Як діагностують паразитів в організмі людини - симптоми, методи і які аналізи потрібно здавати

Тема повсюдного паразитарного забруднення і впливу цих мікроорганізмів на здоров'я людини широко популяризується. Є і теорія, ніби заражений паразитами буквально кожен. Насправді таку точку зору більшість фахівців вважають серйозним перебільшенням масштабів проблеми. Перш ніж купувати дорогі препарати, варто з'ясувати, чи маєте ви в такому лікуванні. Діагностика паразитів в організмі людини виконується лікарями: застосовуються різні дослідження, види аналізів і методи.

Симптоми паразитів в організмі людини

Вчені виділяють близько двохсот видів патогенних мікроорганізмів, які стають збудниками різноманітних хвороб. Крім відомих практично будь-якому обивателю кишкових червів – гельмінтів (глистів), аскарид і їм подібних видів, існують мешкають у печінці, легенів і мозку, а ще – у м'язах, суглобах і шкірної тканини. З-за їх активної життєдіяльності може порушуватися нормальна робота всіх систем організму – за ступенем інвазії.

Симптоми паразитів в організмі людини можуть бути наступними:

  • Базові для інтоксикації організму – нудота, головні болі, підвищена стомлюваність, слабкість, дратівливість.
  • Втрата або погіршення апетиту.
  • Зниження ваги.
  • Алергія, інші дерматологічні проблеми.
  • Анемія, що спричинена пониженим вмістом заліза, як наслідок – запаморочення, слабкість.
  • Кишкові розлади – запори або рідкий стілець.
  • Блукаючі болі в животі.
  • Метеоризм.

Людські системи та органи можуть по-різному реагувати на присутність сторонніх мікроорганізмів. Процес визначення ознак паразитарного зараження ускладнює те, що більшість симптомів збігається з симптомами інших захворювань. Рятує новітнє обладнання, на якому можливе проведення глибоких досліджень крові та іншого біоматеріалу пацієнта. Призначити таке обстеження може не тільки лікар-паразитолог, але і терапевт після проведення загальних аналізів і при наявності відповідних показань.

Для профілактики зараження патогенними мікроорганізмами рекомендується ретельно мити фрукти і овочі перед їх вживанням, піддавати продукти необхідній термічній обробці. Викликати розвиток паразитарного зараження може порушення правил гігієни і зневага до отримання своєчасної лікарської допомоги.

Що таке діагностика паразитів в організмі людини

Сучасна медицина володіє широкими можливостями в області діагностування практично будь-яких вірусних захворювань та інфекцій. Діагностика паразитів в організмі людини – це комплексне обстеження, яке проводиться шляхом:

  • мікроскопічних досліджень;
  • апаратних засобів;
  • серологічних методів;
  • біорезонансного тестування.

Поставити діагноз і виявити присутність сторонніх мікроорганізмів в тілі людини може тільки фахівець. Комп'ютерні методи діагностики і спеціальні тести дозволяють швидко провести обстеження високої точності, що сприяє своєчасному наданню допомоги пацієнту і підбору правильного ліки для позбавлення від патогенних мікроорганізмів.

Призначати лікування від паразитів повинен лікар. Не займайтеся самостійним підбором відповідного методу. Пам'ятайте про те, що ефективність всіляких антипаразитарних програм і Бадів не доведена, а більшість професійних лікарів вважають, що реальної допомоги в боротьбі з патогенними мікроорганізмами вони не роблять і можуть викликати зворотну реакцію – ослаблення організму і зниження імунітету. Як наслідок, зросте ризик паразитарного зараження.

Які аналізи здати на паразитів дорослому

Як діагностувати паразитів в організмі людини? Лікарями проводиться дослідження, яке допомагає виявити наявність і точно визначити ступінь зараження, загальну картину захворювання, щоб призначити пацієнту адекватне лікування. Щоб здати аналізи на паразитів дорослій, потрібно отримати призначення лікаря на ряд наступних процедур:

  • здачу крові (забір з пальця і вени), сечі і калу;
  • ендоскопію;
  • эндобиопсию;
  • узд черевної порожнини.

