Вирощування гливи в домашніх умовах - підготовка приміщення та субстрату, покрокові інструкції з фото

Глива устрична – безпечний, екологічно чистий гриб. Вирощування його в домашніх умовах під силу навіть новачкам грибівництва. Потрібно лише вивчити існуючі технології розведення культури, підготувати приміщення, придбати посадковий матеріал і через 1,5 місяця після посадки грибниці можна отримати перший урожай корисних грибів.

Умови для вирощування глив будинку

Запорукою успішного культивування устричних грибів у домашніх умовах є створення оптимального мікроклімату для розвитку грибниці і її плодоношення. Основними факторами для одержання високих урожаїв гливи є:

  • Температурний режим. Особливість культури полягає в тому, що їй потрібна різна температура повітря для розвитку грибниці і плодоношення.
  • Вологість. Грибна культура дуже вимоглива до вологи, але великий рівень вологості в приміщенні, вона росте, може стати сприятливим середовищем для розвитку цвілі і інших патогенів. Для знезараження простору грибної ферми потрібна систематична прибирання місця культивування із застосуванням хлорного розчину.
  • Освітлення. Вирощування глив здійснюється за допомогою однозонального або двозонального методу культивування. Якщо грибовод використовує другий варіант, то освітлення необхідно провести тільки в одному з двох приміщень для інкубаційного періоду грибниці. Світло на цьому етапі грибів не потрібен.
  • Вентиляція. Система вентилювання повітря необхідна при вирощуванні грибний культури в одному приміщенні для зниження температури повітря в період плодоношення.

Таблиця необхідних умов для підтримання мікроклімату на різних етапах розведення грибів у домашніх умовах:

Етап розвитку грибів

Тривалість циклу (днів)

Температура (°С)

Вологість (%)

Освітленість (лк/кв. м)

Рівень вуглекислого газу

Проростання міцелію в субстрат (інкубаційний період)

10-14

20-25

88-90

не потрібно

1000 ppm

дозрівання і вихід на плодоношення (формування примордіїв)

4-5

22-28

92-95

не вимагається

1300 ppm

нарощування плодового тіла міцелію:

1 етап

2 етап

7-10

15-19

85%

100

750-900 ppm

7-10

13-16

85%

100

750-900 ppm

збір врожаю

2

не важлива

не має значення

не вимагається

не важливий

Способи розведення

Всі способи поділяються на екстенсивний та інтенсивний. Перший метод заснований на розведенні пластинчастих грибів у природних умовах, для другого ж необхідна наявність спеціального приміщення з особливим мікрокліматом. Види інтенсивного способу розведення гливи в домашніх умовах:

  • В мішках своїми руками. У поліетиленові мішки, розраховані на 5 кг ваги, шарами закладають субстрат і грибний міцелій. Їх встановлюють на відстані 20 см один від одного, щоб зростаючі грона не стикалися один з одним. Пакети з субстратом піднімають від підлоги на 30 см для нормальної циркуляції повітря.
  • У готових субстратних брикетах. Виробники міцелію пропонують готові блоки для вирощування глив. Цей спосіб розведення грибів вимагає значних матеріальних витрат.
  • На стелажах. Значно економить простір приміщення і зберігає зручний підхід до блоків. На спеціально виготовлені стелажі під кутом встановлюються субстратні брикети. Стелажні конструкції розташовують на відстані 70 см один від одного. Між блоками з посадковим матеріалом залишають 15-40 див.

До екстенсивного способу розведення глив належить вирощування грибів на пнях або полінах. Він більше підходить для дач, де немає необхідного підвального приміщення. Культивування грибів під відкритим небом в значній мірі залежить від погодних умов і вимагає попередньої підготовки пнів листяних порід дерев. Максимальний урожай при такому способі збирають через 2-3 роки після посадки.

Технологія вирощування гливи – інтенсивний спосіб

Вирощування глив інтенсивним способом дозволяє одержувати врожаї устричних грибів круглий рік, але вимагає копіткої праці і ретельного догляду за культурою. Він здатний забезпечити грибоводів додатковим доходом. Цей бізнес має високу рентабельність при успішному освоєнні технології та необхідної площі для вирощування грибів у домашніх умовах. Екстенсивний спосіб хороший для сезонного забезпечення сім'ї грибами.

