Як боротися з тарганами квартирі та будинку

Дезінсекція приміщень і подальша профілактика дозволять вивести комах. Для обробки потрібно купити або самостійно виготовити отруту. Професійні служби зможуть позбутися від тарганів за один раз. Самостійні заходи підходять для запобігання повторного появи шкідників і діють за умови підтримання чистоти.

Чому заводяться таргани

Комахи самі приходять туди, де можуть знайти їжу, або розмножуються після випадкового попадання:

  1. Від сусідів або з підсобних приміщень.

  2. З сміттєпроводів, вентиляційних шахт.
  3. По каналах для водопровідних, каналізаційних труб.
  4. З вживаними речами, технікою.
  5. На підошвах взуття.

Як вивести тарганів

Результат дасть тільки комплекс заходів:

  1. Проводьте щоденне прибирання, не накопичуйте сміття.

  2. Зберігайте продукти в контейнерах, щільних пакетах.
  3. Не залишайте брудний посуд, крихти на столах.
  4. Витирайте насухо раковини, ванну. Закривайте злив.
  5. Запечатывайте тріщини і щілини на плінтусах та оздоблювальних панелях.
  6. Використовуйте покупні або народні засоби для боротьби з шкідниками.
  7. При необхідності викличте дезинсектора з СЕС або комерційної служби.

Хімічні засоби проти тарганів

Препарати-інсектициди потрібно застосовувати обережно. Флакони тримайте подалі від дітей і домашніх улюбленців. На час обробки покиньте приміщення. Комахи гинуть через кілька годин після контакту з хімікатом. Для закріплення результату повторіть обробку через 3-4 дні, коли з відкладених яєць вилупиться нове покоління.

Дихлофос

Засіб складається з інсектицидів та ароматизаторів, які маскують неприємний запах. Приблизна вартість флакона 200 мл – 150 руб. Летючий препарат проникає через панцир в дихальні шляхи комахи, де паралізує його нервову систему.

Правила застосування дихлофоса:

  1. Виведіть з приміщення тварин, дітей, приберіть посуд і продукти, закрийте двері і вікна.

  2. Висушіть раковини, щоб мають доступ до води особини не могли вижити.
  3. Надіньте респіратор і рукавички, струсіть флакон.
  4. З відстані 20 см від поверхні обробіть зони, де можуть бути таргани.
  5. Через 1-2 години після обприскування провітрюйте кімнати, проведіть вологе прибирання.
  6. Не використовуйте засіб регулярно, щоб у тарганів не було звикання.

Паста Globol

Маса коричневого кольору містить інсектициди на основі хлорпірифоса і атрактантів. Приємний аромат масла какао-бобів змушують комах є пасту, яка при попаданні в травну систему призводить до їх загибелі. Повний цикл виведення сім'ї займе 2-3 тижні. Засіб нешкідливе для людини і домашніх вихованців. Приблизна ціна флакона 75 мл – 350 руб.

Етапи обробки:

  1. Надіньте рукавички, розімніть і зігрійте тюбик руками.

  2. Нанесіть пасту на плінтуси, виходи комунікацій.
  3. У важкодоступних місцях, де пряма обробка від тарганів неможлива, розташуйте пастки — листи картону із засобом.
  4. Через 3-5 днів замініть приманки на свіжі для закріплення ефекту, ще через тиждень ретельно змийте препарат з поверхонь.

Дохлокс-гель

У складі засобу перебуває фіпроніл, який вбиває комах при поїданні і контакті з ним. Гель діє як приманка для шкідників, які на лапках переносять його в гнізда, де заражають сім'ю. Обробіть засобом плінтуси, каналізаційні труби, кухонні меблі, задні стінки побутових приладів. Ціна за флакон 20 мл – від 50 рублів.

Використовуйте Дохлокс-гель у гумових рукавичках, після робіт вимийте руки з милом. Через 3-4 дні всі поверхні, куди був нанесений склад, протріть. Засіб небезпечно для домашніх тварин.

Крейду Машенька

Популярність засобу пояснюється простотою використання. Олівець від комах не має запаху, не виділяє шкідливих речовин, легко змивається з поверхонь. Засіб містить в складі дельтаметрин інсектицид, який призводить до загибелі шкідників незалежно від того, речовина потрапляє в шлунок або на лапки. Середня ціна за 20 м – 30 руб.

Використання:

  1. Надіньте рукавички, розкрийте упаковку.

  2. Намалюйте лінії в місцях підвищеного скупчення шкідників. Рекомендовані виробником зони нанесення – плінтуса, стики кахельних плит, вентиляційні віддушини, водопровідні та опалювальні труби, шафи під раковиною, відро для сміття.
  3. Не змивайте засіб, поки з'являються таргани. Кожні 2-3 дні оновлюйте лінії.
  4. В якості профілактики змалюйте дрібному можливі місця входу тарганів у приміщення, уподобані ними доріжки – підвіконня, відкоси вхідних дверей, бокові частини кухонних меблів.

Сучасні методи боротьби з тарганами

Впоратися з шкідниками допоможуть регулятори розмноження комах, які позбавляють їх репродуктивної функції не вбиваючи. Таблетки Harris Roach продаються упаковками по 100 штук. Засіб потрібно розмістити по зонах, де часто з'являються таргани.

Таблетки не мають запаху, не виділяють токсичних випарів, але можуть викликати отруєння. Розміщуйте їх в місцях, куди не доберуться домашні тварини і діти. Можна розкласти гранули з холодильника, шаф, раковині, на підвіконнях. Мінус прийому в довгому очікуванні результату.