На підставі отриманих матеріалів фахівці зможуть провести цілий ряд сучасних тестів – гемосканірованіе, імуноферментний аналіз крові, серологічне дослідження крові, лабораторне дослідження калових мас на предмет виявлення личинок гельмінтів та їх яєць. У складних випадках може використовуватися діагностика электроакупунктурным методом – вивченням уражених ділянок шкірного покриву.

Аналіз на паразитів у крові

У всіх випадках обов'язково здається аналіз крові на паразитів. Залежно від симптомів терапевт направить вас до лікаря-паразитологу. Цей профільний спеціаліст прийме рішення, який потрібно здати аналіз крові на паразитів:

  • Гемосканірованіе – допомагає визначити співвідношення еритроцитів і лейкоцитів, виявити паразитарне зараження.
  • Імуноферментний аналіз – діагностика інвазії печінки і жовчовивідних шляхів; визначає кількість антигенів крові, рівень імуноглобулінів.
  • Серологічний аналіз – виявляє антитіла до гельмінта, їх кількість залежить від того, чи заражена людина чи ні.

Аналіз на паразитів у крові потрібен для визначення присутності в організмі людини патогенних мікроорганізмів, отримання інформації про їх тип, масштаби зараження, місце локалізації. При виявленні великої кількості антитіл мова йде про гострій фазі захворювання або про її хронічний характер. Тоді може знадобитися додаткове дослідження, наприклад, біорезонансна діагностика.

Аналіз калу на паразитів

Загальний аналіз калу на паразитів – копрограма – це діагностика інфекційних захворювань кишечника методом дослідження калових мас. Призначається для виявлення гельмінтів, нематодозів, трематодов, стрічкових черв'яків, при підозрі на ентеробіоз. Крім того, копрограма допомагає виявити дисфункції роботи ШКТ та кишечника. Для уточнення результатів вона повинна бути призначено кілька разів за місяць

Біорезонансна діагностика паразитів

Альтернативний спосіб, що одержав широке поширення і викликає запеклі суперечки, – біорезонансна діагностика паразитів. Він проводиться за допомогою спеціального приладу, який вловлює резонанс, в який входять електромагнітні коливання внутрішніх органів пацієнта і коливання виявлених паразитів. Теорія про унікальних електромагнітних коливаннях кожного біологічного виду спірна і не доведена, тому традиційна медицина не визнає даний вид діагностики заслуговує довіри.

Як здати аналізи

Якщо ви страждаєте регулярними кишковими розладами, що не розв'язуються дерматологічними проблемами або іншими симптомами паразитарного зараження, зверніться до свого терапевта. Він випише направлення до відповідного фахівця вузького профілю, направить на загальний аналіз крові, сечі і калу. За їх результатами буде прийнято рішення про необхідність подальшої, більш глибокої діагностики. У разі необхідності ви будете направлені здати аналізи на паразитів в організмі.

Де здати аналізи на паразитів

Перед процедурою отримаєте напрямок у свого терапевта, або у більш вузького спеціаліста – гастроентеролога, дерматолога або інфекційного лікаря. Здати аналізи можна за місцем вашого проживання в поліклініці або лікарні, до якої прикріплені, а також у будь спеціалізованої медичної лабораторії або приватній клініці. Рекомендацію дасть ведучий вас фахівець, він же і буде проводити фінальну діагностику результатів

Скільки коштує аналіз на паразитів

В залежності від складності проведення ціни аналізів на паразитів коливаються в межах від 300 до 2 000 грн. Аналіз калу обійдеться вам у межах від трьохсот до п'ятисот рублів. Ціна на комплексне серологічне обстеження варіюється близько півтора-двох тисяч. Стільки ж коштує лабораторна діагностика – ІФА та інші види біохімічних аналізів крові. Цінник на біорезонансне обстеження стартує від 5500 і доходить до 30 000 рублів. Варто дізнатися вартість аналізу заздалегідь, щоб не отримати неприємного сюрпризу у вигляді чека з чотиризначною сумою.

Відео: Перевірка на паразитів

Аналіз крові на паразитів

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!