Комплексні добрива для городу та саду

У ґрунтах є всі необхідні для рослин поживні елементи, але часто окремих речовин буває недостатньо для того, щоб у куща або дерева спостерігався задовільний ріст. На торф'яних грунтах рослини нерідко відчувають недолік молібдену, на чорноземах – марганцю, на піщаних – магнію і т. п. Рішенням проблеми стає використання мінеральних добрив, які знайшли широке застосування в області інтенсивного землеробства. Особливу затребуваність серед них набула комплексна продукція, яка довела свою ефективність.

Що таке комплексні добрива

Особливість таких добрив – те, що в їх складі міститься від 2 до 15 поживних речовин. Вони можуть включати в себе калій, фосфор, азот і комплекс мікроелементів. Завдяки сильній концентрації і незначної кількості баластних інгредієнтів комплексні мінеральні добрива підходять для застосування в сухих регіонах, ґрунти яких насичені великою кількістю солей. Така продукція застосовується в будь-яких кліматичних умовах на різних типах ґрунтів: як для передпосівного внесення, так і для підживлення на всіх етапах вегетації.

Переваги і недоліки

Широке застосування комплексних мінеральних добрив пов'язано з великою кількістю переваг, якими вони володіють. Перелік плюсів:

  • В одній гранулі містяться всі необхідні поживні речовини.
  • Велика концентрація корисних елементів живлення поряд з повною відсутністю або мінімальним вмістом баласту. До останнього відноситься іони хлору, натрію і т. п.
  • Сильний позитивний ефект можливий навіть за умови недостатнього зволоження ґрунту.
  • Зменшення витрат на зберігання добрив, їх транспортування і внесення.
  • Можливість використання для внесення культурам, які мають підвищену чутливість до зростання осмотичного тиску в ґрунтовому розчині.

Є у комплексних поживних елементів для рослин і негативна сторона. Порівняно з односоставными аналогами, вони представлені у відносно невеликому асортименті. Кожна культура, по суті, вимагає відповідного тільки їй співвідношення елементів. З цієї причини часто доводиться проводити коректування складу вносяться комплексних сумішей з допомогою простих добрив.

Особливості застосування

Склад комплексного добрива можна змінити, додавши в нього більше необхідних інгредієнтів. Правда, зменшити кількість конкретної речовини неможливо. Фахівці радять вносити комплексні суміші навесні. Це пояснюється тим, що у багатьох підгодівлі міститься велика кількість азоту, який за зиму просто випаровується. Іноді органіку використовують для обробки землі восени, якщо тільки в її складі немає азоту. Ще один спосіб застосування – краплинний полив, коли необхідні добавки розбавляються водою.

Класифікація

Перш ніж придбати комплексні суміші для поліпшеного росту рослин, необхідно ознайомитися з їх різновидами. Класифікація:

  • за способом виготовлення: змішані, складно-змішані, складні;
  • за агрегатним станом: рідкі, тверді, суспензують;
  • за кількістю компонентів: подвійні, потрійні, багатофункціональні.

Змішані добрива

Комбіновані суміші для рослин являє собою склад з декількох простих добрив, який був отриманий на хімічному підприємстві або виробничій базі кінцевого споживача. Для виготовлення продукції застосовується від двох простих компонентів у вигляді порошку або гранул, які механічно змішуються в спеціальних тукосмесительных агрегатах. Добре зарекомендували себе суміші з використанням амофосу, аміачної селітри, сечовини, флотаційного хлористого калію, амонізованого та подвійного суперфосфатів.

Негативний момент полягає в тому, що пропорція вмісту калію, фосфору і азоту в деяких продуктів часто змінюється у вузьких межах. Тобто, якщо вам потрібно зробити упор на азот, і ви вносите комплексну продукцію, в якій цієї речовини найбільше, то ви все одно збагачуєте грунт і калієм і фосфором – причому робиться це не завжди в оптимальних дозах. Приклади продукції:

  • Гера «Хвойне»;
  • Гера «Для Троянд»;
  • Fertika для газону;
  • Гера «Калийфос-N. Універсал»;
  • Сотка «Тукосуміш».

