Фіброз печінки: лікування

Гепатологи стикаються з величезною кількістю ускладнень різних захворювань, але одне з найпоширеніших за статистикою є фіброма печінки (фіброз). Ця патологія не є самостійним захворюванням, вона стає реакцією організму на протікаючі захворювання, що зачіпають печінку.

Що таке фіброз печінки

Коли у людини протікають гострі, хронічні процеси в печінці, починається розростання рубцевої сполучної тканини. Це і є характеристика того, що таке фіброз печінки. Старт даний процес отримує після того, як почалося відмирання клітин органу. Якщо вчасно не розпочати відповідну терапію, хвороба переходить в портальну гіпертензію, печінкову недостатність і в кінці розвивається цироз. Вибір засобів, методів, тривалості лікування залежить від діагностованого у пацієнта типу фіброзу.

Перипортальный

Це одна з форм патології, яка характеризується підвищеним тиском ворітної вени. Причиною розвитку цього явища стає паразитарне захворювання, наприклад, шистосоматоз. Перипортальный фіброз печінки

Кардіальний

Даний вид захворювання розвивається внаслідок наявності хвороб судин, серця. Кров не отримує в необхідній кількості кисню. Кардіальний фіброз печінки може провокувати недостатність правого шлуночка, який не виконує функцію «насоса» в повному обсязі. Печінка входить у велике коло кровообігу, швидкість по ньому знижується, що спричиняє застій крові в печінці та інших органах (синдром Бадда-Кіарі). Підвищений артеріальний тиск призводить до того, що рідка частина крові проникає в тканини печінки, викликаючи набряк.

Вроджений

Цю форму патології часто помилково приймають за цироз. Ставлять діагноз, як правило, у віці від 3 до 10 дет, але в деяких випадках пізніше, вже у дорослої людини. Вроджений фіброз печінки однаково часто зустрічається у жінок, чоловіків. До первинних симптомів відноситься кровотеча з варикозно-розширених пищеводных вен, спленомегалія, безсимптомна виражена гепатомегалія зі щільними краями органу. До гістологічними ознаками спадкового фіброзу відносять щільні широкі колагенові фіброзні тяжі, які оточують незмінені часточки печінки.

Стадії фіброзу печінки

Для визначення ступеня розвитку патології використовується біопсія печінки. Розшифровку результатів проводять за індексом Клодель або шкалою Метавір. За цими методиками в медицині виділяють 5 стадій фіброзу печінки, використовується для позначення ступеня захворювання значення від 0 до 4. Виділяють наступні варіанти:

  1. 0 – присвоюється якщо фіброз відсутній.
  2. F1 – вказується, якщо функціонування органу відбувається не в повному обсязі, між клітинами крові і печінки порушений обмін. Прогноз при адекватному лікуванні сприятливий.
  3. F2 – на цій стадії наростають зміни, уражена площа печінки збільшується. Вилікувати стає патологію складніше, гірше піддається контролю за допомогою лікарських засобів.
  4. F3 – з'являються ущільнення в структурі печінки. Прогноз несприятливий, якщо не проводити грамотне лікування, відбувається перехід фіброзу в останню стадію.
  5. F4 – цироз. Без хірургічного втручання (трансплантація) вилікувати захворювання не можна.

Симптоми

У багатьох випадках на перших етапах хвороба протікає без явних проявів. Симптоми фіброзу печінки з'являються тільки на вираженій стадії захворювання. Клінічних проявів на ранніх етапах немає, накопичення сполучної тканини може бути діагностовано лише при гістологічному дослідженні біоптату (фрагмент тканини органу, біопсія). До первинним ознаками фіброзу відносять наступне:

  • зниження працездатності;
  • підвищена стомлюваність;
  • психологічні, фізичні навантаження переносяться складніше.

Це неспецифічна симптоматика, яка може вказувати і на інші патології. На наступних етапах можуть проявлятися такі симптоми:

  • зниження імунітету;
  • недокрів'я (анемія);
  • синці по всьому тілу, освіта судинних «зірочок»;
  • кровотеча з розширених пищеводных вен.

Діагностика

На перших стадіях хвороба важко запідозрити, тому що ознаки є неспецифічними. Тривалий час патологія протікає без явних проявів. Якщо ж виникають підозри, то діагностика фіброзу печінки може проводитися декількома способами. Перший варіант – лабораторний, призначаються такі аналізи:

  1. Загальний аналіз крові. Він покаже рівень ШОЕ, гемоглобіну, лейкоцитів. Проводиться аналіз для виявлення вірусних гепатитів, визначення згортання крові.
  2. Тест на маркери фіброзу – PGA-індекс.
  3. Біохімія крові. Допомагає визначити кількість мікроелементів у плазмі, перевірити функції підшлункової залози, печінки.
  4. Загальний аналіз сечі.
  5. Призначають дослідження на антигладкомышечные, антинуклеарні, антимитохондриальные антитіла. Це допомагає відстежити наявність аутоімунних уражень.
  6. Аналіз калу, копрограма на глистові інвазії.

