Чорні троянди - квіти з незвичайним відтінком

Звабливі, пахучі, розкішні квіти завжди захоплювали цінителів природної краси. Завдяки селекціонерам світ побачив величезну кількість троянд – червоних, білих, абрикосових, малинових і не тільки. Особливої уваги заслуговують «чорні» сорти. Будь-яка жінка, якій дарують троянди Баркароль, Чорний Принц, Блек Меджік, буде в захваті. Навіть на фото видно, наскільки квіти чудові і прекрасні, а в житті вони ще краще.

Чи існують чорні троянди

В природі такого сорту немає. Троянди, що ростуть у природних умовах, можуть набувати всі кольори, крім чорного і блакитного – цих пігментні гени у квітів відсутні. Бувають чорні троянди, створені людьми? З 1870-х років селекціонери працюють, щоб вивести рослина з абсолютно чорним бутоном. На 100% виконаного результату немає. Завдяки старанням фахівців з'явилися троянди темно-бордового, темно-малинового, темно-фіолетового відтінків. Праці тривають, і може в майбутньому людству пощастить побачити справжню чорну красуню – королеву квітів.

Темний квітка дарують по особливих випадках. Букет сподобається людям, сильним духом, і тим, хто захоплюється всім екзотичним. Молодій дівчині, літнім чоловікам і жінкам не варто презентувати монохромний композицію – вчинок може бути трактований подвійно, адже чорний колір навіює думки про жалобу. Похмурим ансамбль бажано розбавляти більш яскравими і світлими трояндами, тоді букет вийде шикарним.

Сорти чорних троянд

У продажу можна зустріти недорогі абсолютно чорні квіти. Такі троянди отримують шляхом фарбування – білий бутон опускають у чорний хімікат. Виглядає непогано, але якщо придивитися, то розумієш, що живого у цій квітці залишилося мало. Куди цікавіше оригінальні сорти, наближені до чорного. Оксамитові пелюстки, тонкий відлив, ароматні нотки залишають приємні враження і надихають. Темну палітру троянд дуже люблять садівники – за наполеглива праця рослини винагороджують своїх господарів розкішним кольором на протязі довгого часу.

Black Baccara

Красуня з'явилася в 2004 році завдяки творів французьких селекціонерів компанії Мейян. Колір максимально наближений до чорного, до моменту розкриття пелюстки грають бордовими відтінками бургундського вина. Кислий грунт, спекотна погода і яскраве сонце роблять бутон практично чорним. Ботанічні характеристики чайно-гібридної чорної троянди Блек Баккара:

  • Висота куща: 80-90 см; ширина надземної частини: 50-70 див.
  • Листя зелені з червонуватим відливом, поверхню шкіряста, глянцева.
  • Бутони келихоподібні, середніх розмірів, чорно-червоні, вугільні.
  • Квітки гранатово-червоні, махрові, бархатисті. Діаметр до 12 см, складаються приблизно з 40 пелюсток.
  • На стеблі дуже мало шипів.
  • Аромат розпустилася чорної троянди ненав'язливий, легкий, приємний, з нотками свіжості.
  • Троянда розцвітає в першій декаді червня і безперервно радує яскравими бутонами до кінця вересня.
  • Характеризується середньою стійкістю до хвороб.

Квітка підходить як для зрізання, так і для вирощування на клумбах. Троянда добре переносить дощ – квіти не обсипаються, зберігають форму. Заморозки 8-10°С не страшні рослині. Сорт любить місця з розсіяним сонячним кольором, півтінь, віддаленість від високих дерев, кислий грунт. Найсильніший стрес для Блек Баккара – полив холодною водопровідною водою. Для зволоження варто використовувати теплу відстояну рідину. Кущ росте повільно, тому його не бажано ділити на дві частини. Оптимальний спосіб розмноження – живцювання.

Black Magic

Букет чорних троянд Блек Меджик неймовірно шикарний. Сорт заслужено носить королівський титул – це один з найкрасивіших квіток сімейства. Рослина з'явилася на світ у 1997 році в Німеччині, а створила його селекційна компанія Tantau. У Чорної Магії самі високі продажі в світі, навіть на внутрішньому ринку Голландії – країні тюльпанів. Чарівне назва троянда отримала завдяки забарвленням пелюсток. На початку цвітіння вони радують око насиченим темно-бордовим оксамитовим відтінком, а ближче до осені з'являються темні відливи. При певному освітленні троянда майже чорна.

Чайно-гібридна троянда Блек Меджік має такі характеристики:

  • Сильнорослий кущ прямостоячий, висотою до 1 м.
  • Листя глянсове, насичено-зеленого кольору. Молодий приріст бронзовий.
  • Бутони конічної форми, розпускаються повільно і в будь-якому вигляді справляють незабутнє враження.
  • Пелюстки середніх розмірів, краї красиво відігнуті вниз. У бутоні їх близько 37 шт.
  • Суцвіття середнього розміру, при повному розкритті досягають в діаметрі 12-14 див.
  • Рослина починає цвісти в липні, закінчує у вересні.
  • Запах тонкий, ненав'язливий.
  • На стеблі невелику кількість шипів середніх розмірів.
  • Чорна Магія стійка до хвороб, витривала, легко переносить невеликі морози.