Складно-змішані

Для виробництва цієї різновиди комплексних сумішей застосовується єдиний технологічний процес. У кожній гранулі міститься кілька поживних елементів, але вони знаходяться в складі різних хімічних речовин. До цієї групи відносяться нітроамофос і нітроамофоска, нитрофос і нітрофоска, карбоаммофосы, поліфосфати, калію, амонію та ін. Під час виробництва складно-змішаної продукції використовується фізична, хімічна обробка сировини. Прикладами є:

  • Леда «Амофос»;
  • Joy «Амофос»;
  • Фертика «Аміачна селітра з комплексом мікроелементів» (N 33);
  • Амофос NPK 12:52:0;
  • Весела квіткарка «Амофос».

Етапи виробництва

Для виробництва складно-змішаного продукту можуть застосовуватися амоній сульфат, простий і подвійний суперфосфат, аммонизирующий розчин і деякі інші компоненти. Основні етапи її виготовлення:

  1. змішування різних видів вихідної сировини;
  2. аммонизация отриманого складу;
  3. грануляція продукту;
  4. процес сушіння гранул;
  5. кондиціонер.

Складні добрива

Ця різновид комплексних добрив виготовляється шляхом проведення хімічних реакцій між декількома компонентами вихідної сировини в загальному технологічному циклі. До неї відносяться селітра калієва або нітрат калію. Кожна гранула може містити від двох і більше елементів живлення. В залежності від кількості речовин вони бувають дво - та трикомпонентними. У їх складі крім NPK (азоту, фосфору, калію), можуть бути присутніми гербіциди, різні мікроелементи, отрутохімікати. До останніх належать акарициди, фунгіциди, інсектициди. Приклади складних добрив:

  • Гера «Картопляне»;
  • Фертика «Картопляне-5»;
  • Bona Forte для картоплі, коренеплодів з цеолітом;
  • Сотка «Картопляне»;
  • Росому «Для картоплі»;
  • Кірово-Чепецкая Хімічна Компанія «Осіннє»;
  • NadyArte Чорний кристал.

Двокомпонентні

Такі складні комплексні суміші знайшли своє застосування в області сільського господарства для підвищення родючості ґрунту. Їх застосовують як окремо, так і разом з односоставными сумішами. До такої продукції належать азотно-фосфорні (NP), монокалійфосфат, калієва селітра і деякі інші. Деякі суміші сприяють збільшенню рівня клейковини, наприклад, сульфоаммофос. Детальніше:

