Підсвічування для картин - як вибрати світильник

При облаштуванні власного житла кожна господиня приділяє особливу увагу деталям, намагається зробити на них акцент і виграшно підкреслити продуманий до дрібниць інтер'єр. Картини з підсвічуванням часто стають родзинкою вітальні, надають загадку спальні або додатково висвітлюють коридор. Це свіже рішення по достоїнству оцінили багато дизайнери, а покупці вважають вдалою й оригінальною покупкою.

Що таке підсвічування для картин

Живопис – унікальне мистецтво, а за допомогою спеціального підсвічування можна не тільки привернути увагу до змісту картини, але і «заглянути художнику в очі». При правильному напрямку світла панорамний вид на полотні буквально оживає, а дизайн інтер'єру, де знаходиться картина, набуває зовсім інший, оновлений вигляд. Можна купити картину з підсвічуванням, але також реально самостійно зайнятися точковим, розсіяним, ультрафіолетових або іншим освітленням, зробити його невід'ємною складовою інтер'єру. Основні функції декоративних світильників такі:

  • демонстрація значущості і презентабельності арт-об'єкта;
  • можливість вигідно доповнити інтер'єр, зробити його неповторним;
  • економія електроенергії (особливо при виборі світлодіодних ламп);
  • можливість створити затишок в квартирі;
  • варіант візуально розширити простір, розставити акценти.

Вимоги до світильників

Локальне освітлення впливає на сприйняття живопису, передає настрій автора, формує емоційний стан глядача. При виборі та купівлі світильників для декоративного підсвічування необхідно дотримуватися такі вимоги залежно від функцій використовуваного арт-об'єкту:

  1. Якщо в присутності нудних відтінків необхідно зробити особливий акцент, таким яскравим плямою стає антикварний полотно, на який потрібно направити інтенсивний потік світла. У підсумку картина не залишається без уваги, вважається родзинкою інтер'єру.
  2. Якщо мова йде про шедеври живопису, як дітище колекціонерів, рекомендується задіяти лінійні світильники настінного типу з кріпленням на ніжку-дугу. Така підсвічування забезпечує рівномірне освітлення без відблисків, засліплення, затемнень.
  3. Якщо дизайн-концепцію житлового приміщення доповнюють постер або панно, для їх освітлення цілком вистачає стельових світильників накладного або вбудованого типу. В якості альтернативи дизайнери використовують вмонтовані в підлогу кольорові споти.
  4. Для широких полотен у ролі декоративного підсвічування можна використовувати вбудовані полиці і шафи споти, але в цьому випадку бажано «розвантажити верху», використовувати малогабаритну меблі для гармонійності.
  5. Використовуючи в приміщенні стиль модерн, не завадить скористатися серією скетчів на камінній полиці. Знизу зображення підсвічує полум'я каміна, з боків бажано встановити невеликі настінні бра для картин, оформлені відповідно заданому стилістичному напрямку.

Типи світильників для картин

Вдало підібране полотно завжди прикрашає житлове приміщення. Якщо його правильно підсвічувати, воно одразу стає родзинкою інтер'єру, викликає підвищений інтерес, привертає загальну увагу. При остаточному виборі підсвічування для картин важливо враховувати індекс передачі кольору, який в ідеалі варіюється від 80 до 90 для загального освітлення, 70 – для створення акцентів. Якщо говорити про колір світлового потоку, допустимий рівень представлений значеннями 2700-3000 До. Такі характеристики можна самостійно вивчити на упаковці ламп.

За місцем розташування

Напрямок потоку світла залежить від розташування світильників по відношенню до самої картині. У продажу переважають стельові, настінні, настільні, підлогові, навісні, вбудовані, вмонтовані конструкції. Розташовуватися світильники можуть праворуч, ліворуч, зверху або знизу, але їх головне завдання – зберегти цілісність арт-об'єкта, продемонструвати його з виграшною боку. Підсвічування картин на батарейках є альтернативним рішенням, якщо установка полотна не пов'язана з проведенням ремонтних робіт та зміною схеми електропроводки.