Підготовка та дезінфекція приміщення

Розведення грибів у домашніх умовах для новачків починається з підготовки приміщення. Місцем для розведення може стати погріб, підвал, сарай або теплиця. Від правильної підготовки приміщення залежить врожайність культури. Для активного плодоношення грибниці необхідно створити особливий мікроклімат в чистому місці. Для бюджетного варіанту приміщення обладнують стійками з гаками для вертикального підвішування субстратних блоків або виготовляють полиці на відстані 0,5 м від підлоги для циркуляції повітря.

Наступним кроком є обладнання простору обігрівальними приладами (при цілорічному виробництві). Максимальна температура повітря в приміщенні під час інкубаційного періоду грибний культури повинна бути не нижче 20 градусів тепла. У період плодоношення грибів її знижують до 13°С. Нижче цієї позначки термометра не має опускатися, інакше всі зусилля грибовода підуть нанівець. Краще, коли є два приміщення: одне (більш тепле) не обов'язково обладнати освітленням, друге – з природним або штучним світлом.

Грибна культура дуже вимоглива до вологи. Для її нормального розвитку потрібно підтримувати вологість на рівні 85-95% з допомогою електронних зволожувачів. На невеликій території можна створити необхідні умови розставивши посуд водою, розвісивши вологу тканину і за допомогою ручного обприскування простору. Достатнє освітлення забезпечать лампи денного світла, провітрювання – відкриття люків, кватирок, дверей або робота примусових вентиляційних систем.

Основна вимога до приміщення, де ростуть гриби – чистота і відсутність цвілі. Наявність патогенних грибків здатне занапастити грибну ферму. Стіни та підлога приміщення повинні бути з бетону, щоб обробка їх розчином сульфату, вапна, мідного купоросу і хлору займала мінімум часу і трудовитрат. Дерев'яні поверхні – розсадники патогенів, знезаразити їх важко. Для спорудження полиць і стелажів краще використовувати пластик і метал.

Як зробити субстрат своїми руками

Вирощування глив в субстраті, зробленому своїми руками в домашніх умовах, захистить від зайвих витрат і неякісно знезаражених компонентів «ґрунту». Для того щоб власноруч зробити основу для закладання посівного матеріалу, потрібно знати такі правила:

  • Найкращим субстратом для глив є солома пшениці, ячменю, лушпиння насіння соняшнику, ядер гречки, стебла та качани кукурудзи. Досвідчені грибівники практикують вирощування глив на тирсі листяних порід дерев. Новачкам варто утриматися від цього способу, тому що він вимагає досвіду і копіткої праці. Всі сировина повинна бути чистим, добре висушеним, без цвілі і гнилизни.
  • Підготовлений матеріал закладають у великий чан з водою і варять близько години. Перша термічна обробка покликана грунтовно просочити його вологою, змити пил, видалити комах і личинок.
  • Віджату солому слід подрібнити до розміру 4-5 див. Фракція стебел і качанів кукурудзи повинна бути такою ж.
  • Перед застосуванням субстрат піддають повторній 2-годинний термічній обробці в посуді великого об'єму для знезараження. Води в ємності повинно бути в 2 рази більше сировини.
  • Термооброблений матеріал остуджують і віджимають так, щоб субстрат був вологий, але не мокрий (при стисканні в руці вода не повинна текти). Перезволожений субстрат негативно позначається на процесі вирощування.

Гриби "Глива". Субстрат. Як правильно приготувати субстрат.

Вибір і покупка міцелію

Купувати міцелій необхідно у перевірених постачальників садивного матеріалу – в профільних магазинах і у великих компаній, що займаються вирощуванням грибів. Другий варіант підходить досвідченим грибоводам і вигідний тим, що у виробників глив можна значно дешевше придбати нову грибницю, а ту, яка не вироблена протягом року, але здатна дати значний урожай. Новачкам краще придбати зерновий міцелій. Він не вимагає додаткової обробки. З 1 кг сировини отримують до 3 кг продукції.

Зовнішній вид посівного матеріалу говорить про його якість. Зерна повинні бути жовтуватими з помаранчевим відтінком. Темні плями на них свідчать про наявність цвілі, тому варто відразу відмовитися від неякісного посівного матеріалу. Міцелій має бути зі свіжим грибним запахом. Аміачний душок повинен насторожити покупця. Він свідчить про неправильному зберіганні грибниці та її псування. Перед тим як зробити покупку, варто вивчити в інтернеті відгуки про даному постачальнику товару. Спочатку краще взяти невелику пробну партію міцелію для перевірки його якості.

