Обробка картоплі від фітофтори хімічними і народними засобами

Викликає фітофтороз мікроскопічний паразит, який вражає безліч культур, включаючи баклажани, паслін, перець. Найбільші втрати несуть картопляні плантації. Фітофтора нищить листя і стебла, при цьому бульби або не доростають, або ж сильно деформуються, що обумовлює необхідність у проведенні обробки.

Як боротися з фітофторозом

Захворювання є серйозною проблемою для городників, які вирощують на своїх ділянках картоплю та інші пасльонові культури. Грибок вражає всі частини рослин: від квіток, до плодів. Спори фітофтори краще розвиваються в умовах підвищеної температури і вологості. Головною ознакою патології є темні плями, почорніння на картоплинні. Грибкові спори з листя можуть проникати під землю, заражаючи бульби.

Овочі, що лежать неглибоко, пошкоджуються під час росту. На тих примірниках, які знаходяться глибше, фітофтороз може проявитися вже при зберіганні зібраного картоплі. Оскільки грибок представляє серйозну загрозу для врожаю, при появі перших ознак ураження грибком, рослини необхідно терміново лікувати. Досвідчені садівники рекомендують такі заходи:

  • починати з профілактики, вносячи фосфорно-калійні підживлення, наприклад, золу;
  • підгортати кущі кілька разів за сезон (товстий шар грунту запобігти поширенню грибка);
  • за 8-12 діб до збирання врожаю зрізати гичку, щоб спори фітофтори не потрапили на плоди;
  • прибирати картоплю своєчасно і за сухої погоди;
  • віддавати перевагу стійким до грибка сортам і садити перевірені, здорові бульби;
  • висаджувати на ділянці баклажани, томати, перець, картопля в різних кінцях (щоб запобігти швидке поширення хвороби в городі);
  • проводити обробку картоплі від фітофтори хімічними препаратами перед закладанням бульб під час вегетації.

Якщо фітофтора на картоплі вже виникла, важливо не допустити розвитку процесу. Стримати поширення хвороби допоможуть спеціальні отрутохімікати. Схема обробки:

  • при слабкому ураженні фітофтороз картоплі використовують препарати Консенто або Ревус;
  • при значному відмирання листя або повної загибелі бадилля бульби вже не будуть харчуватися і рости, тому верхню частину рослини видаляють і спалюють, а бульби викопують і ретельно перебирають через пару днів;
  • щоб перевірити, чи заражені зібрані картоплини, кілька штук кладуть у пакет, який зав'язують і залишають на 2 тижні при температурі 20-23 градуси тепла: якщо бульби почорніли, урожай буде погано зберігатися, тому його використовують як можна швидше.

Препарати від фітофтори

Уражені грибком кущі складно піддаються лікуванню: легше знищити, щоб запобігти поширенню інфекції на інші культури. При легкому зараження картоплі застосовують спеціальні препарати, вибір яких базується на вегетаційних стадіях розвитку рослин:

  1. При наявності загрози зараження молодого картоплі (з-за сумнівної якості посівного матеріалу або досвіду попереднього року) потрібно 2 рази обробити бульби фунгіцидами з інтервалом в 1,5 тижнів. Обробка картоплі перед посадкою відбувається з допомогою Арцедила (80 г на 15 л), Ридоміла МЦ (40 г), Оксихома (30 г).
  2. При початку цвітіння картопля від фітофтори обробляють 3-4 рази з інтервалом не більше тижня. Використовуються такі препарати, як Дитамин М-45 (на 15 л 30 г), Купроксат (40 г), хлорокис міді (60 г).
  3. При тотальному зараженні культури фітофторозом проводять обробку картоплі сильнодіючими засобами виробника Сингента. В інших випадках (якщо поразка легке) відмінно справляються недорогі і прості біопрепарати.

Досвідчені городники додатково обробляють рослини стимуляторами росту, що підвищують стійкість культури до фітофтори. Для цього завдання краще за інших підходять препарати Оксигумат, Экосил, Епін плюс, пр.

