Що таке акушерський песарій - як підбирають і показання для установки при вагітності, види і ціна

Всі вагітні жінки хочуть, щоб виношування плоду проходило благополучно, і вони потім народили здорового, міцного малюка. Однак далеко не всім майбутнім матусям це вдається. Деяким призначають песарій при вагітності, і жінки лякаються, не знаючи, що це за засіб. Песарій акушерський являє собою пристрій у вигляді кільця, за допомогою якого фіксується матка при вагітності. Дізнатися про наслідки використання песарію, побічні ефекти та протипоказання при його застосуванні буде цікаво будь-якої майбутньої матері, якій призначили цей пристрій.

Що таке песарій акушерський

Невелике кільце для вагітних на шийку матки лікарі називають песарієм. Найпоширеніше пристрій дійсно виглядає у вигляді кільця, проте варіантів форми цього інструменту дуже багато – зустрічаються акушерські чашоподібні, кубічні, конусоподібні, грибоподібні пристосування, які виконують ту ж саму функцію – надійну фіксацію матки, щоб тиск плоду розподілялося по ній рівномірно. Альтернативою установки пристрою є операція по зашиванию шийки матки, що загрожує негативними наслідками.

В яких випадках встановлюють

Грізний діагноз – «загроза передчасного викидня» – сьогодні чує кожна п'ята вагітна при акушерському огляді. Однак далеко не всім встановлюють спеціальне кільце, яке вбереже від мимовільних ранніх пологів і викидня майбутню матір. Установка песарію акушерського призначається при істміко-цервікальної недостатності. Ця патологія відрізняється наступними ознаками:

  • занадто м'якими і слабкими стінками матки;
  • постійним відкриттям маткового зіва внаслідок його пошкоджень;
  • короткою шийкою матки.

Такий стан буває після перенесених гінекологічних захворювань, абортів, постійних вискоблювання, важких попередніх пологів, може бути наслідком захворювань внутрішніх органів, або мати вроджену форму. Недостатність функціонування матки може призвести до того, що плідні оболонки почнуть проникати в зів при рості плода, що загрожує їх інфікуванням, раннім розривом, викиднем. Використання песарію в 85% випадків акушерської практики допомагає благополучно виносити плід.

Види акушерських песаріїв

Кожна жінка індивідуальна, має свої габарити піхви і шийки матки. В залежності від цих показників розрізняють такі варіанти акушерських песаріїв:

  • 1 вид. Використовують при першій вагітності, коли діаметр шийки не більше 30 мм, а довжина верхньої третьої частини піхви 60-65 мм
  • 2 вид. Застосування таких акушерських кілець обґрунтовано за другої або третьої вагітності, коли верхня третина піхви 65-75 мм, а діаметр шийки – 30 мм.
  • 3 вид. Такі кільця актуальні для жінок, що виношують більше однієї дитини, у яких верхня третина піхви більше 76 мм, а діаметр шийки перевищує 37 мм.

До якого терміну ставлять песарій

Діагностика функціонування матки, її можлива слабкість і недостатність роботи – все це виробляється акушерами в кінці першого триместру. Проте іноді на цих термінах не вдається встановити наявність патології, і остаточний діагноз, що підтверджує істміко-цервикальную недостатність, ставиться у другому триместрі. Песарій встановлюється в проміжку між 1 і 2 триместром, на 13-23 тижня виношування плоду. Майбутньої матері слід приготуватися довго носити це акушерська пристрій, практично весь термін виношування немовляти.

Як підібрати

Вірний підбір акушерського песарію дуже важливий, адже цей інструмент допомагає врятувати життя плоду, розвантажує тиск на матку, тому самостійно намагатися підібрати собі потрібний пристрій не можна. Необхідність установки повинен рекомендувати кваліфікований гінеколог або акушер, на підставі даних ультразвукового дослідження та візуального огляду матки, в ході яких встановлюється її діаметр і розміри піхви.

Матеріалом для виготовлення даного акушерського інструменту виступає силікон або спеціальна м'яка пластмаса. Вибрати потрібний виріб вагітній жінці допомагає гінеколог, вказуючи на конкретного виробника, тип і вид. Відзначено, що при використанні імпортних песаріїв виникає менше побічних наслідків, і ці пристрої краще переносяться організмом.

Як ставлять песарій

Перед тим, як поставити кільце, доводиться здавати мазки на мікрофлору піхви. Крім цього, необхідними показаннями до встановлення даного акушерського пристрою є нормальний тонус матки і відсутність випинання плодових оболонок у зів, діаметр шийки матки не менше 30 мм, а верхній третині піхви – не менше 60 мм. Акушери стверджують, що процедура установки кільця атравматична і не викликає болю, проте, якщо у вас низький больовий поріг, то можна попросити застосувати місцеву анестезію. Попередньо підібрану конструкцію встановлюють наступним чином:

  • Жінка лягає на спину, широко розставивши ноги.
  • Акушерський песарій гінеколог щедро змащує спеціальним кремом або гелем і починає вводити в піхву широкою основою.
  • Після введення кільце розвертають так, щоб підстава знаходилося в глибині піхву, а вузька частина – під лобковими кістками таза. Установка займає 15-20 хвилин, після чого можна вставати і йти додому.