По джерелу світла

В декоративному підсвічуванню важливо правильно визначитися з природою світіння. Можуть бути задіяні такі джерела світла:

  1. Лампи розжарювання. Світять яскраво, але швидко нагріваються і виходять з ладу, не завжди економічні по потужності, при близькому розташуванні можуть порушити цілісність полотна (фарби картини з часом вигорають).
  2. Галогенні лампи. Висока інтенсивність світловіддачі при економії електроенергії, рефлекторні моделі MR8, MR11, MR16 забезпечують можливість регулювання кута освітлення.
  3. Люмінесцентні лампи. Споживають малу кількість електроенергії, яскраво світять, сильно не нагріваються. Для освітлення картин бажано задіяти пятикомпонентные люмінофори (жовті) з відсутністю ультрафіолетового випромінювання.
  4. Світлодіоди. Такі джерела світла не містять інфрачервоних і ультрафіолетових смуг у спектрі, але можуть характеризуватися слабкою передачею світла, відсутністю необхідної інтенсивності.

По площі освітлення

Якщо картина необхідна в приміщенні в якості яскравого плями, рекомендується використовувати вбудовані або накладні споти (точкові світильники). Коли полотно виконує утилітарну функцію (для таких цілей найчастіше використовують пейзажі та панорами), цілком вистачає рівномірного світла від класичного стельового світильника. Якщо потрібно висвітлити більшу площу, краще придбати люмінесцентні лампи, а невеликі формати вигідно відтіняють точкові світлодіоди.

По дизайну і матеріалу виготовлення

Історичні полотна краще висвітлювати лампами з розсіювачами і відбивачами, при цьому не застосовувати класичні «лампочки». Останні краще задіяти для підсвічування живопису з багатою колірною гамою. Як і точкові джерела, лампи розжарювання призводять до старіння і вигорання лакофарбового шару, і картина незабаром остаточно прийде в непридатність.

Модульна картинна підсвічування

Щоб не робити зайві акценти, а використовувати додаткове джерело світла виключно для загального освітлення стильних елементів, бажано задіяти світлодіоди. Виходять приглушені тони і тіні, тому підсвічування для картин модульної структури тільки підігріває жвавий інтерес цікавих очей. Можна задіяти люмінесцентне освітлення.

План розводки під освітлення картин

Щоб підсвічування для полотна живопису виглядала органічно, до цього питання потрібно поставитися з особливою уважністю, починати реалізацію задуму ще в процесі проведення ремонтних робіт – вибрати саме підходяще місце для картини, передбачити висновки. Безпосередньо перед покупкою важливо визначити спосіб освітлення в залежності від тематики та дизайну світильників. План розводки під освітлення картин виконує професійний електрик, чи можна накреслити схему своїми силами, але зі знанням справи.

Підсвічування для картин

Можна замовити і купити додаткове освітлення в інтернет-магазині, вартість покупки вийде на порядок дешевше. Головне – переконатися, що вибраний варіант буде ідеально поєднуватися з полотном, допоможе йому реалізуватися, як помітному і презентабельному елементу декору. Нижче представлені варіанти підсвічувань з короткою характеристикою для зручності вибору.

З лампою розжарювання

Це морально застарілі моделі, але і їх популярність в масах, як і раніше, не меркне. Ось вдалий варіант для підсвічування картини в кімнаті:

  • назва: Maytoni Botticelli (PIC116-22-W);
  • ціна: 5 900 рублів;
  • характеристики: 2 лампи, колір плафонів – білий з золотом, тип лампи E14;
  • плюси: можливість підключення диммера;
  • мінуси: вартість, відсутність лампочок в комплектації.

Це дороге придбання, яке по кишені не всім покупцям. Нижче представлений презентабельний і доступний варіант:

  • назва: Elektrostandard (7501/2);
  • ціна: 2 188 рублів;
  • характеристики: 2 плафона, хром, білий з прозорим, 2 Е14 лампи, потужність – 40Вт;
  • плюси: прийнятна вартість, стильний дизайн, металева основа;
  • мінуси: скляні плафони.

Галогенні

Освітлення яскраве і цілеспрямований, здатний вдало презентувати окремі предмети інтер'єру, і настінні полотна різної тематики теж. Варіантів галогенової підсвічування безліч, ось найбільш привабливі пропозиції для покупця:

  • назва: Snowlight (2203067/2W);
  • ціна: 2 500 рублів;
  • характеристики: 2 лампи, нікель, марка лампи – G9, потужність – 40 Вт;
  • плюси: сертифікати якість, доступні розцінки, вітчизняний виробник;
  • мінуси: відсутні.

Друге речення теж вдале. Допомагає висвітлити великі і невеликі за форматом полотна, виокремити їх на загальному тлі:

  • назва: N-Light (9939/2*20W);
  • ціна: 3 000 рублів;
  • характеристики: 2 лампи, матове золото, марка ламп G4 при потужності 20 Вт;
  • плюси: економічне освітлення, необхідна яскравість, доступні розцінки;
  • мінуси: відсутні.

