • Поліпропіленова. Синтетичний матеріал значно знижує вагу готових конструкцій. Він хімічно інертний, стійкий до агресивних речовин і екстремальних температур. Фіброволокно поліпропіленове застосовується для сухої стяжки підлоги, монтажу фундаменту і стін.

Властивості

Характеристики фібри залежать від сировини, з якого вона виготовлена. Матеріали з цією добавкою у складі відрізняються наступними позитивними властивостями:

  • Довговічністю. Термін служби конструкції збільшується на пару десятків років.
  • Міцністю. Зміцнення бетону здійснюється не сегментарно, як у випадку з прутами і сітками, а рівномірно по всьому об'єму. Міцність на розтяг збільшується на 30%. В отриманому матеріалі відсутні порожнечі.
  • Стійкістю до низьких, високих температур.Фіброволокно витримує діапазон температур від -40 до +120°С, стійко переносить тривале охолодження до -80°С, відновлює свої здібності після нагрівання до кімнатної температури.
  • Опірністю до стирання. Цей показник теж впливає на довговічність матеріалу, він довгі роки зберігає свій первозданний вигляд без втрати товщини.
  • Відсутності тріщин, сколів, які іноді з'являються під час усадки підлоги. Ризик утворення тріщин знижується на 90%.
  • Мінімальним часом висихання. «Покращений» бетон швидше застигає.

Фіброволокно для бетону – відмінна альтернатива металевої арматури. Посилений матеріал витримує колосальні статичні і динамічні навантаження, характеризується вібраційної стійкістю. Бетон з добавкою не поглинає воду, не має усадки. Конкретні характеристики готового покриття залежать від типу волокон – поліпропіленових, базальтових, сталевих і т. д.

Застосування

Наймасштабніше використання фіброволокна – напівсуха стяжка підлоги. Матеріал також застосовується в інших випадках:

  • для виробництва піноблоків, штампованого бетону, вогнетривких виробів, будівельних розчинів;
  • для заливки фундаменту, дорожніх покриттів, відмосток, паль;
  • при спорудженні гідротехнічних об'єктів, мостів, сільськогосподарських споруд, тунелів, висотних будинків;
  • при виготовленні незнімних опалубок, карнизів, ліпнини, предметів декору інтер'єру, парапетних плит, фема, для облицювання.

На практиці використовується фіброволокно декількох розмірів:

  • Невеликі частинки довжиною до 6 мм підвищують міцність і покращують геометричну форму виробів. Застосовуються при роботі з цементом, піском, пінобетоном, штукатурними і затирочними сумішами.
  • Матеріал довжиною 12 мм зміцнює плити перекриття, неавтоклавні піно - та газобетони, наливні підлоги з бетону. Використовується при створенні паль, пустотілих конструкцій, гідротехнічних об'єктів.
  • Найдовші волокна довжиною 18-20 мм необхідні при роботі з особливо важкими бетонами, які замішуються з великим наповнювачем.

Переваги

У фіброволокна є маса плюсів. Головна перевага – невисока вартість і відмінні технологічні характеристики. Конкретніше про переваги матеріалу:

  • скорочує витрату цементно-піщаної суміші, води;
  • рівномірно розподіляється по розчину;
  • дозволяє отримати естетично привабливий продукт;
  • матеріал не схильний до корозії;
  • універсальний в роботі – фіброволокно можна використовувати при армуванні будь-яких розчинів;
  • легкий у використанні – застосування матеріалу вимагає мінімальних будівельних навичок, бетон з фіброю не розтікається, швидко розподіляється по поверхні;
  • запобігає розшаровуванню – збільшує адгезію бетонної суміші, не допускає її від'єднання від поверхні плитки, лінолеуму, паркету;
  • поліпропіленовий матеріал підвищує морозостійкість конструкцій, базальтова фібра покращує вогнетривкі характеристики споруд.

Витрата фіброволокна

Мінімальна кількість матеріалу – 300 г на 1 куб. м готового цементного розчину. При такій пропорції розчин стає пластичним і заповнює всі нерівності. Підвищувати міцність бетону необхідно великою кількістю фібри. Конкретне значення залежить від бажаних характеристик готового виробу, технології виробництва, виду сухої будівельної суміші. Скільки її необхідно в різних випадках, дивіться в таблиці:

Сфера застосування матеріалу

Рекомендована довжина фіброволокна, мм

Норма витрати, кг/м3

Тротуарна плитка

6, 12

0,6–1,5

Малі архітектурні форми, дрібноштучні і сложнопрофильные вироби

6, 12

від 0,9

Сухі будівельні суміші (штукатурка, ремонтні склади, наливні підлоги)

6, 12

від 1

Пінобетон, газобетон неавтоклавного твердіння

12, 20, 40

0,6–1,5

Бетонні, залізобетонні вироби і конструкції

12, 20

від 0,9

Тепла підлога, фибростяжка

12, 20

0,9–1,5

Промислова підлога, цементно-бетонні дорожні покриття

12, 20, 40

від 1

Стяжка з фіброволокном

Для приготування розчину вам знадобиться бетономішалка, будівельний міксер, ємності і відра для зберігання води, цементу і піску, мірний стакан. До цього переліку додайте совкову лопату, кельма, будівельний рівень, шліфувальну машинку по бетону і правило. Очистіть робочу зону від сміття, приготуйте будівельні матеріали. Велика роль відводиться піску – він повинен бути чистим, з мінімальною кількістю домішок.

