Стяжка підлоги напівсухим способом

При будівництві або в період виконання ремонтних робіт часто виникає необхідність вирівнювання підлог. Без цього не можна якісно достелить підлогове покриття, будь то кахельна плитка, паркет, ламінат або лінолеум. Серед інших методів вирівнювання все частіше застосовується напівсуха стяжка. Ця технологія допомагає усунути наявні дефекти і нерівності підлоги, при цьому вона вигідна в економічному плані і не вимагає багато часу для остаточного висихання.

Що таке напівсуха стяжка підлоги

Від звичайного, традиційного вирівнювання поверхні за допомогою піщано-цементної суміші метод застосування напівсухий стяжки відрізняється мінімальною кількістю вологи і додаванням частинок фіброволокна. Для кращої міцності, монолітності поверхні застосовується армуюча сітка, яка попереджає розфарбовування стяжки після висиханні при укладанні підлогового покриття і в процесі експлуатації.

Плюси і мінуси

При вирівнюванні поверхонь, напівсухі суміші для стяжки підлоги мають свої переваги і недоліки. Серед недоліків зазначається тільки потреба в спеціалізованому обладнанні при роботі на поверхні великої площі. Далі розглянемо плюси:

  • вдається уникнути високої вологості, що важливо при роботі на міжповерхових перекриттях;
  • такі суміші готують поза приміщеннями, а потім подають у робочу зону;
  • підвищена міцність досягається за рахунок армуючих конструкцій і присадок (металева решітка та полімерне волокно);
  • економія: знижуються вимоги до гідроізоляції;
  • оптимізується вартість і зменшується час облаштування стяжки.

Технологія

Типова механізована напівсуха стяжка підлоги проводиться за наступною схемою:

  1. Підготовка поверхні: прибирання сміття, видалення попереднього покриття, очищення від пилу.
  2. Гідроізоляція, при якій використовується поліетиленова плівка, спеціальні матеріали, в яких є додаткова тепло - і шумоізоляція.
  3. Обклеювання стін демпферними стрічками до рівня товщини майбутньої стяжки.
  4. Встановлення маячків, які допоможуть створити рівну поверхню необхідної якості. Їх монтаж рекомендується проводити, використовуючи лазерний рівень.
  5. Приготування робочої суміші, до складу якої включається: цемент (1 частина), пісок (3-4 частини), армуюче волокно (600-800 г на кожен кубометр розчину). Вода додається до тієї консистенції, поки стиснутий в руці грудку буде щільним, але перестане розсипатися.
  6. Виконання стяжки. Готовим розчином поступово заповнюється простір між маячками і розподіляється за допомогою правила. Через 12 годин висихання приступають до затірці поверхні.

Матеріали

Для облаштування необхідно наступне обладнання:

  • лазерний рівень – необхідний для позиціонування маячків;
  • шпатель, кельма – інструменти для чорнового накиду розчину;
  • правило – використовується для чорнового вирівнювання і ущільнення поверхні стяжки, нарізки усадочних швів;
  • ручна терка або затиральна машина – використовуються на етапі фінішного облаштування поверхні.

До видаткових компонентів розчину відносяться наступні матеріали:

  • портландцемент;
  • пісок;
  • вода;
  • полімерне волокно.

Типовий витрата матеріалів, схема приготування розчину:

  • Первинний заміс: 75 кг піску, 50 кг цементу, 10 літрів води.
  • Вторинний заміс: 100 кг піску, 8-10 літрів води.
  • Введення волокна: 7-8 грам на літр води.

Як зробити напівсуху стяжку підлоги своїми руками

Якщо у вас немає досвіду проведення подібних робіт, і ви сумніваєтеся в тому, як зробити стяжку підлоги самостійно, потрібно тільки слідувати вищесказаним рекомендацій, щоб якісно та швидко підготувати поверхню. Щоб після висихання не з'явилося тріщин і розфарбовування, важливо правильно виконати підготовчі роботи і рівномірно наносити робочу суміш. Починати краще з невеликих площ, наприклад, з вирівнювання підлоги ванної кімнати або туалету. Виконувати ремонтні роботи такого типу краще в теплу пору року.

Скільки сохне напівсуха стяжка

При подібній технології вирівнювання підлог, висихання робочого розчину відбувається вже через добу після нанесення. У цей час проводять шліфування і затирання поверхні, усувають дрібні дефекти. Після цього піщано-цементна суміш остаточно висихає приблизно на 5-7 день, в залежності від температури і рівня вологості навколишнього середовища. До цього часу вже можна укладати кахельні плитки, а ось настилати ламінат або паркетну дошку слід тільки по закінченню ще пари тижнів.

Ціна за метр роботи

При середній товщині стяжки в 50 мм, її ціна для Москви і Московської області віріруется в діапазоні від 7-8$ за один квадратний метр площі. При цьому потрібно враховувати, якщо робиться напівсуха стяжка підлоги, товщина якої буде значно вищою, то й витратного матеріалу доведеться купити більше. Також вартість залежить від якості поверхні, що вирівнюється.

Відео: стяжка підлоги напівсухим способом

Пропонуємо вам переглянути чудовий відеоролик, який знаходиться нижче, де методика выравниваемого підлоги показана наочно. Досвідчені фахівці з відео допоможуть вам уникнути помилок під час роботи, підкажуть, як краще виконати основні етапи роботи. Після перегляду даного відео ви зможете вважати себе професіоналом в даному питанні і зможете якісно зробити таку стяжку підлоги своїми руками.

Технологія виготовлення напівсухий стяжки по пінополістиролу

Відгуки

Микола, 32 роки Спробував напівсуху стяжку при ремонті у ванній. Головний плюс такого способу вирівнювання – це те, що суміш сохне набагато швидше, ніж при звичайній стяжці або наливних підлогах. Наприклад, кахельні плитки на таку поверхню укладають буквально на 5 день, а це значно прискорює ремонт. Так як площа була маленька, особливих складнощів при роботі не було.
Борис, 56 років Під час будівництва котеджів, планувалося пристрій теплих підлог, що значно збільшувало товщину покриття. Терміни були обмежені, тому було прийнято рішення використовувати технологію напівсухий заливки. Зекономити не тільки час: низька вологість готової суміші дозволила обійтися без додаткової гідроізоляції.
Саша, 27 років При всіх позитивних моментах напівсуха стяжка іноді викликає труднощі у вирівнюванні: важкувато стісувати правилом високі горбки густої суміші.
Олена, 29 років Проживаємо в будинку старої споруди, тому боялися використовувати при ремонті квартири технологію наливних підлог: не зіпсувати б стелі сусідів нижнього поверху. Я дуже вдячна робітникам, які підказали про напівсуху стяжку – просто знахідка в нашій ситуації! Зробили все рівненько і швидко, через день по ній вже ходили!
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!