Герань тюльпаноподібна - опис рослини з фото, вирощування і догляд в домашніх умовах

Пеларгонія або герань тюльпаноподібна – це кімнатний квітка, який люблять за красу і невибагливість у догляді. З допомогою неї прикрашають балкони, лоджії, підвіконня, зони відпочинку та інші елементи інтер'єру. Тюльпаноподібна пеларгонія незаслужено залишається в тіні інших сортів герані, адже у неї неймовірної краси квіти й надзвичайно ніжні кольори.

Що таке герань тюльпаноподібна

Відмінною рисою тюльпаноподібної пеларгонії від інших видів герані є її квітки. Виходячи з назви, бутони цієї рослини мають форму тюльпана. Їх довжина не перевищує одного сантиметра. Приблизно 8 пелюсток утворюють махровий квітка. На одному стеблі герані тюльпаноподібної знаходиться одне суцвіття, яке складається приблизно з 50 бутонів. Вони утворюють пишний букет, здатний прикрасити будь-який куточок вашої оселі.

Сорти тюльпаноподібної герані

Існує версія, що пеларгонія тюльпаноподібна з'явилася завдяки мутації сортів звичайної герані. Але селекціонери з розплідника Andrea (США) спростовують її. Перші види герані тюльпаноподібної були виведені в цьому розпліднику. Вони були названі в честь жінок з родини селекціонерів: Ліліан, Патрісія, Емма та інші. Дещо пізніше були створені сорти Red Pandora і Marbacka Tulpan. Всі види відрізняються висотою пагонів, формою пелюсток і листя. Рослі пеларгонії витягуються до 70-80 див. Поряд з ними існують гібридні, карликові сорти, королівські різновиди та інші.

Red Pandora

Пеларгонія розебудная Red Pandora має коралово-червоні квітки. Зовні бутони більше нагадують не тюльпан, а королеву квітів – троянду. Пелюсток у квітці дуже багато, тому бутон повністю не розкривається. На сьогоднішній день існує безліч різновидів розебудок, але пеларгонія Red Pandora займає гідне серед них місце в рейтингу квітникарів.

Herma

У пеларгонії Herma ефектні червоно-помаранчеві бутони. Цінність цього сорту полягає в буянні суцвіть і тривалому цвітінні. Бутони тримаються на рослині з квітня місяця по вересень включно. У них розкішний зовнішній вигляд. Вибір такої тюльпаноподібної пеларгонії не змусить вас шкодувати про нього. Урізноманітнити свій квітник можна з допомогою інших видів цієї кімнатної рослини.

Lilian Andrea

До переваг цього сорту відноситься компактність крон рослини. Герань тюльпаноподібна Lilian Andrea добре кущиться, у неї відсутні великі міжвузля. Ця пеларгонія цвіте рясно та довго. Бутони мають яскравий малиновий відтінок. Пелюсток сорти Lilian Andrea оригінальна форма, вона трохи загострена до верху. Листя у цього виду пеларгонії зелені, злегка бархатисті на дотик.

Marbacka Tulpan

Різновид тюльпаноподібної пеларгонії Marbacka Tulpan в народі отримала назву «неприборкана блондинка». Все через оригінальних білих тюльпанчиков з рожевим відтінком. Суцвіття формують пишний букет. У пеларгонії Marbacka Tulpan яскраво-зелене листя круглої форми, вони виглядають дуже акуратно і естетично. Рослина росла, вимагає регулярного формування крони.

Patricia Andrea

Це перша різновид пеларгонії зональної з квітками, схожими на тюльпан, яка була виведена селекціонерами в 1966 році. У сорту Patricia Andrea класична тюльпаноподібна форма бутонів. У квіток благородний червоно-карміновий відтінок з ніжно-рожевими вкрапленнями. Герань Patricia Andrea має зелене листя з глянцевою поверхнею і різьбленими краями.

Emma fran Bengtsbo

Це рослина дуже росла вимагає періодичного формування крони. При правильному догляді і своєчасної обрізки квіти стають казково красивими. Рідкісний полив може погано позначитися на листках, вони скручуються, задираються вгору. Сорт Emma fran Bengtsbo – рожевий різновид герані тюльпаноподібної. Пелюстки блідо-рожевого кольору мають довгасту форму.

Вирощування тюльпаноподібної герані

Квітникарі знають, що звичайна пеларгонія – це дуже невибаглива рослина. Тим не менш, багатьох хвилює питання, як в домашніх умовах веде себе тюльпаноподібна герань, і як за нею доглядати? Незважаючи на невибагливість рослини, слід дотримуватися наступних умов агротехніки: висаджувати в певний склад грунту, забезпечувати достатність освітлення, підтримувати прийнятну температуру і так далі.

Грунт

Для вирощування тюльпаноподібної пеларгонії підійде універсальний грунт, який продається в квіткових магазинах або супермаркетах. Її склад містить у рівному співвідношенні садову землю, торф, а також трохи піску, який служить розпушувачем. За цим рецептом ви можете самостійно приготувати ґрунт для рослин. Важливим моментом є хороший дренаж. Якщо він зовсім відсутній, то коріння з часом почнуть загнивати. Сильно зволожений грунт може призвести до застою води і подальшого погибанию рослини.

