Урсодез - інструкція із застосування, склад, показання, побічні ефекти, аналоги і ціна

Неправильне харчування, прийом деяких лікарських засобів, а також інші негативні фактори призводять до погіршення роботи ШКТ. Препарат Урсодез призначається для терапії патологій печінки, підтримання нормального функціонування органів травлення. Дізнайтеся про способи застосування та дозуваннях цього медикаментозного засобу.

Інструкція по застосуванню Урсодеза

Згідно фармакологічної класифікації лікарських речовин, препарат відноситься до групи гепатопротекторів з жовчогінним і холелитолитическим дією. Урсодез головним чином застосовується у складі комплексної терапії захворювань жовчовивідних шляхів, печінки. Медикаментозне засіб стимулює розсмоктування холестеринових скупчень, сприяє протіканню реакцій імунологічного роду.

Склад і форма випуску

Ліки Урсодез проводиться у вигляді капсул для перорального прийому. Пігулки мають порівняно невеликі розміри, білий колір і гладку поверхню. Діючою речовиною лікарського препарату виступає урсодезоксихолева кислота. Вміст активного компонента в одній капсулі може досягати 250 або 500 мг. Серед допоміжних речовин інструкція до медикаментозного засобу називає магнію стеарат, желатин та інші сполуки.

Назва речовини

Вміст у 1 капсулі лікарського препарату (мг)

Для дозування 250 мг

Для дозування 500 мг

Урсодезоксихолева кислота

250

500

Крохмаль прежелатинізований

73

-

Колоїдний діоксид кремнію (аеросил)

П'ять

-

Магнію стеарат

2

5

Кроскармелоза натрію (примеллоза)

-

16

Гідроксипропілметилцелюлоза (гіпромелоза)

-

14

Оболонка капсули

Діоксид титану

2,1118%

2,0%

Желатин

100%

100%

Форма випуску лікарського засобу

Кількість капсул

Для дозування 250 мг

Для дозування 500 мг

Контурна упаковка

10

10

Банка

40, 50, 60, 100

30, 50

Полімерний флакон

40, 50, 60, 100

30,50

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Таблетки Урсодез володіють вираженими властивостями гепатопротектора. Медикаментозне засіб має жовчогінний ефект, знижує концентрацію холестерину в жовчі і його біосинтезу в печінці. Урсодез зменшує абсорбцію згаданого речовини в кишечнику. Лікарська речовина збільшує здатність холестерину утворювати однорідні структури (розчини) у гепатобіліарної системи, посилює утворення і виведення жовчі.

Капсули покращують гастральную та панкреатичну секрецію, стимулюють активацію ліпази. Препарат має гіпоглікемічним ефектом, сприяє виведенню холестерину з жовчних каменів, або конкрементів. Діюча речовина капсул Урсодеза зменшує експресію антигенів на клітинній мембрані гепатоцитів, впливає на продукцію Т-лімфоцитів, інтерлейкіну-2, знижує концентрацію еозинофілів. Препарат посилює функціональну активність підшлункової залози, шлунка.

Урсодезоксихолева кислота всмоктується з тонкого кишечнику внаслідок пасивної дифузії і подальшого активного транспорту. Максимальної концентрації у крові лікарська речовина досягає через годину після прийому препарату. Зв'язування з протеїнами плазми становить 97-99 %. Діючий компонент кошти метаболізується з утворенням кон'югатів. Приблизно 50-70% прийнятого медикаментозного препарату виводиться жовчю.

Показання до застосування таблеток Урсодез

Препарат призначається для комплексного лікування патології гепатобіліарної системи організму. Крім того, лікарський засіб застосовується з метою розчинення холестеринових каменів у жовчному міхурі. Капсули прописуються пацієнтам з хронічним запаленням печінки різного походження. Серед інших показань до застосування капсул Урсодеза інструкція називає:

  • неалкогольний стеатогепатит;
  • рефлюкс-гастрит біліарної етіології;
  • первинний склерозуючий холангіт;
  • дискінезію жовчовивідних шляхів;
  • алкогольне ураження печінки;
  • компенсований цироз печінки біліарного походження.

Спосіб застосування і дозування

Лікарський препарат призначений для перорального (всередину) прийому. Інструкція рекомендує приймати Урсодез, запиваючи достатньою кількістю чистої води. Розжовувати капсули суворо забороняється. Точне дозування урсодезоксихолевої кислоти визначається лікарем індивідуально з урахуванням тяжкості патологічного стану, наявності супутніх захворювань, ваги пацієнта.

