Догляд за виноградом навесні: поради для садівника

Виноград на особистій присадибній ділянці – джерело екологічно чистих ягід. Щоб зібрати високий урожай, виноградареві потрібні глибокі знання про фази вегетаційного розвитку культури і копітка праця. Основним періодом у виноградарстві є весна, адже правильний полив, обрізання, обробка і підгодівля рослини впливає на врожайність.

Етапи догляду за виноградом навесні

Обробка винограду після зими покликана направити його вегетативні процеси в таке русло, щоб рослина правильно розвивалося і давало високий урожай. Весняна агротехніка у виноградарстві – один з важливих етапів, який включає в себе наступні кроки:

  • розкриття лози;
  • полив;
  • розпушування і мульчування;
  • обрізку і формування кущів;
  • обробку від хвороб і шкідників;
  • підгодівлю.

Розкриття лози

Догляд за виноградом навесні починається зі зняття зимового укриття. Робити це потрібно, коли минув час нічних заморозків. Які вирушили у зростання нирки загинуть, якщо потраплять під мороз. В регіонах, для яких не характерні повернення заморозків на грунті ночами, розкривати лозу можна після встановлення середньодобової температури не нижче + 5 °C. У місцевості з мінливою погодою навесні для винограду існують дві небезпеки:

  • Під укриттям збирається конденсат, який в умовах підвищених денних температур може привести до утворення цвілі.
  • Різке добове коливання температур загрожує загибеллю активно розвиваються нирках.

Щоб попередити негативний розвиток подій, укриття з лози необхідно знімати поступово, роблячи вентиляційні отвори в захисній плівці. Догляд ранньою весною за виноградом, що знаходяться у низині, починається зі спорудження спеціальних канавок біля куща для відводу води, щоб уникнути перезволоження і освіти гнилі. Обробка культури залізним купоросом затримає вегетативний ріст на 10-14 днів і одночасно буде служити профілактикою хвороб.

Полив

Догляд за виноградом ранньою весною включає полив. Природної вологи, що знаходиться в землі у весняний час, не завжди вистачає для розпускання бруньок і росту пагонів. Рослина після зими ще не здатне виробити багато корисних речовин для життєдіяльності, воно використовує накопичені ресурси в стеблах і кореневій системі. Для можливості використання цих запасів вологоємність прилеглій до коріння грунту повинна бути на рівні 80-90%.

Перший весняний полив виноградника проводять для стимуляції пробудження лози, запуску її активного росту або затримки розпуску нирок на деякий час. Якщо немає загрози нічних заморозків, виноград поливають теплою водою. Це допоможе прискорити процес пробудження чагарнику. Щоб досягти затримки вегетації, для поливу використовують холодну воду. Необхідний обсяг в обох випадках – 200-300 літрів на кущ. Для того щоб забезпечити глибинне насичення ґрунту вологою, роблять дренажні отвори.

Для їх обладнання по периметру ділянки на відстані 50-80 см від стебла буром проробляють чотири отвори завглибшки 1 м. В отвори вставляють каналізаційні пластикові труби діаметром 7-15 див. Через них і проводять полив. Менш витратний спосіб: по периметру прилеглого до куща ділянки на відстані 50-80 см від стебла риють траншеї на глибину багнета лопати і в них вливають воду при поливі. Дренажний спосіб зволоження ґрунту є глибинним. Він більш ефективний, так як волога в землі зберігається на період від одного до декількох місяців залежно від структури грунту.

Подальший полив проводять кожні 10-14 днів. Для цього використовують не більш 20-30 літрів води. У другій декаді травня проводять ще один влагозарядный полив (200 л), після чого зволоження ділянки на час скорочують до мінімуму. Надто вологий грунт перед цвітінням винограду може спровокувати скидання суцвіть рослиною, що позначиться на врожайності. Пізніше через дренажні свердловини вносять розчин з добривом.

Розпушування і мульчування

Догляд за виноградом навесні передбачає обробку грунту навколо куща. Її розпушують і мульчують. Пухкий грунт покращує аерацію (насичення коренів киснем), водопроникність і повітропроникність землі. Часто рихлити ґрунт не варто, щоб не порушувати природні процеси, що відбуваються в ній. Розпушування навесні проводять двічі: відразу після зняття зимового укриття з винограду і перед цвітінням.