  • Азотофосфат. Подвійна комплексна суміш, в якій азот міститься в амонійній (52%) та нітратного (48%) формах. Частка фосфорних (водорозчинних) сполук – 3, 4 та 5%. Використовується для сільськогосподарських культур на всіх типах ґрунтів. Виробляються за допомогою нейтралізації азотної кислоти аміаком з доповненням у вигляді фосфорної. Одне з основних переваг полягає в тому, що вміст азоту переважає над фосфором – приблизне співвідношення 1:10. Це розширює можливості застосування такого добрива. Гранули продукту під час потрапляння в грунт розчиняються у ґрунтової вологи. Наявні хімічні сполуки розпадаються шляхом дроблення на окремі іони.
  • Аммофосфат. Азотно-фосфатна продукція, що містить 6% азоту і 45-46% фосфору. Проводиться за рахунок хімічного впливу аміаку, фосфорної кислоти, фосфоритів. Рекомендується використовувати в якості основного добрива. Близько 70% фторовмісних речовин цього продукту є водорозчинними і добре засвоюваними рослинами. Основна частка зразків аммофосфата – це NН4Н2РО4. При внесенні в землю продукт розпадається в грунтовому розчині, утворюючи іони ортофосфорної кислоти, амонію. Суміш використовується на всіх типах ґрунтів. Недоліком аммофосфата є занадто велика розбіжність співвідношень між двома основними компонентами. Це обмежує можливість застосування аммофосфата, т. к. багатьом рослинам потрібно більше азоту, ніж фосфору.
  • Амофос. Подвійний азотно-фосфорний (NP) продукт, де азоту (N) – 10-12%, а фосфору (P) – 44-52%. Частка води становить не більше 1%. Рекомендується до використання при будь-якому внесенні для різних культур. Виготовляється за рахунок взаємодії двох компонентів: аміаку, фосфорної кислоти. Основний компонент – фосфат амонію (NН4Н2РО4). Недолік полягає в тому, що масова частка засвоюваного фосфору перевищує частку загального. Амофос вважається високоефективним і універсальним продуктом, який добре підходить для зернових культур, картоплі, льону, цукрових буряків на дерново-підзолистих ґрунтах і чорноземах лісостепової, лесолуговой зонах. Він демонструє високу ефективність і на засолених грунтах.
  • Нитроаммофосфат. Подвійне азотно-фосфорне (NP) добриво, яке виробляється в гранулах. Азоту – 21-23%, фосфатів – 32%. Такий продукт отримують на основі фосфатів амонію. При цьому він позбавлений будь-яких баластних домішок. Використовується при всіх прийомах внесення під будь-які сільськогосподарські культури для насичення і збагачення їх поживними елементами. Вносять восени або навесні з заробкою в грунт. На сероземе і каштанових ґрунтах ефективність нитроаммофосфата підвищується при зрошуваному землеробстві. А ось на звичайних, карбонатних і південних чорноземах даний засіб має знижену ефективність, т. к. це пов'язано з пониженим вмістом вологи в грунті. Нитроаммофосфат підвищує врожайність, якість картоплі через відсутність негативного впливу хлору.
  • Діамонійфосфат (ДАФ). Азотно-фосфатна продукція, у складі якого азоту 18%, а загальних фосфатів – 46%. Використовується під всі культури з усіх грунтово-кліматичних зонах. Не поглинає вологу з повітря і майже не злежується. Одержують даний продукт шляхом взаємодії двох компонентів: фосфорної кислоти, амонію. Перша речовина нейтралізується надлишків другого. По суті це гідрофосфат диаммония ((NH4)2HPO4), який використовується не тільки як комплексна суміш, але і для тукозмішування. При додаванні в ґрунт цей висококонцентрований продукт розпадається на іони ортофосфорної кислоти та амонію. Він здатний підвищувати як кількісні, так і якісні параметри врожаю. Склад дуже сприятливий для рослин, оскільки він зміцнює їх імунітет до посух, хвороб, шкідників і похолодань.
  • Монокалійфосфат (PK). Складна фосфорно-калієва суміш (KH2PO4), використовувана для кореневих і позакореневих підживлень. Калію в складі – 33%, загальних фосфатів – від 50%. Продукт є повністю розчинним без шкідливих домішок. Виходить за рахунок взаємодії солей калій і ортофосфорної кислоти. Підходить для всіх типів грунтів. Використовується в системах зрошувального землеробства. За рахунок відсутності азотної складової застосування монокалійфосфату може змінюватись як у часовому, так і в кількісному параметрі. Внесення продукту дуже ефективно в області достатнього зволоження при низької або середньої забезпеченості ґрунту фосфором, калієм.
  • Калієва селітра (нітрат калію, NK). Являє собою безводну кристалічну сіль білого кольору, іноді з жовтуватим відтінком. Хімічна формула – KNO3. Є адаптованою для висадки багатьох сільськогосподарських культур продукцією. При попаданні в грунт калієва селітра швидко розчиняється. Нітратні форми пересуваються разом з грунтовою вологою і можуть поглинатися тільки в теплу пору року. Її склад майже не містить хлору, тому калієва селітра підходить для добрива хлорофобных культур, наприклад, винограду, картоплі. При пізньої підгодівлі збільшує зимостійкість багаторічних плодових, ягідних культур.
  • Нітроамофос (NP). Азотно-фосфорне гранульоване добриво із сумарною масовою часткою поживних елементів понад 55%. Такий продукт виходить за рахунок взаємодії аміаку з сумішшю з фосфорної і азотної кислот. Хімічна формула – NH4H2PO4 + NH4NO3. Використовується для основного і припосівного внесення, в якості підгодівлі під різні сільськогосподарські культури. При внесенні в грунт Нітроамофос швидко розчиняється. Широко застосовується в посівах різних овочів (картоплі, цукрових буряків), зернових.

