Решітки на вікна - як вибрати по матеріалу виготовлення, способу відкривання і встановлення виробнику і ціною

Убезпечити свій будинок або квартиру можна за допомогою різних способів. Одним з них є встановлення надійних решіток на вікна, які можуть бути зварними, так і кованими. Різноманітність ескізів і моделей, представлених на ринку металовиробів, дозволяє кожному покупцеві вибрати захист від проникнення зловмисників у відповідності зі своїми перевагами і фінансами. Багато виробників пропонують виготовлення металоконструкцій за індивідуальними проектами.

Для чого потрібні віконні решітки

Якісні та надійні конструкції для вікон несуть у собі функціональне навантаження з безпеки. Вони не допустять несанкціонованого проникнення сторонніх осіб через проріз і захищає дітей від випадіння. Додатково такі конструкції мають декоративну складову. Вона зводиться до того, щоб не зіпсувати фасад будівлі. Вироби в архітектурних стилях застосовуються в якості оформлення зовнішнього вигляду об'єкта. Головне – вони повинні піддаватися розкриття співробітниками МНС при надзвичайних подіях.

Види грат на вікна

Побутові загороджувальні вироби виробляються з металу. В загородженнях часто використовуються композити, але такий варіант вважається занадто дорогим. При виборі продукції ознайомтеся з її класифікацією. Основні параметри:

  • матеріал високої, підвищеної і звичайної міцності;
  • конструкція: незнімні, знімні, розсувні, розпашні;
  • технологія виготовлення: литі, зварні, ковані;
  • розташування в прорізі: між рамами, зсередини, зовні;
  • способом установки: накладні, виступаючі назовні (дуті), монтовані в отворі;

Матеріал виготовлення

Для виготовлення захисту, монтируемой на віконний отвір, широке застосування набув прокат конструкційної сталі, сталеві арматурні прути для залізобетону і спецсталь. Тягнутий, ковані або катана сталь відрізняється пластичністю, завдяки чому вона піддається холодній куванні, в тому числі своїми руками. Врахуйте, що такий варіант має недостатню ступінь міцності.

Арматурна сталь міцніше. 14-мм варіант матеріалу еквівалентний 20-мм пруту, виконаному із звичайної сталі (конструкційної). Зламати захист з арматурних прутів можна за допомогою гідравлічних ножиць рятувальників, але не простого ручного інструменту. Арматура має меншу ступінь пластичності – про різних витончених і ажурних завитушках доведеться забути.

Найстійкішим до злому і дорогим варіантом вважається модель з спецсталі. Її прутики можуть бути настільки тонкими, що виріб в вікні не буде видно. Зламати її злодіям не по силам, але важко доведеться і рятувальникам, яким доведеться використовувати на випадок пожежі або іншої події плазмовий різак. Такий спеціальний інструмент буває не в кожному підрозділі МНС. Виготовляють захист з високою міцністю при допомоги аргонно-дугового зварювання у виробничих умовах.

Технологія виробництва

З допомогою кування втілюють в реальність різні варіанти дизайну віконної захисту, завдяки чому остання прикрашається декоративними елементами. Щодо стійкості до злому ковані решітки поділяються на регулярні, нерегулярні та змішаного типу. Про їх відмінності та особливості:

  • Регулярний варіант при виготовленні товстої звичайної сталі, наприклад, круглого прута від 20 мм, можуть непогано чинити опір злодійськими інструментами. Системи такого типу – це кращий бюджетний і декоративний варіант для вікон, розташованих на першому поверсі. Гідроножиці рятувальників ріжуть їх без проблем. Недоліки полягають у грубому вигляді і невисокому світлопропусканні.
  • Нерегулярні аналоги красиві та ажурні. Зламати «віник» (вид конструкції) або проломитися крізь густий «чагарник» звичайного злодія неймовірно важко. Грамотно вибудувати ескіз і зробити нерегулярну систему хорошій стійкості під силу тільки досвідченому фахівцеві. У зв'язку з цим ціна такої продукції висока.
  • Що стосується змішаних виробів, то вони відрізняються недорогим декором, який доповнено певним елементом художнього безладу. Зловмисникам він не здасться серйозним бар'єром, т. к. місця сполучення регулярної та нерегулярної структур з легкістю піддаються злому.