Люмінесцентні

Це економічне та вигідне рішення, яке анітрохи не позначиться на необхідної інтенсивності світлового потоку. Запропонована модель відрізняється своєю довговічністю, доступною ціною, зовнішньої оригінальністю:

  • назва: Elektrostandard (885 20W);
  • ціна: 1 870 рублів;
  • характеристики: 1 плафон, з сріблом хром, марка G5 T4 при потужності 20 Вт;
  • плюси: довговічність, економічність, стильний дизайн;
  • мінуси: нерівномірний розподіл світла.

Не варто переплачувати, тим більше, італійський виробник пропонує покупцям досить конкурентоспроможну продукцію. Нижче явне тому підтвердження:

  • назва: Lussole Sennori (LSL-6231-01);
  • ціна: 2 500 рублів;
  • характеристики: 1 плафон, золото, марка G5 T5 при потужності 8 Вт;
  • плюси: енергозбереження, стильний дизайн, доступна ціна;
  • мінуси: відсутні.

Світлодіодні

Така підсвічування для картин є сучасним рішенням у світі світлотехніки, відрізняється тривалим терміном служби і економічною витратою електроенергії. Як вдалою освітлювального приладу рекомендується використовувати:

  • назва: Snowlight (2203328/4W);
  • ціна: 5 500 рублів;
  • характеристики: пластикове підстава, 1 білий плафон, марка ламп LED при потужністю 4 Вт;
  • плюси: економічність, довговічність;
  • мінуси: висока вартість у Москві, Санкт-Петербурзі і не тільки.

У вільному продажу можна знайти модель дешевше, але не поступається за якістю. Нижче представлений альтернативний варіант:

  • назва: Elektrostandard (Twist 5W);
  • ціна: 2 040 рублів;
  • характеристики: 1 плафон, золото, нейтральний, марка LED при потужності 5 Вт;
  • плюси: металева основа, дизайн, вартість;
  • мінуси: відсутні.

Як вибрати світильники для картин

Насамперед потрібно визначитися з тематикою полотна, його розташуванням та уподобаннями щодо освітлення. Потрібно просто побачити в своїй свідомості, як це буде виглядати. Тільки після цього можна приступати до вибору, але враховувати такі критерії оцінки:

  1. Виробник. Не тільки італійські, але й російські компанії виготовляють якісні світильники різного типу установки. Часом різниця тільки в ціні, і є сенс переплачувати.
  2. Спосіб кріплення картини. Якщо полотно висить на балках, рекомендується задіяти споти. Полотно, натягнуте на тросі, краще висвітлювати навісними лампами заданого дизайну. Для панно більше підходять полегшені фігурні світильники.
  3. Матеріал картини. Для шовкографії бажано задіяти галогенове освітлення, для історичних полотен – світлодіоди (не нагріваються). Лампи розжарювання використовувати для віддалених арт-об'єктів.
  4. Площа підсвічування. Цей параметр залежить від формату полотна і індивідуальних побажань покупців. Наприклад, світлодіоди більше підходять для загального освітлення, лампи розжарювання – для виконання акцентів.
  5. Ціна. Цінова політика на світлотехніку велика, повністю залежить від кількості і типу використовуваних ламп, дизайну і матеріалу основи підсвічування, рейтингу виробника.

Відео

Світлодіодне підсвічування картини

Відгуки

Ольга, 31 рікЯ купила таку освітлювальну установку на ринку дешево і дуже пошкодувала. Не служила вона довго, миготіння лампочки почали вже через пару тижнів. Гарантії у мене не було. Так що другий раз серйозніше поставилася до вибору і взяла італійську підсвічування. Служить вже 2 роки і перетворила полотно на стіні в розкішний елемент декору.
Ірина, 27 роківУ мене була давня підсвічування для картини з ламп розжарювання, так полотно сильно пожовтіло і перестало подобатись, як це було раніше. Я і подумати не могла, що вони сильно нагріваються і можуть завдати такої шкоди. Дорого реставрація обійшлася. Відтепер вирішила брати лише світлодіоди, залишилося тільки з тематикою світильників визначитися.
Інеса, 35 роківКартину будинку висвітлюю зверху і знизу світлодіодами. Раніше світло падало нерівномірно, але електрик пояснив, що повинні бути однакові проміжки (відстань від світильників до картини). Все мені виправив, і зовсім інший результат вийшов. Навіть подумати не могла, що така дрібниця, як підсвічування для картини, має колосальне значення.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!