Торф'яні таблетки для вирощування розсади - як вибрати

Здорова і міцна розсада – запорука гарного врожаю. Виростити саджанці овочів, ягід або квітів легше, якщо слідувати правилам догляду за молодими рослинами. Надійною підмогою городникові стануть торфоперегнійні таблетки, які застосовуються в якості грунту. У цих спресованих «шайбах» є все необхідне для росту і здоров'я розсади, потрібно лише правильно підібрати пігулки і грамотно їх використовувати.

Що таке торф'яні таблетки

Для укорінення і повноцінного росту рослинам потрібен особливий склад ґрунту. Торфотаблетки для розсади містять весь перелік корисних речовин. Назва «таблетки» обумовлено формою торф'яного субстрату – невисокий циліндр або шайба. Для його виготовлення в оболонку з нетканого матеріалу поміщають суміш торфу, перегною, поживних речовин, стимуляторів росту, антибактеріальних компонентів. «Мішечок» просочують фунгіцидами, що перешкоджають розмноженню цвілевих грибів. Торфоперегнійні заготовки пресують і злегка підсушують.

Таблетки використовують для вкорінення живців, ними удобрюють дорослі рослини. Під час пересадки дерева або куща в лунку кладуть 1-3 шайби з торфосуміші, потім заливають водою. Щоб позбутися від можливих шкідливих мікроорганізмів, які встигли оселитися на заготовці з торфом, її заливають на 10 хвилин розчином марганцівки. Так можна уникнути хвороб особливо примхливих саджанців.

Переваги торф'яних таблеток

Такі таблетки для вирощування розсади вибирають багато садівники. Переваг у цього виду субстрату маса:

  • Висока повітропроникність. Хороша аерація або вільний доступ кисню – необхідний елемент швидкого розвитку кореневої системи.
  • Вологопроникність. Торф відмінно пропускає воду і регулює вологість, що не дозволяє загнивати коріння, адже в таблетці присутні антибактеріальні компоненти.
  • Немає необхідності пікірувати розсаду – кожен кущик проростає у власному просторі.
  • Еластична оболонка. Зручно, що торф'яна суміш знаходиться в «мішечку» – сітчастої або целюлозної оболонки. Цей матеріал допомагає вмісту утримувати форму при збільшенні діаметра, не розповзатися. Розсаду можна транспортувати, коренева система залишиться в цілості. При цьому оболонка з часом розчиняється, тому коріння не доведеться оголювати при пересадці.
  • У складі є компоненти, що регулюють кислотно-лужний баланс гумусу, а також поживні речовини, необхідні для надійної схожості насіння. На старті проростання розсаді не вимагається підживлення, а це гарантує відсутність опіків коренів.
  • Зручність в роботі. Пресовані циліндри не бруднять руки, торф не прокидається під час маніпуляцій.
  • Відсутність терміну придатності. Невикористані торф'яні шайби в сухому темному місці зберігаються довго.

Недоліки торфотаблеток

Маса достоїнств циліндрів з пресованого торфу компенсується деякими недоліками. Відзначаються наступні мінуси:

  • Вартість торф'яних таблеток вище, ніж звичайного субстрату. Якщо мова йде про великих обсягах розсади, цей мінус критичний.
  • Вимагають регулярного зволоження – торф відноситься до быстропересыхающим субстратів.
  • Циліндри займають значну площу, яка завжди в дефіциті під час вирощування розсади.
  • Торф'яної субстрат легко перезволожити, тоді він покривається нальотом зеленої водорості – хлорели, нагадує мох.