Зварна продукція – недорога. Багатьом здасться, що вона буде мати простий вигляд із-за низької вартості, але це не так. Набравши волют (завитків), майстер може зварити порівняно витончену захист за допомогою електрозварювання. Зварні шви загладжуються, а окалина знімається за допомогою болгарки, оснащеної зачистным колом. Потім готова продукція відправляється на фарбування. Потрібно додати, що фарба на спецсталі не тримається.

Литий метал менш міцний і більш крихкий порівняно з кованим або катанным. У зв'язку з цим, литі моделі мають вкрай низьку зламостійкість. Продукція такого типу відрізняється невисокою ціною, тому вона має стабільний попит. Литі конструкції виглядають естетично завдяки художнього лиття, їх встановлюють в офісах, вікна яких виходять на жваві вулиці.

Тип конструкції

Наведені нижче типи конструкцій допоможуть вам визначитися з вибором. Одні вироби можна монтувати навіть зсередини приміщення, інші – тільки за його межами. Грамотно зроблений вибір допоможе не тільки захистити віконні рами, але і прикрасити їх:

  • Незнімні вироби кріпляться анкорами безпосередньо в стіну. В плані монтажу вони самі надійні. Така глуха решітка розкривається оперативними службовцями МНС в стислі терміни – від 2-3 хвилин. Часто цього цілком вистачає, але при інтенсивному загоряння затримка може стати фатальною.

  • Знімний варіант кріпиться за допомогою наскрізних болтів. Перед зломом він малоуязвим, але за умови, що точок кріплення по периметру буде не менше 8-10. Правда, часу на злом співробітниками МНС піде не менше, ніж в попередньому випадку. Часто решітки на вікна такого типу встановлюють у дерев'яних будинках з тонкими стінами, т. к. загнати в них надійні анкера не представляється можливим.
  • Вироби з орними стулками, які вважаються «прямими спадкоємцями» віконниць. Стоять вони в два рази дорожче попередніх варіантів, але при цьому зручні і взломостойки. Закривають розсувні решітки не на наскрізні різьбові шворні, а на запірно-розпашні пристрою.

  • Зсувні вироби. Прийнято вважати, що вони не для побуту, т. к. мають невисоку зламостійкість. Такий варіант оптимальний для дачі на зиму.

Спосіб установки

Зменшити ймовірність злому вироби можна, якщо втопити його глибше в прорізі. Багато решітки є накладними і виступаючими назовні. Останні називаються «дутими» – вони повністю виступають зі стіни. Якщо віконна рама знаходиться в глибокій ніші, а стулки відносно вузькі, то вони при монтажі «дутих» конструкцій відкриваються назовні. Щоправда, такий варіант врятує тільки від малодосвідчених зловмисників, т. к. збірку можна без проблем орудувати ручним інструментом, а надрізаний прутик з легкістю відгинається руками в бік або вгору.

Розташування у віконному отворі

Що стосується місця кріплення, то решітки для вікон можна поставити зсередини, зовні, між рамами. Останній спосіб розташування сьогодні втратив всяке значення, т. к. пластикове скло легше виламати цілком, ніж вирізати або розбити його склопакет. На останніх поверхах ставлять міцні внутрішні прути за умови, якщо вікно зовні урівень зі стіною, а її глибока ніша зсередини. Цей спосіб кріплення дуже рідкісний, він підходить у випадку, якщо вдома є неадекватно поводяться люди. В інших випадках часто обирають звичайну зовнішню конструкцію.

Виготовлення решіток на вікна

Практично в кожному місті країни є організація, яка спеціалізується на холодній куванні металевої продукції, в тому числі і віконної захисту. Актуальність і затребуваність таких захисних віконних виробів і раніше залишається високою, і знайти відповідного майстра або фірму буде неважко. Перш ніж замовити виготовлення решіток на вікна, визначитеся з бюджетом, який ви можете виділити для цієї справи.

