Хронічний гастродуоденіт у дорослих і дітей

Небезпечна патологія здатна сильно погіршити якість життя. Хронічний гастродуоденіт діагностують, коли патологічний стан зберігається протягом 6 місяців, при цьому захворювання вимагає комплексного лікування, що включає спеціальну дієту. Недугою, як правило, страждають люди, раніше стикалися із захворюваннями органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, починаючи з банального дисбактеріозу, закінчуючи колітом або гастрит.

Що таке хронічний гастродуоденіт

Це захворювання діагностують як у дорослого, так і дитячого населення, його особливість полягає в поєднанні ураження початку тонкого кишечника і слизової шлунка, що зумовлює тяжкий перебіг і лікування патології. Клінічна картина хронічного гастродуоденіту практично не відрізняється від симптоматики гастриту, що ускладнює діагностику хвороби. Тим не менш, відмінною рисою гастродуоденіту є ураження слизової оболонки дванадцятипалої кишки, що спричиняє розлад роботи гепатобіліарної області та підшлункової залози.

Чи беруть в армію з хронічним гастродуоденітом? У кожному індивідуальному випадку лікар вирішує придатність юнака до військової служби, з цією метою проводяться діагностичні заходи, збирається анамнез пацієнта. У разі, якщо захворювання має рідкісні періоди загострення, молода людина визнається обмежено придатним для служби. Якщо хронічний гастродуоденіт часто прогресує і хворому потрібна систематична госпіталізація, його можуть повністю звільнити від служби в армії.

Код за МКХ-10

Згідно міжнародної класифікації хвороб, хронічного гастродуодениту зарахований код К29.9. Характерною особливістю захворювання є те, що воно протікає важче простого дуоденіту або гастриту. Особливість хронічної форми патології полягає в розладі функціонування підшлункової залози та різних вегетативних порушень. Лікування гастродуоденита поряд з іншими медикаментами передбачає обов'язковий прийом вітамін групи В.

Симптоми

Хронічна хвороба має циклічний характер, при цьому вираженість її клінічної картини залежить від площі та глибини запалення тканин внутрішніх органів (шлунка і 12-палої кишки). Крім того, на інтенсивність симптоматики впливає загальний стан здоров'я людини і рівень його кислотності шлункового соку. У періоди тихого протікання патології симптомами гастродуоденіту є:

  • ниючі болі в області живота, печія перед їдою (за 1-2 години), яка пізніше проходить;
  • відчуття важкості, переповнення в очеревині;
  • нудота через пару годин після прийому їжі (проходить після стимуляції блювання);
  • висока дратівливість, втомлюваність;
  • різке схуднення, без втрати апетиту;
  • порушення сну;
  • диспепсичні явища;
  • нічні болі ниючого характеру в животі;
  • білястий наліт на язиці;
  • гіркота, металевий присмак у роті;
  • порушення травлення (запори, проноси при зниженій секреторній функції).

В стадії загострення

Захворювання в гострій формі характеризується іншими симптомами, не схожими з ознаками латентного гастродуоденіту. Про загострення патології свідчить:

  • відсутність апетиту;
  • здуття живота;
  • гірка, кисла відрижка;
  • нудота/блювання;
  • сильна біль у навколопупковій або подложечной області.

Інтенсивність болю при гастродуоденіті залежить від виду порушень моторної і секреторної функцій. Якщо остання знаходиться в нормі або підвищена, то хронічної патології властиві постійні болі. Вони можуть виникати перед прийомом їжі (натще) або через годину після їжі, зрідка – вночі. У деяких пацієнтів замість болю з'являється відчуття швидкого насичення.

Хронічний поверхневий гастродуоденіт характеризується менш вираженими симптомами. Лікування такої патології спрямоване на усунення подразників і налагодження травлення. При цьому відбувається запалення внутрішньої стінки органів, яка може товщати, але атрофічних процесів в таких випадках не буває. Хронічний ерозивний гастродуоденіт має самі неприємні симптоми, така форма хвороби потребує негайного лікування. Для нього характерні:

  • виразкові ураження тонкої кишки і шлунка;
  • покриття органів численними вогнищами запалення;
  • нудота, блювота з кривавими згустками або слизом.

Причини

Поява хронічної патології пов'язують з нерегулярним, незбалансованим харчуванням, стресами, вживанням алкоголю, прийомом певних медикаментів, кишковими інфекціями, іншими чинниками. Ці фактори призводять до підвищеної або зниженої концентрації соляного соку шлунка, що впливає на швидкість, якість травлення і пошкоджують захисну слизову оболонку органів травлення.

Зниження захисних властивостей призводить до безконтрольного розмноження патогенних бактерій (переважно helicobacter pylori), внаслідок чого починається запальний процес, який поступово поширюється від шлунка до дванадцятипалої кишки. Запалення в початковому відділі тонкої кишки може розвинутися раптово (це називають гострим гастродуоденітом), однак, як правило, ураження органу відбувається повільно, а захворювання протікає в хронічній формі.

Загострення хронічного гастродуоденіту починається у весняний і осінній періоди, після хвороба переходить у стадію ремісії. Лікар визначає ступінь тяжкості загострення патології по вираженості симптоматики і загальним станом хворого. Через пару місяців гастродуоденіт переходить у форму неповної або повної ремісії (при останньому варіанті клінічні прояви патології повністю зникають).

