Фото і опис хлібного дерева - де зростає, корисні властивості плодів і вирощування в домашніх умовах

Тутові Артокарпус (Artocarpus) можуть виглядати як листопадні або вічнозелені крупнолисті дерева. Налічують 100 видів. Сюди входить популярний Artocarpus altilis, ще один поширений представник, який називається джекфрут. Їстівні плоди рослин, їх використовують у їжу мешканці країн, розташованих поблизу Тихого океану.

Хлібне дерево – фото та опис

Культивується багаторічне насадження по всій тропічній зоні земної кулі. На одному дереві опушені листки можуть бути цільними або перисторазделенными. Суцвіття одностатеві, головчасте. Квітки на фото дрібні з одного тичинкою. Хлібні дерева ветроопыляемые рослини. Як тільки дерево починає цвісти, легка пилок переноситься вітром як пил. Хлібний фрукт апетитний, їстівна не тільки соковита м'якоть. Цих представників сімейства Тутових розмножують, їх наземні та підземні частини корисні, а молочний сік використовують як клей.

Де росте хлібне дерево

Нова Гвінея – материк, який здавна вважається батьківщиною цього плодового рослини. На рідних землях хлібне дерево росте у вологих тропічних лісах. Багато заростей цього виду можна зустріти в заболочених ділянках дикого лісу. Дерево високе, виростає до 25 м у висоту. У сімнадцятому столітті англієць William Dampier, здійснюючи кругосвітню подорож, привіз саджанці рослини в західну Європу. В кінці XVIII століття культурні види вирощувалися на острові Ямайка великими плантаціями. М'якоть плодів була основним джерелом їжі для темношкірих рабів.

Плід хлібного дерева

Аборигени, щоб зняти плід з гілки, придумали цікаві на вигляд палиці-рогачі. Супліддя на батьківщині цієї рослини збирають з грудня по липень включно. З серпня по листопад воно цвіте, утворює зав'язь, а потім численні плоди, це можна побачити на фото. На смак м'якоть нагадує банан, її їдять сирою і запеченою. Крім вітамінів С і групи В, плід багатий мікроелементами і крохмалем. Екзотичний плід хлібного дерева має високу енергетичну цінність, наприклад, 100 г продукту – це 103 кКал. Навіть зрілі супліддя полінезійці запікають і їдять.

Борошно з плодів особлива, адже вона не містить у своєму складі глютен. Тому плоди легко можуть бути включені в раціон харчування для людей з непереносимістю цього рослинного білка. З борошна місцеві жителі придумали безліч смачних і корисних рецептів, які цілком можуть прижитися на російських землях. Корисним є і сік із зелених плодів. Рослина дає добрий урожай, адже на його гілках може вродити до 800 штук соковитих плодів. Для зберігання плодів місцеві жителі роблять ями, куди складають овочі.

Хлібне дерево в домашніх умовах

Вирощування рослини можна виробляти в гроубоксе. Він допоможе створити спеціальні кліматичні умови, максимально наближені до тропічним. У цьому пристрої екзот хлібне дерево в домашніх умовах легко приживеться. Коли саджанець вкорениться, його можна висаджувати як звичайний кімнатний квітка, запилення можна робити штучно. Якщо рослина виглядає невисоким, не варто використовувати велику діжку. Коли зелене насадження зростає, розвивається, то доведеться кілька разів робити перевалку у великі горщики. Полив проводять помірний, інакше корінь згниє.

Як виростити хлібне дерево

Деякі цікаві культурні однодомні види можна культивувати для оранжереї. Кімнатний саджанець відноситься до невибагливим рослинам, особливий догляд потрібен, тільки коли він вкорінюється. Щоб з насіння виростити хлібне дерево, необхідно:

  1. На дно горщика насипати дренаж.
  2. Додати готову універсальну земляну суміш для кімнатних рослин.
  3. Посадити саджанець.
  4. Щоб волога не випаровувалася з поверхні ґрунту, можна насипати гальки зверху на грунт.
  5. Важливо не забувати про підживлення у вигляді перегною. Цей факт особливо важливий при розведенні, адже перший рік – це час для інтенсивного росту.

Відео: що таке хлібне дерево

Запитайте дядю Вову. Хлібне дерево

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!