Замір віконного отвору

Віддавайте перевагу майстру або фірмі, яка пропонує безкоштовний замір, щоб здешевити замовлення. Правильно визначений розмір віконного прорізу є гарантією якості. Навіть ті вікна, які знаходяться в одному приміщенні, можуть не відповідати один одному за формою, геометрії, товщині стін. Правила виміру:

  • З виступом («чверть»). Виступ цегли в одну чверть по зовнішньому периметру отвору не дає вікна випасти назовні. «Чверті» мають перекоси, нерівності. Важливо провести вимірювання приміщення зсередини і зовні – тільки так можна визначити глибину отвору. Підвіконня для правильної установки відливу виготовляється на кілька сантиметрів вище нижньої частини виступу.
  • Без виступу. Якщо профіль встановлюється в проріз без чверті», майстер повинен виміряти ширину коробки, залишаючи простір під монтажний шов. Довжину вимірюють з лівої сторони, після чого від меншої величини віднімають зазор під піну.

Вибір ескізу і моделі

Для захисту житлових приміщень в заміському будинку ви можете віддати перевагу кованих грат з різними елементами декору. Простий, ажурною і надійною моделлю для господарських і підсобних приміщень може стати конструкція, виконана за схемою призахідного сонця. Це ідеальний варіант, якщо особливих вимог до його дизайну не пред'являється і для виготовлення використані якісні матеріали.

Непогані прочностые якості і структури типу «павутина». Решітки на вікна цієї різновиди відрізняються доступними цінами – вони відмінно підходять для квартири. Метушні зі зломом вироби багато, тож зловмисник навряд чи стане затримуватися на ній. Зламостійкість такого варіанту буває настільки високою, що замість арматури іноді використовується простий кругляк або квадрат. До інших варіантів відносяться «Аврора», «Омега», «Вега», «Європа», «Діана», які можна замовити в інтернет-магазині з доставкою.

Як визначитися з матеріалом

Плануючи придбати решітки на замовлення, звернувшись на завод металоконструкцій або в спеціалізовану компанію, заздалегідь визначтеся з матеріалом виготовлення. Якщо ви зацікавлені в доступному рішенні, то віддайте переваги прокату звичайної конструкційної сталі. Більш міцним варіантом стане арматурна сталь. Ручний інструмент злодіїв не впорається з прутами з цього матеріалу. Спецсталь – самий міцний матеріал, зламати прути з якого важко навіть співробітникам МНС – знадобиться спеціальний інструмент. Мінусом є висока ціна.

Виробництво

Технологія виготовлення решіток відрізняється в залежності від конкретного виробу. Так, ковану продукцію виробляють методом холодного кування. Обладнання для цієї технології споживає мало енергії і відрізняється легкістю. Литий варіант являє собою цілісну конструкцію, яка виготовляється литтям – для створення відбитка в ливарній формі, задає контури виробу, використовується модель виливка. Що стосується зварної продукції, яка за вартістю більш доступна, то технологія її виробництва складається з наступних етапів:

  • Всі підготовлені матеріали нарізаються у відповідності з обраним малюнком ескізу. Якщо він складний, то металевий прут гнеться.
  • Далі виконуються зварювальні роботи зі складання всієї конструкції. Всі деталі кладуть на рівну поверхню з негорючого матеріалу. Потім проводиться зварювання за допомогою прихваток, точкового зварювання. Розміри діагоналі повинні збігатися, інакше виріб буде мати неправильну геометричну форму.
  • Якщо був задуманий безкаркасний варіант, то в місцях кріплення замкового механізму і петель приварюються металеві платини. Крім того, на одній половині конструкції приварюється смуга з закріпленими на ній замком і ригелями.

Монтаж і установка

Що стосується установки стаціонарних грат, то для вирішення цієї задачі існує кілька способів. Приміром, якщо кріплення проводиться в бетонний або цегляний віконний проріз, то для цього забиваються металеві штирі – це робиться так, щоб їх кінці на кілька сантиметрів виступали вище укосів. Потім конструкція приварюється до кінців цих штирів. Якщо мова йде про дерев'яній будові, то встановлення решіток на вікна виконується наступним чином:

  1. Для початку до віконних рам кріпляться вушка.
  2. Далі через отвори вушок закручуються шурупи, які утримують основну конструкцію.
  3. Якщо будівля виконана з клеєного бруса, то монтаж решітки виконується внакладку. Для цього висвердлюються отвори під саморізи по всій стіні.

