Картоплекопалка своїми руками

Професійне обладнання для викопування картоплі коштує значних грошей. Однак процес збору врожаю дуже виснажливий, тому аграріям доводиться йти на хитрощі, щоб полегшити собі роботу. Вони виготовляють саморобні картоплекопалки для трактора або мотоблока.

Різновиди та принцип роботи картофелекопалок

Всі види пристосування функціонують за однаковим принципом: плуг певного будови виорює землю, а насадки витягують бульби на поверхню грунту. Після цього робітники вручну збирають урожай. Промислові пристрої поділяються на такі види:

  • Елеваторна картоплекопачка. Оснащена лемешами для викопування двох рядів картоплі і трьома елеваторами, призначеними для розпушення і просіювання грунту. Частина землі проходить через вібраційну ґрати, а на поверхні залишаються бульби, бадилля, домішки, які підбираються вручну.
  • Грохотная картоплекопачка. Конструкція практично така ж, як і у попереднього виду, тільки замість пруткових елеваторів працюють двухрешетные грохоти.
  • Швыряльная картоплекопачка. Це металеве однорядне пристосування обладнано лемешем і обертовим ротором. Він підхоплює подкопанный ряд і розкидає грунт з картоплею по полю.

Картоплекопалка своїми руками дещо відрізняється від професійної техніки і значно поступається їй по продуктивності, але роботу фермерам полегшує. Найпростіша копалка на мотоблок – пасивного типу (стрілчаста). Вона являє собою модернізовану лопату увігнутої форми з довгими лозинами. Фермеру необхідно закріпити картоплекопалку під правильним кутом нахилу і почати рух.

Конструкція занурюється в землю на 5-10 см нижче рівня залягання бульб і піднімає їх на поверхню. Пасивна картоплекопач до мотоблоку своїми руками також забезпечує розпушування ділянки. Прибирання вимагає великих фізичних зусиль, ніж при зборі врожаю активної технікою. Однак такі незручності компенсуються простотою і дешевизною виготовлення.

Грохотная картоплекопачка вібраційного типу

Ці навісні пристосування часто використовують з мотоблоками Нева. Грохотная картоплекопачка своїми руками кріпиться до машини за допомогою зчіпного вузла. На відміну від інших саморобних картофелекопалок, ця практично не пошкоджує бульби, отримує майже весь урожай, нічого не залишаючи на землі. Такий тип пристосування оптимальний для легких і середніх за щільності ґрунтів.

Як зробити картоплекопалку своїми руками

Щоб виготовляти саморобні картоплекопалки і картоплесаджалки, вам будуть потрібні деякі матеріали та інструменти. Ще важливо визначитися, для якого типу транспорту ви будете створювати помічника ‒ мотоблока, микротрактора (МТЗ-80, МТЗ-82, Т-25 тощо). Ретельно вивчіть креслення, так вам буде зрозуміліше, як сконструювати картоплекопалку. З інструментів знадобиться зварювальний апарат, молоток, кувалда, головки на трещотке або гайкові ключі, дриль, свердла по металу, ножиці або пила по металу.

Саморобна картоплекопач для мотоблока своїми руками

Для обладнання пасивного типу будуть потрібні наступні матеріали:

  • Листове залізо для лемеша з міцної сталі. Товщина – 3-5 міліметрів.
  • Арматура діаметром 8-10 мм. З неї буде виготовлятися відсіює решітка.
  • Сталева смуга, швелер товщиною 10 мм. Елемент потрібен для підвісного пристрою.
  • Куточок на 30 мм.

Картоплекопач для мотоблоку необхідно виготовляти так:

  1. Ознайомтеся з кресленнями.
  2. Зробіть леміш у формі культиватора «ластівчин хвіст». Два варіанти дій:
    • Можна погнути цілий аркуш заліза по прямій лінії. Розігрійте метал газовим пальником, для більшої жорсткості обробіть робочу кромку куванням. Коли деталь прийме остаточну форму, загартувати її.
    • Використовуйте старі диски від циркулярної пили. Болгаркою виріжте два сектори, з'єднайте їх під кутом за допомогою зварювального апарату, загартувати. Така деталь прослужить довше і збереже гостроту.
  3. На тильній стороні приварите прути. Після цієї маніпуляції частина металу може опуститися, що не вплине на твердість робочої поверхні.
  4. В якості стійки для картоплекопалки візьміть тримач від класичного плуга. Якщо такого немає, пустіть в хід сталеву смугу.
  5. Підвіс зробіть із швелера. Забезпечте можливість регулювання кута атаки і глибини занурення.

Картоплекопач для міні-трактора своїми руками

Виготовляти таке пристосування, нехай навіть з детальним кресленням і алгоритму, набагато складніше, ніж попередній варіант. Як зробити більш просунуту картоплекопалку своїми руками? Матеріали:

  • Куточки 63х40 мм. Потрібні для виготовлення металевої рами.
  • Залізний швелер (№8) або труби завдовжки приблизно 130 див.
  • Листовий метал для стінок і лемеші (від 7 мм завтовшки).
  • Арматура діаметром 10 мм.
  • Ланцюг для передачі обертальних рухів.
  • Металеві стійки різних розмірів.
  • Металеві або гумові колеса.
  • Болти для фіксації лемеші (величина 10).
  • Металовироби.

Кроки:

  1. Зваріть раму з швелера/труб і металевих кутів. Довжина деталі – приблизно 120 див.
  2. Відступите від рами вниз і приєднайте ще один швелер або трубу для встановлення регулюючих елементів.
  3. Починаючи з краю рами приварите металеві стійки у вертикальному положенні. Спочатку буде йти довга стійка на 50 см, потім 40 і 30 див. Відстань між ними – 10 див.
  4. До стійок приварите підстава для прутів – решітки.
  5. Залишками швелера з'єднайте між собою металеві стійки. Вони повинні утворити трикутник.
  6. Приварите пласт металу (ширина 30 см) до одного з трикутників. Коли деталь охолоне, зігніть її допомогою кувалди, зафіксуйте у трикутника №2.
  7. Леміш виготовте з двох гострих металевих пластин, старого плуга або труби (20 см), заточеною і зігнутої по типу плуга. Прикріпіть леміш до елеватора за допомогою болтів.
  8. З боку пласта металу приварите до основи арматуру на відстані 4-4,5 див. Друга сторона повинна вільно ходити. Щоб бульби не випадали, з боків прутів прикріпіть товстий листовий метал.
  9. Встановіть вали на утворився елеватор. При русі коліс вони будуть задіяти решітку.
  10. За допомогою підшипників прикріпіть до стрижня редукційний блок.
  11. Своїми руками зберіть роликові ланцюги, стрижень, металеві диски і колеса – опорно-транспортний вузол картоплекопалки.

Відео: копалка для мотоблока своїми руками

Грохотная картоплекопач до мотоблоку. Розміри і нюанси.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!