Спочатку сорт виводився для зрізання – квіти можуть простояти у вазі до 14 днів. Проте рослина дуже полюбилося садівникам з країн з жарким кліматом. Роза поширена в Європі, Австралії, Каліфорнії, деяких країнах Африки. Black Magic розмножується живцюванням і діленням. Найкраще місце для посадки – освітлені клумби і ділянки саду. Сорт відмінно вписується в ландшафтний дизайн як одиничний елемент або частину групової композиції.

Black Tea

Рослина виведено японським флористом К. Окамото в 1973 році. Роза неспроста отримала звання однієї з найбільш незвичайних. У сорту великі червоні суцвіття з коричнево-сірим відливом. Відтінок змінюється від коралово-сірого до темно-коричневого. Блек Ти ще називають кавовій трояндою. Чорний Чай схожий на сорт Smoky (1969 р.), але у нього більш привабливі квіти.

Рослина не таке популярне, як Блек Меджік або Баккара, але воно притягує погляд своєю особливою красою. В наших краях рідкісний сорт, тому його вирощуванням займаються лише завзяті колекціонери. Де купити чорні троянди Блек Ти, знають ті, хто присвятив багато часу розведення королівських квітів. У вільному продажу Чорний Чай майже не зустрічається.

Barkarole

Чайно-гібридна троянда Баркароль (Баркароле) виведена німецькими селекціонерами Tantau в 1988 році. Вона відома й улюблена садівникам багатьох країн за свої великі й яскраві суцвіття, стійкість до несприятливих умов і витончену красу. Кущ може виконувати декоративну функцію на садовій ділянці або використовуватися в промислових цілях для зрізання. Ботанічні характеристики Barkarole:

  • Потужні нераскидистые кущі виростають заввишки до 1,5 м, якщо мешкають в південних регіонах або оранжереях. У холодному кліматі троянда невисока – 0,6-0,8 м.
  • Молоде листя червонуваті, пізніше набувають темно-зелений відтінок. Щільні, великі. Шипи поодинокі.
  • Бутони темно-бурі, майже чорні. При повному розкритті колір стає пурпуровим, більш світлий в центрі і темний знизу.
  • Розмір який розпустив квітки – 9-12 см, 7-9 махрових суцвіть формують кисть.
  • Квітковий аромат неповторний, приємний, ненав'язливий.
  • Яскравими фарбами троянда радує все літо і осінь, бутонів багато, тому сорт завоював широку популярність.
  • Середня стійкість до захворювань. Боїться борошнистої роси.

Досвідчені квітникарі відзначають, що кущ росте нерівномірно і кривобоко. Цей факт не дає використовувати рослину в ідеальних ландшафтних композиціях, але в звичайних умовах явище не настільки важливо. Сорт придатний для бордюрних посадок, непогано виглядає в контейнерах. Квіти довго зберігають свій зовнішній вигляд після зрізання. На зиму рослина необхідно вкривати, інакше воно загине.

Чорний Принц

Black Prince був виведений селекціонерами Великобританії у другій половині XIX століття. Незвичайне рослина тримає планку популярності нарівні з сучасними сортами. Темно-червоні і темно-фіолетові бутони мало кого залишають байдужим. Помітний градієнтний перелив властивий кожному пелюстку суцвіття, завдяки чому загальна композиція створює ефект «оксамитового мерехтіння». Ботанічні характеристики декоративної культури:

  • Висота куща: 1,2-1,5 м; ширина: до 0,9 м.
  • На рослині багато темно-зелених, червонуватих листя, але вони непримітні. Пагони розвинені, мають невелику кількість великих шипів.
  • На кожному пагоні 1-3 квітки діаметром 8-9 див.
  • Суцвіття відрізняються сильною махровостью, складаються з 40-45 загострених пелюсток. Центральна частина щільно заповнена.
  • Аромат порівняно сильний, в ньому присутні відчутні винні нотки.

Чорний Принц призначений для зрізання і вирощування на відкритих місцевостях. Фахівці з ландшафтного дизайну радять вирощувати троянду поруч з квітами світло-кремового, білого забарвлення. Рослина любить тепло і погано ставиться до вітрів. Сильне затінення або надмірне освітлення негативно позначаються на зростанні. Полив повинен бути помірним: не можна допускати сильного просихання грунту і перезволоження. На зимовий період сорт необхідно вкривати.

Black Prince трохи програє класичним трояндам Баркароль, Блек Баккара, Блек Меджік. Головний недолік – відносно слабка квітконіжка, з-за чого кисті з великою кількістю суцвіть никнуть. Стійкість до хвороб недостатня, тому сорту потрібно пильну увагу і профілактика. Якщо освоїти агротехнічні прийоми вирощування Black Prince не здасться занадто клопіткою справою.

Ціни на чорні троянди

Придбати різні сорти можна в спеціалізованих торгових точках Москви, Санкт-Петербурга та інших міст. Якщо ви не знайшли потрібну рослину в своєму населеному пункті, перегорніть каталог садівничих інтернет-магазинів. Консультанти допоможуть підібрати сорт, відповідний вашим кліматичних умов, організовують дбайливу доставку. Скільки коштують чорні троянди в спеціальних магазинах? За один фарбований квітка продавці просять близько 200 р., а описані вище сорти вийдуть ще дорожче.

На саджанці торгові точки виставляють такі ціни:

Сорт

Вартість, рублів

Black Baccara

230

Black Magic

210

Barkarole

390

Чорний Принц

180

Відео

Як зробити чорну троянду

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!