Для чого потрібні внутрішні лапи і анкера

Щоб встановлені решітки трималися міцно і надійно, монтаж краще виконувати на внутрішніх лапах і анкерах. Перші повинні бути виконані зі сталевої смуги від 40х4 мм і довше, а другі – з міцного прута, товщина якого складає не менше 12 мм Анкер повинен входити безпосередньо в стіну на 15-25 див Більше не можна з міркувань міцності будівельного об'єкта, а менше – з міркувань надійності.

Ставити анкери довжиною 40-50 см можна тільки в процесі спорудження будівлі, до того ж їх приварюють безпосередньо до каркаса залізобетонної стіни. Що стосується лап, то в них свердляться отвори під кінці анкерів. Останні повинні виступати на подвійну товщину лапи. Після цього лапи заводяться на анкери і надійно кріпляться зварюванням. Решітки на вікна з використанням лап будуть надійнішими, якщо:

  • рама виконана точно в розмір по зовнішньому контуру отвору;
  • лапи були наварены виключно з зовнішньої сторони рами;
  • під лапи в обробці укосів видовбані канавки;
  • під час установки лапи були заштукатурені у зроблених раніше канавках;
  • товщина стін достатня для установки на одну лапу по дві точки кріплення;
  • лапи конструкції можна провести між стіною і рамою, а другі точки кріплення зробити всередині об'єкта.

Як уникнути поширених помилок при кріпленні

Незалежно від вибору способу монтажу, ознайомтеся з декількома типовими помилками. Вони здатні негативним чином вплинути на кінцевий результат. Особливо їх потрібно взяти до уваги тим, хто вирішив виконувати установку захисту на вікна своїми руками:

  • Не рекомендується наводити красу заради конструкції в половину вікна. Діти без проблем перелізуть через неї, не кажучи вже про зловмисників.
  • Не потрібно кріпити знімні системи до стіни на лапах, використовуючи невелику кількість точок кріплень. Таку конструкцію можна отковирять за допомогою простої форми. Точки кріплення знімного бар'єру повинні розташовуватися по периметру рами з куточка від 40х40 мм не менше ніж з 4 на обидві довгі сторони і по 3 на кожну коротку. Виріб в такому випадку буде ширше отвору на 15-25 см. Відстань від стіни назовні – не більше ніж на 15 див.
  • Не слід купувати решітки на замовлення, якщо вони мають замок і зовнішні петлі. Ключ від замка при екстреній ситуації може раптово загубитися. Що стосується петель, то зовні вони легко зрізаються.
  • Ще одна типова помилка полягає в зазорі між конструкцією і стіною, що становить більше 10-15 мм. Іноді віконну захист просто не можна впритул притиснути до стіни, оскільки цьому заважають наличники вікон. Єдиним виходом з цієї ситуації може стати придбання продукції з спецсталі.

Як вибрати віконні решітки

При виборі надійної і міцної для захисту дерев'яних або пластикових вікон прийміть до уваги цілий ряд критеріїв. Особливу увагу приділіть матеріалу і способу виробництва. Важливими критеріями вибору є конструкція і її покриття. Додатково не забудьте врахувати товщину прутів, висоту і ширину виробу. Що стосується підсумкової вартості продукції, то вона буде залежати не тільки від ціни за квадратний метр, але і від складності ескізу, наявності додаткових елементів.

Матеріал і спосіб виробництва

Зверніть увагу на тип заготовки: пруток, квадрат, смуги, комбінований профіль. Красиві вироби виходять з квадратів і прутків. З смуги виходять менш художні екземпляри, хоча це сильно залежить від робочого ескізу. Що стосується міцності, то за цим показником вироби з прутків і квадратів міцніше, ніж із смуг, але останні обходяться дешевше.