Перший раз землю навколо куща потрібно перекопати на глибину 20 см, пізніше – на 10 див. Мульчуванням називають покриття ґрунту різними матеріалами для захисту і поліпшення її властивостей. Для використання мульчі існують 14 причин:

  1. Після дощу навколо виноградного куща не утворюється земляна кірка.
  2. Грунт під мульчею краще зберігає вологу.
  3. Під впливом прямих сонячних променів прилеглі до поверхні землі коріння не перегріваються і не пересушується.
  4. Під мульчею грунт надовго залишається пухкої.
  5. Під час дощу (поливу) частинки грунту не потрапляють на нижні листя і стебла куща, а разом з ними – збудники хвороб винограду.
  6. З вологою, що випаровується не розносяться хвороботворні суперечки і мікроорганізми.
  7. Нижні листки (грону) винограду не будуть брудними після дощу, менше стануть покриватися пилом.
  8. Вітер не забирає частинки родючого шару землі.
  9. Органічна мульча з часом перетворюється на добриво, утворюючи гумус – родючий шар грунту.
  10. Збереження вологості під органічним шаром сприяє розмноженню в землі корисних мікроорганізмів і дощових червів, що поліпшує ріст і плодоношення культури.
  11. Навколо куща не ростуть бур'яни, тому що їм важче пробитися крізь мульчу. Мала кількість сонячного світла уповільнює їхній ріст.
  12. Поліпшується естетичний вигляд виноградника.
  13. Мульчування – не трудомісткий процес. Його проводять навесні. Мульча – не вимагає великих матеріальних витрат. Для мульчування використовують природні матеріали: солому, тирсу, тріски, кора, хвою, шишки тощо

Обрізка і формування кущів

Правильний догляд за виноградом навесні включає обов'язкову санітарну та формує крону обрізку. Для цього використовують спеціальний виноградний секатор, садову пилу (для товстих гілок). Леза (полотно) садового інструменту повинні бути гострими, без пошкоджень, продезінфікованими. Це сприяє швидкому загоєнню ран рослини. Для дезінфекції використовують способи:

  • прожарювання: газовим пальником або побутової запальничкою;
  • замочування у розчинах: марганцевокислого-кислого калію або 10%-го залізного купоросу;
  • протирання спиртовмісним розчином.

Весняний догляд за виноградом передбачає санітарну обрізку: видалення сухих, пошкоджених, хворих, підмерзлих гілок. Зріз має бути рівним, без задирок і розщеплення, з мінімальною площею пошкодження лози. Обрізку треба виконувати під прямим кутом. Для сортів винограду, які необхідно вкривати на зиму, частіше використовують бесштамбовую формування куща. Виконують її за такою схемою:

  • Однорічні пагони. Якщо молоде рослина складається з двох пагонів, кожну лозу обрізають на 2 см вище другого вічка. Коли є тільки один паросток, залишають стебло з чотирма головними нирками.
  • Дворічний виноград. На кожній новій гілці залишають два вічка для стимулювання розгалуження і роблять зріз на 2 см вище від них.
  • Весна третього року життя куща. Основний росток винограду повинен мати 4 великих втечі (не менше 5 мм у діаметрі). На двох з них (найбільш близьких до кореня) залишають за 2 вічка, так звані, сучки заміщення. Влітку на них будуть формуватися нові плодові ланки. На інших гілках залишають 7-15 головних нирок.
  • Догляд у наступні роки. Навесні виконують тільки санітарну обрізку, а обрізання «на плодоношення» роблять кожну осінь.

Обробка від хвороб і шкідників

Весняний догляд передбачає обробку виноградника від захворювань і комах-шкідників, з приходом тепла прокидаються від зимової сплячки. Її проводять у вигляді профілактики і як дієву міру відразу після виявлення вогнищ захворювання (ураження шкідливими комахами). Обробка винограду від хвороб і шкідників навесні – це обприскування рослин розчинами хімічних речовин: фунгіцидом (проти грибкових захворювань) та інсектицидом (від шкідливих комах).