Ще один спосіб підтвердження діагнозу – інструментальні методи. Для точної постановки призначають такі процедури:

  1. Езофагогастродуоденоскопія – малоінвазивного втручання типу, допомагає оцінити стан пищеводных вен, шлунка, дванадцятипалої кишки.
  2. УЗД. Допомагає знайти вогнищеві ділянки на печінці сполучної тканини, порушення в структурі жовчних проток, кишечника, нирок.
  3. КТ. Комп'ютерна томографія використовується для виключення пухлинних процесів. Допомагає визначити точне місцезнаходження осередкових змін.
  4. Тонкоголкова біопсія. Проводиться процедура під контролем УЗД, допомагає поставити остаточний, точний діагноз: онкологія, фіброз або цироз печінки.
  5. Непряма еластометрія стає альтернативою біопсії. Це новий неінвазивний метод дослідження органу. Для проведення необхідний апарат «Фіброскан», тривалість маніпуляції – 10 хв.

Лікування фіброзу печінки

Головне завдання хворого і лікаря – зупинити процес заміщення нормальних клітин сполучної тканиною, запустити процес відновлення функцій органу. Все лікування фіброзу печінки спрямоване на досягнення цих двох завдань. У минулому ця патологія вважалася невиліковною, єдиним входом була трансплантація. Зараз же є ефективна схема, як лікувати фіброз, яка зупиняє подальше розростання сполучної тканини, звертає цей процес назад. На будь-якій стадії, типі хвороби використовується ряд препаратів, які:

  • знижують ступінь запальних процесів;
  • усувають головну причину, по якій відбувається зміна тканин органу, відмирають гепатоцити;
  • активують відновні процеси, роботу органу;
  • зменшують процес зниження кількості клітин, які перешкоджають утворенню сполучної тканини.

Разом із застосуванням спеціальних медикаментів всім пацієнтам необхідно дотримуватися спосіб життя, який підвищує стресостійкість. Можна виділити наступні рекомендації:

  • відмова від прийому наркотичних засобів, алкоголю;
  • застосування спеціальної дієти для людей з таким діагнозом;
  • точно дотримання графіка прийому, дозування медикаментів;
  • виключення контакту з речовинами, що викликають отруєння;
  • регулярні, помірні фізичні навантаження.

Ще один метод терапії – хірургічне втручання. Застосовується воно тільки, якщо інші способи не дали позитивного ефекту. Як правило, використовується цей варіант, коли необхідно видалити паразитів при розвитку шистосоматозу. Використовується лапраскопическое обладнання, які виконує роль вакуумних відсмоктувачів. При їх допомозі з органу видаляються всі чужорідні організми, які влаштувалися в порожнинах та провокують утворення фіброзної тканини.

Народними засобами

Вилікувати хворобу тільки таким шляхом можна, це частина комплексної терапії, яка може надати підтримку до основного курсу лікування. Натуральні компоненти деяких цілющих рослин допомагають поліпшити роботу гепатоцитів, знизити запалення. Лікування фіброзу печінки народними засобами можна проводити за такими рецептами:

  1. Розторопша. Це засіб вважаються ефективним, можна придбати в таблетированном вигляді або зробити самостійно. Насіння цієї рослини потрібно розтерти до стану порошку, приймати за добу-4 столові ложки. Якщо просто прогладывать суміш складно, можна додати в напій (чай, кефір).
  2. Перстач біла. Із цієї рослини готують настоянку, яка поліпшує роботу органа. Береться 50 г сировини на 0,5 л горілки. Протягом 3 тижнів слід наполягати ліки. Три краплі розчиняйте в 50 мл оди і випивайте 3 рази за добу.
  3. Допомогти позбавитися від запального процесу може засіб з 70 мл екстракту шипшини, 250 г чорносливу і 25 г крушини. Компоненти добре перемішуються в літрі окропу і 30 хвилин кип'ятити на повільному вогні. Наполягайте засіб 2 години, потім перед сном випивайте по ½ склянки. До самого ранку не можна нічого їсти або пити.

Дієта

Щоб вилікувати дане захворювання, необхідно скласти правильний раціон. Харчування при фіброзі печінки має свої особливості, для цих цілей добре підходить дієта стіл №5». Мета такого раціону – хімічне щадіння органу, але збереження повноцінного здорового харчування, функції жовчовивідної системи. Дієта містить наступні загальні характеристики:

  • невелике зменшення вуглеводів, білків;
  • обмеження на кількість жирів;
  • не рекомендується вживати холодні страви;
  • помірне обмеження солі;
  • виключаються продукти з високим вмістом щавлевої кислоти, пурини;
  • готуються страви тільки шляхом варіння, запікання, іноді допускається гасіння;
  • виключаються з дієти продукти, які здатні викликати здуття кишечника, стимулюють секрецію травних соків, багаті екстрактивними речовинами, що містять грубу клітковину.

Важливо дотримуватися режиму харчування, необхідно весь раціон розділити на 5 прийомів їжі за день. Порції повинні бути однаковими, пити рідину краще натщесерце. Приблизний добовий раціон при фіброзі повинен містити наступну кількість елементів:

  • до 400 г вуглеводів;
  • до 90 г жирів;
  • до 80 г білків;
  • мінімум 1,5-2 л рідини;
  • загальна енергетична цінність – 2500-2700 ккал;
  • не більше 10 г солі за добу.

Відео

Лікування фіброзу печінки народними засобами

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!