Як почистити килим

Домашні килими вимагають особливого ставлення: пил, бруд, шерсть тварин накопичуються у підстави ворсу, однієї лише сухим прибиранням їх не видалити. Як почистити килим, щоб зійшли нанівець навіть застарілі плями, а фарби заграли колишньої яскравістю? В яких випадках не варто довіряти килимове покриття побутової хімії, коли можна обійтися без допомоги професіоналів або, навпаки, скористатися їх послугами? Немудрящі секрети допоможуть впоратися із завданням.

Хімчистка килимів в домашніх умовах

Забруднився килим легко почистити своїми руками. Помічників у сучасній господині багато: спеціальна техніка, побутова хімія. Не менш ефективні народні засоби, які знайдуться на кухні будь-якого будинку. Головне – знати, як почистити килим того чи іншого типу. Вміти визначати вид виробу обов'язково, адже помити вовняної або перська, з довгим ворсом килим або звичайне синтетичне покриття – завдання не рівнозначні.

Чим почистити

Широку популярність здобули шампуні типу «Ваніш» для чищення килимів. Це професійний засіб справляється із завданням: при регулярному використанні підлогові покриття будуть сяяти чистотою. Продукт рекомендується для виробів з штучних матеріалів. Вовняний або шовковий килим буде зіпсований. Як чистити килим «Ванішем», підкаже інструкція на упаковці:

  • зазначене кількість шампуню (для різного типу покриттів воно своє) розведіть у воді;
  • збийте піну, нанесіть її на килим;
  • через деякий час почистіть його щіткою або пилососом з функцією миття.

У боротьбі із застарілими забрудненнями допоможуть плямовивідники. Вони продаються у вигляді порошку, аерозолів або рідини. Очищувач наноситься на пляму. Не затягуйте з чищенням: чим швидше буде здійснена процедура, тим більше шансів на те, що ваш улюблений білий килим залишиться світлим. При використанні плямовивідників часта прання килимів не знадобиться.

Як почистити

Універсальний спосіб, як почистити будь-килим – пройтися по підлоговому покриттю звичайним пилососом, він вбере до 90% осілого пилу. Чудово, якщо вам доступна чистка килимів миючим пилососом: навіть якщо це вода без професійного кошти, видалити вийде набагато більше бруду. Прекрасно зарекомендувала себе прибирання миючим пилососом від «Керхер». Ця марка асоціюється з наведенням порядку на великих територіях, але і з домашньою роботою впорається на ура. Спеціальних знань, як помити килим «Керхером», не потрібно.

Щадний, хоч і трудомісткий метод – ручна чистка килимів. Звичайною щіткою, без пилососа обробляти допустимо будь-які поверхні. Їй не страшно довірити ні ковролін, ні палас, ні килим з ворсом. При цьому дотримуйте кілька умов:

  • ідеально тримати вдома кілька щіток: м'яке – для довгого ворсу, тверда – для паласу або ситуації, коли потрібна чистка вовняних килимів;
  • ретельно промивайте щітки після кожного використання, адже в них накопичується пил і особливо шерсть домашніх тварин;
  • міняйте інструменти щорічно.

Альтернативний шлях – використання пароочисника. Така техніка – не на кожен раз і не для будь-якого випадку: прибирання забере час, а килиму постійна волога чистка на користь не піде. І все ж, обробка пароочищувачем ефективніше ручний. Цей спосіб, як добре почистити килим, ідеальний для алергіків: ніякої хімії, одна лише вода. Пар освіжить виріб і впорається з невеликими плямами.

Народні засоби для чищення килимів в домашніх умовах

Не довіряєте хімії або мають намір освіжити килим в дитячій кімнаті, а ваш малюк не переносить сильні синтетичні запахи? В арсеналі знають господинь є не один народний засіб для чищення килимів в домашніх умовах. Синтетичні і натуральні, з коротким і довгим ворсом вироби знайдуть первозданну чистоту після обробки... звичайним снігом! Перевірений метод, як швидко почистити килим, який не варто ні гроша. Після рясних опадів винесіть килими на вулицю, засипте їх чистим снігом і енергійно протріть щіткою. Ні запаху, ні бруду!

Чистка килимів в домашніх умовах содою також вирішить проблему: освіжить їх 1 ст. л. соди, розмішана з 500 мл води. Розпорошити засіб по килиму, залиште на 40 хвилин, потім пропилососьте його або пройдіться щіткою. А ось свіжа пляма зніме суха сода: втріть її в забруднення, приблизно через годину пропилососьте це місце. Замість соди при сухому чищенню допустимо використовувати дрібну сіль: її абсорбуючі властивості нітрохи не гірше.