Закладання посівного матеріалу і установка брикетів

Технологія вирощування починається з закладки грибниці в субстрат. Попередньо міцелій виносять на добу в приміщення, де планується вирощування грибів щоб уникнути його загибелі від шоку. Після приготування субстрату для вирощування грибів у домашніх умовах приступають до закладання посівного матеріалу в брикети. Для цього ідеально підходять нові поліетиленові пакети розміром 35 х 75 см (на 5 кг), попередньо оброблені розчином хлорного вапна.

Для створення брикетів ємність наповнюють пошарово субстратом і міцелієм. Починати і закінчувати наповнення мішка слід шаром субстрату. По черзі насипають 5 см поживного матеріалу і викладають 0,5 см міцелію, після чого мішки щільно зав'язують і маркують. Підготовлені брикети підлягають перфорації – вирізання отворів, через які буде дихати міцелій і стануть виходити примордії глив.

Досвідчені грибівники вважають найкращим перфоруванням блоків по діагоналі мішка або в шаховому порядку. На одному брикеті роблять 4 отвори у формі півмісяця, щоб при появі примордіїв глив клапан з поліетиленової плівки відсувався в сторону і не заважав росту грибів. Діаметр прорізу повинен бути 10 див. Перфорацію необхідно провести протягом доби після формування брикетів. Готові «грядки» встановлюють на спеціальні стелажі так, щоб відстань між ними було не менше 20 див.

Догляд за грибницею в період росту і дозрівання

Розведення грибів у підвалі не становить труднощів за умови дотримання технології розведення. Догляд за грибницею в період росту і дозрівання простий і не вимагає додаткових витрат. Основні правила для забезпечення високого врожаю глив:

  • Кліматичні умови:
  1. Температура повітря для росту грибниці не повинна виходити за діапазон 20-30 °С.
  2. Вихід за межі цих показників хоча б на 1-2 °С приведе до загибелі сходів.
  3. На фазі початку плодоношення температура повітря в приміщенні повинна бути 3-6 °С, під час росту грибів – 12-15 °С.
  4. Провітрювати підвал заборонено, щоб не порушити рівень вмісту вуглекислого газу, який необхідний для розвитку культури. В ідеалі він повинен становити 1300 ppm.
  5. Оптимальний показник вологості – 85-95%. Його підтримують за допомогою зволожувачів повітря, частого обприскування простору і встановлення відкритих ємностей з водою біля обігрівачів.
  • Освітлення. Під час інкубаційного періоду (20-25 днів) висвітлювати приміщення не потрібно. Щоденна норма освітлення зростаючих грибів – не менше 8 годин з розрахунку 5 ВТ потужності освітлювальних приладів на кв. м.
  • Полив. На стадії появи примордіїв грибниці і плодоношення грибів необхідно не менше 2 разів на день зрошувати брикети теплою водою з пульверизатора. Не можна допускати, щоб примордії глив підсихали.
  • Профілактичні заходи щодо знезараження приміщення. Щоб уникнути появи плісняви у вологих умовах підлогу та стіни підвалу обробляють хлорвмісними розчинами не рідше одного разу на тиждень.

Збір врожаю

Перший врожай грибів можна збирати через 1,5 місяці після закладки. Досвідчені грибівники рекомендують знімати грибну гроно шляхом прокручування її навколо своєї осі. Якщо зрізати сімейство грибів, пеньок ніжки може залучити своєї живильним середовищем бактерій і шкідливих грибків. Зараження грибниці і розмноження патогенів відбудеться блискавично в умовах теплого і вологого повітря.

Якщо при відриві грибний грона на субстраті не спостерігається ознак зараження цвіллю, потрібно прибрати решту частини ніжки гливи в отворі блоку з субстратом і закрити утворилося гніздо стерильної соломою. Потім перенести мішок в темний вологе приміщення для інкубаційного періоду наступної хвилі плодоношення. Через 2-3 тижні можна буде збирати новий врожай. Одна закладка забезпечує 3 повноцінних врожаю, перший з яких є найвищим.