Залежно від способу виробництва віддайте перевагу зварним систем – вони мають відносно невисоку вартість при хороших захисних характеристик. В декоративних цілях їх нерідко проводять у різній стилістиці, і при уявній простоті вони відповідають фасаду об'єкта. Якщо на перше місце виходить ефектний вигляд, то кращою покупкою стане ковані модель. Її візерунки відрізняються елегантністю і естетичної легкістю. Міцність у якісної продукції відмінна.

Покриття виробу

Проконсультуйтеся з продавцем з приводу покриття. Переконайтеся, що воно стійке до корозії, температурних перепадів і не має властивостей електро - та теплопровідності. Спектр фарбувальних матеріалів на сьогоднішній день великий: антикварні срібло, срібло, зелений лак, чорний, прозорий і т. д. Відносно дешевими, але якісними, є алкідні емалі. Перед фарбуванням проводиться грунтовка металу, щоб уникнути корозії.

Конструкція решітки

Вибираючи решітки на вікна, ознайомтеся з їх конструкцією. Максимально надійними вважаються глухі вироби, але якщо підійти з точки зору пожежної безпеки, то їх застосування доцільно при наявності додаткового аварійного виходу. Орні конструкція зручна в плані використанні і надійна. Її виготовляють з запірної системою, яка відкривається зсередини. Ще одним варіантом є розсувна конструкція, яка складна у виготовленні. Найнадійнішим вважається незнімний варіант, правда, його розкриття співробітниками МНС може зайняти кілька хвилин.

Технічні параметри

Характеристики віконної захисту залежать від її типу. Умовно всі конструкції можна розділити на декоративні, охоронно-декоративні та охоронні. Їх параметри відрізняються:

  • Декоративні. Часто виготовляються з смуги (рубаною) товщиною 1-4 мм зі значною відстанню між прутами. Реальна зламостійкість – чисто символічна, тим більше у більшості випадків кріплення на арматурі 8-12 мм позбавлений захисних елементів зовні.
  • Охоронно-декоративні. Для виготовлення захисту для такого типу застосовують комбінований металопрокат середнього перерізу 10мм, наприклад, це можуть бути смуги 16х4 мм, квадрати 8х8 мм, круги діаметром 10 і 12 мм. Монтаж виконується з допомогою арматури 12 мм Для захисту застосовують зовнішні лиштви. Гамма використовуваного металопрокату надає можливість отримати кручені і гнуті елементи, ажурний малюнок, інтегрувати в декор хомутики.
  • Охоронні. Найбільш надійні вироби, що виконуються з арматури, кола або квадрата, переріз якого становить від 16 мм. Кріплення здійснюється на шпильки, коло або арматуру діаметром від 16 мм. Для цього використовуються заставні смуги – товщина від 6 мм

Де купити решітки на вікна

Придбати зварні, ковані та литі вироби розпашній, знімною або якої-небудь іншої конструкції можна в спеціалізованій фірмі або звернувшись за допомогою до приватного майстра. Перший варіант може виявитися більш демократичним у плані вартості, т. к. відомі компанії нерідко надають своїм клієнтам непогані знижки. Перевагу віддайте фірмі, яка пропонує безкоштовний замір та консультацію. Обов'язково ознайомтеся на тематичних ресурсах з відгуками, дізнайтеся, як довго в цій області працює та чи інша компанія, порівняйте ціни.

Бюджетні моделі

У залежності від фінансових можливостей ви можете купити один з наступних варіантів: бюджетний, середнього рівня і дорогий. Якщо перевага віддається першому варіанту, то в такому випадку ви можете отримати конструкцію з нефарбованої зварної сталі. Міцність буде посередньої – все залежить від якості складання. Пофарбувати поверхню металу в такому випадку доведеться самостійно, т. к. зовсім дешеву продукцію не піддають фарбуванню. Тобто доведеться додатково попрацювати, але це повністю виправдано вартістю замовлення.

Середнього рівня і надійності

До цієї категорії відносяться прутки ковані з напиленням. Готова продукція виходить більш-менш міцною – вору з допомогою підручного засобу з нею навряд чи впоратися. Матеріалом виготовлення часто є арматурна сталь, яка менш пластична, ніж конструкційний аналог – про витончених декоративних елементах краще забути. Крім цього, рифлена поверхня такої віконної захисту відразу видасть походження матеріалу.

