Тривалість життя кішок в домашніх умовах

Довголіття нинішніх вихованців вщент перевищує показники їх недавніх предків. Середня тривалість життя кішок і котів вже становить більше десятка років. Багато доживають навіть до 20-ти. Як правило, такий вік характерний тільки для домашніх умов. Вуличні волоцюги часто живуть в 1,5-2 рази менше. Життя котів і кішок безпосередньо залежить від якості харчування, стану здоров'я та умов утримання. На довголіття звіра впливає не тільки генетика, але і турбота власника.

Середня тривалість життя кішок

Господарі вже звикли, що максимальний вік їх пухнастих членів сім'ї становить від 12-и до 15-и років. Таке довголіття характерно для домашніх котів і кішок. В цих умовах вихованці захищені від негоди, брудної води, голоду, неякісного харчування. Тривалість життя підвищується завдяки постійному доступу до тепла, їжі та питва на першу вимогу. Власники тварин убезпечили їх від природних небезпек, на зразок сутичок з більш сильними агресорами.

Бездомні коти і кішки на вулиці стикаються з проблемами частіше, що зменшує термін життя. Для них кожен день пов'язаний з постійною боротьбою за виживання. Пошуки їжі, відстоювання території, конфлікти з іншими тваринами, травми – це звичні турботи дворових волоцюг в будь-якому віці. З щоденним ризиком голодної або бойовий смерті очевидно, що тривалість їх життя на кілька років менше, ніж у домашніх родичів під дахом господаря.

Скільки живуть коти в природних умовах

Враховуючи стрес від постійного виживання, бродячим тваринам не властиво довголіття. Середній вік кішок і котів у вуличних умовах зводиться до 5-7 років. Домашні вихованці, вигнаних господарями, живуть і того менше – не більше 4-х років. Позначається їх непристосованість до суворих умов зовні практично не відрізняється від дикої природи.

Низький показник якості і тривалості дворової життя обумовлений декількома факторами:

  • небезпечні віруси (зразок сказу), блохи, глисти й інші недуги;
  • погана їжа і, як наслідок, високий ризик отруєння;
  • частий голод;
  • холод, негода;
  • травми, отримані в ході вуличних боїв;
  • зовнішні небезпеки: машини, собаки.

Тривалість життя кішок в домашніх умовах

Довголіття цих вихованців значно зросла порівняно з їхніми недавніми предками, що жили під дахом власників хоча б 20 років тому. Господарі приділяють своїм улюбленцям більше уваги. Раціон харчування підлаштовують під їх вік. Почастішала відвідуваність ветеринарів. Сучасна кішка живе приблизно на 6-7 років довше своїх недавніх предків. Усереднені значення такі: тварини в більшості доживають до 12-15 років.

Ці показники довголіття тварин носять узагальнюючий характер. Адже на практиці вихованці проживають різні терміни. Максимальний вік кішки суттєво залежить від її власника. Тільки господар визначає умови утримання тварини, якість та частоту живлення, стан його здоров'я. На тривалість життя кішок впливають і перенесені хронічні захворювання, порода, вага. З критерієм їх похилого віку простіше – думки господарів і ветеринарів сходяться на цифрі 10. З цих пір вихованця вважають літнім, що зобов'язує до змін у харчуванні та догляді за твариною.

Таблиця співвідношення людського і котячого віку

Приблизне співвідношення котячого року життя з людським в самому початку становить 1 до 24. З настанням старості цей дробовий показник поступово скорочується до 1:3. Таку теорію висунули вчені-фелінологи, що проводили дослідження цих вихованців. На замітку: фелінологія – це розділ зоології, який спеціалізується на вивченні кішок. З цією теорією можна скласти таблицю співвідношень віку тварин та їх власників:

Вік кішки

Вік людини

1

24

2

36

3

42

4

45

5

48

6

51

7

54

8

57

9

60

Десять

63

11

66

12

69

13

72

14

75

15

78

16

81

17

85

18

87

19

90

20

93

Що впливає на тривалість життя кішок

Раніше згадувалося, що максимальний вік вихованців істотно залежить від самих власників. Котячий очей може збільшитися аж до 20-ти років. Від господаря потрібно забезпечити якісний догляд, збалансоване харчування, регулярні відвідування ветеринара, своєчасне вакцинацію. Разом з тим на тривалість впливають ще й генетичні дані.

