Ефективне відновлення печінки після антибіотиків: методи лікування

Роль печінки в організмі дуже значна, вона виконує безліч функцій, головна з яких – позбавлення організму від токсинів. При тривалому лікуванні лікарськими засобами (у т. ч. антибіотиками) печінка не справляється зі своїми завданнями, в цьому випадку для нормального функціонування необхідно її відновити за допомогою різних методик.

Що таке антибіотики

Існує величезна кількість протимікробних препаратів – антибіотиків, які використовуються для лікування інфекційних захворювань, спричинених мікроорганізмами (бактеріями, грибами та ін). На зорі появи протимікробних засобів використовувалися препарати рослинного, тваринного та бактерійного походження. В даний час багато антибіотики синтезують штучно, вони нічим не поступаються натуральним.

Розрізняють бактерицидні і бактеріостатичні препарати. Перші знищують шкідливі клітини, другі перешкоджають розмноженню мікроорганізмів, після чого імунна система людини впоратися з ними самостійно. Форма випуску протимікробних препаратів різноманітна:

  • таблетки;
  • порошки для приготування ін'єкцій;
  • свічки;
  • спреї;
  • мазі;
  • краплі;
  • сиропи.

Примітно, що, володіючи руйнівним дією на бактерії, антибіотики не становлять серйозної небезпеки для організму людини, якщо дотримуватися певні умови прийому. Зараз пацієнти самі «призначають» собі антибіотики при появі навіть незначних запальних процесів, а це загрожує важкими патологіями печінки, травного тракту та інших систем організму.

Дія антибіотиків вибірково направлено на певний вид мікроорганізмів − це головний принцип дії речовин. Для визначення конкретного виду препарату лікар повинен направити пацієнта на проходження бактеріологічного аналізу, але, оскільки тривалість його проведення становить 7-10 днів, доктор часто приймає рішення про призначення на підставі клінічної картини.

Лікування антибактеріальними лікарськими засобами пов'язане з такими наслідками, як алергічні реакції, дію токсинів, поява висипки, зміна мікрофлори кишечнику, кандидоз слизової оболонки піхви у жінок, іншими патологиямии. Щоб нормалізувати мікрофлору внутрішніх органів, пацієнту необхідно приймати спеціальні засоби (наприклад, пробіотики). Побічні ефекти залежать від:

  1. походження препарату;
  2. призначеної дози;
  3. тривалості прийому;
  4. індивідуальної переносимості лікування.

Вплив на печінку

Гепатоцити (печінкові клітини) постійно пропускають через себе кров, очищаючи її від продуктів розпаду ліків, органічних речовин і алкоголю. В цьому полягає основна функція залози – захисна. Печінка бере участь у процесах травлення, кровотворення, обміну речовин. Після тривалого впливу антибіотиків на організм може проявитися зашлакованості печінки – стан, при якому заліза не в змозі справлятися з вступниками токсинами. Така патологія може перейти в анафілаксію (алергічну реакцію) і закінчитися летальним результатом.

При ураженні печінки після прийому антибіотиків з'являються наступні симптоми: біль у правому підребер'ї, порушення сну, гіркий присмак у роті, дисбактеріоз шлунково-кишкового тракту (діарея), порушення роботи нирок (набряки нижніх кінцівок), висипання на шкірі (дерматити). В результаті накопичення в печінці отруйних продуктів розпаду антибіотиків виникають такі патології:

  • холестаз – захворювання, що виникає через неправильне утворення і виведення жовчі;
  • алергічні реакції;
  • лікарський гепатит, який може закінчитися цирозом;
  • утворення тромбів;
  • фіброз – розростання сполучної тканини і утворення рубців на місці запалення.

Як відновити печінку після антибіотиків

Найбільший і багатофункціональний орган людини – печінка – здатний до регенерації (відновлення) за короткі терміни при дотриманні деяких важливих правил. Наприклад, після хірургічного втручання і видалення більшої частини залози вона здатна відновитися на 90-95%. Після тривалого медикаментозного лікування можуть знадобитися оздоровчі заходи, спрямовані на ефективне відновлення органу після антибіотиків.

Дієтичне харчування

Дотримуватися здорової дієти і правильного питного режиму людині потрібно завжди для підтримки основних органів і систем в робочому стані, але при відновленні печінки раціон має особливу важливість. Для регенерації залози потрібно вживати їжу, багату речовинами, які здатні благотворно впливати на гепатоцити:

  • Білки і вуглеводи є «будівельним матеріалом» для гепатоцитів.
  • Кисломолочні продукти покращують стан мікрофлори шлунка і кишечника.
  • Вітамін С і залізо підвищують м'язовий тонус і збільшують активність пацієнта, що актуально для ефективного відновлення печінки після антибіотиків.

Практично кожному пацієнту необхідно:

  1. Відмовитися від смаженої, гострої, копченої, жирної їжі, алкоголю, куріння, свіжої випічки.
  2. Збільшити споживання каш, супів, овочів, фруктів, ягід, горіхів.
  3. Спати мінімум 8 годин на добу, робити зарядку, уникати стресів і перенапруги.
  4. Прийняття їжі має бути дробовим, 4-5 разів на день, без переїдання і голодування. Страви необхідно запікати, варити або тушкувати.
  5. Під час дієти рекомендується провести курс лікування мінеральними водами («Єсентуки №4/№17», «Боржомі»). Пити воду слід між прийомами їжі по 150-200 мл

Приблизний раціон під час відновлення:

Найменування

Рекомендовано

Заборонено

М'ясо; риба

Телятина, курятина, парові котлети, ковбаса дієтична; нежирні сорти риби у відварному, запеченому вигляді

Жирне, смажене м'ясо, качка, консерви, копченості, субпродукти; жирна солона риба, ікра, рибні консерви

Молочні продукти

Кефір, молоко, сметана, несолоний сир з низьким вмістом жиру, помірна кількість вершкового масла

Кислий сир, вершки, твердий сир солоний

Супи

Ненаваристые рибні, овочеві, молочні супи

Окрошка, супи на м'ясному бульйоні

Яйця

1-2 зварених некруто яйця в день, до 1 жовтка в день

Смажені, зварені круто яйця

Овочі; фрукти

Капуста, морква, зелень, огірки, помідори, цвітна капуста, картопля; кавун, яблука, дині, банани, груші, помірне споживання горіхів

Гриби, бобові, цибуля, часник, щавель; нестиглі кислі фрукти.