Трикомпонентні

Такі складні комплексні добрива – найпоширеніші. Це пов'язано з тим, що вони є легкозасвоюваними і мають більш повний склад поживних речовин, необхідних рослинам. До цієї категорії добрив для внесення в ґрунт відносять:

  • Нітроамофоска (азофоска). Є комплексним, твердим і складним гранульованим азотно-фосфорно-калійним продуктом. Використовується для основного і припосівного внесення, в якості підгодівлі незалежно від типу грунту. Зміст всіх трьох елементів приблизно однакове. Така суміш відрізняється повною відсутністю токсичності з низькою гігроскопічністю, слеживаемостью. За рахунок невисокого вмісту вологи такий продукт добре розсіюється, що полегшує здійснення механізованого внесення у ґрунт. Азофоску застосовують під картоплю, цукровий буряк, зернові та деякі інші культури.
  • Аммофоска (NPK). Потрійне добриво зі складною хімічною формулою: (NH4)2SO4 + (NH4)2HPO4 + K2SO4. Основні елементи (азот, фосфор, калій, сірка) містяться практично в рівних пропорціях: 12, 15, 15 і 14 відсотків. Загальна маса води становить близько 1%. Виробляється у вигляді світлих гранул. Цей продукт не відрізняється гігроскопічністю і слеживаемостью. Основні переваги полягають у відсутності натрію, хлору. Баластних елементів у складі – мінімум. У сільському господарстві аммофоска поширена як комплексна суміш, що відрізняється універсальністю. Розчинність гранул повільна, але це властивість забезпечує рослинність харчуванням на тривалий період часу.
  • Діамофоска. Потрійна комплексна продукція (NPK), яка має підвищену концентрацію основних поживних речовин. Підходить для застосування на всіх типах грунтів, під будь-які прийоми внесення і культури. Виходить така продукція з ортофосфорної кислоти, в яку додаються сполуки калію, амоній. Гранули мають рожевий або червоний колір. У вигляді домішок в такій суміші можуть бути присутніми додаткові елементи: кремній, кальцій, сірка, цинк та ін В місцях, що мають недостатнє зволоження, діамофоска вноситься на всю глибину оранки, а в областях з надмірним зволоженням – тільки по поверхні. Найефективніше використовувати її на ґрунтах, які добре забезпечені азотом.
  • Нітрофоска. Гранульоване азотно-фосфорно-калійна продукція з приблизно рівним співвідношенням основних елементів. Може використовуватися як для основного, так і припосівного внесення. Проводиться нітрофоска з апатитів з допомогою сірчанокислого або азотнокислого розкладу з додаванням калію (хлористого) і подальшим гранулюванням. Такий продукт входить у категорію швидкорозчинних добрив. При попаданні в грунт складові нітрофоски розпадаються, утворюючи різні іони.

Багатофункціональні комплексні добрива для городу та саду

Ця різновид сумішей для рослин – одна з найбільш молодих і перспективних, оскільки в її складі містяться, крім макроелементів, ще й різні микроэлеметы, біостимулятори. Ці речовини сприяють боротьбі рослин з різними хворобами за рахунок збільшення імунітету і при цьому посилює їх ростову активність. Щоб така суміш виявилася максимально ефективною, її потрібно використовувати тільки для тієї культури, для якої вона рекомендована з боку виробника. Приклади продукції:

  • Кеміра Агро-фертика для троянд;
  • Кеміра Універсал;
  • Кеміра Люкс для плодових дерев, багаторічників, цибулинних.

Рідкі комплексні добрива

Ця різновид продукції (ЖКП) для підживлення сільськогосподарських культур випускається у вигляді суспензії або розчинів. Їх отримують з допомогою холодного або гарячого змішування різних видів сировини. Перелік використовуваних компонентів включає:

  • безводний аміак;
  • розчин сечовини;
  • хлористий калій;
  • аміачну селітру;
  • суперфосфат;
  • ортофосфорну і суперфосфорную кислоти;
  • різні мікроелементи;
  • поліфосфат амонію (твердий).

Застосування гарячого змішування призводить до формування базисних розчинів, що відрізняються високою концентрацією. За рахунок холодного змішування виходять удобрювальні речовини шляхом додавання до базового розчину різних добрив: карбаміду, хлориду калію, нітрату амонію та ін. Крім того, в ЖКП можуть вводити гербіциди, інсектициди, мікроелементи. Рідкі суміші здатні кристалізуватися з випаданням осаду при зберіганні при знижених (-18°C) або підвищених (від +28°C) температурах. Приклади рідкої комплексної продукції (суспензированной):

  • Bona Forte для клумбових;
  • Bona Forte для троянд і хризантем;
  • Добра сила;
  • БИУД «ПОМ»;
  • Fertika для орхідей;
  • Поля Російські Биоперегной;
  • Фертика Кристалон;
  • Etisso для квітучих і декоративно-листяних рослин.

