Одинадцятий тиждень вагітності

Одинадцятий тиждень вагітності – це час виникнення нових відчуттів, пов'язаних зі зростаючою маткою. За рахунок її збільшення в малому тазі зміщуються внутрішні органи, і стає дискомфортно спати на животі. Однак, зовнішні зміни тіла ще не сильно виражені – може бути збільшення розміру грудей і трохи помітне збільшення талії, поки животика ще не видно. В області лобка можна промацати злегка виступає дно матки. У цей період відбувається активний розвиток плаценти, і вона все активніше включається в роботу, живлячи дитини і захищаючи його від зовнішніх впливів. Органи плоду удосконалюються, а організм матері збільшує обмін речовин приблизно на 20%, щоб забезпечити зростаючі потреби дитини.

Що відбувається з організмом на 11 тижні

Плацента бере на себе практично всі функції щодо забезпечення дитини киснем і поживними речовинами, її судини збільшується, вона потовщується і пуповина подовжується. Поки ще вагітність жінки практично не помітна, хоча істотно збільшився розмір грудей, але вона стає вже не настільки чутливою і напруженою. Важливо зараз носити правильне білизна підтримує груди і не здавлює її тканин.

Живіт майбутньої матері може дещо збільшуватися як після рясної трапези або при здутті. Це відбувається тому, що збільшена матка займає в порожнині малого тазу майже весь простір, і відтісняє внутрішні органи догори. Деякі речі майбутньої матері можуть стати тісними і зараз саме час змінити гардероб на більш просторий і комфортний. Багатьом майбутнім мамам вже некомфортно спати на животі, особливо при худорлявої статури. Дно матки можна промацати через черевну стінку, над лобком, вона може відчуватися як ледь помітний горбок щільної консистенції.

Відчуття майбутньої мами

В 11 тижнів гестації відчуття майбутньої матері істотно змінюються, поступово відступають прояви токсикозу, покращує самопочуття і настрій, поступово стабілізується гормональний фон. Скоро жінці належить перейти в другий триместр вагітності. На цьому терміні дитина в матці значно підріс, може активно рухатися, перекидатися і швидко плавати в навколоплідних водах. Але для нього в матці ще досить простору, і майбутня мама ще не відчуває його рухів. Поступово збільшуються розміри тіла – поступово згладжується талія і жінка може починати активно набирати вагу, особливо, якщо при токсикозі вона втратила кілька кілограмів.

На цьому терміні вже варто подбати про оновлення гардеробу – за рахунок зростання талії багато вузькі брюки можуть бути тісними, а щільні гумки колгот і штанів можуть призводити до нездужання, запаморочення і болю в животі. Тому, варто подбати про придбання нових предметів гардероба – спеціального одягу для майбутніх мам з еластичними вставками на животі, дозволяють животику активно рости. Особливо важливо підібрати правильне білизна – шкіра вагітної особливо чутлива, тому всі білизна (бюстгальтери і трусики) має бути з м'якими швами, з натуральних тканин, дихає і добре підтримує тіло.

Вагітна зазначає, що токсикоз відпускає, напади нудоти можуть бути епізодичними, не настільки болісними, блювання зовсім проходить. Також зменшуються прояви запаморочень і слинотечі, жінка стає більш активною та менш сонливою і розсіяною. Стає більш спокійним і емоційний фон – жінка вже звиклася зі своєю новою роллю, стала більш врівноваженою. Але поступово проявляються нові відчуття – за рахунок збільшення основного обміну на чверть, відбувається активізація обміну речовин. Майбутні мами відчувають посилення пітливості, внутрішнього жару, погано переносять жаркі приміщення, відчувають спрагу.

До 11 тижня можуть істотно змінитися волосся, нігті і стан шкіри – необхідно активно піклуватися про них. Для шкіри з метою профілактики розтяжок необхідно застосування спеціальних кремів або оливкової олії. Волосся треба мити частіше, так як вони швидше брудняться з-за підвищеної жирності. Найчастіше волосся і нігті стають більш міцними, але це, на жаль, тимчасове явище, після пологів все повернеться до попереднього стану.

З-за зростаючої матки кишечник відчуває труднощі в роботі і саме час подбати про профілактику запорів і геморою. Через здавлення кишечника, його перистальтика сповільнюється – потрібно збагачувати харчування клітковиною і харчовими волокнами, з достатньою кількістю рідини, не можна сильно тужитися в туалеті, а також самостійно приймати проносні.

