Як зробити фундамент для прибудови до будинку

Розширення житлоплощі – крок, який слід за будівництвом дерев'яного/цегляного будинку. Щоб веранда з часом не накренилася, слід зводити її на міцній основі. Найдовше служить монолітний тип фундаменту. Однак у розглядуваному випадку основа вже не буде цілісною. Розберіться, як вибудувати її правильно.

Як правильно зробити фундамент

Існують різнотипні конструкції, що відрізняються технологією будівництва та міцнісними характеристиками. Кожна з них має свої особливості, робить фундамент прибудови більш або менш складним при зведенні. Основні типи:

  • стрічковий;
  • стовпчастий;
  • пальовий;
  • плитний.

Веранда будується найчастіше на стрічковому фундаменті. Це найпоширеніший тип конструкції, його можна застосувати до легковажним і масивним будівель. Різниця буде в глибині закладення основи та наявність/відсутність армування. Стрічковий фундамент закладається в траншею, габарити якої визначаються:

  • по особливостям грунту;
  • рівнем тиску на основу;
  • ширині стін.

Стовпчикову основа зводиться допомогою закладення в грунт стовпів з металу або бетону з армуванням. Даний варіант відрізняється слабкою несучою здатністю, за умови, що мова йде про зведення великого об'єкта (будинок). З цієї причини стовпчастий фундамент частіше використовується в якості основи малогабаритної веранди з легких матеріалів. Конструкцію можна зробити з окремих стовпів, які об'єднуються підошвою неглибокого стрічкового фундаменту.

Свайная основа – конструкція з безлічі паль (особливого виду стовпів з гвинтоподібним наконечником), об'єднаних стрічкою з цементного розчину, а в деяких випадках і без неї. Коли потрібно визначити, як зробити фундамент для прибудови до будинку, пальовий варіант вибирають для великовагових будівель. Якщо ж основа будинку виготовлена у вигляді монолітної плити, можна з'єднати дві будівлі, якщо зробити плиту і під веранду також. Проекти прибудов до будинку здебільшого складаються на однаковому типі основи.

Як прилаштувати новий фундамент до вже існуючого

Виділяють два основних способи зведення:

  1. Окрему підставу. Така технологія реалізується частіше, а конструкція виглядає як окремий фундамент, не з'єднаний з основною спорудою. Між будинком і верандою залишається деформаційний шов. Плюси – виключається ризик пошкодження старої основи житла при обдиманні грунту, усадки. Між будівлями закладається гідро-, теплоізоляція.
  2. Жорстке з'єднання двох сусідніх фундаментів. Такий спосіб передбачає необхідність об'єднання конструкцій за допомогою сталевих прутів (арматури).

Останній з варіантів зробити складніше, але зате він відрізняється більшою надійністю. При цьому важливо правильно розрахувати глибину підстави, щоб уникнути суттєвої усадки нового будови. Якщо потрібно прийняти вірне рішення, як зробити фундамент для прибудови до будинку, тоді вибирають метод жорсткого з'єднання, але за умови, що грунт слабопучинистый. В цьому випадку процес усадки легко прогнозується.

Як залити фундамент для прибудови до будинку

Рекомендується облаштовувати конструкцію аналогічного типу, що і під житловим будинком. Щоб отримати габарити майбутньої основи, треба підкопати вже готову основу, потім визначити глибину її закладання і ширину. До початку робіт слід зробити аналіз грунту, що дозволить визначити її структуру, а разом з тим і ймовірність усадки. Для роботи знадобляться матеріали:

  • цемент марки М200/М300;
  • арматура (діаметр від 10 мм);
  • річковий пісок;
  • гравій;
  • мотузка та кілки;
  • дошки;
  • дріт;
  • цвяхи.

Якщо сумніваєтеся, як правильно залити фундамент під прибудову, дотримуйтеся інструкції:

  1. Зробіть розмітку площі. З цією метою по периметру веранди закладають кілки, простягають мотузку.
  2. Вирийте траншею згідно з попередньо визначеними габаритами.
  3. Важливо не забути зробити дренаж на дні: піщано-гравійну подушку.
  4. Монтуйте опалубку, для цього знадобляться дошки.
  5. Встановлюйте арматуру: її потрібно з'єднати дротом.
  6. Заливайте розчин. Стіни зводять тільки через 3-4 тижні, але спочатку потрібно зробити гідроізоляцію готової конструкції. Це ж час відводиться на повне висихання бетону.

Фундамент для прибудови до будинку з піноблоків

Будова на такій підставі часто зводиться поруч з дерев'яним будинком. Це легкий матеріал, який буде надавати мінімум навантаження на грунт. Отже, можна підготувати фундамент під прибудову з піноблоків. Основні етапи будівництва підошви майбутнього приміщення веранди:

  • Риється траншея.
  • Готується дренажний шар (пісок та гравій).
  • Настилається гідроізоляційний матеріал (плівку або руберойд).
  • Виконується укладка піноблоків на цементний розчин.
  • По верху та з боків дуже важливо зробити гідроізоляцію, бажано ще й утеплити основу, тому як даний матеріал гігроскопічний і не дуже стійкий до перепадів температур.

Прибудова до будинку на гвинтових палях

Якщо грунт слабкий, а загальне навантаження від веранди велика, використовують палі. Інструкція:

  1. Гвинтові палі закладають в грунт до потрібного рівня. Вони повинні трохи виступати над поверхнею.
  2. Зверху допомогою різьбового з'єднання кріплять майданчики.
  3. Якщо визначають, як зробити пальовий фундамент для прибудови до будинку надійно, пам'ятають, що необхідно об'єднати опори. Для цього використовується каркасна балка або брус.
  4. Важлива особливість такої конструкції під дерев'яну/цегляну веранду – необхідно контролювати перепад висот на місцевості при закладці паль. Варто враховувати і різницю потенціалів руху об'єкта під впливом зміщення грунтів і при обдиманні.

Будівництво прибудови до будинку на плитах

Такий варіант використовують для спрощення технологічного процесу будівництва, якщо товщина підошви цегляного будинку перевищує 40 см, і у випадку, коли грунти слабопучинистые. Тоді легше визначитися, як прив'язати новий фундамент до старого, так як можна використовувати метод перев'язки арматури. Послідовність дій:

  1. Визначаються розміри плити.
  2. Готується яма, в ній облаштовується піщано-гравійна подушка.
  3. Щоб з'єднати підстави, використовують жорсткий спосіб кріплення: в старій плиті свердлять отвори, діаметр яких перевищує розмір сталевих прутів. Кількість закладається арматури береться виходячи з того, якої конфігурації буде прибудова (із замкненим або відкритим контуром).
  4. Прути встановлюються на свої місця (отвори), вони повинні значно виступати.
  5. Монтується опалубка.
  6. Заливається розчин.
  7. Плаваючий (мелкозаглубленний) фундамент веранди облаштовується окремо від підошви старого житла.

Відео: фундамент для прибудови до будинку своїми руками

Фундамент прибудови своїми руками

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!