Боротьба з тарганами в квартирі з допомогою нетоксичного диатомовой землі або кизельгура можлива без видалення вихованців і дітей. Це природна речовина, що добувається з озерних відкладень, впливає тільки на екзоскелет комах. Вступаючи в реакцію безпосередньо або через іншу особу, складу роз'їдає хітиновий покрив, що вбиває таргана. Для людей засіб безпечно.

Кизельгуром потрібно посипати плінтуса, кухонні меблі, інші зони, де спостерігається найбільше скупчення тарганів. Щоб зробити речовина більш привабливим для комах, можна змішати його з дрібкою цукру.

Народні способи боротьби з тарганами

Ці кошти не менш ефективні, ніж покупні. Їх основна перевага – безпека для людини і тварин. Обробку самостійно приготованими препаратами можна чергувати з використанням покупних коштів. Так комахи, які швидко звикають до хімічних речовин, не встигнуть придбати імунітет. Мінус народних методів боротьби з шкідниками – повільний ефект.

Пастки

Липку стрічку від тарганів можна придбати в магазині або зробити самостійно. Приклейте на картон двосторонній скотч, до якого будуть прилипати комахи. Щоб вони зацікавилися пасткою, покладіть в середину мед, варення або цукор.

Розмістіть липучки в зонах ймовірного появи шкідників: за сміттєвим відром, під холодильником та ванною, на шафах кухні. Якщо тарганів у приміщенні багато, міняйте саморобну клейку пастку щодня.

Просту пастку можна зробити з банки. Внутрішні краї змастіть вазеліном або рослинним маслом, щоб комахи не вилізли назад. На дно банки покладіть цукор, який буде залучати шкідників. Поставте ємність під раковину або ванну, за каналізаційні труби або унітаз.

Щоб швидко покінчити з тарганами, міняйте приманку кілька разів за день. У міру скупчення комах мийте пастки і знову наносите масло. Якщо тарганів багато, розставте 3-5 банок по всій квартирі. Для підвальних і горищних приміщень, де конкретних зон скупчення немає, метод не ефективний.

Отруйні приманки

Знищити тарганів можна борною кислотою або порошком бури. Обидва цих речовини є отрутою для комах, при контакті руйнують захисний екзоскелет. Якщо компоненти потрапляють у травну систему, вони викликають ураження стінок кишечника.

Принцип застосування речовин однаковий:

  1. Візьміть столову ложку борної кислоти або порошку бури.

  2. Відваріть куряче яйце, вийміть жовток, змішайте його з отрутою, додайте щіпку цукру або ваніліну. Їстівну частину можна замінити картоплею.
  3. Скачайте з отриманого складу кульки 5-7 мм, розкладіть їх у зонах появи комах. Через 3-4 дні оновіть отруту.

Відлякуючі засоби

Таргани чутливі до запахів. Прокладаючи шлях до джерела їжі або води, вони позначають його своїми феромонами, щоб повернутися по прокладеній дорозі. Різкі запахи збивають тарганів з напряму, змушують їх голодувати. Мінус методу – висока ймовірність повернення комах. Засіб ефективно тільки в поєднанні з іншими прийомами при постійному повторенні.

Для відлякування запахами використовуйте ефірні масла. Тарганів не люблять аромати меліси, евкаліпта, цитрусових, наприклад, лимона, апельсина, грейпфрута. Під ванну, раковину або за меблі масло можна нанести. Для відкритих ділянок приготуйте суміш — 5-6 крапель додайте до 1 л теплої води, залийте рідину в пульверизатор або флакон від парфумів. Розпорошення домашнього ароматизатора безпечно.

Таргани не переносять запах нашатирного спирту. Додавайте у відро для миття підлог при кожній прибирання 5-6 ложок розчину аміаку. Цей метод зробить кращий засіб від тарганів ще більш ефективним. Не люблять комахи аромат герані, м'яти. Якщо в будинку є горщики з цими квітами, перед сном спустіть їх на підлогу ближче до комах.

Виморожування

Батьківщина тарганів – тропіки, низькі температури ні дорослі, ні личинки не переносять. Вже при +4 комах некомфортно, вони намагаються покинути приміщення. Температура -10 градусів вб'є все сімейство.

Висуньте кухонні ящики, звільніть полиці, щоб холод безперешкодно проникав скрізь. Пам'ятайте, що низька температура може стати причиною пошкодження труб водопостачання, утепліть ковдрами або фольгою. Відкрийте вікна на 2-4 години, при необхідності повторіть через добу. Знищення тарганів виморожуванням влітку не провести.

Дезінсекція від тарганів

Від професійної обробки гинуть дорослі особини і личинки. Процедура займає 2-3 години, приміщення на цей термін потрібно залишити. Перед обробкою запакуйте герметично продукти, відсуньте меблі від стін і кутів.

Популярних методів дезінсекції два:

  • Гарячий туман. Щоб ефективніше труїти тарганів у важкодоступних місцях, рідкі склади підігрівають до 60 градусів і розпилюють тонким струменем пари. Від холодного повітря засіб охолоджується, перетворюючись в туман. Властивості отрути від нагрівання посилюються.

  • Холодний туман. Розчинений в рідині отрута розпорошується без підігріву. Вузьке сопло потужного подає апарату створює краплі мінімального розміру, тому вони парять в повітрі близько 4 годин. Спочатку туман піднімається, після чого плавно осідає і покриває навіть важкодоступні поверхні, швидко вбиваючи паразитів.

Середня вартість обробки однокімнатної квартири:

  • холодний туман – 1500-3000 руб.;

  • гарячий метод –4000–7000 руб.

Відео

Як позбутися від тарганів у квартирі How-To Kill a Cockroach

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!