Довголіття кішки, рівно як і момент її настання старості, в цілому залежить від декількох факторів. Частина з них – вроджені:

  1. Спадковість. Якщо вихованець отримав від батьків хороші гени і здоров'я, то тривалість його життя закономірно зростає.
  2. Загальний стан здоров'я. Вік тварини залежить від пильності самого господаря. Власнику необхідно підтримувати хорошу фізичну форму вихованця, контролювати його гігієну (доглядати за зубами, кігтями і шерстю).
  3. Індивідуальні особливості. Часом зустрічаються вроджені схильності до певних захворювань.
  4. Умови утримання. На вік тварини впливає якість їжі, температура навколишнього середовища, ризик фізичних ушкоджень. Навіть доросла кішка – це вічний дитина, чия цікавість може призвести до непоправного збитку. Власникам необхідно прибрати в будинку всі травмонебезпечні фактори (звисають дроти, важкі або б'ються предмети з ненадійним кріпленням, горщики на доступних місцях).
  5. Стерилізація. Репродуктивна система вихованців теж позначається на їх довголіття. Термін існування кастрованих і стерилізованих особин кілька вище.

До основного переліку факторів, що позначаються на тривалості життя кішок, додається пара застережень. Господарі розглядають їх як доповнення до вищесказаного:

  • Стать тварини не впливає на довголіття. На відміну від людей, коти живуть стільки ж, скільки і кішки.
  • Якісні умови утримання неодмінно важливі. Рівно як і міра в годівлі – надмірна вага різко скорочує тривалість життя вихованця.

Середній вік представників різних порід кішок

Досвід власників теж підтверджує той факт, що максимальний вік тварини залежить не тільки від умов обстановки. Тривалість життя кішок безпосередньо корелює з їх породою. Під останньою розуміють особливості розведення, наявність мутаційних генів, походження вихованця (чи є він продуктом селекції). Ці фактори важливі для довголіття тварини так само, як і турбота господарів.

Довгошерсті

Всі породи кішок діляться на два типи. Перший – довгошерсті, тривалість життя яких становить:

  • перська: від 15-ти до 20-ти років;
  • мейн кун: 13-16 років;
  • бірманська: 15 років;
  • невська маскарадна: 13-15 років;
  • сибірська: до 20-ти років;
  • сноу-шу: 9-11 років;
  • тіффані (азіатська довгошерстна): до 18-ти років;
  • американський бобтейл: 13-14 років.

Короткошерсті

Другий тип не відрізняється особливим довголіттям. Тривалість життя котів і кішок короткошерстих порід становить:

  • абіссінська: 15 років;
  • британська короткошерста: від 10-ти до 15-ти років;
  • тайська: до 20-ти років;
  • бомбейська: 12 років;
  • сіамська: до 20-ти років
  • російська блакитна: 12 років;
  • скоттиш страйт: 15 років;
  • екзотична короткошерста: 9-13 років;
  • менська: близько 20-ти років;
  • безшерстих сфінкси: до 15-ти років.

Як продовжити життя вихованцеві

Генетика важлива для віку тварини так само, як і відповідальність господаря. Належний догляд забезпечить довголіття навіть тієї кішці, якій у спадок дісталися вроджені дефекти. Так само як і безладний власник може запросто знищити ідеально здорового вихованця з бездоганною родоводу. Суть турботи про пухнастого улюбленця зводиться до декільком критеріям:

  • Якісне та збалансоване по калоріях харчування, відповідне віку тварини.
  • Фізичні навантаження.
  • Своєчасна вакцинація вихованця від захворювань.
  • Профілактика від паразитів.
  • Регулярні обстеження у ветеринара.
  • За бажанням власників – кастрація або стерилізація вихованця.