Патологічний стан

Дозування урсодезоксихолевої кислоти

Режим прийому лікарського засобу

Тривалість лікування капсулами Урсодеза

Холелітіаз (жовчнокам'яна хвороба)

10 мг препарату на кожен кілограм маси пацієнта

Раз за добу (бажано приймати капсули перед сном)

6-24 місяців

Рефлюкс-гастрит біліарної природи

250 мг

Одноразовий прийом капсул перед сном

Від 10-14 днів до півроку

Первинний біліарний цироз печінки

500-1500

Тричі за день через рівні проміжки часу

Курс не обмежений у часі

Хронічне запалення печінки різного походження,

алкогольне ураження, неалкогольний стеатогепатит

10-15 мг кошти на кожен кілограм маси хворого

2-3 рази за день

Від 6 місяців до року

Кістозний фіброз, склерозуючу запалення жовчних протоків (холангіт)

12-15 або 20-30 мг лікарської речовини на кожен кілограм ваги пацієнта

У 2-3 прийоми

Від півроку до декількох років

Особливі вказівки

При патологіях печінки, що супроводжуються застійними явищами, рекомендується регулярно визначати рівень трансаміназ, гамма-глютамілтранспептидази, лужної фосфатази в крові. При холелітіазі контроль ефективності лікувального курсу проводиться кожні півроку допомогою проведення УЗД жовчовивідних шляхів. Пацієнтам з діареєю потрібна корекція режиму дозування.

Лікарська взаємодія

Активна речовина препарату сприяє поглинання циклоспорину з травних органів. У рідкісних випадках лікарський речовина здатна знижувати всмоктування ципрофлоксацину. Гіполіпідемічні медикаменти, гестагени, естрогени, Неоміцин підвищують концентрацію холестерину в жовчі і впливають на здатність препарату розчиняти холестеринові конкременти. Погіршують всмоктування Урсодеза наступні засоби:

  • Колестипол;
  • антациди, що містять оксид або гідроксид алюмінію;
  • Колестирамін.

Побічні дії Урсодеза

Інструкція попереджає, що на тлі прийому капсул можливе виникнення негативних станів. Так, з боку травної системи не виключена поява нудоти, болю в епігастральній ділянці та правому підребер'ї, підвищення активності трансаміназ печінки. Не виключається поява реакцій гіперчутливості. Виникнення побічних ефектів є підставою для припинення лікування.

Передозування

Виробник в інструкції до лікарського препарату повідомляє про відсутність зафіксованих випадків прийому Урсодеза в концентраціях, що значно перевищують допустимі значення. При ситуації, коли у хворого все ж спостерігаються ефекти передозування, до приїзду швидкої допомоги йому необхідно промити шлунок слабким розчином перманганату калію. Подальше лікування проводиться медичним персоналом в умовах лікарняного стаціонару.

Протипоказання

Препарат забороняється призначати дітям з масою до 34 кг. Жінкам у період вагітності і лактації лікарський засіб теж протипоказано. При виражених порушеннях печінкової функції, цироз в стадії декомпенсації застосування урсодезоксихолевої кислоти може спричинити погіршення стану пацієнта. Серед інших протипоказань до прийому Урсодеза виробник в інструкції вказує наступні патологічні і фізіологічні стани:

  • нефункціонуючий жовчний міхур;
  • гостре запалення кишечника, жовчних шляхів, жовчного міхура;
  • наявність в порожнистих структурах гепатобіліарної системи рентгенположительных каміння; містять високу концентрацію солей кальцію;
  • ниркова недостатність;
  • дитячий вік до 3-х років.

Умови продажу та зберігання

Термін придатності Урсодеза дозуванням 250 мг становить 5 років. Капсули, що містять 500 мг активної речовини, зберігають свої властивості протягом 3 років. Препарат необхідно берегти від світла. Зберігати лікарський засіб слід в сухому, недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 °С.

