Грунтовка стін перед наклеюванням шпалер

Важливим етапом в ремонті виступає кінцева декоративна обробка стін. В класичному варіанті для цього використовуються шпалерні матеріали. Основа під них повинно бути чистим, рівним і сухим. Щоб зробити його таким, спочатку використовується ґрунтовка для стін під шпалери. Яку конкретно і як застосовувати ви дізнаєтеся нижче.

Чим грунтувати стіни перед обклеюванням шпалер

Як підготувати стіни до поклейки шпалер? Першим для цієї мети використовувався звичайний розведений клей. Сьогодні ж на зміну йому прийшли спеціальні грунтувальні суміші. На ринку будівельних матеріалів вони представлені широким асортиментом. Грунтовка стін перед наклеюванням шпалер має кілька вагомих підстав для застосування: вона здатна збільшити зчеплення наклеиваемого полотна та підстави, а також зміцнює поверхню. В цілому грунтовка під шпалери виконується за допомогою:

  1. Шпалерного клею. Часто застосовується перед обклеюванням флізеліновимі шпалерами. Можна обмежитися такою операцією, якщо покриття рівне і не обсипається. Підготовка стін під шпалери ведеться просто клеєм. Єдиний нюанс – склад потрібно розбавити до рідкого стану.
  2. ПВА. При підвищеній вологості використовують цей клей, а не шпалерний. Мінус в тому, що віддерти потім обробку навіть з водою буде складно. Для грунтування ПВА розводять до молочної консистенції.
  3. Спеціальних ґрунтувальних сумішей. Мають більш широкий функціонал – дають покриттю дихати, здатні вирівняти і висушити стіну, зміцнюють зовнішній шар, заповнюють тріщини і навіть борються з грибком. Ціна грунту залежить від виробника і складу, середнє її значення становить від 50 до 100 рублів за 1 літр. Рекомендовані під будь-які шпалерні матеріали – паперові, вінілові, флізелінові.

Види ґрунтувальних сумішей

Класифікація грунтовки для стін перед наклеюванням шпалер заснована на поділі їх за сполучній речовині. Виділяються наступні види:

  1. Акрилові. Використовуються частіше за інших, адже відмінно зчіплюються з штукатуркою, гіпсокартоном, цементом, бетонною основою, фанерою.
  2. Алкідні. Більше підходять для нанесення на деревину, адже при контакті з нею утворюють сприйнятливу для будь-якої обробки поверхню.
  3. Перхлорвінілові. Рекомендовані для бетонних, металевих і цегляних поверхонь, але використовуються для зовнішньої обробки. Сохнуть всього годину при 20 градусах.
  4. Гліфталеві. Підходять для металу і деревини. Обмежуються застосуванням тільки в умовах невеликої вологості. Сохнути повинні протягом доби.

Як грунтувати стіни перед обклеюванням шпалер

Технологія того, як наносити грунтовку на стіну, залежить від самого заснування. Наприклад, гіпсокартон обов'язково обробляють шпаклівкою, інакше оздоблення просто прилипне намертво. Вона має білий колір, тому покриття не буде світитися навіть під самими тонкими матеріалами. В цілому порядок дій, як правильно грунтувати стіни перед обклеюванням шпалер, виглядає так:

  1. Відкриті ділянки шкіри захистіть спецодягом.
  2. Видаліть цвяхи, стару обробку і змийте клей із стін. Спеціальними розчинами приберіть цвіль, бруд і пил.
  3. Прочитайте інструкцію до ґрунтувального складу.
  4. Візьміть відро, вставте в нього малярську сітку і розведіть розчин. Це необхідно для полегшення роботи валиком або пензлем.
  5. Обробіть стінну поверхню ґрунтувальною сумішшю, використовуючи валик і кисть.
  6. Після просушування 1 шару нанесіть наступний.

Як вибрати грунтовку для шпалер

Купуючи ґрунтовку для стін перед наклеюванням шпалер, не варто керуватися толькой цінами. Добре, якщо в її складі будуть присутні фунгіциди: вони грають роль антисептиків і відмінно справляються з грибком і цвіллю. Вони підійдуть для бетонних поверхонь або штукатурки, які вимагають більш глибоке просочення. Не можна вибирати гідрофобний грунт, адже в ньому присутній силікон, на якому не тримається ні барвник, ні шпалерний клей. Врахувати рекомендується і стіновий матеріал поверхні:

  • гліфталеві використовуються для дерева або штукатурки;
  • алкідні рекомендовані тільки для деревини, на шпаклівку або гіпсокартон їх наносити не можна;
  • акрилові є універсальними.

Грунтовка під рідкі шпалери повинна бути акрилової, причому глибокого проникнення. Наносять її в декілька шарів. Якщо для паперових та флізелінових вистачає 1-2, то для рідких потрібно 3-4. На вибір грунту впливають умови експлуатації приміщення, тобто температура і вологість. При високому останньому показнику не можна використовувати гліфталевий складу. В непровітрюваному приміщенні краще не використовувати сильно пахне грунт, адже він виділяє багато токсинів.

Скільки сохне грунтовка

Вибір конкретного складу грунтовки залежить від часу його висихання. Для кожного типу воно різне. Відповідь на питання, за скільки висихає ґрунтовка для шпалер, можна знайти в інструкції до неї. На цей показник впливають 2 фактори – хімічний склад самого ґрунту і властивості поверхні, яка обробляється. Кожен вид сохне по-різному:

  • акрилові – близько 5 годин;
  • алкідні – 10-15 годин при 25 градусах;
  • гліфталеві – добу при кімнатній температурі;
  • перхлорвінілові – всього годину при 20 градусах.

Ціна грунтовки для стін

Обробка стін перед обклеюванням шпалерами таким способом обійдеться недорого. Ціна залежить від функціоналу, складу і обсягу купується каністри, в якій частіше і продається грунт. Середня вартість рідко виходить за межі 500 рублів, якщо вага не досягає великих значень. Наприклад, ґрунтовка марки Braver, призначена для внутрішніх робіт, об'ємом 30 л продається за ціною 750-850 р. Менший обсяг обійдеться дешевше: 10-літрова каністра коштує 300 р., а в 5-літрова – всього 150 р. Їх можна замовити і купити в інтернет-магазині або ж будівельному супермаркеті.

Відео: підготовка стін до поклейки шпалер

Треба грунтувати стіни перед обклеюванням шпалер? Ремонт отже забирає багато часу, тому комусь просто не хочеться доповнювати його ще одним процесом, тим більше, якщо поверхня, на перший погляд, рівна. На ділі ідеальних стін немає навіть у новобудовах. З цієї причини краще все ж включити такий етап, щоб потім не втратити час, гроші і не занапастити дорогі матеріали. Якщо ви теж в найближчому часі збираєтеся робити ремонт, то подивитеся корисні відеоролики, як проводиться грунтовка стін перед наклеюванням шпалер.

Підготовка стін до обклеювання шпалерами

Підготовка стін перед наклеюванням шпалер

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!