Освітлення

Пеларгонія потребує хорошому освітленні. При цьому необхідно запобігти пряме попадання сонячних променів, це може спровокувати опіки на листках. Освітлення безпосередньо впливає на період цвітіння рослини. Якщо забезпечити герань достатнім світлом за допомогою лампи взимку, то пеларгонія може цвісти цілий рік. Якщо ж поставити рослину в темне місце, воно зблідне, втратить пишність бутонів, скоротитися проміжок цвітіння.

Пеларгонія не любить протягів, різких температурних стрибків. Кімнатну температуру при вирощуванні цього виду герані слід підтримувати в межах +21-26 влітку і +14-16 взимку. Рослина погано переносить тепло від домашніх опалювальних приладів. За оптимальних умов освітлення та дотримання температурного режиму герань буде довго, рясно цвісти.

Полив

Хоч пеларгонія не любить зайвої вологи, але пересихання грунту теж може погано позначитися на стані рослини. Влітку їх необхідно поливати до 4 разів на тиждень. Взимку це кількість скорочується до 1. Якщо на листках з'явилися темні плями, значить рослині недостатньо вологи. Горщик для пеларгонії обов'язково повинен бути з піддоном, щоб надлишок води не застоювався в ґрунті.

Формування крони

Весною дорослі рослини необхідно обрізати. Це дозволяє зберегти пишні суцвіття, красиву форму крони і в цілому здоровий, привабливий зовнішній вигляд. Для цього потрібно видалити старі і самі високі пагони, на кожному з них залишити мінімум 5 нирок. Місця видалення слід обробити деревним вугіллям, після чого підгодувати герань з допомогою особливих добрив.

Добриво

Пеларгонію тюльпаноподібну підгодовують влітку і восени 1-2 рази в місяць. Для неї підходять рідкі добрива з великим вмістом таких мікроелементів, як фосфор і калій. Якщо перестаратися з підгодівлею, то герань втратить свій естетичний зовнішній вигляд. Зелена листяна частина розростеться, а цвітіння відійде на другий план або зовсім зникне на деякий час.

Розмноження тюльпаноподібної герані

Пеларгонія тюльпаноподібна розмножується живцями. До кінця літа верхню частину рослини зрізають і ставлять у воду. Корені розвиваються самостійно і дуже швидко, без додаткових стимуляторів росту. Після вкорінення живці висаджують у підготовлений грунт, а горщик ставлять у добре освітлене приміщення з прийнятною температурним режимом. У цього виду герані хороша приживлюваність.

Можна купити насіння цього виду герані. Їх необхідно висаджувати в середині зими. Сильно поглиблювати насіння в грунт не потрібно, просто злегка присипте землею. За допомогою харчової плівки, пакета або скла створіть парниковий ефект. Коли з'являться перші сходи необхідно провести купировку (видалити стрижень, щоб стимулювати ріст кореневої системи рослини). Після процедури слід знову посадити саджанець на ту ж глибину, що і насіння. Через 2 місяці рослину можна пересадити в горщик.

Захворювання і шкідники герані тюльпаноподібної

Все сімейство зональних калачиків вражають одні і ті ж захворювання і шкідники:

  • білокрилка;
  • борошнистий черв'як;
  • павутинний кліщ;
  • іржа;
  • сіра гниль.

Іржа рослин проявляється на листках у вигляді білих кіл, при сірої плісняви на нижній частині листя утворюються сірі порошкоподібні плями. Крім цього, замерзання герані може змінити відтінок листя і пагонів на червонуватий. Якщо ви помітили, що ваша рослина хворіє, то слід негайно почати лікування. Тюльпаноподібна пеларгонія вимагає більшої уваги та догляду, порівняно зі звичайною геранню, але її оригінальний зовнішній вигляд привертає на свій бік все більше шанувальників.

Щоб домашня красуня радувала вас і ваших близьких рясним цвітінням протягом тривалого часу, дотримуйтеся наступних рекомендацій по догляду:

  1. Регулярно робіть прищипування пагонів.
  2. Оглядайте кущ на наявність захворювань і шкідників.
  3. Позбавляйтеся від зів'ялих і сухих квіток.
  4. Забезпечте достатнє освітлення і контролюйте температуру в приміщенні.

Де купити тюльпаноподібну герань

Після того як ви побачите цей вид герані вживу або на фото, вам захочеться придбати собі цю красуню. Купити пеларгонію тюльпаноподібну можна в спеціалізованих квіткових магазинах або в інтернет-магазинах. Ціна на цей вид герані коливається в межах 400-1000 рублів, залежно від сорту рослини, його віку та регіону вирощування, якщо йдеться про доставку у ваше місто.

Відео

Marie Louise - тюльпаноподібна пеларгонія. Квітковий містечко

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!