Розвиток плоду і його розмір

На третьому місяці всі органи і системи майбутньої дитини вже пройшли етап закладки, але вони ще недосконалі і активно формуються, поступово включаючись в роботу. Зараз дитина починає активно рости. В 11 тижнів плід важить близько 8 грамів, а його КТР (куприка-тім'яної розмір) становить близько 5-6 см. До другого триместру вагітності гестації малюк вже офіційно називається плодом, а не ембріоном.

У малюка активно працює серце, в ньому вже функціонують всі камери та клапани, активно забезпечуються кров'ю всі органи і тканини, частота скорочень практично вдвічі перевищує серцебиття матері. Кровоносні судини завершують процес свого формування, особливо активно вони розвиваються в плаценті. Це необхідно для покриття все зростаючих потреб дитини у поживних речовинах і кисні. Розміри плаценти істотно збільшуються – вона стає ширше і товщі, тканини плаценти ущільнюються, вона схожа на губку, і буквально через три-чотири тижні вона буде повноцінно функціонувати.

Активно розвивається печінка плоду, зараз вона займає до 10% від усього тіла малюка, і поступово її тканини дозрівають. У крові дитини можуть бути виявлені перші імунні клітини – лімфоцити, які будуть формувати імунну захист дитини після народження, поряд з материнськими антитілами. Розвиваються ендокринні залози, вони виробляють перші порції своїх гормонів. Головний мозок вдосконалюється і бере на себе функції з управління тілом дитини.

Включаються в роботу органів виділення плоду – активно працюють нирки, які виводять продукти життєдіяльності із сечею в сечовий міхур, малюк пісяє в навколоплідні води. Кишечник плоду поки ще не посів свого остаточного положення і остаточно не оформлений, але перші тренувальні руху та скорочення стінок (перистальтика) вже відбуваються. Формуються зовнішні геніталії майбутнього малюка – досвідчений лікар на УЗД вже зможе приблизно розрізнити стать вашої дитини, хоча поки ще будуть можливі помилки.

В кінці першого триместру буде визначатися колір райдужної оболонки очей, вона відбувається етап своєї закладки. Формуються і нюхові рецептори в області носа. По запаху навколоплідних вод крихта може розрізняти, що їла його мама і може вже зараз формувати свої перші харчові пристрасті. Кажуть, що малюки в подальшому будуть любити ті продукти, які активно вживала в цьому терміні їх мама. З'являється чутливість долоньок і стоп дитини, його органи почуттів вже достатньо розвинені.

Поки ще плід виглядає непропорційно – у нього довгі руки і відносно короткі ноги, дуже велика голова з низько розташованими вухами і великими очима. При цьому плід активно тренується рухати головою, зміцнюючи м'язи шиї. Малюк може витягувати ручки і ніжки, закривати ручками особа, може реагувати на поштовхи або різкі звуки. Дитина може вистачати пуповину, перевертається або плаває в навколоплідних водах, відштовхуючись від стінок матки.

Виділення з статевих шляхів

На 11 тижні ніяких патологічних виділень із статевих шляхів бути не повинно. Нормальні виділення з статевих шляхів необільние, прозорі або злегка білястого кольору, не мають запаху. Небезпечними проявами буде вважатися наявність крові на білизні, коричневих виділень, що мажуть, кровотечі. Це може вказувати на початок викидня або відшарування плаценти, особливо якщо відбувається зупинка розвитку плода (завмерла вагітність). При таких проявах потрібно негайно викликати швидку допомогу і бути госпіталізовані в стаціонар. Якщо плід живий, цілком можливо медикаментозними заходами зберегти вагітність, але потрібен спокій і активна допомога лікарів.

Причинами кров'янистих виділень без тягнуть, переймоподібних чи інших болів в животі, може бути наявність ерозії шийки матки. Звичайно такі кровотечі посилюються після інтимної близькості або відвідування гінеколога. у більш рідкісних випадках подібні мажучі коричневі виділення виникають як симптом деяких захворювань, що передаються статевим шляхом – наприклад, трихомонозу. Необхідний негайний огляд лікаря і встановлення причин виділень.

В одинадцять тижнів можуть виникати патологічні виділення з відчуттям свербежу, печіння або дискомфорту жовтого, сіро-жовтого або зеленуватого кольору, з тухлим або рибним запахом. Можуть бути виділення сирнистого виду, пінисті, крошковидные або бульбашкові. Ці виділення вказують на розвиток різних захворювань:

  • пінисті з неприємним запахом – трихомоніаз,
  • творожистие з кислим запахом, кандидоз,
  • сіро-жовті з запахом тухлої риби – бактеріальний вагіноз (гарднерельоз),
  • зеленуваті – ознаки гнійних мікробних інфекцій.