Контактні

Такі засоби повинні залишитися на кущах (листі, стеблах), коли збудник стикнеться з ними. При цьому фітофтора швидко загине. До категорії контактних фунгіцидів належать:

  1. Бордоська суміш. Являє собою склад з мідного купоросу і негашеного вапна. Картоплю обробляють 1% розчином засобу через 20 діб після появи сходів і під час цвітіння. Витрата препарату – 3 кг/га. Іони міді знищують грибкові спори при прямому впливі на них, тому Бордоську суміш відносять до засобів контактної дії. Норма розведення – 300 г на 10 л води (концентрація повинна бути 3%).
  2. Пенкоцеб. Фунгіцид припиняє активність фітофтори, порушує розвиток суперечка, рівномірно розподіляючись на рослині, він формує захисний шар, який служить надійною перешкодою для проникнення патогена всередину листя, стебел. Пеннкоцеб використовують для профілактики зараження фітофторою. Обприскування проводять 0,2% розчином під час вегетації. За сезон допускається 3-4 обробки з інтервалом 7-10 діб. Витрата препарату – 1,1–1,6 кг/га.
  3. Браво. Механізм дії фунгіциду характеризується як мультисайтовый. Хімікат забезпечує захист картоплі та інших культур від фітофтори допомогою зупинки росту патогенних спір. Обробку проводять на початковому етапі вегетації, коли формується сприятливе середовище для поширення грибкових патологій (в дощовий сезон). Витрата препарату – 2-2,3 кг/га.

Трансламинарные

Діючі речовини цих препаратів поширюються виключно в місцях зрошення, проникаючи всередину листя. До числа трансламинарных фунгіцидів належать:

  1. Акробат. Диметоморф і манкоцеб (активні речовини) проникають в тканини рослин і знищують грибкову флору при контакті з ними. Препарат тривалий час блокує розвиток нових спір. Розчин для обприскування готують у таких пропорціях: на 5 л води 20 г засобу.
  2. Курзат. У складі препарату містяться хлорокис міді (формує захисний шар на поверхні листя, запобігаючи зараження фітофторою) і цімоксаніл (речовина поширюється з рослинних тканин, знищуючи проникли в них грибки). Норма розведення препарату: на 10 л потрібно 50 р.

Системні

Робота таких фунгіцидів заснована на проникненні всередину листя і стебел, після чого активні речовини починають придушувати патогенний грибок, впливаючи безпосередньо на нього. Через 2-6 годин після обробки збудник захворювання нейтралізується. Системні засоби забезпечують захист від фітофтори на 2-3 тижні, причому дощі не зменшують їх ефекту. Тим не менш, поступово грибкові організми можуть виробити стійкість до таких препаратів, тому застосовувати системні фунгіциди рекомендується не частіше 2 разів за сезон. До цієї групи відносяться:

  1. Квадріс. Чинить системну дію, знищуючи збудника патології під час інкубаційного періоду. Квадріс зупиняє поширення та розвиток фітофтори на ділянці. Для приготування розчину для обробки картоплі беруть 3 мл засобу на 10 л води (концентрація не повинна перевищувати 0,3%).
  2. Ридоміл Голд. Препарат має контактно-системну дію: один його компонент (манкоцеб) знищує грибок на поверхні рослин, а інший (мефеноксам) проникає всередину тканин і ліквідує патогени в клітинах. Для обробки картоплі на 10 л води беруть 25 г гранул токсичної речовини.

Боротьба з фітофторозом народними способами

Такі рецепти абсолютно безпечні для грунту, землі і людини, але вони дадуть максимальний результат, якщо використовувати народні засоби в профілактичних цілях. Для лікування рослин від фітофторозу такі делікатні методи можуть бути неефективними. Боротися з фітофторою можна з допомогою таких рецептів:

  1. Настоянка часнику. Потрібно подрібнити 100 г овоча, після настояти кашку в 10 л води протягом доби. Обробка картоплі перед пророщуванням проводиться після проціджування настою. Крім того, засобом можна обприскувати молоду розсаду щотижня для профілактики фітофторозу.
  2. Розчин йоду. На відро води (10 л) беруть 20-30 крапель препарату. Обробку картоплі засобом проводять щотижня.
  3. Зола. Необхідно з'єднати 10 л води з ½ відра речовини. Засіб настоюють 4 дні, періодично помішуючи. Після потрібно розбавити суміш до 30 літрів і додати до нього 50 г тертого господарського мила. Таким розчинів бадилля обприскують і поливають сходи.
  4. Дріжджове засіб. Підігрійте 10 л води, додайте в неї 100 г дріжджів і залиште рідину бродити на добу. Розчином потрібно пару раз за тиждень обприскувати уражені грибком кущі.

Відео

ФІТОФТОРА НА КАРТОПЛЮ ЩО РОБИТИ?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!