Підготовка до використання

Щоб висадити насіння або саджанці, таблетки необхідно підготувати. Покрокова інструкція по використанню торфу в оболонці:

  1. Помістити шайби в ємність так, щоб залишилося вільне місце. Підійде деко для випічки або вологостійкий контейнер з пластику, пінопласту, нержавійки.
  2. Кожен циліндр має заглиблення, яке має опинитися зверху.
  3. Залити контейнер відстояною водою на 15-20 хвилин. За цей час таблетки злегка збільшаться в діаметрі, зростуть вгору в 6-8 разів. Для прискорення розбухання використовують підігріту до 25 градусів воду.
  4. Стежити за рівнем води – якщо її занадто багато, таблетки спливуть, а торф буде вимиватися. Якщо шайби підросли трохи, а сухий контейнер – додати рідини.
  5. Після розбухання вмісту мішечок з торфом віджати, видаливши зайву вологу. Інакше насіння не проросте, а поверхня покриється мохом.

Посадка насіння

Після того, як таблетки розбухли, їх потрібно помістити в контейнер, де буде рости розсада. Можна використовувати коробку з-під торта або прозору ємність з кришкою, в якій продавалися тістечка. Це дозволить створити мікроклімат, сприятливий для проростання насіння:

  • У кожну таблетку прямо в поглиблення в центрі можна помістити тільки одне насіннячко, незалежно від його розміру.
  • Великі насіння злегка поглиблюють, дрібні закладають зубочисткою. Глибина закладки становить 1-2 довжини насінини. Насіння полуниці залишають на поверхні, інакше вони не проростуть.
  • Зволожити таблетки, накрити прозорою кришкою, плівкою або склом і поставити міні-парник в тепле місце.

Догляд та висаджування розсади

Щоб насіння проросло швидше, а розсада була міцною, доглядати за нею потрібно правильно. Для розвитку і зміцнення кореневої системи потрібно додаткове утеплення – під піддон укладають кілька листів газети, шар вовняної тканини, шматок фанери. Торф'яні таблетки для розсади швидко підсихають зверху, при цьому внизу підноса довше залишаються вологими. Поливати їх потрібно щодня прямо в лунку, використовуючи пульверизатор – це допоможе підтримувати оптимальну вологість субстрату. Важливо стежити за тим, щоб таблетки не були перезволожені.

На плівці або На кришці з внутрішньої сторони часто утворюється конденсат – від нього бажано позбуватися. Можна провітрювати контейнер, протирати паперовою серветкою утворилися краплі. Як тільки насіння «проклюнулися» – їх потрібно перенести у світле місце. Інакше паростки стануть тягнутися до світла, витягуватися і згинатися, і розсада вийде слабенькою.

Після того, як на паростках з'явиться 3-4 листочка, розсаду переносять у теплицю або відкриті грядки. Деякі рекомендують пересаджувати рослини, коли їх коріння проростуть крізь субстрат і з'являться на поверхні. Для пересадки потрібно підготувати лунку і помістити в неї саджанець з таблеткою, уплотнив землю у стебла. Зверху замульчувати травою, тирсою, тріскою. Садівники розрізають або знімають оболонку перед заглибленням – вона не завжди швидко розкладається.

Як вибрати

Здійснюючи вибір циліндрів з пресованим торфом для вирощування розсади, варто брати до уваги їх характеристики. Для кожного різновиду розсади підходять таблетки певного типу:

  • Діаметр торф'яних таблеток може варіюватися від 27 до 70 мм. Для овочевої розсади використовують шайби 41-42 мм, а малі підійдуть для пророщування квіткових рослин (петунії).
  • Наявність оболонки, яка повинна частково прикривати денце циліндра. Поганий матеріал відразу ж розмокне, і торф втратить форму. При цьому оболонка буває сітчастої або целюлозної, великої різниці в матеріалі для рослин немає.
  • Структура торф'яної фракції пориста, темно-рудого, коричневого кольору. Добре, якщо виробник з допомогою мінеральних добавок створив продукт з оптимальною кислотністю.
  • Краще купувати продукти відомих компаній (Jiffy, Ellepress ) – вони намагаються тримати марку і пропонують якісні товари.
  • Разом з субстратом можна придбати спеціальний контейнер – піддон з отворами або з ребристим дном, що не дасть торфу загнивати.

Відео

Торф'яні таблетки: секрети та нюанси

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!