Необхідно негайне звернення до лікаря детальний огляд геніталій і забір мазків з призначенням активного лікування, допустимого на 11 тижні вагітності. Інфекції небезпечні в цьому терміні інфікуванням плодових оболонок і плоду, загрозою переривання вагітності, а також проявами вираженого дискомфорту. Зазвичай лікар призначає місцеве лікування свічками або таблетками.

УЗД

На 11 тижні гестації проведення УЗД дозволяє оцінити точні розміри матки та стан її шийки, обчислити точний термін вагітності і визначити стан плоду. УЗД в цьому терміні не проводять планово, воно потрібне для підтвердження будь-яких питань або уточнення стану плода. Проведення більш частих, ніж належить, ультразвукових досліджень не загрожує здоров'ю і розвитку малюка.

Що дає проведення УЗД в цьому терміні? Насамперед - уточнює термін вагітності і розміри поду, його стан, активність і частоту серцебиття. Також проведення УЗД дає уявлення про будову багатьох органів плоду, визначає кількість навколоплідних вод, місце кріплення плаценти і її стан. При наявності підозр на певні патології УЗД в 11 тижнів може допомогти у виявленні певних патологій або відхилень у розвитку плоду або плаценти.

Які аналізи здавати

В одинадцять тижнів вагітності необхідно проведення загальних аналізів крові та сечі, визначення рівня в сечі білка і лейкоцитів з метою виключення інфекцій сечостатевої сфери. При загрозі переривання вагітності або ускладненнях з боку здоров'я матері можуть бути рекомендовані гормональні обстеження. Ці аналізи покажуть динаміку розвитку плода та особливості перебігу вагітності. В основному проводиться дослідження крові на рівні ХГЛ та прогестерону. При перевищенні рівня ХГЛ можна думати про невірно высчитанном терміні вагітності або багатоплідної вагітності, низький рівень ХГЛ може вказувати на проблеми протягом вагітності. Рівень прогестерону при вагітності на 11 тижні не має окремого діагностичного значення, його оцінюють тільки в поєднанні з іншими показниками.

Скринінг на одинадцятому тижні

У період з одинадцятої до п'ятнадцятої тижні вагітності вагітним проводять особливу дослідження – скринінг на виявлення важких генетичних аномалій та хромосомних патологій плода. Цей скринінг на сьогодні є обов'язковим дослідженням для всіх майбутніх мам, боятися його проведення не варто, так само, як і відмовлятися від його проведення. Скриннинговое дослідження проводять кілька разів за вагітність, і воно може допомогти у виявленні відхилень у розвитку дитини, при цьому його результати не дають 100-ної гарантії патології, він тільки дає рівень ризику патологій – високий ризик або низький.

Перший скринінг проводять у строки 11-12 тижнів, хоча допустимо його проведення до 16 тижня. У цей період добре видно на УЗД-дослідженні комірцеву зону плоду, де визначають ТВП (товщини комірцевого простору). При наявності певних вад розвитку або хромосомних синдромів цей показник істотно змінюється. Зазвичай виявляється підвищений ризик народження дитини з синдромом Дауна, Едвардса або Патау. За отриманими результатами в порівнянні з нормами оцінюють ступінь ризику, і отримані погані результати досліджень – це привід для консультування у генетика і проведення вже більш серйозних, інвазивних методів діагностики. Скринінг проводять двома способами – ультразвуковим дослідженням та біохімічними тестами. У терміні 11 тижнів проводиться особливий «подвійний тест» з визначенням рівня хоріонічного гонадотропіну (ХГЛ) та особливого протеїну плазми-А (РАРР-а). За даними всіх видів скринінгу робиться висновок, і даються подальші рекомендації по обстеженню.

Болі в животі і попереку

На 11 тижні вагітності самопочуття жінки має бути відносно нормальним і виникнення будь-яких хворобливих відчуттів має одразу насторожити. Особливо тривожними можуть стати болі в попереку та животі або тягнучі відчуття, що супроводжуються кров'яними виділеннями або мазаниною. Це привід для негайного звернення до лікаря і проведення як мінімум УЗД-дослідження, а можливо і госпіталізації з метою збереження вагітності. Подібні болі говорять про загрозу переривання вагітності.

У кінці дня, особливо якщо ви довго були на ногах, можуть відчуватися легкі больові відчуття з боків живота – це натяг зв'язок матки. Вони непостійні, швидко проходять при відпочинку і лежанні, зміні положення тіла.