У дітей

Якщо у дитини вже є якесь захворювання органів ШКТ, то гастродуоденіт у нього може розвинутися як ускладнення первинної патології (холециститу, гастриту, хронічного дисбактеріозу, ентероколіту, тощо). Крім того, стати причиною гастродуоденіту можуть стати і інші хвороби, включаючи карієс, гельмінтоз, харчове отруєння, запалення ясен, тощо Згідно з дослідженнями, на виникнення патології у дітей впливають такі фактори:

  • часті стреси;
  • спадкова схильність;
  • аутизм, фобії, неврози і інші психосоматичні хвороби;
  • харчові алергії;
  • інфільтрація первинного вогнища запалення;
  • лікування препаратами, що погіршують стан слизової оболонки органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • незбалансоване харчування.

Діагностика

Після опитування пацієнта лікар призначає лабораторне та інструментальне обстеження. При цьому використовуються такі методи:

  • ендоскопічне обстеження, при якому в шлунок вводять гнучку трубку з камерою на кінці, за допомогою якої лікар оцінює стан слизової травних органів, визначає наявність ерозій;
  • внутрішньошлункова рн-метрія, яка дозволяє визначити кислотність антрального відділу шлунка за допомогою спеціального зонда;
  • клінічний аналіз крові, за допомогою якого визначають, чи є запалення в організмі пацієнта;
  • УЗД – метод, що допомагає візуалізувати виразки, якщо такі є;
  • рентген з контрастом (проводиться з барієвим речовиною) є альтернативою УЗД, і допомагає побачити виразку.

Лікування

Як вилікувати гастродуоденіт назавжди? Тільки кваліфікований лікар може підібрати для хворого відповідний комплекс терапевтичних заходів, з допомогою яких можна надовго забути про неприємну симптоматиці захворювання. Першочергово при розвитку патології призначають дотримання постільного режиму і спеціальну дієту. Крім цього, лікування хронічного гастродуоденіту у стадії загострення передбачає обов'язковий прийом медикаментів.

За допомогою ліків

Особливість терапії захворювання полягає в необхідності курсами пити спеціальні препарати, при цьому важливо чітко дотримуватися рекомендацій лікаря. Даний підхід знижує ймовірність прояви ускладнень і переводить хронічну хворобу в стадію ремісії. Лікування гастродуоденіту у дорослих за допомогою ліків передбачає прийом:

  • обволікаючих засобів (Де-Нола);
  • антисекреторних препаратів (Фамотидин, Циметидину, Омепразолу);
  • ферментів (Ацідін-пепсину, Бетацида);
  • спазмолітиків;
  • антибіотиків (Метронідазолу, тощо);
  • антацидів (Алмагеля, Фосфалюгеля, тощо).

Дієта при гастродуоденіті

Незалежно від вираженості симптоматики гастродуоденіту, обов'язковою складовою комплексного лікування патології є дієта, оскільки деякі продукти здатні справляти вкрай негативний вплив на слизову органів ШКТ, погіршуючи стан хворого. При наявності хронічної хвороби лікарі радять їсти часто і маленькими порціями, при цьому кожне блюдо слід ретельно пережовувати. Ці заходи дуже полегшують процес перетравлення їжі, завдяки чому живіт поступово перестає боліти.

Раціон хворого хронічним гастродуоденітом повинен відрізнятися розмаїтістю. Якщо симптоматика вказує, що розвинулася еритематозна гастродуоденопатия, то лікування повинно включати обов'язковий прийом знеболюючих препаратів. При цьому використовують терапевтичну дієту №1, що передбачає обмеження кислих, смажених, жирних продуктів, а також відмова від алкоголю і кави. Всі варіанти їжі готуються на пару і повинні мати кашоподібну консистенцію.

Лікування хронічного гастродуоденіту народними засобами

Щоб нормалізувати показники кислотності і знизити інтенсивність симптоматики хронічної патології, використовуються методи нетрадиційної медицини. З гастродуоденітом можна боротися такими засобами:

  1. Калина проти хронічних патологій органів ШКТ. Півсклянки ягоди слід залити 3 л окропу. Через кілька годин в суміш додають 0,5 л чаю. Коли рідина охолоне, її підсолоджують медом (1/5 склянки) і додають 100 мл соку алое. Суміш для лікування гастродуоденита повинна прийматися протягом тижня по ½ ст. до їди.
  2. Прополіс від хронічних хвороб шлунка. М'яту, фенхель, солодку і липу змішують у рівній кількості. 2 ст. л. трав заварюють в 600 мл води, кип'ятять 20 хвилин, після 3 години наполягають. Після рідину змішують з настойкою прополісу та медом (по 3 ст. л.). Приймати засіб від хронічного гастродуоденіту слід по ½ склянки перед їжею, починаючи з сніданку.

Прогноз і профілактика

Симптоми гастродуоденіту – серйозний привід негайно почати лікування патології, призначити яке може виключно кваліфікований лікар. Терапія хронічного захворювання є тривалим процесом, що вимагає терпіння. Профілактика гастродуоденіту полягає у дотриманні засад здорового харчування, уникнення стресових ситуацій, відмову від шкідливих звичок і регулярного голодування/переїдання. Крім того, для запобігання хронічної патології важливо мінімізувати прийом медикаментів, особливо антибіотиків.

Неправильне або несвоєчасне лікування хронічної патології стане причиною рецидиву гострих станів. По ходу розвитку гастродуоденіту у хворого буде погіршуватися якість життя, посилюватися загальна стомлюваність. Часто хронічна патологія загострюється через недотримання регулярності лікування призначеними препаратами, що в майбутньому може привести до виникнення ускладнень, включаючи виразкову хворобу.

Відео

Правильне харчування при гастриті

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!