Напої

Кава з молоком, неміцний чай, відвар шипшини, некислі соки, кисіль

Кава, какао, солодкі газовані напої, алкоголь

Медикаментозні препарати

Ефективне відновлення печінки після антибіотиків разом з іншими оздоровчими заходами включає в себе медикаментозне лікування гепатопротекторами. Препаратыбывают наступних видів:

  • Гепатопротектори рослинного походження (на основі екстракту розторопші та інших рослин) володіють антиоксидантними властивостями, що перешкоджають розпаду вітамінів у печінці (Гепабене, Галстена).
  • Лікарські засоби, що містять урсодезоксихолевую кислоту, здатні відновлювати клітинні мембрани, мають жовчогінну дію (Урсосан, Урсофальк).
  • Препарати на основі есенціальних фосфоліпідів «реанімують» оболонки гепатоцитів, перешкоджають появі фіброзу (Фосфоглив, Ессенціале Форте).

Дані засоби необхідно застосовувати тільки за призначенням лікаря після проходження медичного обстеження. Порівняльна характеристика популярних гепатопротекторів:

Найменування препарату

Діюча речовина; дозування

Дія

Показання до застосування

Побічні ефекти

Протипоказання

Гепабене

275,1 мг екстракт рутки лікарської та 83,1 мг розторопші плямистої; капсули

Регуляція виведення жовчі, запобігання її застою і утворення каменів, відновлення гепатоцитів

Цироз, хронічні вірусні гепатити, жирова дистрофія органу

Можлива алергія

Гострі запалення печінки і жовчовивідних шляхів, вік до 18 років

Урсосан

250 мг урсодезоксихолевої кислоти; капсули

Усунення токсичних жовчних кислот, зміцнення мембран гепатоцитів, як наслідок – посилення імунітету

Гострі гепатити, алкогольне ураження органу, первинний цироз

Нудота, діарея або запор, болі в спині

Гострі запалення жовчного міхура, цироз на пізніх стадіях

Ессенціале Форте

Капсули, що містять 300 мг та ампули, що містять 250 мг есенціальних фосфоліпідів

Участь в регенерації та росту гепатоцитів, активація здатності печінки знешкоджувати токсини

Гепатити, цироз, токсикоз у вагітних, псоріаз, радіаційний синдром

Гіперчутливість до компонентів препарату

Діарея, дискомфорт у шлунку

Терапія народними засобами

Допомогти печінки при прийомі ліків можуть і відвари з лікарських трав, чаї. Народні засоби хороші тим, що їх можна застосовувати дітям і пацієнтам з гіперчутливістю до компонентів гепатопротекторів, але самостійне їх застосування без медикаментозного лікування здатне допомогти у випадках незначних проблем. Крім того, якщо пацієнт скаржиться на слабкість від антибіотиків, народні засоби допоможуть зміцнити імунітет організму в цілому і оздоровити інші органи і системи крім печінки.

Найефективнішим засобом вважається відвар з насіння розторопші: 30 г подрібненого в порошок насіння кип'ятять в 0,5 л води протягом півтори годин, після чого настоюють. Проціджений відвар приймають по 1 ст. ложці до 10 разів на день протягом двох тижнів. Крім того, якщо після антибіотиків болить печінка, рекомендується вживати в їжу суміш із сухофруктів, меду і горіхів.

Лікування в стаціонарі

Почистити печінку після антибіотиків можна не тільки в домашніх умовах – іноді важкий стан пацієнта вимагає термінової госпіталізації в стаціонар. Лікування органапосле антибіотиків може не бути ефективним з-за важких супутніх захворювань або недотримання рекомендацій лікаря. В залозі відсутні нервові закінчення, тому біль виникає із-за збільшення об'єму печінки і надмірного тиску на сусідні органи:

  • грудну клітку;
  • жовчний міхур;
  • підшлункову залозу.

В лікарні проводяться діагностичні заходи, які включають аналіз крові, УЗД печінки і черевної порожнини, біопсію і т. д. Після обстеження у стаціонарі хворому проводиться призначений лікарем курс внутрішньовенних ін'єкцій потужних гепатопротекторів і вітамінних комплексів. При певних показаннях пацієнту призначають плазмаферез – процедуру видалення половини циркулюючої плазми і заміщення її на колоїдні, сольові та білкові розчини. У рідкісних випадках ураження буває настільки серйозним, що може знадобитися хірургічне втручання.

Захист печінки при прийомі антибіотиків

Для профілактики захворювань печінки під час лікування антибіотиками необхідно дотримуватися певні рекомендації:

  1. Пити багато рідини, гуляти на свіжому повітрі, дотримуватися дієти, повністю відмовитися від алкоголю.
  2. Часто лікар, призначаючи антибіотики, одночасно прописує ліки для захисту печінки (гепатопротектори), препарати для покращення роботи кишечнику (наприклад, Необутин).
  3. Деякі пацієнти для профілактики приймають Бади, (наприклад, Evalar), але наукового підтвердження позитивного впливу цих речовин на організм немає.

Відео

Як захистити печінку при лікуванні антибіотиками?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!