Хвороби мами:

Застуда і нежить

Імунітет вагітної жінки знижено, і тому вона більше схильна до простудних захворювань. До терміну 11 тижнів плацента працює вже досить активно, практично повністю заміщаючи собою жовте тіло. Тому, вона вже активно захищає малюка від вірусів і мікробів, але ризик їх негативного впливу все ще великий. Тому, варто берегтися від різного роду захворювань, особливо краснухи та вітряної віспи, але і банальні ГРВІ з нежиттю і кашлем також небезпечні.

Нежить через закладеності носа і порушення дихання може призводити до гіпоксії плода, а кашель може підвищувати внутрішньочеревний тиск і впливає на тонус матки. Не менш небезпечні і медикаменти, які приймаються при лікуванні застуди. Багато препаратів заборонені під час вагітності із-за негативного впливу на плід або на матку.

Слід здебільшого використовувати народні методи лікування, зазвичай це рясне пиття, полоскання горла і промивання носа, інгаляції, якщо немає високої температури. Корисно тепле молоко з маслом або медом, напої з вітаміном с – чай з лимоном, журавлинний морс, відвар шипшини. Пам'ятайте – теплові процедури або відвідування лазні при застуді вагітним заборонені, не можна парити ноги, ставити гірчичники і банки.

Температура

Підвищення температури тіла при вагітності зазвичай вказує на розвиток запальних процесів або інфекційних захворювань. Зазвичай протікають з лихоманкою цистити, пієлонефрити, гайморит, ангіна і т. д. Не менш небезпечними будуть патологічні виділення з статевих шляхів у поєднанні з лихоманкою. Це вимагає немеленого обстеження зі здачею аналізів крові і сечі. Вагітним обов'язково збивати температуру вище 38.0 градусів і негайно викликати лікаря додому або швидку допомогу. Можна приймати тільки дитячі жарознижуючі в свічках або сиропах, таблетках – парацетамол або нурофен. Аспірин і анальгін комбіновані препарати з цими компонентами заборонені.

За рахунок зниження впливу жовтого тіла може бути зовсім невелика субфебрильна температура не вище 37.0-37.2 градуси, але до другого триместру вона повинна повернутися до нормального.

Режим харчування

Під час вагітності, особливо в першому триместрі вагітності, важливо приділяти увагу харчуванню, щоб дитина отримувала всі необхідні йому поживні речовини, вітаміни та мінеральні компоненти. В меню обов'язково присутність білка, жирів і вуглеводів у вигляді різноманітних продуктів. Це повинні бути:

  • рослинні олії прямого віджиму,
  • м'ясо і риба,
  • сир і інші молочні продукти,
  • овочі і фрукти у свіжому та термічно обробленому вигляді,
  • каші і злаки.

Важливо повноцінне і правильне точки зору режиму харчування, потрібно приймати їжу дрібними порціями, але часто – не менше чотирьох-п'яти разів на добу, при цьому в харчуванні повинні бути перші і другі страви, достатньо рідини і продуктів з харчовими волокнами і клітковиною. Останній прийом їжі має бути не пізніше 19 годин, надалі можна перекуси фруктами або молочними продуктами.

Не варто обмежувати себе в питті – доведено, що дефіцит рідини посилює нездужання і токсикоз, формує набряки і провокує захворювання нирок і сечового міхура. необхідно пити чисту воду, соки, компоти, неміцна або трав'яний чай.

Важливо включити в харчування продукти, багаті таким мінералами як залізо, кальцій, магній і йод.

Алкоголь

Як і в будь-який інший період, в терміні 11 тижнів алкоголь суворо заборонено. Немає мінімальної безпечної дози алкоголю для вагітних жінок, тому під забороною будь-які алкогольні напої, включаючи пиво і вино. Алкоголь потрапляє до дитини в незмінному вигляді і ще до народження вкрай негативно впливає на печінку та нервову тканину плоду, викликаючи у нього алкогольне сп'яніння і подальшу інтоксикацію.

Секс

При нормально протікаючій вагітності секс цілком допустимо і корисний як засіб розрядки і зміцнення близькості між майбутніми батьками. У цьому терміні чуттєвість жінчині може бути підвищеною через кровонаповнення тазових органів. В термін 11 тижнів токсикоз відступає і емоційний стан стабілізується, що дозволяє подружжю приділяти один одному більше часу.

Живіт ще не росте і це дозволяє вибирати практично будь-які пози в сексі, але варто уникати глибоких проникнень і різких поштовхів. Протипоказана інтимне життя буде тільки при загрозі переривання вагітності або наявності болю в животі або кров'янистих виділень.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!