Аналоги

При ситуації, коли прийом капсул неможливий через індивідуальної чутливості або необхідності більш доступного в плані ціни замінника, лікарі призначають лікарські препарати зі схожими фармакологічними ефектами. Аптечна мережа рясніє всілякими медикаментозними засобами, мають гепатопротекторну, жовчогінну дію. У медичній практиці використовуються такі препарати-аналоги капсул Урсодеза:

  • Урдокса – засіб, що надає гепатопротекторний ефект. Захищає клітини печінки від ушкоджуючої дії солей жовчних кислот, знижуючи тим самим цитотоксичну вплив останніх.
  • Ливодекса – препарат, що стабілізує мембрани холангиоцитов, гепатоцитів, зменшує секрецію гідрофобних кислот, що чинить гіпохолестеринемічну вплив.
  • Урсофальк – лікарський засіб чинить жовчогінну дію. Зменшує вироблення холестерину в печінці. Сприяє зниженню його концентрації у жовчі. Засіб підвищує розчинність холестерину.
  • Урсо – лікарський препарат, стимулюючий панкреатичну і шлункової секреції, підвищує активність ліпази.
  • Урсолив – медикаментозне засіб надає пряме протекторну дію на гепатоцити, зменшує токсичність гідрофобних солей жовчних кислот.
  • Урсолит сприяє зменшенню концентрації холестерину в жовчі переважно шляхом дисперсії та формування рідко-кристалічної фази.
  • Урсором З – активна речовина препарату утворює подвійні молекули, які мають здатність проникати до складу клітинних мембран (холангиоцитов, гепатоцитів епітеліоцитів ШКТ) і робити їх несприйнятливими до впливу цитотоксичных міцел.
  • Холудексан – лікарський засіб знижує здатність шлункового рефлюксата чинити шкідливу дію на клітинні мембрани при рефлюкс-езофагіті, біліарному рефлюкс-гастриті. Препарат сприяє усуненню внутрішньопечінкового холестазу.
  • Урсосан – зменшує всмоктування ліпофільних жовчних кислот у кишечнику, індукує холерез.
  • Эксхол – препарат сприяє зменшенню насиченість жовчі холестерином шляхом пригнічення його абсорбції в кишечнику. Медикаментозне засіб має захисну дію, стабілізує клітинну мембрану гепатоцитів. Лікарський препарат сприяє розчиненню холестеринових конкрементів.
  • Урсором Ромфарм – достовірно затримує процес розростання сполучної тканини у хворих на первинний алкогольних стеатогепатитом, біліарним цирозом, муковісцидоз.

Фахівці попереджають, що препарати, що містять урсодезоксихолевую кислоту, мають ряд серйозних протипоказань, надають імуномодулюючу дію, тому їх прийом без рецепта лікаря небезпечний. З цієї причини підбирати аналог повинен тільки лікар з урахуванням тяжкості стану, ваги пацієнта. Безконтрольний прийом препаратів урсоксихолевой кислоти чреватий погіршенням клінічної картини захворювання.

Ціна Урсодеза

Вартість лікарського засобу визначається необхідним для повноцінного лікування кількістю пігулок і їх дозуванням. Враховуючи, що середня тривалість терапії становить 6-12 місяців, можна підрахувати, скільки капсул Урсодеза по 250 або 500 мг знадобиться для успішного завершення курсу. Так, за піврічне лікування доведеться заплатити приблизно 2000 р. Фінансові втрати не настільки відчутні, якщо спочатку купувати Урсодез в упаковці, що містить 50 і більше капсул.

Форма випуску лікарського засобу

Кількість капсул

Ціна (р.)

Урсодез 250 мг

100

1110

50

651

40

489

Урсодез 500 мг

10

154

30

846

Відгуки

Олег, 48 роківпротягом двох років страждаю від холелітіазу. Операцію робити побоююся, тому намагаюся лікуватися медикаментозно. Спочатку брав Урсосан, але потім лікар призначив більш ефективний, на його думку, аналог Урсодез. Пив по 4-5 капсул перед сном. По закінченні 5 місяців з початку лікувального курсу вдалося піти в ремісію.
Світлана, 38 роківХворію гепатитом В, щоб уникнути погіршення стану разом з противірусними засобами приймаю гепатопротектори. Урсодез п'ю тричі за день. Разова доза становить 1 капсулу. До закінчення курсу лікування ще багато, але аналізи показують значні поліпшення структури печінки, що вселяє надію на швидке одужання.
Олександр, 50 роківТривалий час страждав від алкогольної залежності. Систематичне вживання спиртного негативно позначилося на стані печінки і організму в цілому. За рекомендацією лікаря почав приймати препарат Урсодез. Пив 6 капсул жовчної кислоти за день у два прийоми. На даний момент (пройшло півроку) печінка відновилася на 80%.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!