Органічні суміші для підгодівлі культур

Відновлення балансу мінералів грунту відбувається також і за рахунок застосування природних речовин. Кількох водних сезонних підживлень цілком вистачає для отримання хорошого врожаю. Вся природна органіка перебуває у гармонійному симбіозі з грунтом, збагачуючи його корисними мікроорганізмами, бактеріями. До органічних продуктів відносяться гній, торф, перегній, різноманітні компости та ін.

Однією з найбільш поширених і простих в отриманні підживлень вважається звичайна деревна зола. В її складі було виявлено 74 елемента. У перелік входить залізо, фосфор, сірка, калій, кальцій, мідь, кремній і ін Наприклад, зола з березових дров на 40% складається із з'єднань кальцію. Такий природний продукт використовується як повноцінна заміна заводський мінеральної суміші. Це можливо за умови, що паралельно буде вноситися необхідну кількість азотного добрива, т. к. азоту в золі немає взагалі.

Після внесення зола продовжить «працювати» на протязі 3-4 років, роблячи урожай більш багатим. Вона сприяє зниженню кислотності грунту, поліпшення її структури. Розрахунок осіннього внесення на квадратний метр ділянки такий: 600 г торф'яної, 100-200 г золи дерев або 20-40 г золи трав'янистих рослин. Найкориснішим вважається попіл, що утворився після спалювання:

  1. стебел гречки, соломи, жита;
  2. дерев листяного типу.

Як правильно вносити комплексні добрива для саду та городу

Внесення таких мінеральних сумішей можна здійснювати під будь-які культури, але при цьому потрібно врахувати хімічний склад грунту, його механічні характеристики, тип добрива і особливості життєвого циклу культури. Рекомендації:

  • На важких грунтах вносити таку продукцію треба з осені, а на легких – перед посівом, інакше поживні речовини будуть вимиватися.
  • Рідкі форми рекомендується використовувати після рясного поливу або дощу. При цьому стежте, щоб рідина не потрапила на листя.
  • Внекормовую підгодівлю робите вранці або ввечері. Робити це потрібно за сухої або похмурої (бажано) погоду. Допускається її поєднання зі стимуляторами, мікроелементами.
  • Процес внесення добрив здійснюється суцільним розкиданням по поверхні грунту перед оранкою або кнопкою.
  • При підгодівлі вносити кошти можна в міжрядді протягом сезону.

Деякі городники (як досвідчені, так і новачки) самостійно намагаються скомпонувати змішані комплексні суміші. Іноді поживна цінність готового продукту падає або сильно ускладнюється його внесення. Щоб уникнути цих проблем і правильно приготувати сумісну туковую суміш, врахуйте декілька рекомендацій:

  • Нейтралізувати активні речовини краще фосфорної борошном, т. к. доломітові і вапнякові матеріали викликають втрату аміаку.
  • Для недопущення втрати азоту не змішуйте амонійні азотні суміші з речовинами, які мають виражену лужну реакцію.
  • Не змішуйте сечовину з аміачною селітрою. Це серйозно підвищить гігроскопічність продукту.
  • Не змішуйте аміачну селітру з суперфосфатом. Така дія призведе до формування кальцієвої селітри, з-за чого суміш стане однорідною липкою масою.
  • Змішування суперфосфату і сечовини сприяє виділенню кристалізаційної води, яка збільшує вологість сумішей. Ці речовини краще використовувати для змішування з підсушеним сировиною.
  • Взявши за основу комплексну підгодівлю, рекомендується збалансувати її з допомогою односкладних простих продуктів.
  • При змішуванні склад не повинен втратити поживні речовини і перетворитися на масу, яка не піддається механізованого внесення (наприклад, коли діаметр гранул перевищує 5 мм).

Відео

Комплексні добрива: Нітроамофоска та Амофос. Плюси і мінуси

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!