Дорогі моделі

До цієї цінової категорії відноситься зварна модель, матеріалом виготовлення для якої служить спецсталь. Такий варіант відмінно підходить, якщо вікна знаходяться на першому поверсі або всередині приміщення є цінні і важливі речі. Прути нерідко бувають тонкими, завдяки чому виріб не видно у вікні. Для виробництва використовують аргонно-дугове зварювання. Правда, з точки зору надзвичайної події, така захист недоцільна, оскільки зламати її дуже складно.

Вартість решіток на вікна

Ціна віконної захисту залежить від конструкції, матеріалу та складності виготовлення. Чимале значення має популярність компанії, яка спеціалізується на цій справі. Розкид цін дуже великий. Ознайомитися з приблизною вартістю виробів з різними конструктивними особливостями ви можете з таблиці:

Назва

Ціна в Москві в рублях за 1 м2

Прямі

Від 1000 до 1770

Дуті

Від 1570 до 2190

Прямі оптима

Від 1880 до 2440

Дуті оптима

Від 2220 до 3900

Металеві решітки на замовлення в Москві – топ 10

Об'ємні решітки на вікна надають більше можливостей для реалізації різних дизайнерських ідей. Виконати їх монтаж можна не на кожен віконний отвір. Глухі конструкції часто вибирають власники заміського житла, міських квартир, т. к. вони щільно монтуються в проріз – зняти їх без руйнування не вийде. Деяку популярність придбали розпашні вироби, які замикаються на звичайний замок. Деякі популярні рішення в Москві:

Назва

Характеристики

Вартість в рублях за м2

РК-172 «Сталевий Декор»

Ковані. Використовувані матеріали – квадрат 10, 12 мм. Виготовлення 1-3 дні

3500

РС-124 «Сталевий Декор»

Зварні. Використовувані матеріали – квадрат 10, 12, 14 мм. Виготовлення 1-3 дні

1300

Д-22 «Сталевий Декор»

Дуті. Використовувані матеріали – квадрат 10, 12. Виготовлення 1-3 дні

2800

РС-120 «Сталевий Декор»

Зварні. Використовувані матеріали – квадрат 10, 12, 14 мм. Виготовлення 1-3 дні.

1800

Р11 «Металиус»

Матеріал – сортовий прокат. Виготовлення 1-3 дні

1200

Р15 «Металиус»

Матеріал – смуга 16х4 мм. Виготовлення 1-3 дні

1400

Р10 «Металиус»

Матеріал – квадрат/пруток 10х10/12х12 мм. Виготовлення 1-3 дні

1200

Ескіз № 208 «Металіст»

Ручна ковка. Виготовлення до 15 днів.

7840

Ескіз № 23 «Металіст»

Зварні. Виготовлення до 7 днів.

2490

Ескіз № 193 «Металіст»

Ковані. Виготовлення до 15 днів.

10710

Відео

40 дизайнерських решіток на ваші вікна

Встановлення грат на вікна в Москві - відео - Сталевий Декор

Відгуки

Єгор, 31 рікПісля недовгого вибору зацікавили решітки на вікна «Аврора» вартістю 1690 р. за кв. м. Рамка, горизонтальні напрямні і ковані елементи виконані з квадрати 10х10 мм Додатково є точені і литі піки, хомути. Мінусів, крім ціни, не виявив.
Антон, 24 рокиКупив зварну конструкцію з профілю 15х15 мм з внутрішнім заповненням з гладкого прутка 10 мм і елементами декору з квадрата 8х8 мм Ключовою перевагою вважаю низьку вартість – 950 грн. за кв. м. Недолік –неестетичність.
Микита, 33 рокиЗамовив зварену систему – обійшлася дорого, але якість, міцність і декоративна складова повністю відповідають ціні. Працівники фірми приїхали оперативно, зробили виміри і через кілька годин виконали монтаж. Ніяких нарікань до виробу немає.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!