Розведення гливи в домашніх умовах екстенсивним способом

Вирощування гливи в домашніх умовах часто здійснюють екстенсивним способом. Його перевагою є нескладна технологія, одержання врожаю не в приміщенні, а на пнях під відкритим небом. Недолік способу – вплив негативних погодних умов на ріст грибний культури. Для закладки грибниці використовують тільки листяні породи дерев: ясена, тополі, каштана та ін. Підготовка полін і закладання посівного матеріалу складається з декількох кроків:

  1. Підготовчі заходи для вирощування грибів у домашніх умовах проводять у червні.
  2. При заготівлі деревини слід позначити верхній зріз.
  3. Колоди діаметром 25-35 см розпускають на пні довжиною 30-35.
  4. Замочують на 1-3 доби у воді.
  5. В затіненому місці присадибної ділянки викопують ями на штик лопати діаметром 50 см на відстані 15 см один від одного.
  6. Усипають яму шаром вологих тирси листяних порід дерев для створення дренажного шару і збереження вологи.
  7. На нижній стороні спилювання пнів пір'яним свердлом проробляють 10-міліметрові отвори на глибину 5-10 див.
  8. У підготовлені поглиблення закладають грибний міцелій і закривають пластиліном (винними пробками або скотчем).
  9. Перший пень встановлюють на тирсу отворами вниз поглиблюючи в землю на 15 см для фіксації і закопують землею.
  10. На нього встановлюють такі заготовки так, щоб закладений міцелій був у нижній частині. Пні закріплюють між собою цвяхами без капелюшків.
  11. Місця з'єднань обмотують липкою стрічкою, щоб зберегти вологу середовище для проростання грибниці.
  12. Догляд за «грядками» полягає в періодичному поливі землі навколо пеньків і зрошенні водою дерев'яних конструкцій.
  13. Перший урожай можна знімати в серпні-вересні.
  14. Плантація плодоноситиме 5 сезонів. Найбільші врожаї припадають на 2-3 рік.

Виростити гриби гливи на пнях.

Як виростити міцелій гливи в домашніх умовах

Міцелій вирощується в лабораторних умовах, але повторити процес, створивши необхідні умови, можна і вдома. Для цього потрібно терпіння, вміння створити стерильні умови. Потрібно зібрати необхідні інструменти, обладнання, матеріал і можна приступати до процедури вирощування маточного, проміжного міцелію і посівного матеріалу.

Обладнання і інструменти

Для того щоб виростити міцелій в домашніх умовах, знадобляться газ, вода, електрика. Необхідно підготувати обладнання і інструменти:

  • агар-агар – желеподібна середовище для вирощування мікроорганізмів (можна купити в супермаркеті);
  • спирт для дезінфекції інструментів, ємностей і поверхонь;
  • перекис водню для знезараження грибного матеріалу;
  • вата;
  • скотч;
  • фольга;
  • термометр;
  • пінцет;
  • пробірки;
  • 3-літрові банки;
  • стерильні гумові рукавички;
  • піпетки.

Етапи процедури

Вирощування міцелію – не швидкий процес, але він допомагає заощадити кошти на придбання посівного матеріалу. Вирощена своїми руками грибниця при дотриманні стерильності і технології активно плодоносить. Грибовод буде спокійний за якість посівного матеріалу, отриманого самостійно в домашніх умови. Інструкція по вирощуванню:

  1. Продезинфікувати спиртом всі інструменти, поверхні обладнання, щоб не занести патогенні бактерії.
  2. Надіти рукавички.
  3. Покласти на дно пробірки агар-агар.
  4. Пінцетом відщипнути кілька маленьких шматочків гриба ближче до капелюшку. Вибрати потрібно великий, потужний примірник.
  5. Занурити їх у перекис водню і покласти в пробірку на агар-агар.
  6. Щільно закупорити ємність з посівом ватою і заклеїти скотчем.
  7. Залишити пробірки в місці з температурою повітря не менше 20°С.
  8. Через 2 тижні на поверхні агар-агару з'явиться білий наліт – це матковий міцелій.
  9. Проварити 15 хвилин 1 кг зерен ячменю або пшениці для дезінфекції, остудити, висушити.
  10. Змішати злаки з гіпсом (30 г) і крейдою (10 г).
  11. Отриману суміш засипають у простерилізовані трилітрові банки на 2/3.
  12. Підсаджують матковий міцелій в рослинний субстрат.
  13. На горлечко банки накладають фольгу, фіксують її скотчем.
  14. Термін отримання проміжного міцелію – 2-3 тижні.
  15. Для розмноження посівного матеріалу повторюють процедуру, заклавши проміжний міцелій в банки з зерном.
  16. Після розростання грибниці виробляють її висадку в мішки з субстратом (описано вище).

Як зробити міцелій гливи в домашніх умовах.

Відео

Як вирощувати гливи в домашніх умовах

Вирощування гливи. Помилки при вирощуванні.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!