Актуальний ще питання, чим почистити ковролін: повернути йому свіжість легко звичайним оцтом. Влийте в 1 л води 1 ст. л. оцту, розпиліть розчин по виробу, через 40-50 хвилин почистіть його звичайною щіткою. Такий метод застосовується і як профілактичний, і для видалення неприємних запахів: ковролін дуже зручний на кухні, де аромати їжі постійно змінюють один одного.

Як очистити килим

Звичайні забруднення легко піддаються навіть не дуже вмілим рукам. А як почистити килим в домашніх умовах, якщо ви пролили на нього каву? Чи сік? Чим почистити ковролін, який загрався якщо на ньому малюк пропустив позиви в туалет? Для кожного типу складних плям є свої, надійні та перевірені домашні рецепти. Головне тут – діяти швидко і безпомилково.

Від шерсті

Перед власниками кішок і собак питання, як очистити килим з вовни, варто постійно. Пранням результату не досягти: волоски лише глибше увійдуть в ворс. Набагато ефективніше обробка пилососом зі спеціальною насадкою, звичайною мокрою щіткою або вологою тканиною, оберненої навколо долоні. Шерсть відмінно пристає до засобів для чищення одягу. Ці щіточки з коротким жорстким ворсом не справляються з брудом, зате відмінно чіпляють і утримують волоски.

Від запаху сечі

Свіжу калюжу промокніть насухо папером, потім рясно збризкайте пляму розчином 9%-ного оцту: 3-4 ст. л. рідини на 1 л води. Через 5-10 хвилин знову промокніть місце ганчірками, дайте йому повністю висохнути. Засипте пляма содою і відразу ж покрийте піною, що утворюється при змішуванні 100 мл перекису водню і такої ж кількості води, ч. л. рідкого засобу для миття посуду. Через 3 години піну видаляйте.

Від бруду

З такою проблемою найчастіше стикаються власники собак: набегавшийся на вулиці в дощову погоду вихованець приносить на лапах чимало бруду. Не поспішайте її прати! Щоб позбутися від плям, дайте бруду повністю висохнути, потім почистіть килим сухою щіткою або пропилососьте. Збийте піну з 250 мл води і 1 ч. л. засоби для миття посуду, нанесіть її на пляму. Важливо, щоб в ній не було рідини: бруд вберуть бульбашки. Через 2-3 години протріть килим сухою щіткою або ганчіркою, пропилососьте.

Чистка килимів з вивезенням

Почистити килими самостійно не вдається, а часу на те, щоб відвезти їх до професіоналів, немає? Сьогодні в будь-якому населеному пункті діє своя хімчистка килимів з вивезенням. Їм під силу примхлива робота: чистка вовняних килимів, мийка шовкових або раритетних килимів. Технологи підбирають свій спосіб обробки в залежності від складу, типу забруднень, «поважності віку» плям. Вивіз та доставка килимів в хімчистках безкоштовна.

Відео: суха чистка килима від запаху

З-за затхлого затхлого запаху користуватися килимом, який пролежав згорнутим в рулон не один рік, не хочеться. Як вчинити? Запропоноване нижче відео містить в собі відповідь на питання, як позбутися від неприємного запаху і не залишити в магазині або хімчистці сотні рублів. Всього два копійчаних кошти, які легко виявити в кожному будинку, впораються з проблемою одним махом.

Як очистити килим -як вивести запах з килима

Відгуки

Віолетта, 37 років Побутова хімія для чистки – не моє: відразу ж обсипають руки, починаю задихатися. Давно обробляю всі домашні килими і паласи з ворсом і без звичайним розчином води з оцтом, взимку – снігом. Потертостей від меблів не уникнути, а от кольори – яскраві, соковиті, як в день покупки, хоча з цього моменту пройшло вже більше 10 років. Та й стан килимів відмінне!
Катерина, 39 років Килими чищу часто: з нами живуть кішка і собака, вовни набивається предостатньо навіть у короткий ворс. Придбали пилосос зі спеціальною насадкою, обробляємо їм вироби через день – допомагає! А від плям використовую засіб «Ваніш» – килими у нас синтетичні, тому жодних інцидентів жодного разу не виникло.
Тетяна, 27 років Всім засобам волію миючий пилосос. Модель вибрали недешеву, зате яка економія на хімчистці! Килими домашні завжди свіжі, чисті, притому що в будинку двоє діток-погодок. Всяке трапляється: газовану воду на підлогу проллють, фарбами по паласу пройдуться... Очищення парою з пилососом проходить без сучка без задирки! А я спокійна за здоров'я дітей і бюджет сім'ї.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!