Від якості роботи залежить міцність і довговічність покриття. Приготування стяжки з фіброволокном складається з таких стадій:

  1. Визначтеся з маркою бетону. Для стяжок можна використовувати марку М150, М200. Число показує, який тиск в кілограмах витримує матеріал на 1 кв. см. З довідкової літератури дізнайтеся пропорції піску, цементу і води.
  2. Застеліть робочу зону поліетиленовою плівкою – це полегшить вам прибирання.
  3. Відміряйте кількість піску, цементу і води, потрібний для створення однієї бетономішалки суміші.
  4. Спосіб приготування розчину на основі базальтової фібри: відкрийте упаковку з волокнами, висипте їх у воду і перемішайте з допомогою будівельного міксера. Фібра має рівномірно розподілитися по всій рідини. Дотримуйтеся норм витрати матеріалу. Вивчіть упаковку, виробник конкретного виду фібри дає свої рекомендації по використанню сировини.
  5. Увімкніть бетономішалку і введіть в неї будівельні матеріали. Спочатку завантажуйте воду з фіброю, потім пісок, в останню чергу цемент. Дуже важливо дотримуватися точних пропорцій і черговості завантаження. Від цього залежать властивості бетону, довговічність і якість. Велика роль відводиться воді: якщо її буде мало, стяжка не набере міцність і вийде крихкою. При надлишку вологи в покритті утворюється велика кількість мікропор. При перепаді температур такий бетон покривається тріщинами і сколами.
  6. Ще один спосіб приготування суміші – ввести в бетономішалку сухі компоненти з фіброволокном, прокрутити їх кілька хвилин, після цього додати воду. При використанні поліетиленової фібри час приготування розчину збільшується на 15% у порівнянні з отриманням звичайного бетону.
  7. Після перетворення компонентів в однорідну суміш додайте пластифікатор. Дайте йому розподілитися по бетону.

Після цих етапів розподіліть суміш по ємностей і починайте заливати бетон. Другий вид стяжки – напівсуха. Для неї необхідна полімерна фібра і мінімальну кількість води. Матеріал швидше застигає і набирає міцність. Технологія приготування та нанесення напівсухий стяжки за допомогою спеціальної техніки:

  1. По периметру стіни нанесіть мітки на рівень майбутнього покриття з урахуванням нерівностей і дефектів базового покриття.
  2. Підготуйте пневмонагнітач – пристрій, комбінуюче в собі бетономішалку і насос, який подає суміш в приміщення.
  3. У місці майбутньої стяжки необхідно укладати теплоізоляційний матеріал можна використовувати плити пінополістиролу). Зверху по периметру вистеліть демпферну стрічку.
  4. Увімкніть пневмонагнітач, завантажте в нього компоненти стяжки: воду з фіброволокном, пісок, цемент. Якщо потрібно, введіть пластифікатор.
  5. Після того як пристрій приготує суміш, за допомогою шланга рівномірно розподіліть шар матеріалу по підлозі. Для розрівнювання стяжки використовуйте совкові лопати.
  6. Встановіть лазерний рівень і виберіть кілька вузьких ділянок бетонної стяжки. Сформуйте з них ідеально рівні маяки. Перший маяк розташуйте вздовж стіни на відстані 10-15 див Наступні вирівняні ділянки розміщуються так, щоб проміжок між ними був трохи менше довжини правила.
  7. Орієнтуючись на сформовані маяки, вирівняйте всю поверхню стяжки. Вона схоплюється швидко, тому працюйте в темпі.
  8. Проведіть шліфовку матеріалу з допомогою затирочної машинки.
  9. У дверних отворах зробіть зазори завтовшки 3-4 мм.
  10. Накрийте стяжку непрозорою поліетиленовою плівкою і дайте їй час набрати міцність. Періодично змочуйте поверхню невеликою кількістю води.

Фіброволокно своїми руками

Якщо у вас немає можливості купити цей матеріал, можна зробити його самостійно. Фіброволокно для стяжки наріжте з поліпропіленових мішків, в яких продають цукор, борошно, вивозять будівельне сміття. З сировини зробіть смужки по 1 см, а потім ці смужки наріжте шматками по 1 див. Більш великі частинки буде намотуватися на будівельний міксер. Ще один вид сировини для фібри – поліпропіленова мотузка: її потрібно нарізати шматочками потрібної довжини.

Ціна

Витрата фібри не такий великий, тому її вартість порівняно маленька. У Москві продавці виставляють на волокно такі ціни:

Вид матеріалу

Вартість за 1 кг

Фіброволокно поліпропіленове, 6,12 мм

210 рублів

Фібра поліпропіленова, 18 мм

238 р.

Фібра скляна

від 90 р.

Фібра базальтова

150-200 р.

Фібра сталева

300 р.

Відео

Стяжка підлоги з додаванням фіброволокна

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!