Найкращим часом для зрошення препаратами є вечірній час. Оброблені вдень листя можуть отримати опіки під впливом сонячних променів. Ранкові години не годяться для цього заходу в силу того, що роса буде робити хімічний розчин менш ефективним. З тієї ж причини не можна проводити обробку виноградника перед дощем. Основні етапи захисту культури:

  • Розкриття лози і підняття рослини на шпалеру. В цей період використовують фунгіциди. Ними обробляють не тільки рослина, але і поверхня землі, на якій можуть зберігатися довгий час шкідливі мікроорганізми. З особливою ретельністю необхідно обробляти вигини стебла і розвилки, тому що там може бути найбільше скупчення збудників хвороби.
  • Встановлення високих температур навесні. Щоб попередити ураження культури шкідливими комахами, проводять обприскування інсектицидом. Від шкідників, перш за все, страждають розпускаються бруньки, що негативно позначається на врожаї. Цей період найчастіше припадає на кінець квітня. Якщо помічено зараження куща шкідниками, потрібно повторне обприскування інсектицидом через 10 днів.
  • Після цвітіння культури (третя декада травня). Останню обробку проводять сумішшю розчинів фунгіциду та інсектициду. Важливо підібрати сумісні препарати, керуючись інструкцією з їх застосування.

В допомогу виноградарям промисловість випускає препарати, які відмінно справляються з хворобами і шкідниками винограду. Всі засоби по обробці винограду ділять на три групи:

Назва групи

Приклади препаратів/ народний рецепт

від хвороб

від комах

Біологічні

Фітоспорин, Триходермін, Пентафаг-З, Планриз.

Актофіт, Гаупсин, Боверін, Метаризин, Нематофагін.

Хімічні

Мідний купорос, Залізний купорос, Бордоська суміш, Ридоміл, Квадріс, Скор, Топаз

Колоїдна сірка, Фастак, Фуфанон, Ф'юрі, Толстар, Золон, Карбофос.

Народні

Від борошнистої роси (на 10 л води):

  • 1л молока;
  • 5 г перманганату калію;
  • 20г соди + 20 г тертого господарського мила.

Профілактика грибкових захворювань:

Піввідра цибулиння наповнити водою, проварити 20 хвилин, настоювати добу. Процідити, додати 1 ст. ложку меду. Залити водою до об'єму, рівного 10 л.

Проти павутинного кліща:

  1. Два кг картоплиння заливають 10 л води, настоюють 5 годин.
  2. До 50 г товченого часнику додають 500 мл води. Через 10 хвилин – ще 500 мл.

Підгодівля

Для нормального розвитку і плодоношення виноградного куща потрібно безліч поживних елементів, які він отримує з ґрунту. З часом земля виснажується, тому винограду потрібно підживлення. Без удобрення грунту рослина стане ослабленим, буде часто хворіти, дасть поганий урожай. Весняна підгодівля вноситься виходячи з фази вегетації за схемою:

  • Середина квітня. Кущ знаходиться ще в стадії спокою.
  • Кінець другої декади травня. З'являються зародки грон винограду.
  • Початок червня. Сформовані зав'язі плодів.

Догляд за виноградом навесні включає внесення хімічних і органічних добрив. За способом внесення підгодівлі діляться на прикореневі і позакореневе. Хімічний розчин для одноразової підгодівлі:

  1. У 10 л теплої води розчиняють 2 ст. ложки суперфосфату, 1 ст. ложку аміачної селітри і чайну ложку сульфату калію.
  2. Розчин ретельно перемішують, залишають на 2 години для активації хімічних речовин.
  3. Об'єм приготованого добрива поділяють на 4 рівні частини, вливають через дренажні отвори під кожен кущ.
  4. Якщо поливних отворів немає, підгодівлю рівномірно розливають у канавки по периметру прикореневого ділянки землі.

Промисловість пропонує готові комплексні добрива: Акварин, Новоферт, Растворін, Флоровіт, Кристалон. Їх вносять описаним вище способом, готують по інструкції препарату. До органічних добрив відносять гній (коров'ячий, кінський) і компост, до складу яких входять азот, фосфор, калій та інші корисні елементи. Ці підгодівлі можна вносити в сухому вигляді, закладаючи у грунт на 25-30 див. В рідкому вигляді використовується гнойова рідота:

  1. 1 частина гною заливають 2 частинами води.
  2. Залишають настоювати 10 днів.
  3. Готову суміш розводять водою в пропорції 1:6.
  4. Вливають одноразово поглиблення біля кожного куща в обсязі 10 л.