Що потрібно і що не можна робити після установки песарію

Не варто думати, що всі проблеми закінчилися після установки акушерського кільця, і можна розслабитися, не відвідуючи лікарів. Щоб зародок розвивався нормально, при установці песарію слід дотримуватися певні лікарські вимоги:

  • Вагінальні статеві акти повинні бути припинені.
  • Слід уникати важких фізичних навантажень, намагатися не нахилятися та не присідати.
  • Спостерігатися у гінеколога не рідше 2 разів за місяць, щоб лікар, при огляді, впевнився, що пристрій знаходиться на місці, нікуди не зрушилася.
  • Доведеться регулярно здавати мазок на здоров'я мікрофлори, оскільки носіння акушерського кільця може спровокувати виникнення вагінальних інфекцій, які лікуються в амбулаторному порядку.
  • Ні в якому разі не намагатися самотужки витягти песарій.

Можливі ускладнення під час носіння

Оскільки пристрій являє собою чужорідне тіло, запроваджене в організм на тривалий період, можливі наступні ускладнення при носінні акушерського песарію:

  • Постійні виділення з піхви. Якщо це не перебіг плодових вод (щоб виключити цей варіант, купіть відповідний тест в аптеці), і виділення прозорі, без запаху, то можна заспокоїтися – все йде нормально.
  • Виникнення кандидозу та інших грибкових захворювань.
  • Запалення стінок піхви і шийки матки, кольпіт, вагініт.

Виділення після установки песарію

Відразу ж після установки пристрій можна виявити у себе кров'янисті виділення коричневого кольору. У нормі вони повинні бути мізерними і припинитися на 3-4 день після установки песарію. Однак, якщо виділення стають все більш рясними, слід звернутися до лікаря. Виділення зеленуватого кольору, а також свербіж, печіння піхви свідчать про розвиток грибкової або бактеріальної інфекції. Ця ситуація теж повинна стати причиною позапланового візиту до гінеколога.

Які відчуття, якщо песарій змістився

Якщо пристосування встановлено правильно, то жінка не повинна відчувати ніякого дискомфорту. Однак, якщо при зміні позиції, нахилі, зміні положення, вона відчуває дискомфорт і незручність в області матки, то є ймовірність, що пристрій не займає потрібного положення. Про це можуть свідчити одночасні рясні виділення білястого відтінку. При таких симптомах слід негайно звертатися до лікаря, щоб він змінив положення інструменту і повернув його на місце.

Коли знімають песарій

При нормальному протіканні вагітності акушерська пристосування отримують приблизно до 38 тижня, перед тим, як жінка збереться народжувати. Якщо діагностується набряк шийки, то витяг може супроводжуватися болючими відчуттями. Дострокове зняття інструмента виробляють в стаціонарі при таких обставинах:

  • запальних захворюваннях піхви;
  • раннє вилиття навколоплідних вод;
  • активізації пологової діяльності до призначеного терміну;
  • хориоамнионите.

Протипоказання

На жаль, є вагітні жінки, яким установка акушерського кільця протипоказана. Пристосування не може використовуватися в наступних випадках:

  • якщо виявляється алергія на матеріал пристрою;
  • при виявленні у зародка патологій, які вимагають аборту;
  • при діаметрі шийки менше 50 мм;
  • якщо сталося пролабування плодового міхура;
  • при постійному кровотечі, підвищеному тонусі матки, розкриття шийки;
  • при інфекційно-запальних процесах у піхву на момент установки.

Ціна акушерського песарію

Всіх вагітних хвилює питання про те, скільки коштує песарій. Вартість пристрою варіюється в залежності від виробника та виду вироби. Можна подивитися в каталозі і купити в інтернет-магазині, замовивши з доставкою необхідний виріб, попередньо проконсультувавшись з лікарем. Приблизна разбежка столичних цін в залежності від типів акушерського пристрою, вказана в нижчеподаній таблиці:

Найменування вироби

Форма

Ціна, рублів

Юнона

плоске кільце

600-800

Dr. Arabin

чашевидних

4000-4500

Portexland

кільце

700-900

Hodge Pessary

увігнуте кільце

4500-6000

Відео

Акушерський песарій. Юнона.

Відгуки

Анжела, 25 роківНа ранніх термінах виношування малюка поставили діагноз «загроза викидня». Після огляду лікар сказав, що потрібно ставити песарій. Підібрали спеціальний розмір, кольцевидную форму. Ставити було болісно. Носила пристрій нормально, без побічних ефектів. Зняли акушерська пристосування на 38 тижні. Народила в строк здорового хлопчика.
Ксенія, 21 рікБула загроза викидня в 1 триместрі, поставили акушерська кільце. Спочатку було все нормально, потім з'явився кандидоз, тому довелося лікуватися. Песарій при цьому не виймали. Акушерська пристрій довелося зняти тоді, коли почалися ранні пологи, проте вони пройшли без наслідків, народився хлопчик. Враження від песарію позитивні.
Ангеліна, 35 роківПри третє пологах визначили, що матка працює погано, є загроза істміко-цервікальної недостатності. Довелося поставити акушерська кільце, попередньо підібравши розмір. Неприємних відчуттів при установці не було, проте потім пристрій змістилося. Гінеколог поставив його на місце. Зняли на 39 тижні, народила дівчинку.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!