Якість харчування

Господар вибудовує котячий раціон виходячи з віку, активності, ваги і породи тварини. Дотримання смакових уподобань вихованця – одне з основних правил для його довголіття. Кішка – це хижак, що потребує в тваринному білку. Вегетаріанська їжа небезпечна для неї авітамінозом. До початку трапези власнику потрібно попередньо промити посуд гарячою водою. Подається їжа повинна бути свіжою і теплою. Разом з кормом тварина потребує прийнятному кількості питної води.

Вегетаріанський раціон – не єдина проблема для вихованця. Господар повинен захистити його від:

  • Свинини – це надлишково жирний продукт.
  • Коров'ячого молока – це неприродна їжа для кішок, що не переносять по своїй природі лактозу.
  • Печінки – її вживання спричиняє порушення перистальтики вихованця.
  • Вареної картоплі – крохмаль не засвоюється котячим організмом.
  • Бобових – гарантоване здуття живота.
  • Риби – при частому вживанні (більше 1-го разу на тиждень) зростає ризик сечокам'яної хвороби, дефіциту вітаміну К.
  • Кісток – можуть спричинити фізичні ушкодження травного тракту.
  • Корми для собак.

Генетична схильність

Хазяйська турбота все ж не скасовує спадковість, яка виявляється в будь-якому віці. Фізичне здоров'я з високою тривалістю життя кішки – не показник її генетичної «чистоти». Допуск до розведення можливий лише за умови, що власник переконався не тільки в стані вихованця, але і у відсутності у нього дефектних генів. В іншому випадку про цінності потомства цього тварини не може бути й мови. Спадкові вади не побороти ні медициною, ні бездоганним відходом.

Генотип перевіряється тільки при наявності родоводу. Без цієї інформації власник тварини просто не може оцінити його спадковість. Вихованець може бути ідеально здоровий, але при цьому не факт, що він не породить дефектну лінію. Генетичний недуга завдасть непоправної шкоди всьому посліду. Кожен неповноцінний кошеня породить ще з десяток нащадків, приречених на довічні страждання. Ланцюжок генетичних відхилень буде тягнутися від одного покоління до іншого.

Стерилізація кішки

Часті неконтрольовані вагітності з віком погіршують стан тварини. Ускладнення при виношуванні та пологах теж позначаються на тривалості життя кішок. Господарі, стерилізуючі своїх вихованців, роблять внесок в їх довголіття. Останні при цьому отримують додатковий захист. Не здатні до розмноження коти і кішки забезпечені від ризику від зараження інфекційними збудниками, що передаються від хворих самок і самців при статевих контактах.

Хронічні захворювання

Власникові не під силу помітити всі зміни в стані тварини. Візит до ветеринара повинен стати частиною життя вихованця. Регулярний огляд допоможе завчасно визначити у нього розвиток пухлин, у тому числі і недоброякісних. Люди особливо схильні до їх появи. До того ж, з віком проявляються недуги зору і слуху. В екстремальних ситуаціях літнім вихованцям складніше протистояти агресорам молодший, справлятися з пересуванням.

Перебувають більшу частину часу вдома «старички» захищені від небезпек, пов'язаних з вільним вигулом. Зміни, що наступають в літньому віці, також породжують хронічні недуги скелета і суглобів. Це змушує господарів немолодих вихованців переглянути догляд за ними:

  • Робити короткі перерви під час прогулянок або рухливих ігор з твариною.
  • Ставити посуд з їжею на невелике піднесення. Вихованцеві похилого віку важко нагинатися до миски.
  • Акуратно брати тварину на руки, уникаючи різких рухів.
  • Підставити стілець поруч з тими височинами, на які вихованець любить підійматися.

Стресові ситуації

Досвідчені господарі знають, що емоційні розлади для старих тварин – це пряма загроза їх довголіття. Постійна напруга призводить до скорочення тривалості життя кішок похилого віку. Сторонні люди будинку, настирливе увагу дітей, незнайомі різкі звуки – будь-які зміни в обстановці дратують тварина. Власнику слід виділити своєму вихованцеві затишне сухе місце без протягів. Там він зможе спокійно прожити свою старість.

Відео

Скільки живуть кішки і як продовжити життя свого вихованця ;

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!