Органічним добривом є і курячий послід. У сухому вигляді його не можна вносити в грунт, можна нанести опіки кореневій системі рослини. Для отримання органічної підживлення діють так:

  1. Літрову банку сухого посліду висипають в ємність, заливають 4 л води.
  2. Залишають бродити на 2 тижні.
  3. Отриману суміш розбавляють водою, щоб загальний обсяг вийшов 10 л.
  4. В лунку (під кожен кущ) вливають 2 л органічного добрива, попередньо добре зволоживши землю водою.

Позакореневе підживлення є доповненням до прикореневої. Для обприскування з допомогою пульверизаторів можна використовувати готові препарати Майстер, Флоровіт, Биопон. Часто використовують сечовину з розрахунку 2 г на 1 л води. Досвідчені виноградарі готують розчин для листового зрошення з таких компонентів:

  • вода – 10 л;
  • суперфосфат – 150 г;
  • аміачна селітра – 60 г;
  • хлористий калій – 60 г;
  • сульфат марганцю – 15 г;
  • сірчанокислий цинк – 10 г;
  • борна кислота – 0,5 г;
  • хромат натрію – 0,5 г;
  • сірчанокислий марганець – 10 г;
  • сірчанокислий кобальт – 0,5 р.

Перший раз добрива для позакореневого підживлення використовують до бутонізації (початок травня), другий – після цвітіння (початок червня). Обприскування проводять вранці або на заході сонця, щоб уникнути опіку листя сонячними променями. У приготовані розчини додають 50 г цукру або 30 г гліцерину для поліпшення всмоктування добрива з листя і запобігання його швидкого випаровування з листової пластинки.

Як доглядати за виноградом навесні

Навесні, на початку вегетаційного періоду культури, дуже важливо правильно і вчасно проводити всі агротехнічні заходи. Кожен весняний місяць відрізняється спеціальними заходами по догляду за виноградними кущами. Розвиток плодоносного винограду має шість основних фаз. На весняні місяці припадають:

  • час пробудження лози;
  • стадія появи листків, суцвіть, вусиків;
  • фаза цвітіння і закладання майбутнього врожаю.

В березні

Коли в березні встановляться теплі дні, можна приступати до розкриття виноградника (тимчасового чи постійного). Обрізку необхідно провести на початку місяця до набрякання бруньок, щоб запобігти «плач лози» – витіканню клітинного соку на поверхню деревини. Якщо з якоїсь причини цю процедуру не вдалося зробити вчасно і став виділятися сік, можна скористатися препаратом «штучна кора» або обробити зрізи олійною фарбою, до складу якої входить натуральна оліфа.

В квітні

При встановленні позитивних температур у квітні оновлюють шпалери і кріплять на них виноград: задерев'янілі лози, що ростуть з голови виноградного куща, довжиною більше 35 см, називаються "рукавами" – під кутом, а плодові стрілки – горизонтально. Очищають простір від торішнього листя, перекопують землю, закладають мульчу. Проводять влагозарядный полив. Середина другої декади місяця – час підживлення винограду. В кінці квітня лозу і прилеглий ділянку землі обробляють інсектицидом.

У травні

В фазу активного росту виноград вступає в травні. В цей час підв'язують лозу до другого рівня шпалер. Видаляють пасинки і верхні суцвіття, проводять обламування слабких пагонів прищипують верхівки нових стебел для перенаправлення корисних речовин до суцвіттям. У другій декаді травня підгодовують виноградні кущі в черговий раз, використовуючи прикореневу та позакореневе підживлення. Третя декада – час обробки від хвороб і паразитів сумішшю фунгіциду та інсектициду.


Відео

ТЕРМІНОВА ОБРОБКА ВИНОГРАДУ НАВЕСНІ ПІСЛЯ ВІДКРИТТЯ КУЩІВ. МІДНИЙ КУПОРОС ДЛЯ ЛОЗИ.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!